Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

izbjeglica_iz_besmisla

#31301 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Mogli su onda slobodno ustedjeti pare za ove PR clanke po klixovima. Ako ce zavrsiti a nemaju ideju kad pustiti, bolje da se usute.

Ovako ce poteositi pare a dobiti pominjanje uze i sire porodice.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#31302 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Hame_ »

Izgleda da su kinezi ujebali i Pelješki :shock:

Ako se dobro sjećam isti su kod nas dobili neki zadnji tender?!
Spoiler
Show
Ispucali stubovi Pelješkog mosta

Image

Na stubovima Pelješkog mosta koji nose sajle, već neko vrijeme su golim okom vidljive površinske pukotine.

Kako objašnjavaju stručnjaci, ne radi se o konstruktivnim pukotinama koje ugrožavaju sigurnost mosta.

Iako tvrde da se takve promjene mogu dogoditi na betonskim površinama zbog promjena temperature i naprezanja, nikome nije drago to čuti.

Zanimljivo je i da je donesena odluka da se most pregleda, ali sad su se u priču uključile Hrvatske ceste koje žele za pregled mosta uzeti konzorcij koji je dao 180 hiljada eura skuplju ponudu.

Odabir im je država već jednom poništila, pa se sumnja da Hrvatske ceste to rade zbog pogodovanja nekome, javlja 24sata.hr.

Izvor biznisinfo.ba
So What!

#31303 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 19/10/2024 19:05 Mogli su onda slobodno ustedjeti pare za ove PR clanke po klixovima. Ako ce zavrsiti a nemaju ideju kad pustiti, bolje da se usute.

Ovako ce poteositi pare a dobiti pominjanje uze i sire porodice.
To se seruje ovdje na forum, onako da vidimo malo kako to izgleda, sta se napravilo, odakle dokle ide, sta cekamo, sta ne cekamo.

Sto se tice PR sluzbe javnog preduzeca, daBogda im budzet ukinuli kad trose pare na ovakve gluposti, dovoljno bi im bilo da odrzavaju drustvene mreze i ne spamuju svako malo clankom o novom snimku mosta Pocitelj.
RJ57

#31304 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

kako misle da ovdje cesta ostane stajati ... nemam pojma

Image

Image

Image

Image
ZoomZoomKiwi

#31305 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Podcjenjuješ moć dove :lol:
tramvajtrojka

#31306 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by tramvajtrojka »

ZoomZoomKiwi wrote: 23/10/2024 00:24 Podcjenjuješ moć dove :lol:
Al kuda mi probijamo autoput jos je ovo jednostavno sta nas ceka za bradina ovcari, prenj, i prenj mostar jug :mrgreen:, bukvalno da smo mogli prstom u govno izabrati goru geologiju i terene vala nismo
ZoomZoomKiwi

#31307 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Bit će to sve top. Znaš koliko će tehnologija eksponencijalno da napreduje do 2087. godine, kad će A1 kod nas da bude konačno kompletan. Heeeee
RJ57

#31308 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

tramvajtrojka wrote: 23/10/2024 00:33
ZoomZoomKiwi wrote: 23/10/2024 00:24 Podcjenjuješ moć dove :lol:
Al kuda mi probijamo autoput jos je ovo jednostavno sta nas ceka za bradina ovcari, prenj, i prenj mostar jug :mrgreen:, bukvalno da smo mogli prstom u govno izabrati goru geologiju i terene vala nismo
to je trenutno sve fikcija, a ovo je ono što se pravi i kuda bi se trebali za koju godinu voziti. valjda znaju šta rade, mada ja ne vidim neku veliku razliku u poređenju sa prvobitnim projektom, osim tunela stara stanica
escobar__

#31309 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by escobar__ »

Dužina A1 je oko 350 kilometara, za 25 godina su se dva takva mogla izgradit.

Ta priča o terenu više počinje ići na k., nismo jedina evropska zemlja kroz koju autocesta ide brdima, planinama i rijekama, štaviše.
nepass1

#31310 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by nepass1 »

escobar__ wrote: 24/10/2024 08:08 Dužina A1 je oko 350 kilometara, za 25 godina su se dva takva mogla izgradit.

Ta priča o terenu više počinje ići na k., nismo jedina evropska zemlja kroz koju autocesta ide brdima, planinama i rijekama, štaviše.
Koliko je onom liku u indiji ili kini trebalo brdo da probije krampom, da brze dodju do bolnice :lol:
Smjesno je uopste pisati na ovoj temi neka ocekivanja, predvidjanja. Iz supljeg u prazno
So What!

#31311 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

escobar__ wrote: 24/10/2024 08:08 Dužina A1 je oko 350 kilometara, za 25 godina su se dva takva mogla izgradit.

Mogu i za manje, nego se uzme omjer, siromasna zemlja i za ostatak Evrope poprilicno nerazvijena zemlja, politicki disfunkcionalna zemlja, zemlja slabo obrazovanog stanovnistva, pa tek onda takva zemlja treba da pravi autoput kroz gudure.

Nismo jedina evropska zemlja koja pravi brdima, ali je upitno da li ima ijedna zemlja, gdje 320 kilometara autoputa 20% cine tuneli, a 15% mostovi i vijadukti, pa sad ko zna koliko onih drugih objekata stabilizatora tla, sidra, podzide, usjeci itd ...
Trappist

#31312 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Trappist »

So What! wrote: 24/10/2024 09:52

Mogu i za manje, nego se uzme omjer, siromasna zemlja i za ostatak Evrope poprilicno nerazvijena zemlja, politicki disfunkcionalna zemlja, zemlja slabo obrazovanog stanovnistva, pa tek onda takva zemlja treba da pravi autoput kroz gudure.

Nismo jedina evropska zemlja koja pravi brdima, ali je upitno da li ima ijedna zemlja, gdje 320 kilometara autoputa 20% cine tuneli, a 15% mostovi i vijadukti, pa sad ko zna koliko onih drugih objekata stabilizatora tla, sidra, podzide, usjeci itd ...
svicarska, sjever italije, austrija...
mali_balon

#31313 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by mali_balon »

Trappist wrote: 24/10/2024 10:03
So What! wrote: 24/10/2024 09:52

svicarska, sjever italije, austrija...
Ma joook nije tooooo nista sta je kroz bosnu pravit.....jbte brener autoput skoro citav na vijaduktu....sve sto ide kroz alpe je ili tunel ili most ili vijadukt......ali dzaba to kod nas je to jebenije....
fortaleza

#31314 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by fortaleza »

Hrvatska 300 km napravila nekoliko godina, a nije da kroz Liku i Dalmaciju nije bilo teškog terena i par tunela od između 4 i 5 km.

Tunel Sveti rok 5,7 km krenulo 1993. za vrijeme rata, ali je druga cijev relativno brzo išla

Tunel Mala kapela 5,8 km, desna cijev radovi krenuli 2002, a 2005, puštena u promet

Tunel Sveti Ilija 4,3 km: Izgradnja je započela 2008. godine, a dovršena je u siječnju 2010. godine

Tunel Učka 5,63 km druga cijev tunela, krenulo krajem 2020, a 18. rujna 2023. probijena.

Znači, po tunelskoj cijevi oko 2-3 godine, ovim tempom bi Prenj bio probijen za cca pet godina, a likovi grade 10 km ceste po ravnom pet godina.

Nije da se ne može.
So What!

#31315 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Trappist wrote: 24/10/2024 10:03svicarska, sjever italije, austrija...
U kolikoj duzini, kada su zapocele s izgradnjom, koliko je izgradnja trajala i koliki su budzeti za transport zemalja koje su ga gradile?
So What!

#31316 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

fortaleza wrote: 24/10/2024 10:10Hrvatska 300 km napravila nekoliko godina, a nije da kroz Liku i Dalmaciju nije bilo teškog terena i par tunela od između 4 i 5 km.

Tunel Sveti rok 5,7 km krenulo 1993. za vrijeme rata, ali je druga cijev relativno brzo išla

Tunel Mala kapela 5,8 km, desna cijev radovi krenuli 2002, a 2005, puštena u promet

Tunel Sveti Ilija 4,3 km: Izgradnja je započela 2008. godine, a dovršena je u siječnju 2010. godine

Tunel Učka 5,63 km druga cijev tunela, krenulo krajem 2020, a 18. rujna 2023. probijena.

Znači, po tunelskoj cijevi oko 2-3 godine, ovim tempom bi Prenj bio probijen za cca pet godina, a likovi grade 10 km ceste po ravnom pet godina.

Nije da se ne može.
Potpuno drugaciji sastav tla u odnosu na onaj trusni kroz Srednju Bosnu, Dalmacija i Hercegovina su uglavnom cvrste i tamo izgradnja nikada nije ni bila problem.

Druga stvar, Hrvatska je dobila lovu za taj poduhvat jer su imali jedan od najjacih turistickih potencijala na svijetu, nesto sto nama niko ziv nije htio da pozajmi donedavno.

I treca stvar, evo liste, svih tunela na kompletnoj autocesti A1 od Zagreba do Splita koja je duga 484 kilometra. Mi ovoliko tunela smo vec izgradili, a tek smo na 30% izgradnje.

Image
Trappist

#31317 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Trappist »

So What! wrote: 24/10/2024 10:13
Trappist wrote: 24/10/2024 10:03svicarska, sjever italije, austrija...
U kolikoj duzini, kada su zapocele s izgradnjom, koliko je izgradnja trajala i koliki su budzeti za transport zemalja koje su ga gradile?
mont blanc tunel koji spaja italiju i svicarsku dug 12 km, pravljen od 1959 do 1965, u to doba 6 godina pravljen, gotthard tunel od 16 km pravljen 10 godina (1970 do 1980) itd. itd. Nemoj zajebavati, u ta doba ljude tolike tunele pravili, nama problem u 2024. probiti tunel. Gdje autoput prije ulaza u mostar do juzne granice? Gdje autoput od zenice do doboja ? Daj...
Zombi_Rex

#31318 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Zombi_Rex »

Kada god prođem radnim danom vidim maksimalno 3 bagera i 4-5 kamiona i 10 radnika

Zato sve dugo traje jer oni dnevno 1m naprave

Premalo mehanizacije i premalo radnika
RJ57

#31319 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

ma nema nikakvog opravdanja, kuckaju mjesecima da kvadrat naprave. tamo kod počitelja godinu dana bio jedan bager i jedan kamion, ovo iza zenice nije puno drugačije. počnu brzo i i onda zakoče, gradilišta budu poluprazna . sve ostalo je šuplja priča!
So What!

#31320 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Trappist wrote: 24/10/2024 10:54mont blanc tunel koji spaja italiju i svicarsku dug 12 km, pravljen od 1959 do 1965, u to doba 6 godina pravljen, gotthard tunel od 16 km pravljen 10 godina (1970 do 1980) itd. itd. Nemoj zajebavati, u ta doba ljude tolike tunele pravili, nama problem u 2024. probiti tunel. Gdje autoput prije ulaza u mostar do juzne granice? Gdje autoput od zenice do doboja ? Daj...
Ma milion je primjera kako moze brze, bolje i naprednije, ali u u naprednijim i bogatijim zemljama sa tradicijom i znanjem u razvoju infrastrukture.

I sam govoris u ta doba kada su te zemlje probijale te tunele, mi smo probijali Vranduk, tunele u dolini Neretve i slicno.

Mislim da vecina ljudi ovdje precijenjuje nas kao drustvenu zajednicu i nase drzavno uredjenje, poredeci ga konstantno sa Svicarskom, Francuskom, Austrijom, Kinom pa cak i Hrvatsku, konstantno nametajuci pricu da smo i mi sposobni, finansijski spremni i administrativno uredjeni kao navedene zemlje, da mozemo raditi isto kao i oni.

I onda uvijek dodje do pobijanja teze, dakle kada su Francuzi i Italijani gradili Mont Blanc, u BiH su se tek primarne magistralne ceste gradile i tako vec dobijes formulu po kojoj mozes izracunati u kojem smo mi civilizacijskom zaostatku za tim drzavama.
dr_Evil

#31321 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

So What! wrote: 24/10/2024 12:05
Trappist wrote: 24/10/2024 10:54mont blanc tunel koji spaja italiju i svicarsku dug 12 km, pravljen od 1959 do 1965, u to doba 6 godina pravljen, gotthard tunel od 16 km pravljen 10 godina (1970 do 1980) itd. itd. Nemoj zajebavati, u ta doba ljude tolike tunele pravili, nama problem u 2024. probiti tunel. Gdje autoput prije ulaza u mostar do juzne granice? Gdje autoput od zenice do doboja ? Daj...
Ma milion je primjera kako moze brze, bolje i naprednije, ali u u naprednijim i bogatijim zemljama sa tradicijom i znanjem u razvoju infrastrukture.

I sam govoris u ta doba kada su te zemlje probijale te tunele, mi smo probijali Vranduk, tunele u dolini Neretve i slicno.

Mislim da vecina ljudi ovdje precijenjuje nas kao drustvenu zajednicu i nase drzavno uredjenje, poredeci ga konstantno sa Svicarskom, Francuskom, Austrijom, Kinom pa cak i Hrvatsku, konstantno nametajuci pricu da smo i mi sposobni, finansijski spremni i administrativno uredjeni kao navedene zemlje, da mozemo raditi isto kao i oni.

I onda uvijek dodje do pobijanja teze, dakle kada su Francuzi i Italijani gradili Mont Blanc, u BiH su se tek primarne magistralne ceste gradile i tako vec dobijes formulu po kojoj mozes izracunati u kojem smo mi civilizacijskom zaostatku za tim drzavama.
Manje kradje i sve ce se uraditi. Imamo mi i znanje i mehanizaciju da izbusimo kakav tunel. Ali problem je taj sto su autoceste, preko kojih ulazi najveci investicioni(citaj kredit) ciklus postale samo krava muzara za vladajuce i njihovu oligarhiju.

To je sustina problema, nista drugo.

Kad jednom neko baci kakvu sibicu na direkcij(ne do Bog), onda ce se praviti tuneli za 2 godine, a ne 20.
El_comadante

#31322 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

So What! wrote: 24/10/2024 12:05

Uzmi da su oni brže pravili tunele i puteve prije 50 60 godina nego mi danas. Uređenje? Pita se federacija i auto ceste a općine daje samo potrebne dozvole, dakle nije toliko komplikovano. Onda kako Hrvatska napravi toliko KM puteva? Jesu li i oni nivou Njemačke i Austrije? Kako Srbija? Ah da njima idu putevi kroz ravnicu...
So What!

#31323 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

El_comadante wrote: 24/10/2024 14:53Uzmi da su oni brže pravili tunele i puteve prije 50 60 godina nego mi danas. Uređenje? Pita se federacija i auto ceste a općine daje samo potrebne dozvole, dakle nije toliko komplikovano. Onda kako Hrvatska napravi toliko KM puteva? Jesu li i oni nivou Njemačke i Austrije? Kako Srbija? Ah da njima idu putevi kroz ravnicu...
Upravo to, ljudi su tehnoloski prije 50-60 godina bili na nivou na kojem mi nismo danas, manje-vise u svemu, ne samo u cestogradnji.

Sto se tice administracije, to jeste procedura kada je novac npr. tu i ostalo je da se pripremi gradnja. Prije toga postoji finansijski segment, pripremiti finansijsku konstrukciju.

Kod medjunarodnih finanfijskih institucija se samo moze drzava i niko drugi zaduziti, cak i za tramvaje u Sarajevu se zaduzila drzava, a dalje unutar drzave to Kanton preuzme na sebe. Zatim ide ratifikacija kredita/granta, ide kroz predsjednistvo, parlament, dom naroda, entitetske institucije i na kraju se alocira na Javno preduzece. Dovoljno je da u politickoj trgovini izmedju partnera u vlasti, neko tu nekome duguje nesto i blokira se ratifikacija.
El_comadante

#31324 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

So What! wrote: 24/10/2024 15:39
El_comadante wrote: 24/10/2024 14:53Uzmi da su oni brže pravili tunele i puteve prije 50 60 godina nego mi danas. Uređenje? Pita se federacija i auto ceste a općine daje samo potrebne dozvole, dakle nije toliko komplikovano. Onda kako Hrvatska napravi toliko KM puteva? Jesu li i oni nivou Njemačke i Austrije? Kako Srbija? Ah da njima idu putevi kroz ravnicu...
Upravo to, ljudi su tehnoloski prije 50-60 godina bili na nivou na kojem mi nismo danas, manje-vise u svemu, ne samo u cestogradnji.

Sto se tice administracije, to jeste procedura kada je novac npr. tu i ostalo je da se pripremi gradnja. Prije toga postoji finansijski segment, pripremiti finansijsku konstrukciju.

Kod medjunarodnih finanfijskih institucija se samo moze drzava i niko drugi zaduziti, cak i za tramvaje u Sarajevu se zaduzila drzava, a dalje unutar drzave to Kanton preuzme na sebe. Zatim ide ratifikacija kredita/granta, ide kroz predsjednistvo, parlament, dom naroda, entitetske institucije i na kraju se alocira na Javno preduzece. Dovoljno je da u politickoj trgovini izmedju partnera u vlasti, neko tu nekome duguje nesto i blokira se ratifikacija.
Hvala na objašnjenju. Živ čovjek uvijek nešto novo nauči.
So What!

#31325 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

El_comadante wrote: 24/10/2024 16:40Hvala na objašnjenju. Živ čovjek uvijek nešto novo nauči.
A posto ja se trudim da ne lupam stvari bez pokrica, evo samo jednog primjera, dionica Medakovo - Ozimice:

08. 07. 2020. - Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke (EIB), Koridora 5C Medakovo – Ozimice, vrijedan 340 miliona eura

25. 02. 2021. - Predstavnički dom Parlamenta FBiH u srijedu je odobrio zaduženje kod Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta izgradnje dionica autoceste Medakovo – Ozimice na Koridoru 5C

27. 01. 2022. - Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 16. sjednici od 27.1.2022. godine, donio Odluku o prihvatanju
zaduzenja po Ugovoru o financiranju izmedju BiH i Europske investicijske banke (ElB) za realizaciji projekta izgradnje dionica Medakovo -
Ozimice na Koridoru Vc

Ne mogu pronaci kada je ratifikovano u Predsjednistvu.

09. 03. 2023. - Potpisan ugovor o izgradnji dionice autoceste Medakovo – Ozimice, ugovor od 360 miliona eura

Ima ovdje jos koraka izmedju, ali eto cisto prikaz, koliko vremena prodje da novac postane operativan. I ako EU da neki grant, ponovo, mora proci sve ove navedene procedure, prije nego postane operativan.
Post Reply