GandalfSivi wrote: ↑30/10/2024 05:49
madner wrote: ↑30/10/2024 05:01
GandalfSivi wrote: ↑30/10/2024 04:51
Koje politike Trumpa podrzavas Juniore?
Jacanje NATOa, jaci angazman Evrope na polju sigurnosti, vracanje proizvodnje na Zapad, zaokret protiv Kine, slobodu govora, pravo na nosenje oruzja.
Koji dio ti je sporan?
Neka @jeza u ledja ja cu…
Sada, da pocnemo sa ozbiljnim temama…
Neki dan sjedim sa Drew Sullivanom (ko ga ne zna neka progugla, ali da pomognem, lik novinar, osnivac CIN-a u Bosni, u jednom momentu blacklisted od State Departmenta, trenutno mu je glava ucjenjena od Kazahstana do Kolumbije. (Anyhow, svaka prica ima sliku).
I uglavnom, pricamo o forumu. I pitam ja Drewa, ima li ruskih placenika. Kaze on, vise nego sto mislis.
Ne bih ja ovo, ali kada najproruskiji lik na forumu kaze da mu se svidja kod Trumpa da ce pojacati NATO, dok je istina sljedeca…
Senior administration officials told The New York Times that several times over the course of 2018, Mr. Trump privately said he wanted to withdraw from the North Atlantic Treaty Organization. Current and former officials who support the alliance said they feared Mr. Trump could return to his threat as allied military spending continued to lag behind the goals the president had set.
Onda se insan zapita, ko koga ovdje zajebaje?
Idemo dalje. Evropa koja se smijala Trumpu nikada ujedinjenija, proizvodnja kroz Build Back Better i Chip and Science Akt vratila vuse od milion proizvodnih poslova u Ameriku (tek pocetak, and btw Trump je gubio te poslove), u odnosu na Kinu se stvorio USA/Australia/Japan/Philippines pakt. Kina ni blizu nadmasivanja Amerike po GDP-u (mada je trebala ove godine). Freedom of speech ima ogranicenja, samo bi ruski bot zelio slobodu podsticanja na nasilje (slucajno). Nosenje oruzja je tu, samo se treba regulisati…
Anyhow, nije lik mogao nabrojati niti jednu policy, samo listu zelja. Mozda sto je sest ujutro, pa panika za dnevnicu od jucer, a mozda fakat ne zna…
Nije toliko tesko odvojiti cinjenice od fikcije. Ako ja prije godine i po napisem kuda ide rat u Ukraini i zasto, to nije zato sto imam proruske stavove, nego sto izvodim bolje zakljucke od vecine. Realnost je arbitar istine, ne nase istine i zelje.
Mene kao gradjana BiH zanimaju par stvari: Vanjska sigurnost, pozicija Zapada i individualne slobode.
Vanjska sigurnost je ugrozena jer su NATO clanice bile toliko slabe da je neko u Moskvi napravio racunicu da se taj potez 2022 isplati. I kao sto je rat u Ukraini pokazao, da je Ruska vojska bila 20% bolja, racunica bi se pokazala tacnom jer NATO clanice koje se ne zovu USA su bile nesposobne da odgovore. Covjek koji je trazio da budu sposobnije, da povecaju svoje kapacitete na vrijeme nije problem.
Problem je sto nisu, a nisu jer nisu vjerovali da moraju, napravili su konfiguraciju industrije i oruzanih snaga kao malu podrsku USA ekspedicijama u borbi protiv modernih Bantu crnaca.
Svako ko je vodio pregovore zna da postoje dvije poluge, stap i mrkva. Svaki predsjednik USA odkako pratim politiku je trazio od Evrope vise angazmana, vise kapaciteta itd... Nisu ih uzimali ozbiljno jer nisu imali nista da ponude, a nize izdavanje za odbranu je bila mrkva.
Prijetnja izlaskom mjenja tu jednacinu i bolje je dati 2% BDP za odbranu nego 5% i biti slabije zasticen.
Dakle Trump je ojacao savez, traziti od clanica da daju vise para za kolektivnu sigurnost nije slabljenje saveza.
Sto se tice pozicije Zapada, mislim da hegemon mora da postoji, USA je najbenovelentniji hegomon u historiji i nadam se da ce sto duze da ostane tako. Medjutim do Trumpa jacala je Kinu, jer je jednoj klasi u USA time omoguceno da ostvaruje vece prihode. Parcijalni interesi te klase su predstavljeni kao interesi USA i to je Trumpova zasluga da se drugacije razmislja. To kako je implementirao mjere, ko je implementirao bolje mjere, ko je blokirao koga manje bitno. Ispade da je Trump bio za migraciju jer su demokrate bolje blokirale gradnju zida po toj logici.
Trece su individualne slobode, koje su napadnute iznutra. Zlo koje birokratija moze proizvesti je istovremeno banalano i gotovo beskrajno. Ako neko odluci da je zabranjeno izaci iz kuce, nace se cinovnik da napise naredbu i policajac da je nametne. Demokrate tu imaju problem sto ne mogu prihvatiti realnost razlike izmedju grupa, pa pokusavaju u najboljoj namjeri da nametnu jednolikost. Svako ko je studirao 20 stoljece zna gdje to ide ako se ode malo dalje.
Sto se tice slobode govora, sve vece socijalne mreze su bile upregnute od strane vlade u sirenje jednog narativa koja se ispostavio pogresnim. Cenzura pod plastom ukidanja govora mrznje ili sirenja laznih informacija je cenzura. Niko nije odgovarao sto je ispravne informacije tagovao kao lazne, podrzavao mjere koje su imale zdravstvene posljedice itd...
Shodno tome i pravo na drzanje oruzja, koje je eksplicitno tu kako bi se licne slobode branile od tirana, a ne samo kucni prag od lopova.
Sto se tice ovih gluposti da sam na platnom spisku, duze sam tu, zna me puno ljudi. Kada budes u Sa mozemo uzivo na pivi vidjeti ko googla o toku americkog gradjanskog rata. Naravno ja cu se i uzivo smijati da ste izabrali Kamalu kao kandidata.