BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#2926 Re: BiH - Crna hronika

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 30/10/2024 16:38
HelaS wrote: 30/10/2024 16:34
Hakiz wrote: 30/10/2024 16:28
Spoiler
Show

To što se neki način prihvati, ne znači da je zvanični. U prevodu, bitnija je namjera nego način.

To jeste, IZ nema problem ni sa jednim načinom, ali nije "proglasila" jedan koji je obavezan i vrijedi za sve. Tako da nema zvanični islamski način. Kako se vidi, to su više običajni, muslimani iz različitih područja mogu izražavati na različite načine, i svi su prihvatljivi.

Znam da naši muslimani nemaju problem ni da im se kaže "Moje iskreno saučešće" kao što rekoh, bitno je pokazati da saosjećaš, namjeru, manje je važno kako.
Možda neki radikali imaju problem, ali to je već njihov problem (sic).
Jes', ja sam radikal pa mi smeta "saučešće" muslimanima...
Kako si sebe uspio pronaći u mom pisanju ne znam, ali ovdje ću prekinuti da ne kvarim temu. Pozdrav.
Seronje nije teško protumačiti
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2927 Re: BiH - Crna hronika

Post by konektovan »

HelaS wrote: 30/10/2024 16:14
nadžak wrote: 30/10/2024 16:01 ...Prvo i najvažnije, želim izraziti duboko saučešće porodici ubijenog policajca.
Spoiler
Show
Ovaj gnusni čin nije od vjere i ne može se ničim opravdati, ali nas i podsjeća da se još uvijek mora raditi na sigurnosti i redu – to je odgovornost kako državnog aparata, tako i svih građana. Sigurnost u Bosni i Hercegovini mora biti zagarantovana svakom pojedincu, bez obzira na vjeru ili naciju.
Drugo, ističem važnost postupanja pravosudnih i policijskih organa u ovakvim situacijama. Sistemi vlasti moraju djelovati s mjerom i poštovanjem dostojanstva svakog pojedinca jer smo svi nevini dok se ne dokaže suprotno. Prilikom sprovođenja radnji poput privođenja i saslušanja, izuzetno je važno izbjeći prekomjerno korištenje ovlasti koje može i često povrijedi prava i dostojanstvo građana. To ostavi trag zauvijek. Ne samo na pojedinca, već i na njegovu porodicu.
Treće, želim naglasiti ulogu medija i odgovornosti koju imaju prema pojedincima čiji se integritet i život izlažu u javnosti. Svaka objava može imati trajne posljedice jer internet sve pamti. Mediji moraju biti svjesni da sadržaji koje objavljuju oblikuju ne samo trenutni, već i budući život pojedinca. Važno je da vode računa o očuvanju dostojanstva i časti svih koji su dio određenih procesa, da ne bi nepravedno narušili njihov ugled ili doveli u pitanje njihov integritet.
Moram istaknuti i da osjećam olakšanje što su službenici s kojima sam bio u kontaktu tokom pretresa, privođenja i tužilačkih radnji postupali krajnje profesionalno i s poštovanjem.
Međutim, apeliram na one koji pokreću ovakve akcije da ozbiljno preispitaju osnovanost svojih sumnji prije pokretanja postupaka. Neopravdane optužbe mogu i često donose izuzetno teške psihičke i materijalne posljedice za nevine ljude, njihove porodice i prijatelje.
Na kraju, četvrto, a najvažnije, želim skrenuti pažnju na ulogu koju internet i društvene mreže imaju u odgoju djece. Nažalost, ne možemo kontrolisati sav sadržaj koji se objavljuje, ali možemo i moramo kontrolisati šta će naša djeca gledati i u kojoj mjeri. Odgoj i vrijednosti uče se od roditelja i zajednice, a ne od neprovjerenih izvora na internetu.
Svi mi roditelji imamo odgovornost da pratimo šta djeca gledaju i s kim se druže jer internet nije zamjena za bliskost i posvećenost koja djeci pomaže da rastu u zdrave i odgovorne osobe.
Zahvaljujem svima koji su pružili podršku u ovom teškom periodu.
Dragi prijatelji, zdrava zajednica je ona koja staje uz one koji trpe nepravdu, sve dok pravda ne bude zadovoljena.
Nadam se da će ovo iskustvo biti pouka kako za mene, tako i za sve one koji su učestvovali ili pratili događaje. Ako to bude tako, onda je ovo moje iskustvo i iskušenje imalo svrhu i bilo vrijedno za proživjeti."
Hakija Kanurić ,jedan od uhapšenih u ovoj akciji.
Zar se u islamskoj retorici, u načinu izražavanja žalosti zbog smrti, kaže "saučešće". Mislio sam da oni između sebe izgovaraju riječi "Bašum sagosum"
Kakav si ti diletant, hebote..pa zar je moguce..?! :-)
NediM17

#2928 Re: BiH - Crna hronika

Post by NediM17 »

Brat tesla-edison.
banjaluka078

#2929 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

I sam Reis izražava saučešće, uopšte ne vidim gdje je problem.
Npr.
https://politicki.ba/vijesti/reis-kavaz ... hovu/50343
caseytron

#2930 Re: BiH - Crna hronika

Post by caseytron »

HelaS wrote: 30/10/2024 16:41
Hakiz wrote: 30/10/2024 16:31
NediM17 wrote: 30/10/2024 16:28 Ubijeni policajac nije musliman.
Jeste onaj koji saučešće izražava.

Ako i oko takvih stvari budemo pravili problem, propali smo. Zar ne možemo biti zahvalni što nam ljudi izraze saučešće u tuzi ili čestitke u sreći i ne cjepidlačiti na koji način?

:(
Nije cjepidlačenje Hakize ako radikalni vjeroučitelj, zagovornik nekog "tradicionalnog" Islama, javno izgovara riječ saučešće, izraz koji nije svojstven muslimanima, odnosno islamskoj retorici. Šta to znači: jedino da nije iskren. Da li tamo na svojim indoktrinacijskim sesijama, ili ovdje, javno izražavajući "saučešće", to ne znam, ali mi svakako smrdi. Zapravo - miriše na jeftin pokušaj spašavanja vlastite guzice nakon što je shvatio dokle je otišao sa indoktrinacijom vlastitih stajališta, ili tuđih, ko zna...
Seres Boga mi. Pa necu svabi doc i rec basum sagosum
Hakiz

#2931 Re: BiH - Crna hronika

Post by Hakiz »

caseytron wrote: 30/10/2024 16:52

Ako i oko takvih stvari budemo pravili problem, propali smo. Zar ne možemo biti zahvalni što nam ljudi izraze saučešće u tuzi ili čestitke u sreći i ne cjepidlačiti na koji način?

Nije cjepidlačenje Hakize ako radikalni vjeroučitelj, zagovornik nekog "tradicionalnog" Islama, javno izgovara riječ saučešće, izraz koji nije svojstven muslimanima, odnosno islamskoj retorici. Šta to znači: jedino da nije iskren. Da li tamo na svojim indoktrinacijskim sesijama, ili ovdje, javno izražavajući "saučešće", to ne znam, ali mi svakako smrdi. Zapravo - miriše na jeftin pokušaj spašavanja vlastite guzice nakon što je shvatio dokle je otišao sa indoktrinacijom vlastitih stajališta, ili tuđih, ko zna...
A ne bi trebao biti problem ni da kažeš.

Ateista sam, ljudi koji to znaju su mi izražavali saučešće sa bašum sagosum, ja njima kada je trebalo sa saučešćem i nikakvih problema nije bilo. Ko hoće problem, naći će ga i gdje ga nema.

A bašum sagosum je islamski onoliko koliko je merhaba umjesto selam.
Optimus09

#2932 Re: BiH - Crna hronika

Post by Optimus09 »

Jesu dezurni inspektori na forumu nasli ko je kriv,jel svako ko ima bradu ili kako to vec ide.
caseytron

#2933 Re: BiH - Crna hronika

Post by caseytron »

Hakiz wrote: 30/10/2024 17:01
caseytron wrote: 30/10/2024 16:52

A ne bi trebao biti problem ni da kažeš.

Ateista sam, ljudi koji to znaju su mi izražavali saučešće sa bašum sagosum, ja njima kada je trebalo sa saučešćem i nikakvih problema nije bilo. Ko hoće problem, naći će ga i gdje ga nema.

A bašum sagosum je islamski onoliko koliko je merhaba umjesto selam.
Slazem se, ali ne mozes ga koristiti bas svugdje. Prilagodim se situaciji. U tom slucaju nije vrijedno moje uvjerenje, vec osobe kojima sam dosao povodom gubitka nekoga. Samim tim nema potrebe da se isticem, nego se prilagodim.
canvra888

#2934 Re: BiH - Crna hronika

Post by canvra888 »

NediM17 wrote: 30/10/2024 16:28 Ubijeni policajac nije musliman.

Kakvih ti problema imaš sam sa sobom, čovječe... Ovo nije traženje dlake u jajetu ne bi li se oslobođen čovjek ipak proglasio na neki način krivim za nešto, nego traženje trepavice u jajetu.
moee

#2935 Re: BiH - Crna hronika

Post by moee »

nadžak wrote: 30/10/2024 16:34
HelaS wrote: 30/10/2024 16:14
nadžak wrote: 30/10/2024 16:01 ...Prvo i najvažnije, želim izraziti duboko saučešće porodici ubijenog policajca.
Spoiler
Show
Ovaj gnusni čin nije od vjere i ne može se ničim opravdati, ali nas i podsjeća da se još uvijek mora raditi na sigurnosti i redu – to je odgovornost kako državnog aparata, tako i svih građana. Sigurnost u Bosni i Hercegovini mora biti zagarantovana svakom pojedincu, bez obzira na vjeru ili naciju.
Drugo, ističem važnost postupanja pravosudnih i policijskih organa u ovakvim situacijama. Sistemi vlasti moraju djelovati s mjerom i poštovanjem dostojanstva svakog pojedinca jer smo svi nevini dok se ne dokaže suprotno. Prilikom sprovođenja radnji poput privođenja i saslušanja, izuzetno je važno izbjeći prekomjerno korištenje ovlasti koje može i često povrijedi prava i dostojanstvo građana. To ostavi trag zauvijek. Ne samo na pojedinca, već i na njegovu porodicu.
Treće, želim naglasiti ulogu medija i odgovornosti koju imaju prema pojedincima čiji se integritet i život izlažu u javnosti. Svaka objava može imati trajne posljedice jer internet sve pamti. Mediji moraju biti svjesni da sadržaji koje objavljuju oblikuju ne samo trenutni, već i budući život pojedinca. Važno je da vode računa o očuvanju dostojanstva i časti svih koji su dio određenih procesa, da ne bi nepravedno narušili njihov ugled ili doveli u pitanje njihov integritet.
Moram istaknuti i da osjećam olakšanje što su službenici s kojima sam bio u kontaktu tokom pretresa, privođenja i tužilačkih radnji postupali krajnje profesionalno i s poštovanjem.
Međutim, apeliram na one koji pokreću ovakve akcije da ozbiljno preispitaju osnovanost svojih sumnji prije pokretanja postupaka. Neopravdane optužbe mogu i često donose izuzetno teške psihičke i materijalne posljedice za nevine ljude, njihove porodice i prijatelje.
Na kraju, četvrto, a najvažnije, želim skrenuti pažnju na ulogu koju internet i društvene mreže imaju u odgoju djece. Nažalost, ne možemo kontrolisati sav sadržaj koji se objavljuje, ali možemo i moramo kontrolisati šta će naša djeca gledati i u kojoj mjeri. Odgoj i vrijednosti uče se od roditelja i zajednice, a ne od neprovjerenih izvora na internetu.
Svi mi roditelji imamo odgovornost da pratimo šta djeca gledaju i s kim se druže jer internet nije zamjena za bliskost i posvećenost koja djeci pomaže da rastu u zdrave i odgovorne osobe.
Zahvaljujem svima koji su pružili podršku u ovom teškom periodu.
Dragi prijatelji, zdrava zajednica je ona koja staje uz one koji trpe nepravdu, sve dok pravda ne bude zadovoljena.
Nadam se da će ovo iskustvo biti pouka kako za mene, tako i za sve one koji su učestvovali ili pratili događaje. Ako to bude tako, onda je ovo moje iskustvo i iskušenje imalo svrhu i bilo vrijedno za proživjeti."
Hakija Kanurić ,jedan od uhapšenih u ovoj akciji.
Zar se u islamskoj retorici, u načinu izražavanja žalosti zbog smrti, kaže "saučešće". Mislio sam da oni između sebe izgovaraju riječi "Bašum sagosum"
Pa evo i ovaj njegov tekst je jedan od pokazatelja da ovaj čovjek ni po čemu se ne uklapa u profil selefije-teroriste! Selefija-terorista je toliko nakaradan da on i kad napravi neko onakvo djelo, ostaje pri svome govoru tokom cijelog sudskog postupka, ako ga uopšte ima. Oni egoistično i dalje furaju svoj film, odbijaju da ustanu na sudu i da se obračaju, jer ga oni kao ne priznaju i to. Ponosno i prkosno pričaju ono što im je u glavi bilo od početka, kao na primjer kad je Mevllid na završnoj riječi rekao "da se nada da će biti i druge braće i omladine koja će nastaviti njegovo djelo!" Da neki terorista bude upetljan u neko ovakvo djelo i da poslije svjesno laže i objavi recimo ovakav tekst, i još pri tome da izjavi saučešče porodici ubijenog policajca, (po njihovom shvatanju nevjernika) je za njih nezamislivo! Nema toga kod njih da nešto naprave i da poslije lažu da bi se izvadili, nije to taj tip kriminalaca! Pa zar do sada nije jasno da oni idu da poginu i da ih tamo čeka već šta se kaže da ih čeka! Dakle, ta priča da se ovi sad nešto vade a da su u stvari učestvovali u ovome je smiješna sa stanovišta terorističkog shvatanja. Nema toga!

Hakija je izjavio saučešče zato što je u pitanju nemusliman i to bi morao biti razlog! Bašun sag olsun je turski izraz i nema veze sa vjerom, ni pod razno. Kod nas je to običaj.
Pa to je dio "savršenog plana", kako ga neki forumaši ovdje nazvaše.

Sarkazam, naravno.
canvra888

#2936 Re: BiH - Crna hronika

Post by canvra888 »

Profa prvi. Vidio da Hakija ima bradu, i po defaultu je kriv :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2937 Re: BiH - Crna hronika

Post by Truba »

Optimus09 wrote: 30/10/2024 17:09 Jesu dezurni inspektori na forumu nasli ko je kriv,jel svako ko ima bradu ili kako to vec ide.
Pa isto je kad si prptiv komunizma onda si ujko i nazi
Il kad si za preustroj bih mimo dajtona onda si uzp
geoxx

#2938 Re: BiH - Crna hronika

Post by geoxx »

Ne moze se sve upratiti nit prevenirati. Ne moze CIA, a da mogu nase sluzbe. Odgovornost bi postojala ukoliko je momak posjecivao kakav paradzemat ili skupinu ljudi koja je vec pod prismotrom i za koju postoji osnovana pretpostavka ili kakva sumnja da bi mogli izvrsiti kakav napad. Nisam upratio da je to bio slucaj.

A nesto radikalnije stavove oko cionista i podrzavanja cionizma ima puno ljudi. Da li ce to kod nekog potaknuti nasilje, to je stvar gledanja u buducnost.

Pogotovo sto je ocigledno, kako pisu mediji koji su dobili povjerljive podatke iz tuzilackog i policijskog spisa, da je kod momka naglo dosla promjena za 180 stepeni.
iClass

#2939 Re: BiH - Crna hronika

Post by iClass »

HelaS wrote: 30/10/2024 16:14 Zar se u islamskoj retorici, u načinu izražavanja žalosti zbog smrti, kaže "saučešće". Mislio sam da oni između sebe izgovaraju riječi "Bašum sagosum"
Neka odgovore drufi forumaši, ali nisam siguran da je "Bašum sagosuk" toliko izvan Sarajeva korišteno. Možda griješem, u mojoj sredini to niko ne govori.

Kako je u drugim kantonima i mjestima?
iClass

#2940 Re: BiH - Crna hronika

Post by iClass »

Nego, nešto razmišljam IZ se nije oglasila ali haj.

Interesuje me da li ko zna kako je IZ reagovala na hapšenje '83 Alije i ekipe. Poslije rata su to hapšenje nazivali svakakvim imenima ali me interesuje kako je tada IZ reagovala, kako su imami na džumama hutbe držali i sl?
tramvajtrojka

#2941 Re: BiH - Crna hronika

Post by tramvajtrojka »

iClass wrote: 30/10/2024 19:28 Nego, nešto razmišljam IZ se nije oglasila ali haj.

Interesuje me da li ko zna kako je IZ reagovala na hapšenje '83 Alije i ekipe. Poslije rata su to hapšenje nazivali svakakvim imenima ali me interesuje kako je tada IZ reagovala, kako su imami na džumama hutbe držali i sl?
kako treba drzali jezik za zubima i nisu komentirali odluke drzave i drzavnih vlasti kao danasnji reis koji se stavio da bude bot samo jedne političke stranke i bajramske vip elite iz begove dzamije
ljubicasti limun

#2942 Re: BiH - Crna hronika

Post by ljubicasti limun »

iClass wrote: 30/10/2024 19:25
HelaS wrote: 30/10/2024 16:14 Zar se u islamskoj retorici, u načinu izražavanja žalosti zbog smrti, kaže "saučešće". Mislio sam da oni između sebe izgovaraju riječi "Bašum sagosum"
Neka odgovore drufi forumaši, ali nisam siguran da je "Bašum sagosuk" toliko izvan Sarajeva korišteno. Možda griješem, u mojoj sredini to niko ne govori.

Nigdje to nisam drugdje cula, no u Sa. I to kad mi je umrla mama, dosao mrtvozornik i kaze Basum sagosum. Mi u cudu, rekoh, molim? Ponovi lik jos dva tri puta to, dosta je tragickomicna situacija bila. Sta znaci to u prijevodu inace? I otkad se u Sa upotrebljava, sta kazu Sarajlije?
muha_sa

#2943 Re: BiH - Crna hronika

Post by muha_sa »

ljubicasti limun wrote: 30/10/2024 19:31
iClass wrote: 30/10/2024 19:25

Nigdje to nisam drugdje cula, no u Sa. I to kad mi je umrla mama, dosao mrtvozornik i kaze Basum sagosum. Mi u cudu, rekoh, molim? Ponovi lik jos dva tri puta to, dosta je tragickomicna situacija bila. Sta znaci to u prijevodu inace? I otkad se u Sa upotrebljava, sta kazu Sarajlije?
Kako znam za sebe a dugo znam--mašala :D uvijek se govorilo bašum sagosum
iClass

#2944 Re: BiH - Crna hronika

Post by iClass »

tramvajtrojka wrote: 30/10/2024 19:30 kako treba drzali jezik za zubima i nisu komentirali odluke drzave i drzavnih vlasti kao danasnji reis koji se stavio da bude bot samo jedne političke stranke i bajramske vip elite iz begove dzamije
Pa nije baš da bi komentarisali odluku vlasti za izgradnju nove saobraćajnice nego nešto što je usko vezano uz njihovu zajednicu. Znači nisu ništa spominjali?
iClass

#2945 Re: BiH - Crna hronika

Post by iClass »

muha_sa wrote: 30/10/2024 19:33
Ti si Sarajlija. Govorim o drugim mjestima, Tuzla, Zenica itd.? I ja sam prvi put od Sarajlija čuo.
muha_sa

#2946 Re: BiH - Crna hronika

Post by muha_sa »

iClass wrote: 30/10/2024 19:39
Ti si Sarajlija. Govorim o drugim mjestima, Tuzla, Zenica itd.? I ja sam prvi put od Sarajlija čuo.
Ne pratiš :-) :D

Evo kome sam odgovorio :D

ljubicasti limun wrote: 30/10/2024 19:31

nadžak

#2947 Re: BiH - Crna hronika

Post by nadžak »

Jeste off ali evo malo općeg znanja. :)
Ispravno na turskom se piše ovako: "başın sağ olsun"(negdje ima i zajedno riječ sagolsun) . Izgovara ovako po naški :Bašin sagolsun. Prijevod je klasičan za frazu iskazivanja saučešča nekome, dakle kao "My condolences!" na engleskom. Ništa posebno, neka uobičjna fraza prilikom iskazivanja saučešča nekome. Čuje se i koristi u cijeloj BiH, ništa posebno na tu temu.
nadžak

#2948 Re: BiH - Crna hronika

Post by nadžak »

Čekaj ba, ti si rođen puno prije, šta se trpaš ovdje sa nama mladima? :D :D :D Izjavljivao si saučešče ženama Rimskih legionara.
ljubicasti limun

#2949 Re: BiH - Crna hronika

Post by ljubicasti limun »

Zanimljivo. Mislila sam da je neka novotarija jezicna u reziji SDA i novih Bosnjaka, kao kad su htjeli poturiti da se govor petERica i maHrama :D

Ali, hajd. Nadam se da to nikad neces ni cuti nit morati reci.
ZoomZoomKiwi

#2950 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Ja sam to prvi put čuo prije šest godina, a i prije toga sam bio na mnogo dženaza i sahrana.
Post Reply