Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Haris.ba wrote: ↑30/10/2024 11:05
Meni nije jasno zasto se ne hapse roditelji ove djece sto zivkaju?
Krivicno djelo cl.219.
(1) Roditelj, usvojitelj, staratelj ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje funkcije zbrinjavanja ili odgoja djeteta ili maloljetnika, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine
Info iz prve ruke.
Djeca koja su do sada uhapšena su iz visokoobrazovanih roditelja i funkcionalnih porodica, mahom odlikaši primjernog vladanja koji ne oskudijevaju u bilo čemu.
Djeca za koju se nikada ne bi reklo da su u stanju ovakvo nešto da učine.
To su prividi. Djeca su zanemarena u odgoju i roditelje treba zakonski goniti. Jer, da nisu zanemarena u odgoju - ne bi bilo krsenja zakona od strane djece/maloljetnika.
Ima posla za tuzilastvo. Ali, ocito se ne zeli.
Takodjer. Roditelji su odgovorni za stetu koju nacine maloljetnici. Roditeljima ispostaviti racun za svaki policijski pregled.
Last edited by Haris.ba on 30/10/2024 11:25, edited 1 time in total.
Interesantno da su targetirane samo određene škole.
Živim u neposrednoj blizini jedne osnovne i dvije srednje škole, nastava se svo ovo vrijeme odvija nesmetano.
Krivicno djelo cl.219.
Info iz prve ruke.
Djeca koja su do sada uhapšena su iz visokoobrazovanih roditelja i funkcionalnih porodica, mahom odlikaši primjernog vladanja koji ne oskudijevaju u bilo čemu.
Prvi mali koji je uhapsen uopste ne dolazi iz takve porodice , vec iz problematicne.
Uhapšeno je više djece nego se govori u medijima, ima ih također dosta upetljanih.
Interesantno je da je jako puno i djevojčica.
Većinom su to djeca iz porodica kako sam i napisao.
Krivicno djelo cl.219.
Info iz prve ruke.
To su prividi. Djeca su zanemarena u odgoju i roditelje treba zakonski goniti. Jer, da nisu zanemarena u odgoju - ne bi bilo krsenja zakona od strane djece/maloljetnika.
Ima posla za tuzilastvo. Ali, ocito se ne zeli.
Privid da su odlikaši, da imaju primjerno vladanje, da su roditelji zaposleni i da djeca nisu socijalni slučajevi?
Ti nikada kao maloljetnik nisi učinio ništa što se kosilo sa zakonom? Uvijek prelazio cestu isključivo preko zebre?
Sure.
Naslovnica wrote: ↑30/10/2024 11:27
Privid da su odlikaši, da imaju primjerno vladanje, da su roditelji zaposleni i da djeca nisu socijalni slučajevi?
Ti nikada kao maloljetnik nisi učinio ništa što se kosilo sa zakonom? Uvijek prelazio cestu isključivo preko zebre?
Sure.
Za prelazak mimo pjesackog, dobijenu kaznu bi platio - roditelj. Jer, po zakonu je to obaveza roditelja.
Zanemarivanje odgoja znaci ne znaci samo to sto ti kazes. Jer, onda roditelji ubice Koste iz Srbije ne bi bili sudjeni za zanemarivanje odgoja. Mali je bio odlikas, odlicne finansije u porodici, primjereno vladanje.
Poenta je da nasa drzava ne zeli goniti. Jer, upravo su roditelji to sto jesu. Primjereni clanovi drustva.
Last edited by Haris.ba on 30/10/2024 11:32, edited 1 time in total.
BeYaZ wrote: ↑30/10/2024 10:56
Hoće li ovaj naš "sposobni" ministar dati ostavku
Hoće li se šta promijeniti njegovom ostavkom vezano za ove dojave?
Na stranu što sam jučer čuo priču da ove dojave dolaze od strane, citiram, SDA.
Možda da se postavi neko stručan da riješi problem kad već on ne zna ?
Neće ministar rješiti problem nego službe nadležne za to.
Ako ministar ima opstrukcije od službi koje su nadležne da riješe ovaj problem onda bi to javno trebao da kaže.
Ako službe ne prave opstrukcije onda su očito nesposobne i treba ih mijenjati, pojačati, tražiti adekvatna rješenja.
Naslovnica wrote: ↑30/10/2024 11:27
Sure.
Za prelazak mimo pjesackog, dobijenu kaznu bi platio - roditelj. Jer, po zakonu je to obaveza roditelja.
Zanemarivanje odgoja znaci ne znaci samo to sto tj kazes. Jer, onda roditelji ubice Koste iz Srbije ne bi bili sudjeni za zanemarivanje odgoja.
Poenta je da drzava ne zeli.
Ja tebe upitah da li si ikada prešao cestu mimo pješačkog?
Jer ako jesi, prema tvom doslovnom rezonovanju, zanemaren si u odgoju.
Naravno da zanemarivanje djece u odgoju ne znači samo to što ja kažem ali ako ćemo tjerati mak na konac, itekako znači da si zanemaren u odgoju ako pređeš cestu mimo pješačkog.
Ne možeš na primjeru maloljetnog ubice iz Srbije zasnovati svoju cjelokupnu tezu. Nikako. On je izuzetak, a ne pravilo.
Last edited by Naslovnica on 30/10/2024 11:36, edited 1 time in total.
Naslovnica wrote: ↑30/10/2024 11:33
Prelazak preko pjesackog je prekrsaj. Ako bih ukrao auto i napravio saobracajku - krivicno djelo, i roditelji bi trebali odgovarati.
Lazna prijava bombe je krivicno djelo.
Za moj prekrsaj prelaska mimo pjesackog roditelj odgovara placajuci kaznu. Znaci, finansijki ga drzava capne. Jer nije naucio dijete da se prelazi samo na pjesackom.
Za laznu prijavu bombe od strane maloljetnika roditelj odgovara za zanemarivanje odgoja krivicno.
Last edited by Haris.ba on 30/10/2024 11:37, edited 1 time in total.
Prelazak preko pjesackog je prekrsaj. Ako bih ukrao auto i napravio saobracajku - krivicno djelo, i roditelji bi trebali odgovarati.
Aha, dijete baš zna šta je prekršaj a šta je krivično djelo.
Naravno da treba odgovarati roditelj, ali ovdje pričamo o zanemarivanju odgoja.
Odgoj je i da se ne prelazi mimo pješačkog, kao i da se ne kradu kola.
Aha, dijete baš zna šta je prekršaj a šta je krivično djelo.
Naravno da treba odgovarati roditelj, ali ovdje pričamo o zanemarivanju odgoja.
Odgoj je i da se ne prelazi mimo pješačkog, kao i da se ne kradu kola.
Za prekrsaj djeteta - roditelj odgovara placajuci novcanu kaznu.
Za krivicno djelo djeteta - roditelj odgovara krivicno.
Fakat ne vidim nista nejasno.
U oba slucaja roditelj odgovara. Kada zakon propise krivicnu kaznu zatvora za prelazak mimo pjesackog, odgovarace i roditelj krivicno.
Last edited by Haris.ba on 30/10/2024 11:40, edited 1 time in total.
Naslovnica wrote: ↑30/10/2024 11:39
Drugari, ne može se svako krivično djelo maloljetnika prišiti roditeljima krivično djelo član 219.
Valjda je to jasno?
To neka sud odluci.
Do tada, haps, pritvor, podizanje optuznice.
Ovdje se radi o krivicnom djelu lazne prijave kd (o bombi). Nimalo naivno ni bezazleno.
To pokazuje dubok promasaj u odgoju djeteta i treba dovesti najmanje do oduzimanja roditeljskog prava.
Vidis, to sam zaboravio. I socijalnu sluzbu odmah ukljuciti.
Drugari, ne može se svako krivično djelo maloljetnika prišiti roditeljima krivično djelo član 219.
Valjda je to jasno?
To neka sud odluci.
Ne ide ni hapšenje ili pritvor za svako djelo člana 219.
Niti jedan roditelj od ove dječurlije nije uhapšen, niti je podignuta optužnica prema članu 219 jer nema razloga.
Pametnom dosta, ali eto, nastavite vi hapsiti i zatvarati.
Valjda je to jasno?
To neka sud odluci.
Niti jedan roditelj od ove dječurlije nije uhapšen, niti je podignuta optužnica prema članu 219 jer nema razloga.
Pa nije jer se ne zeli poslati poruka da postoji problem. Ono bas prava birokratija. Sacekajmo da sam problem prestane.
Ja sam ti fino objasnio da postoje razlozi. Samo, tuzilastvo ne zeli otvarari pandorinu kutiju.
Haris.ba wrote: ↑30/10/2024 11:41
To neka sud odluci.
Pa nije jer se ne zeli poslati poruka da postoji problem. Ono bas prava birokratija. Sacekajmo da sam problem prestane.
Ja sam ti fino objasnio da postoje razlozi. Samo, tuzilastvo ne zeli otvarari pandorinu kutiju.
Krivicno djelo cl.219.
(1) Roditelj, usvojitelj, staratelj ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje funkcije zbrinjavanja ili odgoja djeteta ili maloljetnika, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine
Info iz prve ruke.
basicm wrote: ↑30/10/2024 09:47
Posrao ili ne, ako se razoruzas ostajes na milosti suprotne strane. Nek pokazu inicijativu, lako je kasnije uraditi isto.
A oružje nam je antisemit i simpatizer nacista?
Kao, zajebacemo srpsku mitomaniju sa Busuladzicem...
Pa ne vjerujem...
Ako bi nas "oni tamo" napali, baš bi nas spasili nasljednici ideologije koja je u WW2 brže-bolje stala na stranu napadača izdajući svoju zemlju i svoj narod.
Dobro mora se znati i kontekst.
Evo sad mene da branim ustaše i handžarevce.
Poslije Balkanskih ratova svi muslimani na Balkanu su zazirali od srpskog "oslobađanja", što im se u WW2 pokazalo ponovo u Foči, Višegradu, posvuda u istočnoj Bosni.
Pa su pribjegli pod nečiju zastavu koja je bila kao zaštita od toga.
A komunisti im baš nisu bili privlačni.
Međutim, imali su priliku i uvidjeti tu grešku do danas i distancirati se od toga, a ne braniti životom takvo naslijeđe.
basicm wrote: ↑30/10/2024 09:47
Posrao ili ne, ako se razoruzas ostajes na milosti suprotne strane. Nek pokazu inicijativu, lako je kasnije uraditi isto.
A oružje nam je antisemit i simpatizer nacista?
Kao, zajebacemo srpsku mitomaniju sa Busuladzicem...
Pa ne vjerujem...
Ako bi nas "oni tamo" napali, baš bi nas spasili nasljednici ideologije koja je u WW2 brže-bolje stala na stranu napadača izdajući svoju zemlju i svoj narod.
Krivicno djelo cl.219.
Info iz prve ruke.