Ljepota, dovoljno i 200-220 za zdrav dugotrajan i pouzdan motor i da ide k'o lud.kravamuzara wrote: ↑29/10/2024 14:47Turbina na 150-ki dodaje samo 0.6 bara, linija snage je ravna od 3900 do 6000, oko 230-235 je stejđ 1.ZoomZoomKiwi wrote: ↑29/10/2024 14:18 Pa ako 150 KS razvija već na 3900 rpm, onda hladno može na 200 KS bez ikakvih problema niti posljedica po dugotrajnost i pouzdanost, pa i potrošnju.
Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZoomZoomKiwi
#63326 Re: Automobilizam - sve o tome
- kravamuzara
#63327 Re: Automobilizam - sve o tome
Dobro ipak pricamo o tifusaruZoomZoomKiwi wrote: ↑29/10/2024 14:47Ljepota, dovoljno i 200-220 za zdrav dugotrajan i pouzdan motor i da ide k'o lud.kravamuzara wrote: ↑29/10/2024 14:47Turbina na 150-ki dodaje samo 0.6 bara, linija snage je ravna od 3900 do 6000, oko 230-235 je stejđ 1.ZoomZoomKiwi wrote: ↑29/10/2024 14:18 Pa ako 150 KS razvija već na 3900 rpm, onda hladno može na 200 KS bez ikakvih problema niti posljedica po dugotrajnost i pouzdanost, pa i potrošnju.
- ZoomZoomKiwi
#63328 Re: Automobilizam - sve o tome
Ma dobro, lanac svakih 100k km i miran 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
citroen xm
#63330 Re: Automobilizam - sve o tome
Jedan član moje familije u USA upravo vozi EQS putem neke vrste operativnog lizinga samo zato što ga je dobio po bezobrazno dobrim uslovima, a sve uzrokovano nedostatkom potražnje za par naručenih EQS od strane zastupnika. Pogrešna procjena tražnje.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#63331 Re: Automobilizam - sve o tome
Realno, kome treba 4cilindras od 100-120k €
-
izvrsni direktor
#63332 Re: Automobilizam - sve o tome
Ma smijesno tvrditi da neko auto od 100 000 uzima iz salona a ne marucuje po vladtitim specifikacijama.sime_cipol wrote: ↑29/10/2024 18:01Realno, kome treba 4cilindras od 100-120k €![]()
A pogotovo AMG
-
citroen xm
#63333 Re: Automobilizam - sve o tome
Zašto? Nisu to baš "hand made" vozila. Sa druge strane ima i odustajanja od porudžbina sigurno.
- sime_cipol
#63334 Re: Automobilizam - sve o tome
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pro ... /241029218
Ovi su izgleda gotovi, samo jos u cefine da ih umotaju
-
izvrsni direktor
#63335 Re: Automobilizam - sve o tome
Ma nisu, ali takva auta ne uzimas tako sto odes u salon i pitas sta imajz na stanju. Uzimaju, ali masovno pa da ih ima nastancanih toliko?citroen xm wrote: ↑29/10/2024 19:19 Zašto? Nisu to baš "hand made" vozila. Sa druge strane ima i odustajanja od porudžbina sigurno.
Na cifri od 100 000€ personalizujes auto do zadnjeg detalja a ne uzimas sa stanja kao skoljku jaja..
Tesko mi povjerovati da saloni narucuju od proizvodjaca auta od 100 000+€ da im stoje u salonu onako i jos nece da preuzmu na kraju jer nema kupaca?
Price za malu djecu
-
giannibelif
#63336 Re: Automobilizam - sve o tome
VW izbaci Passatkaravan koji će se jako teško prodavati pored Superba nove generacije sa dvije karoserijske varijante, izbaci iz proizvodnje Arteon, sve karte baci na EV koja su preskupa i jadne kvalitete. Golf više nije u poziciji da sam spašava komplet produkciju za Europu, druga su vremena.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#63337 Re: Automobilizam - sve o tome
Samo da dodam nešto na ovu vijest... ne odnosi se na tebesime_cipol wrote: ↑29/10/2024 21:42 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pro ... /241029218
Svi što slave ovo i ne kontaju dalje, nisu svjesni koliko će mogući krah VWa koštati BiH.
Puno je dobavljača i pod-dobavljača iz BiH koji već godinama posluju sa VW-om.
Koliko god ih ja ne volim oni su nam puno bliži nego azijati, koji niti znaju gdje je Bosna, niti imaju ikakve empatije prema nama. Nikad neće otvoriti neku fabriku kod nas, niti će na veliko sklapati ugovore sa našim dobavljačima.
Ja iskreno mislim da neće doći do potpunog kraha... Njemačka pokrajina Donja Saksonija je jedan od većinskih vlasnika VWa... neće to Švabi dopustiti tako lako... a sigurno će doći do zatezanja i vala otpusta. I dosta je više bilo... jebote svaki radnik u Audiju u Ingolstadtu je imao dodatnih 8000€ bonusa svake godine.
- kravamuzara
#63338 Re: Automobilizam - sve o tome
Evo ne znamo sta cemoparappa wrote: ↑29/10/2024 22:24Samo da dodam nešto na ovu vijest... ne odnosi se na tebesime_cipol wrote: ↑29/10/2024 21:42 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pro ... /241029218
Ovi su izgleda gotovi, samo jos u cefine da ih umotaju![]()
Svi što slave ovo i ne kontaju dalje, nisu svjesni koliko će mogući krah VWa koštati BiH.
Koliko god ih ja ne volim oni su nam puno bliži nego azijati, koji niti znaju gdje je Bosna, niti imaju ikakve empatije prema nama. Nikad neće otvoriti neku fabriku kod nas, niti će na veliko sklapati ugovore sa našim dobavljačima.
Ja iskreno mislim da neće doći do potpunog kraha... Njemačka pokrajina Donja Saksonija je jedan od većinskih vlasnika VWa... neće to Švabi dopustiti tako lako... a sigurno će doći do zatezanja i vala otpusta. I dosta je više bilo... jebote svaki radnik u Audiju u Ingolstadtu je imao dodatnih 8000€ bonusa svake godine.
Naravno da nece propasti jer bi morala potpuno kolabrirati i eu i njemacka da se to desi ali posljedice po nas bi bile minimalne.
Zasto minimalne ? Jer potencijal nije iskoristen ni 5%.
I sa azijom smo mogli biti sto puta "blizi" da se imalo i ima gram mozga, posebno sa japanom se moglo mnogo toga postici odmah poslije rata, imali su tad simpatije i interes ali preglupi smo mi za to.
- sime_cipol
#63339 Re: Automobilizam - sve o tome
Volkswagen je prevelik da bi propao. Iskreno, imam osjećaj da se veliki hoce dočepati dionica malih dioničara za smijesne pare.parappa wrote: ↑29/10/2024 22:24Samo da dodam nešto na ovu vijest... ne odnosi se na tebesime_cipol wrote: ↑29/10/2024 21:42 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pro ... /241029218
A jesu i dijelili novce, kao da ne postoji sutra
- B6Redhell
#63340 Re: Automobilizam - sve o tome
Eto steta sto bosanci nisu uspjeli kolabrirati sa mazdom. Kako je to uspjesna marka. Njoj ne trebaju radnicki sindikati da se bore za radnicka prava. Ravnomjerno placanje. I standardi. Kao sto je vw morao dopustiti,kravamuzara wrote: ↑29/10/2024 22:33Evo ne znamo sta cemoparappa wrote: ↑29/10/2024 22:24Samo da dodam nešto na ovu vijest... ne odnosi se na tebesime_cipol wrote: ↑29/10/2024 21:42 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pro ... /241029218
Naravno da nece propasti jer bi morala potpuno kolabrirati i eu i njemacka da se to desi ali posljedice po nas bi bile minimalne.
I sa azijom smo mogli biti sto puta "blizi" da se imalo i ima gram mozga, posebno sa japanom se moglo mnogo toga postici odmah poslije rata, imali su tad simpatije i interes ali preglupi smo mi za to.
Oni su tako dobri. Da po tajlandu. Meksiku i ostalim vukojebinama daju radnicima svoja prava. I odmore po 1/2 sata.
I kako japan zelio kolabrirati s bosnom to je cudo. Poklonio 5 autobusa grasu i odmah zelio nesta s bosnom. Nemoj muzara bogati prosipati te svoje kosoke fore..
Nazad na temu. Vw guse radnicki sindikati i njemacki visoki standard.
- kravamuzara
#63341 Re: Automobilizam - sve o tome
Hajde jovo razguli kad nisi upoznat.B6Redhell wrote: ↑29/10/2024 22:56Eto steta sto bosanci nisu uspjeli kolabrirati sa mazdom. Kako je to uspjesna marka. Njoj ne trebaju radnicki sindikati da se bore za radnicka prava. Ravnomjerno placanje. I standardi. Kao sto je vw morao dopustiti,kravamuzara wrote: ↑29/10/2024 22:33Evo ne znamo sta cemoparappa wrote: ↑29/10/2024 22:24
Samo da dodam nešto na ovu vijest... ne odnosi se na tebe![]()
Oni su tako dobri. Da po tajlandu. Meksiku i ostalim vukojebinama daju radnicima svoja prava. I odmore po 1/2 sata.
I kako japan zelio kolabrirati s bosnom to je cudo. Poklonio 5 autobusa grasu i odmah zelio nesta s bosnom. Nemoj muzara bogati prosipati te svoje kosoke fore..
Nazad na temu. Vw guse radnicki sindikati i njemacki visoki standard.
Milion prilika se propustilo zbog debilnog mentaliteta, moras bespotrebno Mazdu spominjati i kad nije rijec o njoj, vauvau radnici u meksiku inace zive ko lordovi.
Vauvau-a gusi pet nivoa menadzerskih odlucivanja i losi proizvodi a ne radnicka prava.
- B6Redhell
#63342 Re: Automobilizam - sve o tome
Debilni mentalitet zato sto svabo neda proizvodnju vani njemacke a moraju prodavati auta i u drugim i trecim zemljama gdje valjda i nema zarade neke, mozda ih to i kosta.kravamuzara wrote: ↑29/10/2024 23:07
Hajde jovo razguli kad nisi upoznat.
Milion prilika se propustilo zbog debilnog mentaliteta, moras bespotrebno Mazdu spominjati i kad nije rijec o njoj, vauvau radnici u meksiku inace zive ko lordovi.
Vauvau-a gusi pet nivoa menadzerskih odlucivanja i losi proizvodi a ne radnicka prava.
Ali neda svabo svoje poslove za razliku od npr japanaca ili amera. Japan kad je izmjestio auto industriju vani japana lokalna ekonomija otisla u quratz. Ameri kad su izmjestili fabrike iz mičigena u meksiko i kanadu. Detroit i mičigen propali ekonomski totalno..
svi sele fabrike gdje jeftina radna snaga. A vw zatvara dio fabrika u meksiku i seli u tenesi. Sa 3$ satnice na 30$ i jos im sindikati sad na vratu.
Koliko god u belaju. Neda svabo svog posla..
Ali eto losi proizvodi. Nece ih niko
- kravamuzara
#63343 Re: Automobilizam - sve o tome
Ne pricam nuzno o finalnom sklapanju, cak ne nuzno ni samo o autima.B6Redhell wrote: ↑30/10/2024 00:35Debilni mentalitet zato sto svabo neda proizvodnju vani njemacke a moraju prodavati auta i u drugim i trecim zemljama gdje valjda i nema zarade neke, mozda ih to i kosta.kravamuzara wrote: ↑29/10/2024 23:07
Hajde jovo razguli kad nisi upoznat.
Ali neda svabo svoje poslove za razliku od npr japanaca ili amera. Japan kad je izmjestio auto industriju vani japana lokalna ekonomija otisla u quratz. Ameri kad su izmjestili fabrike iz mičigena u meksiko i kanadu. Detroit i mičigen propali ekonomski totalno..
svi sele fabrike gdje jeftina radna snaga. A vw zatvara dio fabrika u meksiku i seli u tenesi. Sa 3$ satnice na 30$ i jos im sindikat sad na vratu. Ali eto losi proizvodi. Nece ih niko
Milion je stvari gdje je bilo zainteresovanih stranaca za biznis, vecina je odmah pukla na famoznom pitanju "a gdje sam ja tu ?".
Eto kad si navalio na Mazdu, banalan primjer infotainment, mala firma (iz pogodi koje drzave) godinama nabacuje skin na obicni linux distro i prodaje im u milionima primjeraka, dobro jednima, dobro drugima, ovima lagane pare, ovima lagana usteda troskova razvoja, i super.
Tako nesto se lako moglo raditi, ili nesto deseto, nebitno, ali se desetljecima ne mice iz mrtve tacke.
Potpisi bezcarinsku zonu sa svima bitnima, razmjenjuj studente, dovodi gostujuce profesore, samo neka se vrti.
Kazem i sa svabama je to 5% potencijala, dok malo zapne potraznja auta gasi proizvodnju navlaka u buzimu ili sarafa u bugojnu, premalo i prebanalno.
A kazes ne da svabo van njemacke, gdje se ono pasulj b9 sklapa
- ElRe
#63344 Re: Automobilizam - sve o tome
Izvorni problemi VW su nejasna budućnost autoindustrije u EU i nedostatak jeftinih energenata zbog nemira na teritoriji Ukrajine i Rusije. Sve što su Kol, Šreder i Merkel gradili, Šolc koji je obični potrčko američkih fondova (kao i većina EU političara) je uništio.
Drugi problemi, BEV vozila evropskih proizvodjača niko ne kupuje. Da može drugačije, u Evropi jedino pokazuje Tesla. Ali oni su posebni, bukvalno Apple autoindustrije.
VW napravi id7, sve ok, ali nakaradna izvedba enterijera. Range 250 do 400 km nikako nije za poslovnu limuzinu i karavana koji treba da zamijene Passata.
Većinu prodaje VW ostvaruje preko fleet kompanija, leasing kuća. Takvi kupci nemaju povoljne aranžmane za BEV vozila, zbog rizika koje takva tehnologija nosi. Automatski se smanjuje proizvodnja VW.
Sjetimo se da je 500e druge generacije bio hit u Njemačkoj dok je državala davala subvencije. Kada su subvencije prestale 500e je ugašen i to samo zbog jednog tržišta, ali njemačkog.
I opet se vraćamo na priču da 50% Evrope apsolutno nije spremno za BEV niti će to biti za 10-20 godina.
VW, kao i Stellantis muči veliki broj skupih fabrika i višak radne snage u BEV eri. Tim stotinama hiljada radnika neko treba reći da više nisu potrebni. Stellantis se kratkoročno izvukao zbog jeftine radne snage i proizvodnje u Španiji pa im B segment putničkih i teretnih vozola solidno gura dok još nude ICE motore. C SUV segment je dobro prolazio i vukao PSA, ali za finansiranje Stellantisa to dvoje neće biti dovoljno.
Dok je VW trebao kinezima prihvatali su ih za partnere u svim kombinacijama. VW je jeftino došao do ogromnog tržišta i jeftinog novca. Kada su ovladali proizvodnjom automobila kinezi su oformili nove proizvodjače (koliko samo SAIC, Geely, GAC...imaju brendova i podbrendova) a VW je ostao po strani. PSA je u Kini to ranije iskusio na svojoj koži.
Nakon Kine, izgubljeno je još i rusko tržište koje je bilo izuzetno bitno, jer je gutalo i premium proizvode i staru davno otplaćenu tehnologiju sa visokom zaradom.
VW, sada mislim VAGu treba revidiranje strategije. Izgleda da su to već krenuli da rade, jer su počeli da forsiraju PHEV pogone u fl verzijama i novim modelima. Tu su i MHEV te ICE motori. Treba im još marketing, tipa garancija na EV sklop 7, 8, 10 godina, osigurana rezervna baterija, reparirana fabrička baterija nakon isteka garancije ili sl da kupci budu bezbrižni. I šlag na tortu, kompletnoj auto industriji, postprodaji i kupcima ponovo trebaju jeftini krediti. A to će se desiti kada Washington (cionisti) odluči.
Drugi problemi, BEV vozila evropskih proizvodjača niko ne kupuje. Da može drugačije, u Evropi jedino pokazuje Tesla. Ali oni su posebni, bukvalno Apple autoindustrije.
VW napravi id7, sve ok, ali nakaradna izvedba enterijera. Range 250 do 400 km nikako nije za poslovnu limuzinu i karavana koji treba da zamijene Passata.
Većinu prodaje VW ostvaruje preko fleet kompanija, leasing kuća. Takvi kupci nemaju povoljne aranžmane za BEV vozila, zbog rizika koje takva tehnologija nosi. Automatski se smanjuje proizvodnja VW.
Sjetimo se da je 500e druge generacije bio hit u Njemačkoj dok je državala davala subvencije. Kada su subvencije prestale 500e je ugašen i to samo zbog jednog tržišta, ali njemačkog.
I opet se vraćamo na priču da 50% Evrope apsolutno nije spremno za BEV niti će to biti za 10-20 godina.
VW, kao i Stellantis muči veliki broj skupih fabrika i višak radne snage u BEV eri. Tim stotinama hiljada radnika neko treba reći da više nisu potrebni. Stellantis se kratkoročno izvukao zbog jeftine radne snage i proizvodnje u Španiji pa im B segment putničkih i teretnih vozola solidno gura dok još nude ICE motore. C SUV segment je dobro prolazio i vukao PSA, ali za finansiranje Stellantisa to dvoje neće biti dovoljno.
Dok je VW trebao kinezima prihvatali su ih za partnere u svim kombinacijama. VW je jeftino došao do ogromnog tržišta i jeftinog novca. Kada su ovladali proizvodnjom automobila kinezi su oformili nove proizvodjače (koliko samo SAIC, Geely, GAC...imaju brendova i podbrendova) a VW je ostao po strani. PSA je u Kini to ranije iskusio na svojoj koži.
Nakon Kine, izgubljeno je još i rusko tržište koje je bilo izuzetno bitno, jer je gutalo i premium proizvode i staru davno otplaćenu tehnologiju sa visokom zaradom.
VW, sada mislim VAGu treba revidiranje strategije. Izgleda da su to već krenuli da rade, jer su počeli da forsiraju PHEV pogone u fl verzijama i novim modelima. Tu su i MHEV te ICE motori. Treba im još marketing, tipa garancija na EV sklop 7, 8, 10 godina, osigurana rezervna baterija, reparirana fabrička baterija nakon isteka garancije ili sl da kupci budu bezbrižni. I šlag na tortu, kompletnoj auto industriji, postprodaji i kupcima ponovo trebaju jeftini krediti. A to će se desiti kada Washington (cionisti) odluči.
- ElRe
#63345 Re: Automobilizam - sve o tome
Passat B9 koji je za doskorašnju strategiju VW bio neželjeni proizvod, što se i vidi po njemu, sklapa se u Bratislavi sa novim Superbom. Iz Njemačke i Češke su izmješteni jer se vjerovalo da će domaći pogoni biti iskorišteni za BEV vozila. Ali malo sutra.
U Bratislavi se sklapaju i Touareg, Cayene, Q7, Q8 te veći dio proizvodnje Urusa i manji dio proizvodnog procesa Bentayge.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#63346 Re: Automobilizam - sve o tome
Sta ima putine,..nemiri na teritoriji Ukrajine?! Cuj, ja mislio da je to agresija...ElRe wrote: ↑30/10/2024 05:54 Izvorni problemi VW su nejasna budućnost autoindustrije u EU i nedostatak jeftinih energenata zbog nemira na teritoriji Ukrajine i Rusije. Sve što su Kol, Šreder i Merkel gradili, Šolc koji je obični potrčko američkih fondova (kao i većina EU političara) je uništio.
I opet taj Vasington, cionisti....slobodni zidari krivi za sve,.pih
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#63347 Re: Automobilizam - sve o tome
@konektovan dobrodošao 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
- beco
#63349 Re: Automobilizam - sve o tome
Nadam se da se VW ne nada sa će ih EV spasiti, jet ID je prosječan ili ispred prosječan u svemu, jedino ID Bus malo dizajnom i emocijama se ističe.
Čitava paleta ID je tehnološki najmanje 2 generacije iza Tesle, Riviana, Lucida. Pa Lucid nudi model sa 1000 km dometa. Sa druge strane kineski EV ubise ih cijenom.
VW se mora koncentrisati na core brendove, pa bože moj riješit se tipa Bentley, Lamborghini, Bugatti.
Nije ovo samo problem VW već svih Evropskih proizvođača, Mercedes je sručio milijarde na EQ seriju gdje ima auto godinu polovno izgubi preko 50% vrijednosti.
Jedino što njemce izvlači što nisu ludi kao francuzi i ugasili dizele još uvijek.
Stava sam još uvijek da ce Stelantis propasti mnogo prije VW jer veća skupina brendova koja su u banani nije odvano skupljena u jedan koncern. Chrysler pred izumiranjem (1 model imaju), Fiat haman statistička greska u prodaji, Citroen na silu avangard kopija Peugeota, Opel prepakovani Peugeot, Alfa Romeo (vijeciti minusi), Lancia faktički ne postoji. PSA pod hitno treba novu generaciju ICE motora i benzinaca i dizela, jer trenutna ponuda ima životni vijek kao moderna elektronika.
Čitava paleta ID je tehnološki najmanje 2 generacije iza Tesle, Riviana, Lucida. Pa Lucid nudi model sa 1000 km dometa. Sa druge strane kineski EV ubise ih cijenom.
VW se mora koncentrisati na core brendove, pa bože moj riješit se tipa Bentley, Lamborghini, Bugatti.
Nije ovo samo problem VW već svih Evropskih proizvođača, Mercedes je sručio milijarde na EQ seriju gdje ima auto godinu polovno izgubi preko 50% vrijednosti.
Jedino što njemce izvlači što nisu ludi kao francuzi i ugasili dizele još uvijek.
Stava sam još uvijek da ce Stelantis propasti mnogo prije VW jer veća skupina brendova koja su u banani nije odvano skupljena u jedan koncern. Chrysler pred izumiranjem (1 model imaju), Fiat haman statistička greska u prodaji, Citroen na silu avangard kopija Peugeota, Opel prepakovani Peugeot, Alfa Romeo (vijeciti minusi), Lancia faktički ne postoji. PSA pod hitno treba novu generaciju ICE motora i benzinaca i dizela, jer trenutna ponuda ima životni vijek kao moderna elektronika.
- ElRe
#63350 Re: Automobilizam - sve o tome
Čitam jutros prvi put od kako se bilježi, u oktobru na vrhovima Fudžia nije pao snijeg. I naši EU političari neće za to okriviti klimatske promjene koje generiše prljava industrija Kine, Indokine, Indije, Amerike. Produkti iz tih zemalja trebaju biti dodatno oporezovani, a novac od tog poreza uložen u istraživanje izvora čiste energije. Ali najlakše je donositi nebulozne zakone na teritoriji Evrope. Poenta carina na kineske automobile ne treba biti zvog nelojalne konkurencije, već prljave proizvodnje. I ne samo automobila, već i elektronskih uredjaja, tekstila, i najbitnije čelika i ruda. Tek tada, evropski proizvodi će imati priliku da budu konkurentni.