Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Hakiz
#22451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To vam je rezultat kapitalizma.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Amerika je tako nastala a Evropa treba da se transformise u to.sehohari wrote: ↑29/10/2024 21:04Na ono sto je Amerika sada, drustveno gledano.
Jednostavno, zapadna evropa je u punom jeku da se transformiše u imigraciono društvo po uzoru na SAD. Što i jeste dobro.
Dugoročno će se morati odstupiti od etničko- i shvatiti da je sada nacionalno-bazirani identitet (na papiru to i jeste već slučaj, ali nije još dospjelo do svih slojeva društva).
To je jedini put da ekonomija preživi sa društvom koje je u demografsko-gledano lošem stanju.
Alternativa je stagnacija poput Japana.
Ogromna razlika.
-
melac
#22453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja jedino vidim da se EU zemlje transformisu tako da engleski postane sluzbeni jezik. Jest da je malo zajebancija. Ali ako zele/zelimo privuci najbolje iz cijelog svijeta onda je to must have.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 20:26 Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
Stanodavci se utrkuju koji ce prije Indijcu da izda stan i samo traze njega pored ostalih 20 aplikanata za taj stan.
Bukvalno se cijela njemacka drzava digla da Indijcima omoguci zivot iz bajke.
A Indijci nezahvalni, od njih 1.5 mlrd., za 4 mjeseca interes za rad u Njemackoj pokazalo ukupno 780 njih.
(godisnja kvota im je 20 000, povecava se na 90 000)
Za poredjenja radi, njemacka ambasada u Sarajevu je u svojim najboljom danima izdavala ovaj broj viza (780) za 15 dana, u drzavi 500x manjoj od Indije.
-
elcaliente
#22454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta mislis Bato koji useljenici ce biti najbrojniji u BiH?_BataZiv_0809 wrote: ↑29/10/2024 21:09Amerika je tako nastala a Evropa treba da se transformise u to.sehohari wrote: ↑29/10/2024 21:04Na ono sto je Amerika sada, drustveno gledano.
Jednostavno, zapadna evropa je u punom jeku da se transformiše u imigraciono društvo po uzoru na SAD. Što i jeste dobro.
Dugoročno će se morati odstupiti od etničko- i shvatiti da je sada nacionalno-bazirani identitet (na papiru to i jeste već slučaj, ali nije još dospjelo do svih slojeva društva).
To je jedini put da ekonomija preživi sa društvom koje je u demografsko-gledano lošem stanju.
Ogromna razlika.
BiH ima isksustva sa emigrantima, bilo je ti prije Ceha i Slovenaca pa u Crnogoraca zadnjih decenija su najbrojniji bili Albanci i Sandze.
Al odakle ce dolaziti u buducnosti sta mislis?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#22455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam svjestan razlike, ali to ne znači da to nije nužnost._BataZiv_0809 wrote: ↑29/10/2024 21:09Amerika je tako nastala a Evropa treba da se transformise u to.sehohari wrote: ↑29/10/2024 21:04Na ono sto je Amerika sada, drustveno gledano.
Ogromna razlika.
Zapadna evropa se treba naviknuti da Francuz nije samo onaj sa prezimenom Martin, da nije svaki Nijemac Muller i tkd. već da Nijemca čini nacionalnost i djeljenje određenih ideala, mišljenja i tkd.
Iako ne volim koristiti ovo kao primjere, svima nama je jasno zašto je npr. neko poput Jovana Divjaka, koji je ipak rođen u Srbiji i govori ekavicom, 100x veći Bosanac od "Nemanje" Kusturice ili Bazdulja, iako su rođeni u BiH i imaju određeni background.
Znam da je kontekst malo drugačiji, ali mislim da je to ilustrativni primjer šta bi trebalo da se pika.
- dječak sa šibicama
#22456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Desnica jaca u Europi i oni ce se pobrinuti da % useljenika bude taman toliki da bude prihvatljiv, uostalom ljudi koji idu raditi vecini domicilnih niti nisu problem.
Problem su probisvjeti takozvani "migranti", ilegalni useljenici, neradnici i potencijalna opasnost po okolinu.
Problem su probisvjeti takozvani "migranti", ilegalni useljenici, neradnici i potencijalna opasnost po okolinu.
- PreWiBa
#22457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To se neće nikada desiti.melac wrote: ↑29/10/2024 21:19Ja jedino vidim da se EU zemlje transformisu tako da engleski postane sluzbeni jezik. Jest da je malo zajebancija. Ali ako zele/zelimo privuci najbolje iz cijelog svijeta onda je to must have.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 20:26 Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
Stanodavci se utrkuju koji ce prije Indijcu da izda stan i samo traze njega pored ostalih 20 aplikanata za taj stan.
A Indijci nezahvalni, od njih 1.5 mlrd., za 4 mjeseca interes za rad u Njemackoj pokazalo ukupno 780 njih.
Za poredjenja radi, njemacka ambasada u Sarajevu je u svojim najboljom danima izdavala ovaj broj viza (780) za 15 dana, u drzavi 500x manjoj od Indije.
-
elcaliente
#22458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nikada ama bas nikada .melac wrote: ↑29/10/2024 21:19Ja jedino vidim da se EU zemlje transformisu tako da engleski postane sluzbeni jezik. Jest da je malo zajebancija. Ali ako zele/zelimo privuci najbolje iz cijelog svijeta onda je to must have.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 20:26 Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
Pa nisu to neki novokomponovani to su stare ponosne nacije.
Zamisli u Francuskoj, Italiji, Spaniji i Njeamckoj neko na to pristane.
Uostalom zasto bas Engleski?
- PreWiBa
#22459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije tačno.dječak sa šibicama wrote: ↑29/10/2024 21:21 Desnica jaca u Europi i oni ce se pobrinuti da % useljenika bude taman toliki da bude prihvatljiv, uostalom ljudi koji idu raditi vecini domicilnih niti nisu problem.
Nisi nikad bio kao neki lik sa BI-porijeklom, tamne puti, ili "tipičnim" istočno-azijskim izgledom na istoku Njemačke.
Potpuno je irelevantno da li si student, radnik ili šta već, svi imaju problem s tobom.
- PreWiBa
#22460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato što je globalni jezik?elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:22Nikada ama bas nikada .melac wrote: ↑29/10/2024 21:19Ja jedino vidim da se EU zemlje transformisu tako da engleski postane sluzbeni jezik. Jest da je malo zajebancija. Ali ako zele/zelimo privuci najbolje iz cijelog svijeta onda je to must have.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 20:26 Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
Koji to jezik ima sličnu raspostranjenost?
Jedino Francuski mu može parirati, ili donekle Španski, ali daleko su oni od brojke ljudi koji govore Engleski.
-
melac
#22461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa da privuce strucnjake iz Indije koji vec na pola pricaju engleski, ili ovi obrazovaniji i kao sluzbeni jezik. A mnogo visokoobrazovanih iz Afrike prica ili ce da prica engleski jezik. A plus mnogim narodima u EU nije problem se presaltati na engleski.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:22Nikada ama bas nikada .melac wrote: ↑29/10/2024 21:19Ja jedino vidim da se EU zemlje transformisu tako da engleski postane sluzbeni jezik. Jest da je malo zajebancija. Ali ako zele/zelimo privuci najbolje iz cijelog svijeta onda je to must have.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 20:26 Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
Mozda bi i spanjolski mogao igrati ulogu, ali svakako njemacki i francuski ne bi mogli.
- dječak sa šibicama
#22462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istocna Njemacka i Minhen, nije isto.
Takodje, njihovo je pravo da ne zele nikoga sa strane.
Drezden ili Leipzig su Jurgenova domovina, ne moja, tvoja ili doseljenika iz Iraka ili Somalije.
Niti ce ikada biti na istoj ravni, i hvala Bogu da nece, kao sto je i Irak domovina onog iz Iraka, ne moja.
Drezden ili Leipzig su Jurgenova domovina, ne moja, tvoja ili doseljenika iz Iraka ili Somalije.
Niti ce ikada biti na istoj ravni, i hvala Bogu da nece, kao sto je i Irak domovina onog iz Iraka, ne moja.
-
elcaliente
#22463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako pricamo o Evropi onda uzmimo onaj jezik za sluzbeni kojeg domicilno stanovnistvo najvise koristi kao maternji.sehohari wrote: ↑29/10/2024 21:24Zato što je globalni jezik?elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:22Nikada ama bas nikada .
Jedino Francuski mu može parirati, ili donekle Španski, ali daleko su oni od brojke ljudi koji govore Engleski.
A samo sto ne neki jezik trenutno rasporostranjen ne mora znaciti da ce biti i u buducnosti.
Al posto svakako nema od toga nista, svjedno.
- Ozimician
#22464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti govoris iz svedske perspektive i iskreno kad covjek ode u Svedsku, Holandiju iz Njemacke, vjeruj da se vidi koliko su ta drustva nekako liberalnija i naprednija.melac wrote: ↑29/10/2024 21:19Ja jedino vidim da se EU zemlje transformisu tako da engleski postane sluzbeni jezik. Jest da je malo zajebancija. Ali ako zele/zelimo privuci najbolje iz cijelog svijeta onda je to must have.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 20:26 Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
Skandinavija i Benelux su entitet za sebe i uz sve probleme mislim da je to jedini nacin u globalnom svijetu da se napreduje. U Svedskoj i Holandiji u koju god radnju sam usao i u koji god kafic, svi su pricali dobrim engleskim i sa osmijehom. (moje iskustvo)
Njemacka nije takvo drustvo i oni hem su tanki sa engleskim, hem ce svakoga napomenuti gdje je i kojim jezikom treba da prica.
Engleski je svakako internacionalni jezik i ko to ne prihvati, in the long term - nece opstati.
-
Hakiz
#22465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
1. Popularna kultura (muzika, filmovi...) na Engleskom je najbrojnija i najuticajnija.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:22Nikada ama bas nikada .melac wrote: ↑29/10/2024 21:19Ja jedino vidim da se EU zemlje transformisu tako da engleski postane sluzbeni jezik. Jest da je malo zajebancija. Ali ako zele/zelimo privuci najbolje iz cijelog svijeta onda je to must have.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 20:26 Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
2. IT (kompjuteri i internet) je taj uticaj proširio.
3. Potrošačka kultura iz SAD je taj uticaj proširio dodatno.
4. Engleski je lakši za naučiti od drugih jezika.
5. Sve to je Engleski već učinio "lingua franca" (sic), pa je većini na planeti Engleski ili prvi ili drugi jezik kojim se služe.
6. Ako ne Engleski, koji?
- PreWiBa
#22466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vidi druže, jedno je kada se to odnosi prema nekome ko je friško došao u zemlju (mada i to ne valja).dječak sa šibicama wrote: ↑29/10/2024 21:26 Istocna Njemacka i Minhen, nije isto.
Ali imaš i ljude koji su ovdje rođeni, odrasli, išli u školu, pričaju njemački kao i taj Jurgen, nisu oni ništa "krivi" što imaju određeni etnički background ili "pogrešno" izgledaju. Oni su Nijemci.
Ja znam da je to nekome sa balkana, gdje se primarno razmišlja iz "etničkog" POV-a, veoma čudno shvatiti, ali nema ništa gadnije kada si negdje rođen, ideš u osnovnu, srednju, na trening, u druženje, kada ne poznaješ nikakvo drugo mjesto, i kada ti u rodnoj mahali stalno davaju do znanja da tu ne pripadaš. Niko ne želi da mu tu odraste dijete.
Naravno da takvi ljudi imaju pravo na to, ali onda neka ne kukaju što su i dan-danas siromašniji od ostatka države. Naravno, nisu svi, čak ne bi rekao da je manjina u pitanju, ali ipak prevelika i preglasna manjina.
-
elcaliente
#22467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Postoji narativ je buducnost u Mandarinskom.Hakiz wrote: ↑29/10/2024 21:321. Popularna kultura (muzika, filmovi...) na Engleskom je najbrojnija i najuticajnija.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:22Nikada ama bas nikada .
5. Sve to je Engleski već učinio "lingua franca" (sic), pa je većini na planeti Engleski ili prvi ili drugi jezik kojim se služe.
-
Hakiz
#22468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakav Francuski?sehohari wrote: ↑29/10/2024 21:24Zato što je globalni jezik?elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:22Nikada ama bas nikada .
https://www.britannica.com/topic/langua ... rs-2228882
https://www.britannica.com/topic/langua ... rs-2228881
Last edited by Hakiz on 29/10/2024 21:40, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#22469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, znam. To sam prvi put čuo u intervjuu jedne direktorice neke evropske banke, kaže, djeca će mi sigurno učiti Kineski.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:34Postoji narativ je buducnost u Mandarinskom.Hakiz wrote: ↑29/10/2024 21:321. Popularna kultura (muzika, filmovi...) na Engleskom je najbrojnija i najuticajnija.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:22
Nikada ama bas nikada .
-
elcaliente
#22470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mi smo odrasli u zapadnoj evropi ili pod uticajem zapadne evrope. Engleski nam je namtnut od strane holywooda i kapitalistickih produkta.Hakiz wrote: ↑29/10/2024 21:39Da, znam. To sam prvi put čuo u intervjuu jedne direktorice neke evropske banke, kaže, djeca će mi sigurno učiti Kineski.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:34Postoji narativ je buducnost u Mandarinskom.Hakiz wrote: ↑29/10/2024 21:32
1. Popularna kultura (muzika, filmovi...) na Engleskom je najbrojnija i najuticajnija.
Za nas je to normalno kao i za ostale Engleske kolonije.
Ne smijemo zaboraviti da na drugoj strani planete zivi 3 puta vise ljudi kojma te stvari nemaju nikakvo znacenje.
Do prije 15 godina su se u BiH uglavnom vozala njemacka auta, sada je normala vozati azijate ili rumune. Cesi su vec visa klasa postali.
Zamisli za 15 godina, svako drugo auto ce doci iz Kine.
- PreWiBa
#22471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao prvo, statistika je pogrešna.Hakiz wrote: ↑29/10/2024 21:36Kakav Francuski?sehohari wrote: ↑29/10/2024 21:24Zato što je globalni jezik?elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:22
Nikada ama bas nikada .
Uzima u obzir samo Francusku, frankofone zemlje u evropi i možda Kanadu u obzir.
Francuski ima 220 miliona maternjih govornika, a više od 300 miliona ga govori.
Da, to je manje od španskog, ali je francuski puno više raspostranjen. Španski se samo govori u Latinskoj Americi (i to bez Brazila) i Španiji.
Francuski se govori u FR, Belgiji, Švicarskoj, pa onda u Kanadi i većini Afrike. Čak i u Istočnoj Aziji još uvijek imaš govornike tog jezika.
Također, iza Francuskog stoje jače zemlje sa jačom privredom, političkim statustom poput Francuske i Švice - u biti najvažniji dio evrope pored Njemačke.
Sem Španije, koja je ipak periferija evrope, i latinoameričkih zemalja u razvoju, ne postoji neka veoma bitna država za koju bi španski bio važan.
I arapski ima 400 miliona govornika, ali je jednostavno u svakodnevnoj važnosti sekundaran jer je geografski ograničeniji i što (nažalost) nema niti jedne arapske svjetske ekonomske, političke sile.
-
Hakiz
#22472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hoće. Ali, komande će mu biti na Engleskom.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:45Mi smo odrasli u zapadnoj evropi ili pod uticajem zapadne evrope. Engleski nam je namtnut od strane holywooda i kapitalistickih produkta.
Ne smijemo zaboraviti da na drugoj strani planete zivi 3 puta vise ljudi kojma te stvari nemaju nikakvo znacenje.
Do prije 15 godina su se u BiH uglavnom vozala njemacka auta, sada je normala vozati azijate ili rumune. Cesi su vec visa klasa postali.
-
Hakiz
#22473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.britannica.com/topic/langua ... rs-2228881sehohari wrote: ↑29/10/2024 21:46Hakiz wrote: ↑29/10/2024 21:36Kakav Francuski?
Kao prvo, statistika je pogrešna.
Uzima u obzir samo Francusku, frankofone zemlje u evropi i možda Kanadu u obzir.
Francuski ima 220 miliona maternjih govornika, a više od 300 miliona ga govori.
Da, to je manje od španskog, ali je francuski puno više raspostranjen. Španski se samo govori u Latinskoj Americi (i to bez Brazila) i Španiji.
Francuski se govori u FR, Belgiji, Švicarskoj, pa onda u Kanadi i većini Afrike. Čak i u Istočnoj Aziji još uvijek imaš govornike tog jezika.
Također, iza Francuskog stoje jače zemlje sa jačom privredom, političkim statustom poput Francuske i Švice - u biti najvažniji dio evrope pored Njemačke.
Sem Španije, koja je ipak periferija evrope, i latinoameričkih zemalja u razvoju, ne postoji neka veoma bitna država za koju bi španski bio važan.
I arapski ima 400 miliona govornika, ali je jednostavno u svakodnevnoj važnosti sekundaran jer je geografski ograničeniji i što (nažalost) nema niti jedne arapske svjetske ekonomske, političke sile.
Last edited by Hakiz on 29/10/2024 21:48, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#22474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To opet ne znači da će se promjeniti uticaj engleskog.elcaliente wrote: ↑29/10/2024 21:45Mi smo odrasli u zapadnoj evropi ili pod uticajem zapadne evrope. Engleski nam je namtnut od strane holywooda i kapitalistickih produkta.
Opet, mandarinski jezik se samo govori u Kini, a oni većinom već znaju engleski.
Ne zaboravimo da je i latinski bio najvažniji jezik još stotine godina nakon što je palo Rimsko carstvo.
-
melac
#22475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma hajde skandinavija, oni furaj taj dzir vec decenijama. Ali sto balticki narodi i poljaci parlaju engleski, sve vise i vise, cesi i slovaci isto tako. Barem ova strucna radna snaga s kojima se susrecem.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 21:28Ti govoris iz svedske perspektive i iskreno kad covjek ode u Svedsku, Holandiju iz Njemacke, vjeruj da se vidi koliko su ta drustva nekako liberalnija i naprednija.melac wrote: ↑29/10/2024 21:19Ja jedino vidim da se EU zemlje transformisu tako da engleski postane sluzbeni jezik. Jest da je malo zajebancija. Ali ako zele/zelimo privuci najbolje iz cijelog svijeta onda je to must have.Ozimician wrote: ↑29/10/2024 20:26 Tako je, Scholz ide u Indiju da moli tamosnje strucnjake da dodju da rade u Mercedesu, BMW, Boschu, SAPu za basnoslovne cifre (dok u medjuvremenu te firme najavljuju masovna otpustanja).
Skandinavija i Benelux su entitet za sebe i uz sve probleme mislim da je to jedini nacin u globalnom svijetu da se napreduje. U Svedskoj i Holandiji u koju god radnju sam usao i u koji god kafic, svi su pricali dobrim engleskim i sa osmijehom. (moje iskustvo)
Njemacka nije takvo drustvo i oni hem su tanki sa engleskim, hem ce svakoga napomenuti gdje je i kojim jezikom treba da prica.
Engleski je svakako internacionalni jezik i ko to ne prihvati, in the long term - nece opstati.
A svedi parlaju engleski sasvim dobro, cak i ovi stariji, ono deda vozi bager od 60 i koju godinu parla engleski manje vise svaki od njih.
Ja ne razumijem taj ponos s njemackim, nisu uspjeli da ga nametnu i hajd zdravo, sta se upiru i dalje ja ne kontam. Francuzi isto tako, imali su svoje period nije proslo hajde dalje, jebo te jezik kao da je to neki idiom. Ali dobro to sam samo ja.
Ali da podijelim jos nesto iz svedske perspektive, a sto si ti vec navodio za Njemacku da i pored "otvorenih" vrata za vizu se prijavilo toliko ljudi da je to statisticka greska.
Jos ove godine najsjevernija svedska pokrajina Norrbotten muku moci da nadje radnike/ stanovnike, strucnu radnu snagu. I dosli na ideju da ce posjetiti balticke zemlje i poljsku da prezentuju se i da vide kako mogu ljudi iz tih drzava doci zivjeti u Svedskoj. Naravno ispalo je katastrofa jer su bili u deluziji da ljudi izvan Svedsku samo cekaju u redu da ih ovi zovnu. Sto ne da nije istina vec totalni promasaj.
Nezaposlenost manja u tim drzavama vec u Svedskoj. Posla na sve strane i solidno placenog, a ne moraju uciti novi jezik u kulturu. Jedino gdje dolaze su projektni poslovi, gdje je bolja lova i ostaju tu privremeno, ali gotovo pa niko nije zainteresovan i da zivi i placa porez i sve ostalo sto ide, ne interesuje ih. Posto se stalno vrtim po tim projektima i imali smo neko interno istrazivanje kada ljudi izgube motiv odlaziti u druge drzave na pecalbu a to je ako neto plata nije preko 2,5x plate koju imaju u svojoj drzavi, teko ako je 2,5 ili 3x veca onda je motiv tu. Eh sad, u Poljskoj ovih dana jedan strucni radnik dobije nekih 1 700€ platu a u isto vrijeme u Svedskoj 2 400€, znaci nema motiva za selidbu. Dok sve tamo do neke 2017-2018 u poljsko je mogao dobiti 800-900€ a u Svedskoj 2 300€ je bilo jos i zanimljivo. Sada u zadnjih par godina ne da se isusio bazen, vec se vise ne isplati za vece narodne mase koje treba Njemacka a da su skolovani i koliko toliko disciplinovani i dolaze na posao redovno.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrb ... i-baltikum