Znaci 72.5 marke ces placati nesto bez cega se laganini moze. Zajebi te akcijske brojeve. To je sad, hoce li biti kad budes obnavljao ugovor pitanje je.
Ja recimo za tv ne dam vise od 25 maraka mjesecno. Ali za struju bih dao 3x vise
Moderator: anex
Znaci 72.5 marke ces placati nesto bez cega se laganini moze. Zajebi te akcijske brojeve. To je sad, hoce li biti kad budes obnavljao ugovor pitanje je.
poredjenje sa Telekomom je zapravo dobro. ne nude ni oni nista (realno) novo povecavanjem cijene. a ako ti se ne svidja cijena od EP onda dobavljaca iste mozes zamijeniti za drugog, bas isto kao Telekom. jel te neko sprecava da zamijenis EP kao sto zamijenis Telekom? nadji povoljniji i gotova prica...1Dante1 wrote: ↑26/10/2024 17:31 A jbga ne znam kako da ti objasnim kada ne zelis da prihvatis. Ne dajem ni ja, osim kada moram, no ne pada mi na pamet da uporedjujem sa strujom. Ipak kad se uporedjuje i kad ti kazem da moze, ti kazes nesto trece. Evo i na to tvoje hoce li biti, ako ne bude kod telemacha, biti ce kod telekoma, kod kojeg sam do prosle godine placao 40KM. Digli cijene, nisu nista novo dali, dosao telemach.
Problem EP je sto se povecava cijena, a nista se ne nudi, ne rjesava, niti se vidi buducnost. Nece propasti 2024, vec cemo dignuti cijenu i onda ce propasti 2030.
zato oni nemaju ona tri sata tokom danabumerangss wrote: ↑28/10/2024 00:21 Zbog vracanja sata unazad, HRT obavjestava potrosace da ce im jeftina struja biti 21:00-07:00 a nama je 22:00-07:00
Kako to da je u Hrvatskoj sat duže jeftina struja? Sto i kod nas nije tako?![]()
A nemaju ni cijelu nedelju.perfect_guy wrote: ↑28/10/2024 06:42zato oni nemaju ona tri sata tokom danabumerangss wrote: ↑28/10/2024 00:21 Zbog vracanja sata unazad, HRT obavjestava potrosace da ce im jeftina struja biti 21:00-07:00 a nama je 22:00-07:00
Kako to da je u Hrvatskoj sat duže jeftina struja? Sto i kod nas nije tako?![]()
https://ephzhb.ba/kupci/kucanstva/
Jedva cekam da se privatizira, pa da nemamo osjecaj da je nesto nase. Ono ako ti se ne svidja kako te drzava guli..izaberi...kitu.
ne, nego ako ti se ne svidja biraj koga zelis da te guli....
Pa ja bih usisavao u 21:00 ali vec u 22:00 ne mogu jer mi ne dozvoljava kucni redCi-Nick wrote: ↑28/10/2024 06:58A nemaju ni cijelu nedelju.perfect_guy wrote: ↑28/10/2024 06:42zato oni nemaju ona tri sata tokom danabumerangss wrote: ↑28/10/2024 00:21 Zbog vracanja sata unazad, HRT obavjestava potrosace da ce im jeftina struja biti 21:00-07:00 a nama je 22:00-07:00
Kod njih sedmično 7×10 sati, ukupno 70 sati jeftine a kod nas 6×12+24 sata nedeljom pa je to 96 sati jeftine.
Ne znam kolika je i korist od te jeftine u Hrvatskoj.
Niko noću ne kuha i ne sprema, ne usisava.
Moźe uključiti bojler i veš mašinu da iritira susjede u noćnim satima.
Gdje ćeš bolje od 35/65, kod mene se vrti oko 50/50.bumerangss wrote: ↑28/10/2024 23:28Pa ja bih usisavao u 21:00 ali vec u 22:00 ne mogu jer mi ne dozvoljava kucni redCi-Nick wrote: ↑28/10/2024 06:58A nemaju ni cijelu nedelju.
Kod njih sedmično 7×10 sati, ukupno 70 sati jeftine a kod nas 6×12+24 sata nedeljom pa je to 96 sati jeftine.
Ne znam kolika je i korist od te jeftine u Hrvatskoj.
Niko noću ne kuha i ne sprema, ne usisava.
Moźe uključiti bojler i veš mašinu da iritira susjede u noćnim satima.![]()
Šalim se. Onda bolje kod nas ovo 3 sata po danu, pogotovo ljeti dođem sa posla u 15:30 i priždijem klimu na 18°C a vani 34, upalim bojler da se mogu okupati kad sve završim, usisam, napravim sataraš i veš mašina ekonomik ciklus završim sve do 17
Samo sto ne poiskaču osigurači![]()
Koliko god da pazim opet mi je omjer skupa:jeftina 35/65% nikako da bude 25/75![]()
I koliko smanji potrosnju sa sijalicama na racunu?bumerangss wrote: ↑29/10/2024 11:41 Ja pratim modu sa sijalicama odnosno smanjujem potrosnju. Prvo su mi bile one uvrute cijevčice ispunjene živom i njih sam odnio na posao u magacin![]()
Onda kupio one LED normalan oblik sijalice ali bijelo staklo i imale su onaj teži bijeli dio između stakla i grla e te sam poklonio komšiji a sebi sam kupio one najnovije sa žutim nitima jer lice izgledom na starinske sijalice a imaju najljepšu svjetlost
Sva grla u kući su ona deblja E27 i imam 3 lustera (dnevna, spavaca i trepezariji) po 6 kugli tj 18 sijalica samo za ta 3 lustera
Prekidaci su dvopolni i u 3 grla stavio sijalice od 3w prekidač do vrata a u 3 grla od 4 w prekidač drugi od vrata tako da imam 3 jačine svjetlosti, tamnije sa 3 kugle od 9w(3×3), malo jace drugi prekidac 12w (3×4) i da blješti 21w kad gore svih 6 sijalica.
U kuhinji imam luster kao šušir otviren prema dole i tu mi je sijalica od 4w
Kupio je u EGLO 7 km i tako se fino vidi sve i kuhati i prati suđe... i gori stalno
U banji je od 8w jer mi treba da se vidim obrijati i šišam se sam mašinicom![]()
Isto pred vratima i u hodniku je 8w
U špajzu 4w dovoljno jer tu ne hekla niko![]()
Sve su 2700K topla žuta svjetlost
Samo jedna je 3000K ide na bjelkasto i ne volim bijelo svjetlo
Svi uređaji su mi A+ pa i A++ to obavezno gledam kad kupujem
I ovih sest firmi je prošlo na tenderu jer nijedna firma ne pokriva citavu federaciju ja mislim da sec one i nema predstavništva u svim gradovima, u Sarajevu im je osiguranje neki soko security drzaoZoomZoomKiwi wrote: ↑31/10/2024 17:09 Prije toga je bila firma čiji je vlasnik bio u federalnom parlamentu. Znači ništa novo.

I kod mene su sve sijalice u kuci LED...neke su standardne E27 a imam i nekoliko plafonjera,u hodniku,tacnije 3 i u hodniku sljasti kao na stadionu ...ima onaj wow efekat kada ulazis u kucu.bumerangss wrote: ↑29/10/2024 11:41 Ja pratim modu sa sijalicama odnosno smanjujem potrosnju. Prvo su mi bile one uvrute cijevčice ispunjene živom i njih sam odnio na posao u magacin![]()
Onda kupio one LED normalan oblik sijalice ali bijelo staklo i imale su onaj teži bijeli dio između stakla i grla e te sam poklonio komšiji a sebi sam kupio one najnovije sa žutim nitima jer lice izgledom na starinske sijalice a imaju najljepšu svjetlost
Sva grla u kući su ona deblja E27 i imam 3 lustera (dnevna, spavaca i trepezariji) po 6 kugli tj 18 sijalica samo za ta 3 lustera
Prekidaci su dvopolni i u 3 grla stavio sijalice od 3w prekidač do vrata a u 3 grla od 4 w prekidač drugi od vrata tako da imam 3 jačine svjetlosti, tamnije sa 3 kugle od 9w(3×3), malo jace drugi prekidac 12w (3×4) i da blješti 21w kad gore svih 6 sijalica.
Kupio je u EGLO 7 km i tako se fino vidi sve i kuhati i prati suđe... i gori stalno
U banji je od 8w jer mi treba da se vidim obrijati i šišam se sam mašinicom![]()
Svi uređaji su mi A+ pa i A++ to obavezno gledam kad kupujem
Nijedna sijalica ne bi trebala imati boju svjetla iznad 4000 K. Prostori za odmor i opuštanje trebaju imati što topliju (žuću) svjetlost, a radni mogu imati 4000 K da bolje drže koncentraciju. Rađena su mnoga istraživanja i hladna svjetlost (>4000 K) negativno utiče na ljudski organizam - mozak, oči, hormone i sl.zippoo87 wrote: ↑31/10/2024 23:58I kod mene su sve sijalice u kuci LED...neke su standardne E27 a imam i nekoliko plafonjera,u hodniku,tacnije 3 i u hodniku sljasti kao na stadionu ...ima onaj wow efekat kada ulazis u kucu.bumerangss wrote: ↑29/10/2024 11:41 Ja pratim modu sa sijalicama odnosno smanjujem potrosnju. Prvo su mi bile one uvrute cijevčice ispunjene živom i njih sam odnio na posao u magacin![]()
Svi uređaji su mi A+ pa i A++ to obavezno gledam kad kupujem![]()
Ali kod mene je sve bijela svjetlost i to 6500k,ja ne mogu te zute...mene ona boja ubija i nekako mi ocima ne godi,kao da mi magli sve na toj svjetlosti.
Prije sam imao u kuci raznih tih sijalica...pa jedna zuta,druga bijela,treca izmedju,ko kupovao svako i niko nije gledao boju svjetlosti. Ja to sada pratim i sada su sve iste u kuci.
I ja imam dva lustera sa po 6 sijalica i u kuhinji obicni luster sa jednom sijalicom i tu stavim jacu sijalicu.
A kod mene rade po 2 sijalice u grlu...uzmem jace one od 10-11W,to je ekvivalent oko 90W i mjera.
Bolje nego 6 slabijih,koje ce cesce crkavati...ove traju i po 2 godine .