2024 US elections

Locked

Izbor predsjednika SAD 2024: Glasajte za svog favorita

Poll ended at 05/11/2024 17:32

Demokratska stranka:Kamala Harris
116
57%
Republikanska stranka:Donald Trump
59
29%
Zelena stranka:Jill Stein
21
10%
Libertarijanska stranka:Chase Oliver
9
4%

Total votes: 205

madner

#1976 Re: 2024 US elections

Post by madner »

GandalfSivi wrote: 30/10/2024 04:46
madner wrote: 30/10/2024 04:36
GandalfSivi wrote: 30/10/2024 04:14 Pssss, ne ometajte ga, lik googla civil war trenutno. Da ti pomognem majstore, preporucio bih John Jakes-a i njegovu triologiju, samo je problem sto to nije instant citanje, ne moze stati u tweet…
Nadupunio si odgovor, tako da nisam odmah odgovorio.

Rat izmedju Sjevera i Juga je bio jedan od najneizjednacenijih sukoba moderne historije. Sjever je imao sve: ljude, pare, industriju, mornaricu, medjunarodnu podrsku.
Jug je imao malo bolje vojnike i oficire. Zato je zastava konfederacije van USA simbol otpora slabijeg jacem.
Lee je bio general koji je sve te prednosti sjevera izjednacio i sveo na tri dana u blizini Washingtona. Dok je Lincoln mjenjao generale da nadje nekog ko bi mu parirao.
Nakon pobjede Lincona na izborima ishod vise nije bio upitan, ali to da u jednom momentu sudbina USA bila na vagi je podvig sam po sebi kada se znaju pocetne pozicije.
Krajnji omjer je potpuno nebitan, zato se dugo izucavao na West Point, kao i Njemacki generali tokom WW2 ili Napoleon.

Ali treba od toga napraviti nesto sasvim drugo.
Ali ti fakat pojma nemas. Prvo (izbjegnut cu potencijalni ban) pa ti necu odgovoriti sta mislim o tvom poimanju juznjacke zastave. Nadam se da je okay ako kazem da nabijem na neku stvar sve republikanske rasiste koji misle da im je to neki heritage (Obama je trajao duplo duze od njihovog simbola ropstva). Dalje, ako hoces da pricas o istoriji, Sjever sa svojim snagama (ne vjerujuci da moze uzeti Richmond se rasirio od Texasa, preko Luisiane, do poluostrva (zivim tu, znam to, ti guglaj), dok je jug jurisao na Frederick pa onda na Pittsburgh. Ako naucis istoriju (a neces), shvatit ces zasto su Davisa zvali King Jeff. Nikada nisu imali sanse za uspjeh, samo je trebao pravi general da ih dokrajci…
Govorim van USA. To je zastava siromasnog juga u borbi protiv bogatog sjevera. Cisto da budu jasne predpostavke, nije trebao trajati ni dvije godine.

Sjever je glavninu svojih snaga bacio na napad prema Richmondu, sve ostalo su bili sporedni pravci. To sto nije imao uspjeha na glavnom pravcu pa se armija Potomeka morala povuci je zasluga Lee-a.

Isto da tvrdis da Rusi nisu htjeli zauzeti Kiev, nego je to bila diverzija za napad sa Krima.
Osmi Socrates

#1977 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

Stvarno podsjeća dosta na onu budaletinu.

I kad već pričate o Građanskom Ratu, red je i da se prisjetimo da je Lincoln bio Republikanac, a glavni protivnici su mu bili Demokrate sa Juga.

Dakle, jeb'o lud zbunjenog što se tiče analogije.

I treba napomenuti da Trump nije ni pravi Republikanac. Jedini način da uđe u politiku u bilo kakvoj značajnoj mjeri je bio da kidnapuje jednu od stranaka.
madner

#1978 Re: 2024 US elections

Post by madner »

GandalfSivi wrote: 30/10/2024 04:51 Koje politike Trumpa podrzavas Juniore?
Jacanje NATOa, jaci angazman Evrope na polju sigurnosti, vracanje proizvodnje na Zapad, zaokret protiv Kine, slobodu govora, pravo na nosenje oruzja.
Koji dio ti je sporan?
jeza u ledja

#1979 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

Lik postavlja smijesne argumente jer zna da ce neko poletiti da mu odgovori na low hanging fruit komentare. Zeljan paznje, jebiga, trazi nekog da prica sa njim, pa makar to bilo konstatno ismijavanje. Siguran sam da ima neki naziv za to stanje jer je internet pun takvih likova.

Tuzno.
madner

#1980 Re: 2024 US elections

Post by madner »

To sto grupa istomisljenika pokusava reci da je pobjedila jer je grupa nije neki argument.

Prihvatam da vas je vise i da imate slicne stavove.

Malo dalje kade se izmaknete, Kamala nema vlastite kvalitete i ako pobjedi pobjedit ce na misice stranke uz podrsku medija, sve zbog straha od lika koji je bio u SNL skecevima.
Osmi Socrates

#1981 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

Ni to što si manjina (u ovoj diskusiji) nije neki argument.
zilog

#1982 Re: 2024 US elections

Post by zilog »

jeza u ledja wrote: 30/10/2024 05:05 Lik postavlja smijesne argumente jer zna da ce neko poletiti da mu odgovori na low hanging fruit komentare. Zeljan paznje, jebiga, trazi nekog da prica sa njim, pa makar to bilo konstatno ismijavanje. Siguran sam da ima neki naziv za to stanje jer je internet pun takvih likova.

Tuzno.
Za to je nadlezna institucija u Nahorevskoj...

Ne znam da je nekad, u raspravi, priznao da je pogrijesio. Kada ga satjeras u cosak, pocne nosati stative i izmisljati nove, nebitne, "argumente".
Ne treba dalje od toga, da je sam za sebe napisao da ima "ogroman IQ" :pisnuo:

Samo procitaj nick (nomen est omen) :mrgreen:
jeza u ledja

#1983 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

Nego, posto je neko pitao u vezi early voting. Ovako to izgleda trenutno:

Image

Da li se sta moze zakljuciti iz ovog? Ne znam. No primjetno je doduse da D ili R imaju prednost u drzavama gdje i ankete pokazuju da imaju prednost. Znamo da su se Republikanci vratili ovom metodu glasanja, u odnosu na 2020-u.
Koliko ide narativ Republikanaca je da su super ushiceni sto vode u AZ, NV, GA i NC, jer misle da ce na dan izbora imati vecu izlaznost od D i samo jos povecati prednost. Narativ Demokrata je pak da na ranom glasanju ne vide veliki izlazak novih glasaca, i da ovi sto sad izlaze su oni koji bi inace izasli na dan izbora, tako da prakticno "kanibaliziraju" svoje glasove. Narativ Demokrata je takodje da oni navodno vide mnogo veci broj novih glasaca, znaci ljudi koji nisu prije glasali, u odnosu na Republikance. Narativ je takodje da zene glasaju u mnogo vecem omjeru, no koliko sam ja vidio to nije nista razlicito od ranog glasanja prije 4 godine. No ono sto je glavno, koliko ja shvatih, je da izgleda povelik broj registrovanih Republikanaca mozda glasa za Harris. (tzv. Haley voters). Tako ide narativ, ne znam je li tacno. U prilog tome doduse ide jedan Marist exit poll od prije par dana, gdje su anketirali ljude koji su vec glasali u GA, NC i AZ, i gdje Harris ima prednost i po 10+ poena, iako je broj registrovanih Republikanaca koji su vec glasali u tim drzavama veci. (Drugo naravno objasnjenje za to je da nezavisni glasaci u mnogo vecem broju glasaju za Dems).

Ukratko, Demokrate su optimisticne u vezi Wisconsina i Michigana. Pennsylvania i Nevada su toss ups. Iz nekog razloga, manje su optimisticni u vezi NC nego Georgije, a Arizona za sada ide Republikancima. To je ono sto sam ja cuo iz nekoliko izjava, intervjua, itd.

Republikanci su pak optimisticni u vezi svih drzava i najavljuju clean sweep i veliku pobjedu.

Iz ovog svega, a iz anketa, te iz ranijih izbora, ako bih redao drzave po postocima Demokrate vs Republikanci, redao bih ovako:

Michigan
Wisconsin
Pennsylvania
Nevada
North Carolina
Georgia
Arizona

Mozda ih sve na kraju uzme Trump...ili Harris (sto mislim da je manje moguce), ali mislim da bi poredak u postocima razlike izmedju dva kandidata isao ovako kako sam poredao.

Ja ocekujem puno od Sjeverne Karoline. A strah me recimo Wisconsina. Arizona od svih ovih drzava djeluje najdalje.

Ko zna...mene ne bi iznenadilo da neka druga drzava uleti medju ovih 7, a ispred neke. Tu tipujem na New Hampshire, Minnesotu, Virginiu (ako bude lose za Harris), te Texas, Floridu, Ohio (ako bude lose za Trumpa).

I dalje mislim da Trump ima malu prednost. No vidjecemo.
jeza u ledja

#1984 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

madner wrote: 30/10/2024 05:14 To sto grupa istomisljenika pokusava reci da je pobjedila jer je grupa nije neki argument.

Prihvatam da vas je vise i da imate slicne stavove.

Malo dalje kade se izmaknete, Kamala nema vlastite kvalitete i ako pobjedi pobjedit ce na misice stranke uz podrsku medija, sve zbog straha od lika koji je bio u SNL skecevima.
Tvoj problem je sto mislis posto si manjina da te to cini specijalnim. :-)

....doduse, mozda si u pravu. :hm:
Osmi Socrates

#1985 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

On kao manjina zahtjeva DEI. :lol:
shbc

#1986 Re: 2024 US elections

Post by shbc »

madner wrote: 30/10/2024 04:57

Rat izmedju Sjevera i Juga je bio jedan od najneizjednacenijih sukoba moderne historije. Sjever je imao sve: ljude, pare, industriju, mornaricu, medjunarodnu podrsku.
Jug je imao malo bolje vojnike i oficire. Zato je zastava konfederacije van USA simbol otpora slabijeg jacem.
Lee je bio general koji je sve te prednosti sjevera izjednacio i sveo na tri dana u blizini Washingtona. Dok je Lincoln mjenjao generale da nadje nekog ko bi mu parirao.
Nakon pobjede Lincona na izborima ishod vise nije bio upitan, ali to da u jednom momentu sudbina USA bila na vagi je podvig sam po sebi kada se znaju pocetne pozicije.
Krajnji omjer je potpuno nebitan, zato se dugo izucavao na West Point, kao i Njemacki generali tokom WW2 ili Napoleon.

Ali ti fakat pojma nemas. Prvo (izbjegnut cu potencijalni ban) pa ti necu odgovoriti sta mislim o tvom poimanju juznjacke zastave. Nadam se da je okay ako kazem da nabijem na neku stvar sve republikanske rasiste koji misle da im je to neki heritage (Obama je trajao duplo duze od njihovog simbola ropstva). Dalje, ako hoces da pricas o istoriji, Sjever sa svojim snagama (ne vjerujuci da moze uzeti Richmond se rasirio od Texasa, preko Luisiane, do poluostrva (zivim tu, znam to, ti guglaj), dok je jug jurisao na Frederick pa onda na Pittsburgh. Ako naucis istoriju (a neces), shvatit ces zasto su Davisa zvali King Jeff. Nikada nisu imali sanse za uspjeh, samo je trebao pravi general da ih dokrajci…
Govorim van USA. To je zastava siromasnog juga u borbi protiv bogatog sjevera. Cisto da budu jasne predpostavke, nije trebao trajati ni dvije godine.

Sjever je glavninu svojih snaga bacio na napad prema Richmondu, sve ostalo su bili sporedni pravci. To sto nije imao uspjeha na glavnom pravcu pa se armija Potomeka morala povuci je zasluga Lee-a.

Isto da tvrdis da Rusi nisu htjeli zauzeti Kiev, nego je to bila diverzija za napad sa Krima.
Javi maga ekipi da se ne zavarava. Van USA ta zastava mi ima isto znacenje kao i u Americi. Simbol ropstva i rasizma.
zilog

#1987 Re: 2024 US elections

Post by zilog »

Osmi Socrates wrote: 30/10/2024 05:32 On kao manjina zahtjeva DEI. :lol:
:lol:

:thumbup:
GandalfSivi

#1988 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

madner wrote: 30/10/2024 05:01
Jacanje NATOa, jaci angazman Evrope na polju sigurnosti, vracanje proizvodnje na Zapad, zaokret protiv Kine, slobodu govora, pravo na nosenje oruzja.
Koji dio ti je sporan?
Neka @jeza u ledja ja cu…

Sada, da pocnemo sa ozbiljnim temama…

Neki dan sjedim sa Drew Sullivanom (ko ga ne zna neka progugla, ali da pomognem, lik novinar, osnivac CIN-a u Bosni, u jednom momentu blacklisted od State Departmenta, trenutno mu je glava ucjenjena od Kazahstana do Kolumbije. (Anyhow, svaka prica ima sliku).

Image

I uglavnom, pricamo o forumu. I pitam ja Drewa, ima li ruskih placenika. Kaze on, vise nego sto mislis.

Ne bih ja ovo, ali kada najproruskiji lik na forumu kaze da mu se svidja kod Trumpa da ce pojacati NATO, dok je istina sljedeca…

Senior administration officials told The New York Times that several times over the course of 2018, Mr. Trump privately said he wanted to withdraw from the North Atlantic Treaty Organization. Current and former officials who support the alliance said they feared Mr. Trump could return to his threat as allied military spending continued to lag behind the goals the president had set.
Onda se insan zapita, ko koga ovdje zajebaje?

Idemo dalje. Evropa koja se smijala Trumpu nikada ujedinjenija, proizvodnja kroz Build Back Better i Chip and Science Akt vratila vuse od milion proizvodnih poslova u Ameriku (tek pocetak, and btw Trump je gubio te poslove), u odnosu na Kinu se stvorio USA/Australia/Japan/Philippines pakt. Kina ni blizu nadmasivanja Amerike po GDP-u (mada je trebala ove godine). Freedom of speech ima ogranicenja, samo bi ruski bot zelio slobodu podsticanja na nasilje (slucajno). Nosenje oruzja je tu, samo se treba regulisati…

Anyhow, nije lik mogao nabrojati niti jednu policy, samo listu zelja. Mozda sto je sest ujutro, pa panika za dnevnicu od jucer, a mozda fakat ne zna…
GandalfSivi

#1989 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

U ostalim vijestima, ovako izgleda 75 hiljada ljudi…

GandalfSivi

#1990 Re: 2024 US elections

Post by GandalfSivi »

I samo da ponovim, ko pise ove tekstove po klixu? Jesu li fakat placeni za ovo?

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/bitk ... /241029023
Osmi Socrates

#1991 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

10% pretplatnika Washington Posta otkazalo pretplatu. 250 000 ljudi u par dana.
jeza u ledja

#1992 Re: 2024 US elections

Post by jeza u ledja »

Meni nejasno to oko endorsementa WaPo (i LA Timesa btw). Sta ima neko od toga? Koliko bi glasaca to ubjedilo? Pet? Deset?Potpuno nebitna stvar u danasnjem vremenu.

Bezos se malo usrao i to je to. On nece izgubiti nista. Njemu je WaPo igracka. Izgubice desetine novinara i radnika koji ce ostati bez posla u bransi koja je svakako masakrirana zadnjih 20 godina sa pojavom interneta i drustvenih mreza. Jer jebiga, osjecamo se bolje ako cancelujemo subscription. :roll:
Kao i u mnogo cemu drugom, deplasirana politicka energija dobrostojecih liberala. Bitno je da se oni osjecaju dobro.
SmokingMan

#1993 Re: 2024 US elections

Post by SmokingMan »

Što mu je to problematično, pa ugasio je Book Depository. Štednja "tamo,vamo" nije loša navika. :D
madner

#1994 Re: 2024 US elections

Post by madner »

GandalfSivi wrote: 30/10/2024 05:49
madner wrote: 30/10/2024 05:01
Koji dio ti je sporan?
Neka @jeza u ledja ja cu…

Sada, da pocnemo sa ozbiljnim temama…

Neki dan sjedim sa Drew Sullivanom (ko ga ne zna neka progugla, ali da pomognem, lik novinar, osnivac CIN-a u Bosni, u jednom momentu blacklisted od State Departmenta, trenutno mu je glava ucjenjena od Kazahstana do Kolumbije. (Anyhow, svaka prica ima sliku).

Image

I uglavnom, pricamo o forumu. I pitam ja Drewa, ima li ruskih placenika. Kaze on, vise nego sto mislis.

Ne bih ja ovo, ali kada najproruskiji lik na forumu kaze da mu se svidja kod Trumpa da ce pojacati NATO, dok je istina sljedeca…

Senior administration officials told The New York Times that several times over the course of 2018, Mr. Trump privately said he wanted to withdraw from the North Atlantic Treaty Organization. Current and former officials who support the alliance said they feared Mr. Trump could return to his threat as allied military spending continued to lag behind the goals the president had set.
Onda se insan zapita, ko koga ovdje zajebaje?

Idemo dalje. Evropa koja se smijala Trumpu nikada ujedinjenija, proizvodnja kroz Build Back Better i Chip and Science Akt vratila vuse od milion proizvodnih poslova u Ameriku (tek pocetak, and btw Trump je gubio te poslove), u odnosu na Kinu se stvorio USA/Australia/Japan/Philippines pakt. Kina ni blizu nadmasivanja Amerike po GDP-u (mada je trebala ove godine). Freedom of speech ima ogranicenja, samo bi ruski bot zelio slobodu podsticanja na nasilje (slucajno). Nosenje oruzja je tu, samo se treba regulisati…

Anyhow, nije lik mogao nabrojati niti jednu policy, samo listu zelja. Mozda sto je sest ujutro, pa panika za dnevnicu od jucer, a mozda fakat ne zna…

Nije toliko tesko odvojiti cinjenice od fikcije. Ako ja prije godine i po napisem kuda ide rat u Ukraini i zasto, to nije zato sto imam proruske stavove, nego sto izvodim bolje zakljucke od vecine. Realnost je arbitar istine, ne nase istine i zelje.

Mene kao gradjana BiH zanimaju par stvari: Vanjska sigurnost, pozicija Zapada i individualne slobode.

Vanjska sigurnost je ugrozena jer su NATO clanice bile toliko slabe da je neko u Moskvi napravio racunicu da se taj potez 2022 isplati. I kao sto je rat u Ukraini pokazao, da je Ruska vojska bila 20% bolja, racunica bi se pokazala tacnom jer NATO clanice koje se ne zovu USA su bile nesposobne da odgovore. Covjek koji je trazio da budu sposobnije, da povecaju svoje kapacitete na vrijeme nije problem.
Problem je sto nisu, a nisu jer nisu vjerovali da moraju, napravili su konfiguraciju industrije i oruzanih snaga kao malu podrsku USA ekspedicijama u borbi protiv modernih Bantu crnaca.
Svako ko je vodio pregovore zna da postoje dvije poluge, stap i mrkva. Svaki predsjednik USA odkako pratim politiku je trazio od Evrope vise angazmana, vise kapaciteta itd... Nisu ih uzimali ozbiljno jer nisu imali nista da ponude, a nize izdavanje za odbranu je bila mrkva.
Prijetnja izlaskom mjenja tu jednacinu i bolje je dati 2% BDP za odbranu nego 5% i biti slabije zasticen.
Dakle Trump je ojacao savez, traziti od clanica da daju vise para za kolektivnu sigurnost nije slabljenje saveza.

Sto se tice pozicije Zapada, mislim da hegemon mora da postoji, USA je najbenovelentniji hegomon u historiji i nadam se da ce sto duze da ostane tako. Medjutim do Trumpa jacala je Kinu, jer je jednoj klasi u USA time omoguceno da ostvaruje vece prihode. Parcijalni interesi te klase su predstavljeni kao interesi USA i to je Trumpova zasluga da se drugacije razmislja. To kako je implementirao mjere, ko je implementirao bolje mjere, ko je blokirao koga manje bitno. Ispade da je Trump bio za migraciju jer su demokrate bolje blokirale gradnju zida po toj logici. :roll:

Trece su individualne slobode, koje su napadnute iznutra. Zlo koje birokratija moze proizvesti je istovremeno banalano i gotovo beskrajno. Ako neko odluci da je zabranjeno izaci iz kuce, nace se cinovnik da napise naredbu i policajac da je nametne. Demokrate tu imaju problem sto ne mogu prihvatiti realnost razlike izmedju grupa, pa pokusavaju u najboljoj namjeri da nametnu jednolikost. Svako ko je studirao 20 stoljece zna gdje to ide ako se ode malo dalje.
Sto se tice slobode govora, sve vece socijalne mreze su bile upregnute od strane vlade u sirenje jednog narativa koja se ispostavio pogresnim. Cenzura pod plastom ukidanja govora mrznje ili sirenja laznih informacija je cenzura. Niko nije odgovarao sto je ispravne informacije tagovao kao lazne, podrzavao mjere koje su imale zdravstvene posljedice itd...
Shodno tome i pravo na drzanje oruzja, koje je eksplicitno tu kako bi se licne slobode branile od tirana, a ne samo kucni prag od lopova.

Sto se tice ovih gluposti da sam na platnom spisku, duze sam tu, zna me puno ljudi. Kada budes u Sa mozemo uzivo na pivi vidjeti ko googla o toku americkog gradjanskog rata. Naravno ja cu se i uzivo smijati da ste izabrali Kamalu kao kandidata.
SmokingMan

#1995 Re: 2024 US elections

Post by SmokingMan »

Scott Ritter tito, kakav ba taj lik. :D
Osmi Socrates

#1996 Re: 2024 US elections

Post by Osmi Socrates »

Sve su to stvari (NATO, Kina, itd.) koje takozvani biznismen koji je deklarirao bankrot šest puta ne može i ne zna riješiti. Kao slon u staklari.

Po procjenama svih ekonomista koji su imalo cijenjeni, trgovinski rat sa Kinom je totalni promašaj za Ameriku. Više je Americi donio štete nego koristi, koštao otprilike 245 000 američkih poslova, cijene ključnih proizvoda povećao od 10 - 30 posto za američke potrošače, najviše oštetio poljoprivredu, itd.

Ne možeš se istovremeno boriti za povratak poslova u Ameriku i biti strogi protivnik sindikata. To je nonsense.

NATO ima puno problema, ali ne možeš ih rješavati tako što ćeš se derati naglas da ćeš "pustiti Putinu da radi šta hoće ako...". To nisu pregovarači nego saveznici. Neke stvari se moraju raditi u tajnosti, a ne derati se kao bik na livadi pred očima čitavog svijeta.

Ja shvatam da je on nekima simpatičan jer se dere k'o konj u štali, ali u politici treba da postoji nešto što se zove "decorum".
TomANDJerry

#1997 Re: 2024 US elections

Post by TomANDJerry »

jeza u ledja wrote: 30/10/2024 05:24 Nego, posto je neko pitao u vezi early voting. Ovako to izgleda trenutno:

Image

Da li se sta moze zakljuciti iz ovog? Ne znam. No primjetno je doduse da D ili R imaju prednost u drzavama gdje i ankete pokazuju da imaju prednost. Znamo da su se Republikanci vratili ovom metodu glasanja, u odnosu na 2020-u.
Koliko ide narativ Republikanaca je da su super ushiceni sto vode u AZ, NV, GA i NC, jer misle da ce na dan izbora imati vecu izlaznost od D i samo jos povecati prednost. Narativ Demokrata je pak da na ranom glasanju ne vide veliki izlazak novih glasaca, i da ovi sto sad izlaze su oni koji bi inace izasli na dan izbora, tako da prakticno "kanibaliziraju" svoje glasove. Narativ Demokrata je takodje da oni navodno vide mnogo veci broj novih glasaca, znaci ljudi koji nisu prije glasali, u odnosu na Republikance. Narativ je takodje da zene glasaju u mnogo vecem omjeru, no koliko sam ja vidio to nije nista razlicito od ranog glasanja prije 4 godine. No ono sto je glavno, koliko ja shvatih, je da izgleda povelik broj registrovanih Republikanaca mozda glasa za Harris. (tzv. Haley voters). Tako ide narativ, ne znam je li tacno. U prilog tome doduse ide jedan Marist exit poll od prije par dana, gdje su anketirali ljude koji su vec glasali u GA, NC i AZ, i gdje Harris ima prednost i po 10+ poena, iako je broj registrovanih Republikanaca koji su vec glasali u tim drzavama veci. (Drugo naravno objasnjenje za to je da nezavisni glasaci u mnogo vecem broju glasaju za Dems).

Ukratko, Demokrate su optimisticne u vezi Wisconsina i Michigana. Pennsylvania i Nevada su toss ups. Iz nekog razloga, manje su optimisticni u vezi NC nego Georgije, a Arizona za sada ide Republikancima. To je ono sto sam ja cuo iz nekoliko izjava, intervjua, itd.

Republikanci su pak optimisticni u vezi svih drzava i najavljuju clean sweep i veliku pobjedu.

Iz ovog svega, a iz anketa, te iz ranijih izbora, ako bih redao drzave po postocima Demokrate vs Republikanci, redao bih ovako:

Michigan
Wisconsin
Pennsylvania
Nevada
North Carolina
Georgia
Arizona

Mozda ih sve na kraju uzme Trump...ili Harris (sto mislim da je manje moguce), ali mislim da bi poredak u postocima razlike izmedju dva kandidata isao ovako kako sam poredao.

Ja ocekujem puno od Sjeverne Karoline. A strah me recimo Wisconsina. Arizona od svih ovih drzava djeluje najdalje.

Ko zna...mene ne bi iznenadilo da neka druga drzava uleti medju ovih 7, a ispred neke. Tu tipujem na New Hampshire, Minnesotu, Virginiu (ako bude lose za Harris), te Texas, Floridu, Ohio (ako bude lose za Trumpa).

I dalje mislim da Trump ima malu prednost. No vidjecemo.
Jedan od razloga zasto sam optimistican jeste early voting, ali oni koji nisu ni demokrate ni republikanci.

Slusao sam lika koji govori da su to uglavnom mladji glasaci koji se nisu opredjelili da cijeli zivot budu D ili R, ili jednostavno ne zele da im se stavljaju takve oznake.
Ali ipak vecina takvih ce glasati za Harris, to joj je jedna od glavnih baza podrske (pogotovo mlade zene).
madner

#1998 Re: 2024 US elections

Post by madner »

Pa sad, NATO ne treba USA, treba clanicama koje su pod kisobranom.

Njemci su se smijali, ne znaju gdje ce parkirati nosac aviona ako povecaju izdatke.
The combined wealth of the non-US Allies, measured in GDP, is almost equal to that of the United States. However, non-US Allies together spend less than half of what the United States spends on defence. This imbalance has been a constant, with variations, throughout the history of the Alliance and has grown more pronounced since the tragic events of 11 September 2001, after which the United States significantly increased its defence spending.

The effects of the 2007-2008 financial crisis and the declining share of resources devoted to defence in many Allied countries, up to 2014, have exacerbated this imbalance and also revealed growing asymmetries in capability among European Allies. France, Germany and the United Kingdom together represent approximately 50% of defence spending by the non-US Alli
Ali nije to pitanje, nego da li je Trump radio na jacanju ili nije.

Ljudi misle da ako trazis da Evropa bude jaca i sposobnija to predstavlja slabljenje, po meni nije. Jer jos jednom, koliko je Ukraina ogolila Ruske sposobnosti toliko je i NATO, to da poslje dvije godine manje proizvodi je strasno.
SuperHans

#1999 Re: 2024 US elections

Post by SuperHans »

madner wrote: 30/10/2024 04:57

U Građanskom ratu, Zapadni teatar je puno bitniji strateški bio od Istoka. Lee je bio nikakav strateg i solidan general, ali koji niti jednu od svojih pobjeda nije iskoristio strateški. Grant, ljudina btw, je jebo juznjacima majku na zapadu pa ga je Lincoln postavio za komandanta kompletne vojske i onda je Lee-ja mrcvario u opsadi Petersburga kod Richmonda dok je Sherman zario i palio po Georgiji i unistavo im sve. Nazalost, Rekonstruckija nakon rata nije uspjela pa smo do 60-tih sve imali crnce kao građane trećeg reda na jugu.
geralt

#2000 Re: 2024 US elections

Post by geralt »

Anegdota o zenama i glasanju :D

Anketa ljudi koji su vec glasali, ogromna prednost za Harris. Interesantno da ovo indicira da solidan broj republikanaca za nju glasa.
NPI NATIONAL POLL OF RECORD: Harris Leads Trump by 3 Points

According to the poll, 37% of likely voters report that they have already cast their ballot and 63% have not voted yet. Harris leads by 22 points among those who have already voted (60% to 38%) while Trump leads by 10 points among those who have yet to vote (50% to 40%)
Locked