Dakle, u nečemu sam bio u pravu i nisam sretan zbog toga.
Thunderthief za Daily Kos
Nedjelja, 27. oktobar 2024.
Ovo sam napisao nedugo nakon što je započela ruska invazija na Ukrajinu 2022. i objavio na svojoj FB stranici.
Mislim da sam neke stvari dobro shvatio. Nisam, međutim, očekivao da će Ukrajinci pružiti epsku borbu kakvu imaju (i jako sam sretan što jesu, iako bih iskreno volio da to uopšte nisu morali učiniti). Moj dodiplomski studij je bio iz povijesti, s fokusom na istočnu Europu i Rusiju, tako da mislim da sam obavio pristojan posao.
Mislim da sam napravio prilično dobar posao?
<--- Vratimo se u 2022.
U sljedećih nekoliko sedmica, vjerovatno ćemo početi slušati o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini s puno više detalja. Većinu vas će ovo uznemiriti, jer mi smo civilizirani ljudi i neke su stvari jednostavno izvan okvira. Dakle, ovo je svojevrsno upozorenje unaprijed o tome šta očekivati.
(Govorim o prevladavajućim stavovima, akcijama i institucionalnoj kulturi ruske vlade, "Moskve", ne o pojedinačnim ruskim ljudima, koji zaslužuju dobru vladu kakvu nikada nisu imali)
- Ruska vojna povijest ima tri konstante: stalnu prijevaru, užasnu okrutnost i masovno pretjerano ubijanje. Invazija na Ukrajinu nije iznimka. Moskva se tako ponaša.
- SSSR i Rusija potpisali su Ženevske konvencije (iako su odustali od dijela njih 2019.), ali u stvarnosti za Moskvu ne postoji nešto kao civil u ratu, samo vojnici i kolateralna šteta. Također ne postoji "svijetla linija" između diplomatije ili obavještajnih podataka i vojne akcije, kao što postoji u svijetu NATO-a.
- Ne vjerujte ništa što Moskva kaže. Najveći izvoz Rusije nisu nafta, plin, dijamanti, pa čak ni vlasnici superjahti, to je gaslighting (izluđivanje). Ruski pojam "maskirovka" obuhvata sveobuhvatan pristup obmani na više razina, dezinformacijama i psihološkom ratovanju, te je sastavni dio praktično svakog velikog političkog, diplomatskog, gospodarskog ili vojnog pothvata. Uopšte nije slučajno da je invazija na Ukrajinu 2014. došla tačno na kraju Olimpijskih igara u Sočiju.
- Očekujte masakre, silovanja, mučenja, masovne artiljerijske paljbe na vojne jednice ili gradove koji su se predali, devastaciju gradova, uništavanje civilne infrastrukture čak i kada to nije potrebno, masovne otmice i deportacije civila, nasumično posijana minska polja, zarobljeničke logore, moguće čak i ropstvo. Mnogi Ukrajinski ratni zarobljenici koji su se predali tokom invazije na Krim bili su mučeni nakon predaje do te mjere da su doživotno bili bogalji.
- Okrutnost radi okrutnosti djelomično je posljedica problema s disciplinom ili vojnih kulturnih faktora - potražite "edovščinu" da biste vidjeli kako se stariji vojnici užasno ponašaju prema ruskim regrutima - ali uglavnom je namijenjena širenju terora i obeshrabrivanju otpora među protivničkim stanovništvom. Ovo je vojska koja sa sobom donosi mobilne krematorije, a oni nisu samo za vlastite žrtve. Ponekad morate učiniti da selo nestane.
- SSSR je bio četvrta zemlja koja je koristila bombardiranje civilnih područja kao rutinsku taktiku, tokom invazije na Finsku tokom Zimskog rata (nakon Ujedinjenog Kraljevstva u raznim lokalnim pobunama na Bliskom istoku i Indije 1920-ih, Japana u Šangaju 1932. i Njemačke u Guernica 1937., tokom Španjolskog građanskog rata), ali prvi koji je pokušao sistematski uništiti grad bombarderima. Finski rat dao je Svijetu pojam "molotovljev koktel", ali porijeklo pojma prilično je mračno. Sovjetski ministar vanjskih poslova Vjačeslav Molotov odlučno je opovrgavao da su Sovjeti bombardirali Helsinki i Viipuri i tvrdili da su zrakoplovi bacali hranu kako bi nahranili izgladnjele žrtve kapitalističke tiranije. Finci su bombe nazvali "Molotovljeve košare za kruh", a naziv za benzinsku bombu bio je spinoff toga.
- Ruska (i sovjetska) vojska je kroz povijest bila savršeno voljna uništiti gradove koje inače ne bi mogla osvojiti. Uništenje Mariupolja i trenutna bombardiranja Kijeva i Harkova u osnovi su repriza Groznog u Čečeniji (1994./1995., 1996. i 1999./2000.) ili Varšave, Poznana, Bialystocka, Budimpešte i bezbrojnih drugih istočnoeuropskih gradova bilo gdje između Moskve i Berlina. Ruske ekspedicione snage pomogle su Assadovom režimu da učini isto s Aleppom 2016. Sada kada je Mariupolj pretvoren u "pepeo mrtve zemlje" prema opisu predsjednika Zelenskog, očekujte više toga u drugim gradovima.
- Još od vremena vladavine Petra Velikog, topništvo je dio ruske vojske koje je uvijek djelovalo. Ruska vojska naziva topništvo "bogom rata"; većina njihovih standardnih taktika bitke velikih razmjera tretira topništvo kao odlučujući element, a mnogi od najboljih diplomanata vojnih akademija upućeni su u topništvo. Ruska artiljerija općenito ne radi "kirurško", i obično ide samo na masivno pretjerano ubijanje. Ruske snage također obično imaju mnogo više topništva na raspolaganju nego NATO snage, ponekad čak i 1:1 omjer topničkih jedinica prema pješaštvu i oklopnim jedinicama. Kad ništa drugo ne radi, ruska vojska se oslanja na topništvo i zato su Grozni i Mariupolj sravnjeni s zemljom.
- Moskva ne odustaje. To je isti stav kao i Rimljani, koji bi se uvijek iznova vraćali neprijatelju iz čiste krvoločnosti (Masada, bilo ko?). Afganistan je gotovo jedina prilika od Prvog svjetskog rata u kojoj su zapravo "bacili peškir", a dijelom je to bilo zato što je Afganistan ionako bio gotovo potpuno uništen. Činjenica da je rusko napredovanje u Ukrajini uglavnom zapelo ne znači da Moskva traži izlaz; mogli su prihvatiti dugu #operativnu stanku" prije ponovnog pokretanja ofanzive.
- Omiljena ruska propagandna taktika, koja seže u boljševičke dane, je optužiti neprijatelja za nešto što Moskva radi ili namjerava učiniti, a zatim predstaviti vlastite postupke kao odmazdu, a može uključivati i operacije pod lažnom zastavom kako bi se Moskva opravdala za djelovanje. Zbog toga su SAD i njezini saveznici bili toliko agresivni u objavljivanju ruskih aktivnosti u mjesecima prije invazije 2022., budući da smo očekivali da će Moskva pokušati upravo to.
- Kao opšte pravilo, Moskva vidi svakoga ko papagajski ponavlja rusku propagandu kao rusku vrijednost i koristit će ih koliko god može. To ne znači da dotična osoba nužno prima uplate ili se na neki drugi način svjesno dogovara s Moskvom, ili čak zna da Moskva cijeni ono što oni rade; ovo su, na kraju krajeva, ljudi koji su zaslužni za skovanje izraza "korisni idiot". To ZNAČI da će Moskva učiniti sve što može kako bi ti ljudi dobili veću pažnju i ugled.
Primamljivo je pripisati sve remetilačke stvari koje su se dogodile u zemljama NATO-a u posljednjih nekoliko desetljeća ruskim smicalicama- Brexit, početak okretanja od NATO-a i drugih tradicionalnih saveznika tokom predsjedničkog mandata Trumpa, uspon nacionalističkih i manje demokratskih vlada u Mađarskoj i Poljskoj, rusija je proglašena za branitelja "bijelog kršćanstva" među mnogim krajnje desničarskim organizacijama, i tako dalje. Razmotrite, međutim, Hanlonovu britvu: "nikad ne pripisujte zlobi ono što se adekvatno objašnjava glupošću."
*Cijeli članak na linku s početka.