Pa ako mu se oduzme drzavljanstvo sta ce se to promjeniti u njegovom zivotu? Jos ce postati zrtva drzave.
BiH - Crna hronika
- Haris.ba
#2801 Re: BiH - Crna hronika
-
swanfilter
#2802 Re: BiH - Crna hronika
.
Last edited by swanfilter on 28/10/2024 20:51, edited 1 time in total.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2803 Re: BiH - Crna hronika
kakav IDFD, pobrko si temeswanfilter wrote: ↑28/10/2024 20:42Nego, ove mobilne jedinice nesto znace u praksi ili ih je za turiranja?
Kontam da imaju potencijala zadati mnogo problema IDF, a bez mnogo zrtvovanja.
-
swanfilter
#2804 Re: BiH - Crna hronika
Ostaje drzavljanin Lux. Kao takav ce prilikom svakog ulaska u BiH biti evidentiran. Isto tako morace se drzati zakona o strancima u vezi prijave boravka i trajanja istog.
Sta se mene tice, neka on iznosi svoja stajalista. Ali iz Lux i bez mogucnosti boravka u BiH kao drzavljanin iste.
Jer on pristase i na popularnosti pridobiva upravo prilikom boravka u BiH. Posjecujuci događaje i islikavajuci se sa eminetnim predstavnicima.
-
swanfilter
#2805 Re: BiH - Crna hronika
Bobi wrote: ↑28/10/2024 20:43kakav IDFD, pobrko si temeswanfilter wrote: ↑28/10/2024 20:42Nego, ove mobilne jedinice nesto znace u praksi ili ih je za turiranja?
Kontam da imaju potencijala zadati mnogo problema IDF, a bez mnogo zrtvovanja.![]()
Upravo skontah. Da sam barem popio sta ...
Pardon.
- iClass
#2806 Re: BiH - Crna hronika
Nisu to nikakve oficijalne škole, to je jednostavno mjesto gdje se uči sufara, tedzvid, ispravno učenje Kur'ana i sl.banjaluka078 wrote: ↑28/10/2024 14:55 Meni je to novost, jer u/oko BL baš i ne vidim organizacije mimo sistema.
Mislim, znam da ih ima, ali nisam čula za ove "škole" kod brada.
Nije IZ aktivna u svakom mjestu podjednako, sve to zavisi od imama. Znam imama koji jedva urade i ono što moraju i to im je dovoljno a sa druge strane ima imama koji dosta toga organizuju u svojim džamijama.
Ima dosta omladine, starijih ljudi koji nisu bili u vjeri ili jednostavno nikada nisu naučili sve te stvari, lokalne džamije im ne nude nikakve kurseve za odrasle, eventualno ako se skupi dosta raje možda se organizuje nešto, tu onda ulijeće ove sa strane škole koje to organizuju.
- iClass
#2807 Re: BiH - Crna hronika
Ili kada ateisti ovdje brane IZ i govore kako se treba praktikovati islam, još krenu uzimati ajete, hadise i sl.
Naravno ne brane IZ jer je vole, nego je samo IZ "manje zlo" u odnosu na druge.
- Haris.ba
#2808 Re: BiH - Crna hronika
Vjerovatno mislis na to da ce moci kao stranom drzavljaninu zabraniti mu ulaz u drzavu?swanfilter wrote: ↑28/10/2024 20:50Ostaje drzavljanin Lux. Kao takav ce prilikom svakog ulaska u BiH biti evidentiran. Isto tako morace se drzati zakona o strancima u vezi prijave boravka i trajanja istog.
Sta se mene tice, neka on iznosi svoja stajalista. Ali iz Lux i bez mogucnosti boravka u BiH kao drzavljanin iste.
Jer on pristase i na popularnosti pridobiva upravo prilikom boravka u BiH. Posjecujuci događaje i islikavajuci se sa eminetnim predstavnicima.
Ne vidim neku prepreku njemu to sto ce uci kao stranac. Jos ce imati i konzularnu zastitu.
A, po kojem osnovu ce mu oduzeti drzavljanstvo? Dvojnom?
Jesu ikada ikome oduzeli po tom osnovu?
- banjaluka078
#2809 Re: BiH - Crna hronika
I onda ih uče i tumače kao ova "braća s bradama"....to nešto kao ovaj neki daija čiji video o odnosu prema ženi se vrti dva dana na twitteru. Pa, haman bolje da ne nauče nikako nego ono što on priča.iClass wrote: ↑28/10/2024 21:00
Nisu to nikakve oficijalne škole, to je jednostavno mjesto gdje se uči sufara, tedzvid, ispravno učenje Kur'ana i sl.
Nije IZ aktivna u svakom mjestu podjednako, sve to zavisi od imama. Znam imama koji jedva urade i ono što moraju i to im je dovoljno a sa druge strane ima imama koji dosta toga organizuju u svojim džamijama.
Ima dosta omladine, starijih ljudi koji nisu bili u vjeri ili jednostavno nikada nisu naučili sve te stvari, lokalne džamije im ne nude nikakve kurseve za odrasle, eventualno ako se skupi dosta raje možda se organizuje nešto, tu onda ulijeće ove sa strane škole koje to organizuju.
-
swanfilter
#2810 Re: BiH - Crna hronika
Samo da se kao drzavljanin Lux ne osjeca previse po domace. Kojim god sredstvima.Haris.ba wrote: ↑28/10/2024 21:07Vjerovatno mislis na to da ce moci kao stranom drzavljaninu zabraniti mu ulaz u drzavu?swanfilter wrote: ↑28/10/2024 20:50Ostaje drzavljanin Lux. Kao takav ce prilikom svakog ulaska u BiH biti evidentiran. Isto tako morace se drzati zakona o strancima u vezi prijave boravka i trajanja istog.
Ne vidim neku prepreku njemu to sto ce uci kao stranac. Jos ce imati i konzularnu zastitu.
A, po kojem osnovu ce mu oduzeti drzavljanstvo? Dvojnom?
Jesu ikada ikome oduzeli po tom osnovu?
Da, na osnovu dvojnog moze se oduzeti drzavljanstvo.
Bolje ga tamo imati. Nek vazi koliko mu volja. A ne da ovdje nalazi utociste.
Last edited by swanfilter on 28/10/2024 22:20, edited 1 time in total.
- Ludzak
#2811 Re: BiH - Crna hronika
Šta je ispravno učenje Kurana?
-
swanfilter
- nadžak
- nadžak
#2814 Re: BiH - Crna hronika
"Bivši premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić oglasio se povodom terorističkog napada u Bosanskoj Krupi koji se dogodio u četvrtak navečer kada je maloljetnik ubio policajca Ozrena Marana, a ranio njegovog kolegu Avdu Hasanovića.
- Tragičan i bolan događaj iz Bosanske Krupe izgleda nije sam po sebi bio dovoljno težak pa se Tužilaštvo USK pobrinulo da svjedočimo bolesnoj nepravdi i javnoj predstavi s hapšenjima koja zaista vrijeđa zdrav razum.
"Vrijeđanje zdravog razuma"
Za uhapšene građane kažu: "Oni se za sada ne mogu direktno dovesti u vezu s 15-ogodišnjim napadačem, ali su dio šire policijske akcije u kojoj se prikupljaju dokazi"!?
I na ovakvo vrijeđanje zdravog razuma, izostanak svake logike, očitu nepravdu i posve besmislene priče svi šute!
Šuti Vlada USK (SDA, SDP, NIP, NS, Pomak), šuti Islamska zajednica, šuti Komisija za sigurnost Skupštine USK. Hvala vam svima što šutite i nek vam je na čast, ali ja šutati ne mogu i neću!
Hapšenja ljudi koji se čak ne mogu dovesti u vezu s tragičnim događajem i njihovo zadržavanje u pritvoru nisu i ne mogu biti prihvatljiva u slobodnoj državi u kojoj zakon i pravda moraju biti na prvom mjestu!
Nikada neću podržati javašluk i neprofesionalizam u radu, ma o kome se radilo, a kamoli očitu nepravdu. Uništeno je i trajno obilježeno nekoliko porodica.
"Nas otvoreno potcjenjuju"
Usmrćen i ranjen policajac, dijete koje je iz ko zna kojih razloga posegnulo za najgorim mogućim činom su tragedija s kojom se treba baviti cijelo društvo kako se ne bi ponovila ali u našim okolnostima čak ni o tome niko ne govori.
Nas otvoreno potcjenjuju i svrstavaju u rang stada koje nijemo promatra i ne reaguje. Nema šutnje pa makar javna riječ bila jedini način da pokažemo da nismo stado - naveo je Ružnić".
- Tragičan i bolan događaj iz Bosanske Krupe izgleda nije sam po sebi bio dovoljno težak pa se Tužilaštvo USK pobrinulo da svjedočimo bolesnoj nepravdi i javnoj predstavi s hapšenjima koja zaista vrijeđa zdrav razum.
"Vrijeđanje zdravog razuma"
Za uhapšene građane kažu: "Oni se za sada ne mogu direktno dovesti u vezu s 15-ogodišnjim napadačem, ali su dio šire policijske akcije u kojoj se prikupljaju dokazi"!?
I na ovakvo vrijeđanje zdravog razuma, izostanak svake logike, očitu nepravdu i posve besmislene priče svi šute!
Šuti Vlada USK (SDA, SDP, NIP, NS, Pomak), šuti Islamska zajednica, šuti Komisija za sigurnost Skupštine USK. Hvala vam svima što šutite i nek vam je na čast, ali ja šutati ne mogu i neću!
Hapšenja ljudi koji se čak ne mogu dovesti u vezu s tragičnim događajem i njihovo zadržavanje u pritvoru nisu i ne mogu biti prihvatljiva u slobodnoj državi u kojoj zakon i pravda moraju biti na prvom mjestu!
Nikada neću podržati javašluk i neprofesionalizam u radu, ma o kome se radilo, a kamoli očitu nepravdu. Uništeno je i trajno obilježeno nekoliko porodica.
"Nas otvoreno potcjenjuju"
Usmrćen i ranjen policajac, dijete koje je iz ko zna kojih razloga posegnulo za najgorim mogućim činom su tragedija s kojom se treba baviti cijelo društvo kako se ne bi ponovila ali u našim okolnostima čak ni o tome niko ne govori.
Nas otvoreno potcjenjuju i svrstavaju u rang stada koje nijemo promatra i ne reaguje. Nema šutnje pa makar javna riječ bila jedini način da pokažemo da nismo stado - naveo je Ružnić".
- Haris.ba
#2815 Re: BiH - Crna hronika
To je pandorina kutija. Ako se oduzme njemu, otvara se pitanje mnogih drugih.
- iClass
#2816 Re: BiH - Crna hronika
Ispravno čitanje Kur'ana što je nauka za sebe. Počev od učenja arapskih slova sufare, pa onda tedžvid odnosno pravilno učenje Kur'ana pa nakon toga ide hifz ili memorisanje Kur'ana koje se kasnije odgovara pred nekim hafizom. Sve se ovo uči u mektebu, doduše u dosta mekteba je ovo pravo loše organizovano ali ima ih gdje je vrhunski. Međutim dosta raje koja kasnije uđe u vjeru a želi da ovo počne vježbati a ne da gleda ona arapska slova tek onako nema baš mnogo mogućnosti jer sve je uglavnom za djecu prilagođeno. Ali u KS je dosta džamija sada krenulo sufaru za odrasle tako da i to ide polako na bolje.
Inače ovo je stvar u kojoj nema mezheba, razlika. Iste su lekcije i sve je apsolutno isto na svakom djelu zemlje. Jer ne postoji hanefijski, selefijski itd. arapski.
-
HelaS
#2817 Re: BiH - Crna hronika
Sad sam došao, nisam pratio temu. O čemu se radi, zašto je na "Crnoj hronici" bitno pravilno učenje vjerskih knjigaiClass wrote: ↑28/10/2024 23:09Ispravno čitanje Kur'ana što je nauka za sebe. Počev od učenja arapskih slova sufare, pa onda tedžvid odnosno pravilno učenje Kur'ana pa nakon toga ide hifz ili memorisanje Kur'ana koje se kasnije odgovara pred nekim hafizom. Sve se ovo uči u mektebu, doduše u dosta mekteba je ovo pravo loše organizovano ali ima ih gdje je vrhunski. Međutim dosta raje koja kasnije uđe u vjeru a želi da ovo počne vježbati a ne da gleda ona arapska slova tek onako nema baš mnogo mogućnosti jer sve je uglavnom za djecu prilagođeno. Ali u KS je dosta džamija sada krenulo sufaru za odrasle tako da i to ide polako na bolje.
Inače ovo je stvar u kojoj nema mezheba, razlika. Iste su lekcije i sve je apsolutno isto na svakom djelu zemlje. Jer ne postoji hanefijski, selefijski itd. arapski.
- iClass
#2818 Re: BiH - Crna hronika
Zato što je tema o obistvu policajca, malac što je ubio policajca je išao u Školu Kur'ana, neko je pitao šta je škola Kur'ana nakon dobijenog odgovora da je to škola gdje se uči ispravo učenje Kur'ana, neko je pitao "Šta je to ispravno učenje Kur'ana" na šta sam ja dao odgovor.
- Better Man
#2819 Re: BiH - Crna hronika
Telefon mi automatski ispravlja riječi. Vehabijske je trebalo da piše.Laplace wrote: ↑28/10/2024 18:51Zašto velebitske? Kakve veze velebitske zajednice imaju sa ovim terorističkim napadom?Better Man wrote: ↑28/10/2024 18:24 Sve velebitske zajednice u BiH treba trajno onemogućiti i zabraniti im djelovanje i prisiliti ih da se povezuju zakonima države. Ko odbije, lijepo ga uhapsiti I procesuirati, a po potrebi i oduzeti mu državljanstvo i protjerati iz države.
Htio si reći: vehabijske?
-
Dzematlija
#2820 Re: BiH - Crna hronika
banjaluka078 wrote: ↑28/10/2024 15:26https://n1info.ba/vijesti/a39033-ko-je- ... -zvorniku/swanfilter wrote: ↑28/10/2024 15:23 Nego, u vezi onog slucaja iz Zvornika i ubistva policajca.
Sjecam se, pricalo se kako je razlog proizilazi iz rata. Odnosno, da je policajac licno odgovoran za smrt nekog od porodicnih clanova ubice.
Da li je to bio povod il samo proca?
https://n1info.ba/vijesti/a39131-majka- ... ijenio-se/
Majka Halima za N1: Mog Nerdina su zaveli, promijenio se
Nerdin je završio Medicinsku školu, imao je mnogo prijatelja među kojima je bilo i Srba. No, u posljednje vrijeme je odlazio u Dubnicu kod Kalesije, tamo je klanjao jer je tvrdio da lokalne efendije to ne čine ispravno. Družio se s nekim ljudima iz Šetice koji su bili ovdje. Govorila sam mu da ne ide s njima. Slabo je jeo u posljednje vrijeme. Vidjela sam da nešto duma i da je šutljiv“, kazala je majka napadača.
- sinuhe
#2821 Re: BiH - Crna hronika
Taj slučaj u Zvorniku su zataškali jer mrtva usta ne govore. Ovo sad je je već ozbiljniji ispit za nadležne.
- banjaluka078
#2822 Re: BiH - Crna hronika
I tad su prve vijesti bile da je uletio u stanicu tekbirajući i psujući, nespojivo, pa se kasnije "iskristalisalo" da je samo glasno psovao.
Od 31 privedeni, 2 zadržana, ljudi sumnjičeni zbog registrovanog lovačkog oružja, sufara...ne znam da je bilo ko osuđen za bilo šta. Tadašnjem ministru Lukaču je bilo bitno da sve izgleda vrlo "napucano", pune marice, duge cijevi, specijala uz entitetsku liniju i....drek... Nije pronađena "ćelija", instruktor, potpirivač... Ili ih nije bilo ili se stvar gurnula pod tepih da bi bila izvađena ponovo u pogodnom trenutku.
Sad zvučim kao teoretičar zavjera, ali mi je nevjerovatno da u zemlji u kojoj svako zna šta se šapće u susjednoj kući, pogotovo u malim mjestima i ko ti odskače od većine, nisi u stanju takve jedinke imati pod nadzorom i djelovati kad oni djeluju.
-
Dzematlija
#2823 Re: BiH - Crna hronika
Zar svjedočenje majke nije dovoljno jasno o čemu se radi!?banjaluka078 wrote: ↑29/10/2024 08:16I tad su prve vijesti bile da je uletio u stanicu tekbirajući i psujući, nespojivo, pa se kasnije "iskristalisalo" da je samo glasno psovao.
Od 31 privedeni, 2 zadržana, ljudi sumnjičeni zbog registrovanog lovačkog oružja, sufara...ne znam da je bilo ko osuđen za bilo šta. Tadašnjem ministru Lukaču je bilo bitno da sve izgleda vrlo "napucano", pune marice, duge cijevi, specijala uz entitetsku liniju i....drek... Nije pronađena "ćelija", instruktor, potpirivač... Ili ih nije bilo ili se stvar gurnula pod tepih da bi bila izvađena ponovo u pogodnom trenutku.
Sad zvučim kao teoretičar zavjera, ali mi je nevjerovatno da u zemlji u kojoj svako zna šta se šapće u susjednoj kući, pogotovo u malim mjestima i ko ti odskače od većine, nisi u stanju takve jedinke imati pod nadzorom i djelovati kad oni djeluju.
nespojivo, haha, dajte ljudiI tad su prve vijesti bile da je uletio u stanicu tekbirajući i psujući, nespojivo, pa se kasnije "iskristalisalo" da je samo glasno psovao.
lično sam čuo vehabije u par navrata kako psuju, bili su jako uznemireni u oba slučaja
- dr_Evil
#2824 Re: BiH - Crna hronika
E vidis sada grijesis. Ne znam za kolegu forumasa, ali ja volim IZ BIH, iako sam komunjara i ateista.
Naravno, ne volim nikoga od rukovodstva IZ BIH, vecinom jer su naslijednici Mladih muslimana koji su de facto bili autonomasi i nacisti u WWII, a imaju i kriminalni pedigre, ali instituciju volim i postujem. Sta god mislili o rejsu ipak ce malo ko sta da kaze iz postovanja.
Ali da obrazlozim, ne trebamo mi IZ BiH iz vjerskih razloga, nego iz nacionalnih razloga, ona je posljednje mjesto okupljanja bez obzira na kakav rezim naletimo, ona je ta koja moze djelovati pod raznim politickim sistemima i sacuvati nacionalnu svijest.
- banjaluka078
#2825 Re: BiH - Crna hronika
Ne znam nijednog vehabiju. Srećom.Dzematlija wrote: ↑29/10/2024 08:37
nespojivo, haha, dajte ljudi
lično sam čuo vehabije u par navrata kako psuju, bili su jako uznemireni u oba slučaja