Napisao sam, vidi goreelcaliente wrote: ↑19/10/2024 13:11I crveno ispod 2 sekunde nema kazne.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#22276 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#22277 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa krenem iz Mihena autom za BiH.sehohari wrote: ↑19/10/2024 13:23Na šta misliš?elcaliente wrote: ↑19/10/2024 13:17A pucanje kamencica po haubi i sajbi cim predjes iz Hr u BiH?shape of despair wrote: ↑18/10/2024 15:36 Razvodnjavate priču i kvarite temu. Mene tuga uhvatila kad sam se vratio sa putovanja, tek se tada oči otvore: smeća na sve strane, zapušteni objekti što javni što privatni, okućnice propale od zahrđalih i pokidanih ograda do nabacanog građevinskog otpada, zapuštenog zelenila, rupa, kojekakvog korova i sl.
Eno jutros gledam u svom naselju neko oborio čitav stub sa znakovima na sebi za zabranu parkiranja i slijepu ulicu, baš da vidimo kad će ga ponovo postaviti ili je već odnešen, sad ću kući pa provjerim. I takav je javašluk na svakom ćošku, i onda odeš u jedan Minhen i naravno da ostaneš zatečen kako je višemilionski grad organizovan a jedno Sarajevo barem 10-tak puta manje propalo ko kauč.
Bio sam i u Istambulu i osim glavnih trgova a imaju ih podosta i nekih mini centara grada, sporedne ulice su toliko zapuštene da me je bilo strah ići njima: hrpe smeća, slabo osvjetljenje, prljavština, smrad.
Isplati se iseliti pa samo da se čovjek odmori od ovog javašluka ako ništa, nadiše čistog zraka, odmori oči i dušu, nek živim kao i ovdje meni dosta.
Nikako mi nije jasno da im je to tesko rijesiti odnosno ne zele.
Predjem stotine kilometara rijetko cujem kamencic da mi je udario u sajbu ili haubu.
Jesam li presao BiH granicu ljupaju kamecici sa svih strana, sjeba sav lak.
-
elcaliente
#22278 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sehohari wrote: ↑19/10/2024 13:24Napisao sam, vidi gore
- PreWiBa
#22279 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja isti problem imam ovdje, nisam primjetio da je to dole išta učestalije.elcaliente wrote: ↑19/10/2024 13:27Pa krenem iz Mihena autom za BiH.sehohari wrote: ↑19/10/2024 13:23Na šta misliš?elcaliente wrote: ↑19/10/2024 13:17
A pucanje kamencica po haubi i sajbi cim predjes iz Hr u BiH?
Nikako mi nije jasno da im je to tesko rijesiti odnosno ne zele.
Predjem stotine kilometara rijetko cujem kamencic da mi je udario u sajbu ili haubu.
Kako voziš po magistrali?
-
elcaliente
#22280 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako mislis kako vozim po magistrali?sehohari wrote: ↑19/10/2024 13:57Ja isti problem imam ovdje, nisam primjetio da je to dole išta učestalije.elcaliente wrote: ↑19/10/2024 13:27Pa krenem iz Mihena autom za BiH.
- PreWiBa
#22281 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Možda se držiš dosta udesno? Ne znam.elcaliente wrote: ↑19/10/2024 14:20Kako mislis kako vozim po magistrali?sehohari wrote: ↑19/10/2024 13:57Ja isti problem imam ovdje, nisam primjetio da je to dole išta učestalije.elcaliente wrote: ↑19/10/2024 13:27
Pa krenem iz Mihena autom za BiH.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#22282 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pored puteva u bosni je sljaka, famozna "bankina", izraz koji 80% populacije pogresno koristi. Milion prikljucaka na magistrale sa kojih voda kamen nanosi. Zimi se kamen posipa po putu...sehohari wrote: ↑19/10/2024 13:57Ja isti problem imam ovdje, nisam primjetio da je to dole išta učestalije.elcaliente wrote: ↑19/10/2024 13:27Pa krenem iz Mihena autom za BiH.
Sve cega u zap europi nema.
Na svim autima u bosni je normalno da sam imao tackice po cijelom prednjem kraju.
Uredu je uljepsavat situaciju kako bi dokazivao patriotizam. Ali treba imat mjeru
- PreWiBa
#22283 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, znam za šljaku.izvrsni direktor wrote: ↑19/10/2024 14:32Pored puteva u bosni je sljaka, famozna "bankina", izraz koji 80% populacije pogresno koristi. Milion prikljucaka na magistrale sa kojih voda kamen nanosi. Zimi se kamen posipa po putu...sehohari wrote: ↑19/10/2024 13:57Ja isti problem imam ovdje, nisam primjetio da je to dole išta učestalije.elcaliente wrote: ↑19/10/2024 13:27
Pa krenem iz Mihena autom za BiH.
Na svim autima u bosni je normalno da sam imao tackice po cijelom prednjem kraju.
Uredu je uljepsavat situaciju kako bi dokazivao patriotizam. Ali treba imat mjeru
I meni to ide na živce, cijeli prednji branik mi od Doboja do Zenice zna biti pun prljavštine, kao da sam radio neku offroad-turu.
Ali stvarno rijetko osjetim da mi neki kamenčić uleti u šoferšajbu.
- Ozimician
#22284 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Realno i meni nije jasno koji k se u BiH i Srbiji posipa zimi rizla po asfaltu i to svugdje osim na autoputu?
Od toga stradaju donji dijelovi auta i evtl. hauba, ali sofersajba ne. Sofersajbe stradaju kad se krupniji pojedinacni komadi kamenja nađu na cesti.
Sto se tice zemlje i kamenja na putu, toga ima itekako i po Njemackoj, jbg kod mene odavdje traktor izađe iz njive pravo na cestu kao i u BiH. Jos su traktori veliki kao 4 bosanska.
U BiH mi se sviđaju samousluzne praonice, u Njemackoj ili imaju slabiji pritisak ili slabije hemikalije, jednostavno ne operu dobro kao u BiH i najmanje su 2x skuplje.
Od toga stradaju donji dijelovi auta i evtl. hauba, ali sofersajba ne. Sofersajbe stradaju kad se krupniji pojedinacni komadi kamenja nađu na cesti.
Sto se tice zemlje i kamenja na putu, toga ima itekako i po Njemackoj, jbg kod mene odavdje traktor izađe iz njive pravo na cestu kao i u BiH. Jos su traktori veliki kao 4 bosanska.
U BiH mi se sviđaju samousluzne praonice, u Njemackoj ili imaju slabiji pritisak ili slabije hemikalije, jednostavno ne operu dobro kao u BiH i najmanje su 2x skuplje.
-
elcaliente
#22285 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma vozim normalno, a kamencici skacu i samo lupaju.
-
elcaliente
#22286 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A ispada i iz kamiona teret, nema nikakvih kontrola.sehohari wrote: ↑19/10/2024 14:40Da, znam za šljaku.izvrsni direktor wrote: ↑19/10/2024 14:32Pored puteva u bosni je sljaka, famozna "bankina", izraz koji 80% populacije pogresno koristi. Milion prikljucaka na magistrale sa kojih voda kamen nanosi. Zimi se kamen posipa po putu...
I meni to ide na živce, cijeli prednji branik mi od Doboja do Zenice zna biti pun prljavštine, kao da sam radio neku offroad-turu.
Ali stvarno rijetko osjetim da mi neki kamenčić uleti u šoferšajbu.
Osiguranje tereta kao da ne postoji.
Last edited by elcaliente on 19/10/2024 15:33, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
swanfilter
#22288 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moj posao nalazi se u najturistickoj ulici u Lj. Ko je prolazio kroz Lj, to je ulica u samom centru i kod onog poznatog Zmajskog mosta.
Do cega je, ne znam. Al do prije dvije godine po ljubljanskim ulicama nisi mogao upratiti opsuke cigareta. Toliko je bilo cisto. Sjecam se komunalaca koji su hodali ulicom i nekakvom rucnom grabilicom cijele dane samo onu sicu od smeca grabili. Nikada kante za smece po gradu nisu prenatrpane toliko, da su ljudi ostavljali pored. Cak i tokom ljetne sezone nije dolazilo do takvih situacija.
Zadnje vrijeme sve cesce viđam po cesti komade stakla od razbijenih flasa. I po nekoliko dana, prije nego se neko sjeti pomesti.
A da o iglama ne pricam ....
Gledam kako se turisti ibrete onim podzemnim kontejnerima za smece na svakom koraku. Skoro pa da i nema onih plasticnih na tockovoma. I koliko se radi na sortiranju smeca. Pa tako nas nekadasnji konobar jedne prilike nije ugurao vrecu kroz otvor kako treba. Jer se kanta za BIO smece otvara na karticu, sistem zabiljezio i dosla cestitka od 3000 euro.
Ljubljana je i dalje veoma cist grad, nema se sta pricati. Al kada godinama kroz posao i svakodnevno imas priliku pratiti, primjetna je stagnacija. Vec kod naseg Gorana iz BL, koji sređuje nasu ulicu
-
swanfilter
#22289 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto se semafora tice, ludim kada sam po gradu sa osobom iz drzave gdje semafori ne trepere prije promjene. Svaki put na drugoj strani cekanje do iduce BAS zelene.
U Slo su odskora uveli slobodno skretanje u desno i kada je crveno. Mada ih mnogo ne primjecuje znak, pa je danas sviranja onih iza kao nikada prije.
U Slo su odskora uveli slobodno skretanje u desno i kada je crveno. Mada ih mnogo ne primjecuje znak, pa je danas sviranja onih iza kao nikada prije.
- Ozimician
#22290 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo nesto aktuelno i vrlo relevantno za temu, prilicno koncizno objasnjene pros and cons.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Ozimician
#22292 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jos jedna zanimljivost. Tkz. Chancenkarte - "karta šanse" o kojoj se raspravljalo na ovoj temi jos i prije 800+ stranica i koja se predstavljala kao "silver bullet" za kvalificiranu radnu snagu izvan EU, nakon uvodjenja dozivjela totalni fijasko.
To je ovo:
https://www.klix.ba/biznis/posao/nedrza ... /240529151
Najnovija vijest od jucer:
https://www.bild.de/politik/inland/flop ... 64e2c3cdbf
Dakle u prva 4 mjeseca svega 2360 prijava (stopa prihvacanja 85%), a ocekivali su minimum 10 000.
Po prijavama prednjace Indija, Kina, Rusija, Turska i Tunis.
Za Chancenkarte nije nuzno imati univerzitetsko obrazovanje (mada je pozeljno), dovoljno je i "strucna kvalifikacija u trajanju od najmanje 2 god."
Dodatno porazavajuce: U tom istom periodu podneseno 80 000 zahtjeva za azil u Njemackoj.
Po njemackim forumima cak i ovi koji su dosli preko Chancenkarte (uglavnom u postovima prednjace Indijci i Turci) kazu da im je to jedan od najvecih scamova na koje su u zivotu nasjeli i najvise para potrosili. Ovi koji imaju rodbinu vec tu su opet mnogo bolje prosli (citaj: manje para potrosili).
To je ovo:
https://www.klix.ba/biznis/posao/nedrza ... /240529151
Najnovija vijest od jucer:
https://www.bild.de/politik/inland/flop ... 64e2c3cdbf
Dakle u prva 4 mjeseca svega 2360 prijava (stopa prihvacanja 85%), a ocekivali su minimum 10 000.
Po prijavama prednjace Indija, Kina, Rusija, Turska i Tunis.
Za Chancenkarte nije nuzno imati univerzitetsko obrazovanje (mada je pozeljno), dovoljno je i "strucna kvalifikacija u trajanju od najmanje 2 god."
Dodatno porazavajuce: U tom istom periodu podneseno 80 000 zahtjeva za azil u Njemackoj.
Po njemackim forumima cak i ovi koji su dosli preko Chancenkarte (uglavnom u postovima prednjace Indijci i Turci) kazu da im je to jedan od najvecih scamova na koje su u zivotu nasjeli i najvise para potrosili. Ovi koji imaju rodbinu vec tu su opet mnogo bolje prosli (citaj: manje para potrosili).
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22293 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Is Bosnia a third world country?
March 14, 2024. According to this report, the Human Development Index of Bosnia and Herzegovina for the year 2022 stands at 0.779, ranking it 80th out of 193 countries and territories covered in the report, and categorizing it as a highly developed country.

March 14, 2024. According to this report, the Human Development Index of Bosnia and Herzegovina for the year 2022 stands at 0.779, ranking it 80th out of 193 countries and territories covered in the report, and categorizing it as a highly developed country.
- eluna
#22294 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nisi naveo izvor informacijeTruba wrote: ↑24/10/2024 13:18 Is Bosnia a third world country?
![]()
![]()
![]()
- eluna
#22295 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
još jedan od razloga zašto je bolje otići ......vijesti poput ove se ne spinuju, ovakve stvari se rješavaju u tišini, za ovakve stvari se nađe samo štura obvijest da se dana tog i tog desilo ovo ono, da policija radi svoj posao, bez nekih senzaciolitičkih naslova, a kamoli da se 3 4 dana dodaje po 5 6 tekstova za isto ................ otvoriš neki portal a tamo - kultura, gdje šta fino pojesti, gdje je koji koncert, festival ..ma ljepota
https://www.klix.ba/vijesti/bih/portpar ... /241024104
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#22296 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mda, treba otići u Ameriku npr, gdje maloljetnik izroka bar 5-6 učenika
- Ozimician
#22297 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je sad novi level, isplati se otici jer mediji obavjestavaju o teroristickom napadu.
Pa ko je pratio situaciju nedavno u Minhenu, mediji su sedmicama o tome pisali, slikali kucu pocinioca i objavljivali, intervjuisali komsije...
Pa ko je pratio situaciju nedavno u Minhenu, mediji su sedmicama o tome pisali, slikali kucu pocinioca i objavljivali, intervjuisali komsije...
- Bullet Tooth Tony
#22298 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Malo pretjerujeseluna wrote: ↑25/10/2024 08:08 još jedan od razloga zašto je bolje otići ......vijesti poput ove se ne spinuju, ovakve stvari se rješavaju u tišini, za ovakve stvari se nađe samo štura obvijest da se dana tog i tog desilo ovo ono, da policija radi svoj posao, bez nekih senzaciolitičkih naslova, a kamoli da se 3 4 dana dodaje po 5 6 tekstova za isto ................ otvoriš neki portal a tamo - kultura, gdje šta fino pojesti, gdje je koji koncert, festival ..ma ljepota
Da je u Minhenu maloljetnik ispred skole pucao na nekoga to bi bilo na svim portalima 24/7 ...
Ok ima elemenata za koje se neko moze uhvatiti kao razlog odlaska ali to sto ti navodis nije jedan od njih ....
Ovo sto si ti napisala je klasicni sindrom "Ma ovo samo u Bosni ima..."
- Bullet Tooth Tony
#22299 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bas ... ovo je ona varijanta kada se tek neko preseli u Njmeacku pa mu je i jabuka iz Lidla jedan od razloga dobre odluke ... "ma ee bolaaa, sto ti je svAAbo "
Jabuka je made in Moldova btw
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#22300 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne da mi se gledati, sigurno se zale na sve i svasta. Njemci losi ljudi, hladni, prijavljuju za sve...a oni na nekom minimalcu, rade po dva posla itd
Jesam li blizu?