Da apsolutno se slazu. TO kazu izbori, to kazu postizbori. Da nije tako, bilo bi drugacije.AliceInChains wrote: ↑26/10/2024 18:58 Vecina stanovništva se slaže sa vlastima u BIH i uredenjem države? Ko je to opečatio, visoki Zultan Schmidt?
IRAN
-
1Dante1
#37826 Re: IRAN
- alijagoro
- alijagoro
#37828 Re: IRAN
A_A_AKCIJA wrote: ↑26/10/2024 17:52Ovakve izjave su nuklearna bomba u temeljima zapadne civilizacije. Ovo bi neprijatelji zapada platili nekome da priča, jer pokazuje moralnu korupciju vlade i društva.
A moralna korupcija je jedan od osnovnih razloga propasti društva, jer kod građanina izaziva sumnju u sistem vrijednosti, dobro i zlo. A niko se ne bori za ono u šta sumnja.
Na ovo se savršeno lijepe priče o dubokoj državi, elitama koje varaju običan plebs, o nebitnosti malog običnog čovjeka...
Meni ovo izaziva tjeskobu, jer i mi pripadamo toj zapadnoj sferi uticaja i svakim danom su mogući sve gori scenariji.
- hilmija frlj
- Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine
#37829 Re: IRAN
I amerikanci imaju privid demokratije. Glasaju za Demokrate ili Republikance, a ustvari državom vlada AIPAC. Ljudi im uveli diktaturu, samo je ne vide. Ko god je na vlasti, isti đavo. Ko fol mijenjaju vlast i biraju drugog 
-
dobar,ti?
#37830 Re: IRAN
evo ko nije pogledao, moze i cijeli intervju, zanimljivo je kako funkcionise americka "demokratija"
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#37832 Re: IRAN
toliko mi je ovo postalo dosadno pratiti...
baš su dosadni svi skupa dolje
mogu misliti kako smo mi na balkanu bili dosadni svijetu devedesetih
baš su dosadni svi skupa dolje
mogu misliti kako smo mi na balkanu bili dosadni svijetu devedesetih
-
toska
#37833 Re: IRAN
Kako zamišljate happy end nakon svega zadnju godinu?alijagoro wrote: ↑26/10/2024 15:55Za nadati seplavi_E wrote: ↑26/10/2024 15:51 Iako se jos nema konkretnih informacija sta je pogodjeno ali jedno se vec sad zna a to je da nije bilo nikakvog "zbombanja Irana u kameno doba". Znaci ispuhala se je je jos jedna prica nakon sto se je ispuhala ona "Rus je za 7 dana u Berlinu". Najbolje moguce rijesenje bi sad bilo da se izadje u javnost da je postignut neki dogovor oko rata u Gazi. To bi bilo najbolje za sve jer bi to omogucilo da prestane patnja Palestinaca u Gazi, da se izraelski taoci vrate kucama, da Iran ne mora odgovoriti na zadnji izraelski napad. Jednostavno da prestane to ludilo u regionu.![]()
Možda neka pauza, ali kao i u Ukrajini (ili BiH 93.) nije ni maštom moguće zamisliti kraj, otišlo je sve predaleko.
- alijagoro
#37834 Re: IRAN
Slabo koji rat, ima sretan kraj,znamo mi to najbolje iz prve ruketoska wrote: ↑27/10/2024 00:39Kako zamišljate happy end nakon svega zadnju godinu?alijagoro wrote: ↑26/10/2024 15:55Za nadati seplavi_E wrote: ↑26/10/2024 15:51 Iako se jos nema konkretnih informacija sta je pogodjeno ali jedno se vec sad zna a to je da nije bilo nikakvog "zbombanja Irana u kameno doba". Znaci ispuhala se je je jos jedna prica nakon sto se je ispuhala ona "Rus je za 7 dana u Berlinu". Najbolje moguce rijesenje bi sad bilo da se izadje u javnost da je postignut neki dogovor oko rata u Gazi. To bi bilo najbolje za sve jer bi to omogucilo da prestane patnja Palestinaca u Gazi, da se izraelski taoci vrate kucama, da Iran ne mora odgovoriti na zadnji izraelski napad. Jednostavno da prestane to ludilo u regionu.![]()
Možda neka pauza, ali kao i u Ukrajini (ili BiH 93.) nije ni maštom moguće zamisliti kraj, otišlo je sve predaleko.
-
toska
#37835 Re: IRAN
Ok, do mene, nema sretnog kraja, ali ni ikakvog kraja.
Ovo je suština, ništa više nije isto, prokockano. Posljedice uvijek imaju kašnjenje.Haris.ba wrote: ↑26/10/2024 17:41
Ovakve izjave su nuklearna bomba u temeljima zapadne civilizacije. Ovo bi neprijatelji zapada platili nekome da priča, jer pokazuje moralnu korupciju vlade i društva.
A moralna korupcija je jedan od osnovnih razloga propasti društva, jer kod građanina izaziva sumnju u sistem vrijednosti, dobro i zlo. A niko se ne bori za ono u šta sumnja.
Na ovo se savršeno lijepe priče o dubokoj državi, elitama koje varaju običan plebs, o nebitnosti malog običnog čovjeka...
Meni ovo izaziva tjeskobu, jer i mi pripadamo toj zapadnoj sferi uticaja i svakim danom su mogući sve gori scenariji.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#37836 Re: IRAN
Poprilicno povrsan komentar.swanfilter wrote: ↑26/10/2024 18:55Naravno. Sta je meni pateticno jer si sam spomenuo BiH, osuđuje se politicki sistem i nacin zivota tamo negdje u Aziji i u jednom Iranu. Demoniziranje i nazivanje kozojebima. Dok u vlastitoj drzavi u 30 god nisu jedne vlasti skinuli zbog nezadovoljstva. Busamo se demokratijom, a nismo jednih vanrednih izbora imali. Pametujemo, a Fadil kroz tehnicki mandat vladao kao sam Kim.1Dante1 wrote: ↑26/10/2024 18:40Ovdje se slazem sa tobom, pa onda to isto i primijenjujem na nasu Bosnu i Hercegovinu. Decenije postojanja ovog oblika vlasti u Bosni i Hercegovini su izraz volje stanovnistva drzave. Barem velike vecine.swanfilter wrote: ↑26/10/2024 18:38 Decenije postojanja ovog oblika vlasti su izraz volje naroda u Iranu. Barem velike vecine
Prema tome, iranci imaju sta zasluzuju, sta zele i sta im treba. Tako i bosanci i hercegovci.
O cemu mi to ...
Broj glasova pro i contra vladajuce stranke je jasan na zadnjih nekoliko ciklusa.
Ali se do sada moglo kupiti Lepog Hareta, Slucajnog prolaznika, Tornjaka i Komsica da glasove protiv isporuce istim tim protiv kojih su glasali
- Haris.ba
#37837 Re: IRAN
Bas nema detaljnijih informacija kako je Izrael izvrsio napad.
Spominju se f16 i f15 da su ucestvovali i gadjali sa prostora Iraka iz zraka ciljeve po Iranu. Ja sam mislio da ce umjesto f16 ici f35.
Vjerovatno je da je ovo odradjeno bez punjenja aviona u zraku. Zato nije f35 ni isao.
Iako nije bas uporedivo u pogledu opreme, izgleda da je ovo bio napad kakav Rusi odradjuju sa mig 31 sa kinzalima. Duboko iz zavjetrine gdje se ne moze sam avion gadjati se ispale projektili, i nazad.
To znaci da je u sustini onaj izvjestaj sto je "procurio" od Amera bio tacan.
Ja sam nasao jedi o ozbilno sto je gadjano jeste neko postrojenje za proizvodnju goriva za rakete na cvrsto gorivo. I sada Iran ne moze proizvoditi to gorivo najmnanje godinu dana, i jos mora uvesti opremu iz Kine.
Navode o pogocima iranskog s300 (rusko smece naspram modernim avionima) su zanimljivi. Jer, Iran ima i drugo pvo naoruzanje domace proizvodnje. Ocito ga Izraelci nisu smatrali bitnim za gadjanje.
Na kraju poenta ostaje - Izrael moze bez problema hadjati sta hoce u Iranu. Moze i Iran u Izraelu.
Sada je samo pitanje hoce li krenuti u eskalaciju u Iranu.
Spominju se f16 i f15 da su ucestvovali i gadjali sa prostora Iraka iz zraka ciljeve po Iranu. Ja sam mislio da ce umjesto f16 ici f35.
Vjerovatno je da je ovo odradjeno bez punjenja aviona u zraku. Zato nije f35 ni isao.
Iako nije bas uporedivo u pogledu opreme, izgleda da je ovo bio napad kakav Rusi odradjuju sa mig 31 sa kinzalima. Duboko iz zavjetrine gdje se ne moze sam avion gadjati se ispale projektili, i nazad.
Ja sam nasao jedi o ozbilno sto je gadjano jeste neko postrojenje za proizvodnju goriva za rakete na cvrsto gorivo. I sada Iran ne moze proizvoditi to gorivo najmnanje godinu dana, i jos mora uvesti opremu iz Kine.
Navode o pogocima iranskog s300 (rusko smece naspram modernim avionima) su zanimljivi. Jer, Iran ima i drugo pvo naoruzanje domace proizvodnje. Ocito ga Izraelci nisu smatrali bitnim za gadjanje.
Na kraju poenta ostaje - Izrael moze bez problema hadjati sta hoce u Iranu. Moze i Iran u Izraelu.
-
plavi_E
#37838 Re: IRAN
Bliski istok na rubu eksplozije: Da li će Iran uzvratiti Izraelu ili riskirati da "izgleda slabo"?
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/blis ... /241027006
Iran ako ne uzvrati nece izgledati slabo. Jacinu danasnjeg Irana je najbolje pokazao ova "izraelska osveta" tj. njen intezitet i vrijeme koje je bilo potrebno da se odluci sta tacno (ne)gadjati iako je premijer Izraela najavio osvetu jos iste noci. U neka druga stara vremena osveta bi i bila iste noci ali ta su vremena definitivno prosla. To su bila vremena kad je Izrael bez ikakvih posljedica ubijao naucnike po Iranu. Tad je bilo nezamislivo da se dron zabije u prozor spavace sobe premijera Izraela. Iranu je najbolje da ne uzvrati na ovaj zadnji izraelski napad i tako ispadne strana koja je protiv daljnje eskalacije.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/blis ... /241027006
Iran ako ne uzvrati nece izgledati slabo. Jacinu danasnjeg Irana je najbolje pokazao ova "izraelska osveta" tj. njen intezitet i vrijeme koje je bilo potrebno da se odluci sta tacno (ne)gadjati iako je premijer Izraela najavio osvetu jos iste noci. U neka druga stara vremena osveta bi i bila iste noci ali ta su vremena definitivno prosla. To su bila vremena kad je Izrael bez ikakvih posljedica ubijao naucnike po Iranu. Tad je bilo nezamislivo da se dron zabije u prozor spavace sobe premijera Izraela. Iranu je najbolje da ne uzvrati na ovaj zadnji izraelski napad i tako ispadne strana koja je protiv daljnje eskalacije.
-
DebelinJoe
#37839 Re: IRAN
U cijeloj priči oko napada Izraela na Iran, ostaje jedna misterija:
Zašto Iran nije podigao i upotrijebio svoju avijaciju...Ako je uopće ima? Negdje sam čitao da Iran još uvijek ima avione iz doba Šaha Reze Pahlavija.
Zašto Iran nije podigao i upotrijebio svoju avijaciju...Ako je uopće ima? Negdje sam čitao da Iran još uvijek ima avione iz doba Šaha Reze Pahlavija.
-
plavi_E
#37840 Re: IRAN
Iran se uopste ne oslanja trenutno na avjaciju. Posljednja isporuka rezervnih djelova za americke avione je i bila za vrijeme saha Reze. To je jedan od glavnih razloga zbog cega je Iran bacio sve karte na balisticke rakete i dronove. Zbog sankcija bili su prisiljeni da prave rakete i dronove od komponenti dostupnih na civilnom trzistu tako da njihovi dronovi i rakete danas imaju najbolji odnos cijena-dobiveno na svijetu. Izraelski i Iranski napad su dva potpuno suprotna koncepta. Iran istjera stotinjak kamiona iz bunkera i lansira rakete i vrati kamione u bunker. Izrael digne stotinjak aviona i lansira rakete i vrati avione u bazu. Ogromna razlika u troskovima i kompleksnosti tih akcija i izraelska akcija dosta rizicnija. Momenti kad se avioni izguraju iz hangara na pistu da se pune gorivom i kace se bombama i kad se avioni slijecu na povratku su vema rizicni ako protivnik ima dokazano mogucnost da ti napadne aerodrome. Ako bi Iran uspio izvrsiti napad u jednom od tih momenata steta po Izrael bi bila ogromna a posljecice dugorocne. Jos jedan problem Izraela je sto ne smiju dozvoliti ni pod razno da jedan F-35 padne na teritoriju gdje bi pristup toj olupini imali Kinezi ili Rusi. To se Amerikancima nimalo ne bi svidjelo.
-
Timscho
#37841 Re: IRAN
Tvrde da je navodno je IRIAF podigao avione i uspio onemogućiti neprijateljske avione da prodru u iranski zračni prostor ali to je teško potvrditi, a malo i nejvjerovatno s obzirom na međusobni odnos snaga avijacije. Izrael sigurno laže da nisu koristili F-35. Iranska strana tvrdi i da je oborila dosta projektila za šta takođe nema dostupnih dokaza. Što se tiče pogodaka, postoje satelitski snimci koji pokazuju neke uništene objekte u dva vojnoindustrijska kompleksa i djeluju strahovito precizni; među mnoštvom zgrada pogođene samo određene. A možda i nisu baš te zgrade gađali nego bilo šta u tom kompleksu.
Teško je vrednovati ovaj napad bez neophodnih informacija. Ono što je @A_A_AKCIJA objasnio juče zapravo najbolje opisuje izraelski kapacitet da ugrozi Iran; oni rakete na Iran mogu uputiti samo iz aviona kojih nema bezbroj i koji moraju doletjeti u blizinu Irana, a to je onda ograničen broj raketa, a i rizično za same avione. Izraelska vojna doktrina se očito zasniva na brzim specijalnim akcijama, preciznim i razornim pogocima neprijateljskih vitalnih tačaka, a u nekom eventualnom all out ratu (bez upotrebe nuklearnog oružja) protiv Irana bili bi nadjačani.
Teško je vrednovati ovaj napad bez neophodnih informacija. Ono što je @A_A_AKCIJA objasnio juče zapravo najbolje opisuje izraelski kapacitet da ugrozi Iran; oni rakete na Iran mogu uputiti samo iz aviona kojih nema bezbroj i koji moraju doletjeti u blizinu Irana, a to je onda ograničen broj raketa, a i rizično za same avione. Izraelska vojna doktrina se očito zasniva na brzim specijalnim akcijama, preciznim i razornim pogocima neprijateljskih vitalnih tačaka, a u nekom eventualnom all out ratu (bez upotrebe nuklearnog oružja) protiv Irana bili bi nadjačani.
-
ragib
#37842 Re: IRAN
Svakako da bi najbolje bilo da sad ovo sve prestane, pogotovo ono u Gazi da teroristi vise ne ybijaju djecu. It'd. Ali cisto sumnjam da onaj manijak iz Izraela bi prihvatio mir I ako je neuspjeh postigao I u libanonu, nije ni iran vratio u kameno doba, a jos mu taoci u gazi.
-
mehoxy
#37843 Re: IRAN
Ja ne znam kako bi se ti ljudi uspjeli vratiti normalnom zivotu, ako se tako moze nazvati ono sto su imali prije sedmog oktobra, niti koja bi uopste svrha bila nekakvog primirja znajuci da ce izraelci obnoviti vojne kapacitete i pokusati da ih dokrajce, a oni se mogu malo ili nimalo pripremiti za to. Gaza je potpuno sravnjena sa zemljom, govori se o periodu od 15 god. samo da se rusevine uklone, da ne govorimo o bilo kakvoj obnovi. Gdje ce ti ljudi zivjeti, kako, od cega....toska wrote: ↑27/10/2024 00:39Kako zamišljate happy end nakon svega zadnju godinu?alijagoro wrote: ↑26/10/2024 15:55Za nadati seplavi_E wrote: ↑26/10/2024 15:51 Iako se jos nema konkretnih informacija sta je pogodjeno ali jedno se vec sad zna a to je da nije bilo nikakvog "zbombanja Irana u kameno doba". Znaci ispuhala se je je jos jedna prica nakon sto se je ispuhala ona "Rus je za 7 dana u Berlinu". Najbolje moguce rijesenje bi sad bilo da se izadje u javnost da je postignut neki dogovor oko rata u Gazi. To bi bilo najbolje za sve jer bi to omogucilo da prestane patnja Palestinaca u Gazi, da se izraelski taoci vrate kucama, da Iran ne mora odgovoriti na zadnji izraelski napad. Jednostavno da prestane to ludilo u regionu.![]()
S druge strane, govori se o tome da se svijet okrece protiv Izraela sto je glupost. Ako nakon ovakvog genocida, u kojem je vjerovatno ubijeno i stotine hiljada palestinaca, niko nije nista konkretno poduzeo onda i nece nikada. Imaju cvrstu podrsku kljucnih mocnih drzava cije politicare ocigledno drze u saci, generalnu populaciju i ako je protiv, sto je upitno, niko nista ne pita.
Strasna situacija. Ne mogu ni zamisliti u kakvom je beznadju palestinski narod.
-
A_A_AKCIJA
#37844 Re: IRAN
Da, napad je izvršen iz zračnog prostora Iraka, na dvije granične pokrajine u Iranu. U Iraku su pronađeni boosteri raketa.Haris.ba wrote: ↑27/10/2024 10:01 Bas nema detaljnijih informacija kako je Izrael izvrsio napad.
F 35 ne može nositi balističke rakete, tako da vjerovatno nije ni korišten,a napad je bio kao iz tog leaka.
Izrael ne može gađati šta hoće, to je pogrešan zaključak. Mogu ovako što su uradili i to je to, 300njak km od granice sa Irakom.
Ne mogu dobaciti avionima bez dopunjavanja, čak i da ignorišemo iranski AD, koji je sve osim loš.
Za sve ostalo im treba ozbiljna zračna kampanja, gdje bi pomjerali prostor očišćen od iranske PVO. To bi trajalo mjesecima, obzirom da je u Iraku trajalo 40ak dana.
Gađali su s300, jer su mogli zbog blizine. Vjerujem da Iran koristi njih najisturenije prema granici, jer su jako poznati Izraelu, iz Sirije ali i Ukrajine transferom informacija.
Bavar i Khordad sistemi su najbolje što ima Iran (Khordadom su oborili Global Hawk).
Iranska avijacija je stara malobrojna i slaba. Najbolje što imaju su franken-F14 koje su unaprijedili svojim rješenjima i MiG29. Tu su još F4 i F5, sve jako slabo u odnosu na moderne avione. Ono što se ne zna, jesu li ih Iranci uspjeli uvezati sa zemaljskim radarima i napraviti svoju verziju Link16 sistema. Ako jesu, onda su i ti avioni upotrebljivi kao lanseri AA raketa sa udaljenosti.
F14 koristi Fakour 90, njihovu verziju Phoenix rakete sa dometom 150+km, a mogao bi koristiti i rusku r37 ili kinesku PL15, što bi bilo dobro rješenje za air tankere nad Irakom.
-
toska
#37845 Re: IRAN
Izrael, a još više podrška Amerike i ostalih na "pravo da se brane", ubijanjem 17 do 20k djece dovesće do tektonskih promjena gepolitike.mehoxy wrote: ↑27/10/2024 12:38Ja ne znam kako bi se ti ljudi uspjeli vratiti normalnom zivotu, ako se tako moze nazvati ono sto su imali prije sedmog oktobra, niti koja bi uopste svrha bila nekakvog primirja znajuci da ce izraelci obnoviti vojne kapacitete i pokusati da ih dokrajce, a oni se mogu malo ili nimalo pripremiti za to. Gaza je potpuno sravnjena sa zemljom, govori se o periodu od 15 god. samo da se rusevine uklone, da ne govorimo o bilo kakvoj obnovi. Gdje ce ti ljudi zivjeti, kako, od cega....
S druge strane, govori se o tome da se svijet okrece protiv Izraela sto je glupost. Ako nakon ovakvog genocida, u kojem je vjerovatno ubijeno i stotine hiljada palestinaca, niko nije nista konkretno poduzeo onda i nece nikada. Imaju cvrstu podrsku kljucnih mocnih drzava cije politicare ocigledno drze u saci, generalnu populaciju i ako je protiv, sto je upitno, niko nista ne pita.
Sve ono što je Zapad činilo superiornim, izuzev bogatstva, uspjeli su prokockati.
Ako sojim građanima i prodaju priču ostatak svijeta nije slijep, sve se vidi i zna.
Uvučeni su u prljavo igru iz drugima ne baš jasnim razlozima, ali posljedice u vidu nepovjerenja i moralnog pada su već sasvim očiti.
Da li se želi veći sukob, globalna hegemonja isključivo silom, trenutno ne znamo, hint Kina zvanično neprijatelj br. 1
Ponoviću već svoju mantru, svijet koji smo poznavali više ne postoji.
Tu je i pitanje očitih ratnih zločina cionista i već formiranog Haga, kako to riješiti u ovakvom svijetu?
Sta je sa budućim međunarodnim ratnim pravom, stotina konvencija strpljivo građenih?
Sve je otišlo predaleko i preko tačke za povratak na staro.
-
A_A_AKCIJA
#37846 Re: IRAN
Jedan zanimljiv poduži članak na temu iranske PVO, avijacije...
Nekoliko je članaka u seriji, pa malo čitajte
Uglavnom, saradnja Kine i Irana prije sedam godina je bila jako dobra što je rezultiralo da Iran ima dvadesetak vrsta radara i jako puno PVO sistema koje su razvili u saradnji sa Kinezima.
Ono što je jako zanimljivo, imaju kineske radare koji su dokazano sposobni otkriti i pratiti F22. Naime, i UAE su kupili isti i prilikom aero mitinga u Dubaiju, bez znanja USA uspjeli su uspješno testirati radar na F22 stealth avionu.
https://warisboring.com/iran-is-buildin ... ircraft-3/
Nekoliko je članaka u seriji, pa malo čitajte
Uglavnom, saradnja Kine i Irana prije sedam godina je bila jako dobra što je rezultiralo da Iran ima dvadesetak vrsta radara i jako puno PVO sistema koje su razvili u saradnji sa Kinezima.
Ono što je jako zanimljivo, imaju kineske radare koji su dokazano sposobni otkriti i pratiti F22. Naime, i UAE su kupili isti i prilikom aero mitinga u Dubaiju, bez znanja USA uspjeli su uspješno testirati radar na F22 stealth avionu.
https://warisboring.com/iran-is-buildin ... ircraft-3/
Edit, tek sada vidim da je autor Tom Cooper, dobro poznat ekipi sa teme Ukrajina.Some of Iran’s radars possess very advanced capabilities. One example is the Qadir early-warning system. This Sino-Iranian variant of the Russian-made Rezonans is a fixed installation providing 360-degree coverage.
In 2015 the United Arab Emirates demonstrated its own variant of the same system. Developed with help of Ukrainian experts and named Rannen, the radar managed to detect and track a U.S. Air Force F-22 Raptor stealth fighter while it was arriving for the Dubai Air Show – all without the U.S. plane using a transponder or any kind of radar reflector.
As far is known, this test was undertaken without U.S. consent.
- deer_hunter
#37847 Re: IRAN
Nista, ostat ce mrtvo slovo na papiru kao i do sada. Nesto sto se postuje dok se kamere ne ugasetoska wrote: ↑27/10/2024 15:17Izrael, a još više podrška Amerike i ostalih na "pravo da se brane", ubijanjem 17 do 20k djece dovesće do tektonskih promjena gepolitike.mehoxy wrote: ↑27/10/2024 12:38Ja ne znam kako bi se ti ljudi uspjeli vratiti normalnom zivotu, ako se tako moze nazvati ono sto su imali prije sedmog oktobra, niti koja bi uopste svrha bila nekakvog primirja znajuci da ce izraelci obnoviti vojne kapacitete i pokusati da ih dokrajce, a oni se mogu malo ili nimalo pripremiti za to. Gaza je potpuno sravnjena sa zemljom, govori se o periodu od 15 god. samo da se rusevine uklone, da ne govorimo o bilo kakvoj obnovi. Gdje ce ti ljudi zivjeti, kako, od cega....
Sve ono što je Zapad činilo superiornim, izuzev bogatstva, uspjeli su prokockati.
Ako sojim građanima i prodaju priču ostatak svijeta nije slijep, sve se vidi i zna.
Uvučeni su u prljavo igru iz drugima ne baš jasnim razlozima, ali posljedice u vidu nepovjerenja i moralnog pada su već sasvim očiti.
Da li se želi veći sukob, globalna hegemonja isključivo silom, trenutno ne znamo, hint Kina zvanično neprijatelj br. 1
Ponoviću već svoju mantru, svijet koji smo poznavali više ne postoji.
Tu je i pitanje očitih ratnih zločina cionista i već formiranog Haga, kako to riješiti u ovakvom svijetu?
Sta je sa budućim međunarodnim ratnim pravom, stotina konvencija strpljivo građenih?
Sve je otišlo predaleko i preko tačke za povratak na staro.
-
ragib
#37848 Re: IRAN
Iranski domaći sistem protiv-zračne odbrane Bavar 373 pokazao se kao najmoćniji sistem koji Iran posjeduje.
Ovaj potpuno domaći sistem je uspio oboriti apsolutno sve balističke i krstareće rakete cionista.
Šteta i žrtve koje je Iran pretrpio djelo su kvadrikoptera - a ovaj sistem ne služi za obaranje malih objekata.
Također, svi iranski šehidi koji su ubijeni radili su na sistemu S300 koji je kupljen od Rusije. Nijedan domaći sistem PVO nije pogođen.
Razlozi za uspjeh i propuste će biti dodatno istraženi.
Bavar je perzijska riječ koja znači: "vjera".
Ovaj potpuno domaći sistem je uspio oboriti apsolutno sve balističke i krstareće rakete cionista.
Šteta i žrtve koje je Iran pretrpio djelo su kvadrikoptera - a ovaj sistem ne služi za obaranje malih objekata.
Također, svi iranski šehidi koji su ubijeni radili su na sistemu S300 koji je kupljen od Rusije. Nijedan domaći sistem PVO nije pogođen.
Razlozi za uspjeh i propuste će biti dodatno istraženi.
Bavar je perzijska riječ koja znači: "vjera".
-
1Dante1
-
toska
#37850 Re: IRAN
Pa nije baš, izuzev srednje Afrike i srpske vojske na Balkanu poštuje se uglavnom, vojske Amerike, Rusije, Ukrajine drže se nekih normi.deer_hunter wrote: ↑27/10/2024 16:08Nista, ostat ce mrtvo slovo na papiru kao i do sada. Nesto sto se postuje dok se kamere ne ugase![]()
Izrael je pregazio sve konvencije i još je podržan od onih koji su ih većinski kreirali.
Što kaže @Haris.ba zapad kao da neprijatelj vodi.