Šta ti je majka, cijeli grad drži na sebi i još se ne žali. Koji otac bi to mogao?zigson wrote: ↑12/10/2024 10:55Kakvoj majci cijoj majcielcaliente wrote: ↑12/10/2024 10:13Bato, normalno je da se u pojedinom gradovima trebas cuvati jer imaju tradiciju kriminala i narkomanije._BataZiv_0809 wrote: ↑12/10/2024 06:49
Vrijedi li to i za Njemacku?
Hocemo li cijeniti po likovima koji nozem napadaju policajce, koji napastvuju zene po bozicnim marketima itd...
Nije isto u Frankfurtu na majci i u Minhenu.
Onaj ko zeli lak pristup narkoticima ici ce u Frankfurt na majci.
Bozna ima tradiciju nekulture u saobracaju i onda svi koji dodju u Bosni i ozbiljne devijacije ucesnika u saobracaju poslije 3-4 dana adaptcije kazu sebi, ej to ponasanje je se ovdje akceptira sada cu se i ja iziviti ovih par dana.
Bum ostavi auto na trotoar i ode u kafanu sto u Njemackoj ni u snu ne bi uradio.
Obrnuto pogledaj BH vozaca kada idu na zapad kada predju granicu imaju drugo ponasanje jer vide kako se ostali ucesnici u saobracaju ponasaju.
Ko se nikada po Bosni ne veze u npr u Slo odjenom pojas stavlja.
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#16776 Re: Crna hronika BH cesta
- Laplace
#16777 Re: Crna hronika BH cesta
Ljetos u Brezi me je patrola zaustavila radi rutinske kontrole, zadržala me par minuta i pustila. Nekih desetak minuta kasnije (kad sam se vraćao kući) se vraćaju u stanicu ispred mene i prolaze pored nekoliko vozila parkiranih u traci pored pekare. Da stvar bude ljepša, ta cesta je (zbog radova) iz jednosmjerne privremeno pretvorena u dvosmjernu, pa je u smjeru suprotnog od smjera u kojem smo išli policijsko vozilo i ja umjesto tri trake preostala samo jedna. Ovi su samo prošli pored vozila koja su pravila saobraćajni zastoj iako je parking doslovno sa druge strane ceste.kabal1337 wrote: ↑13/10/2024 16:14 Ne mogu da vjerujem, jucer neki papak i pretpostavljam papanka iz auta prvo papak baca opusak, a zatim malo poslije taman pred patrolu papanka baca papir/ maramicu kroz prozor.
I ne mogu da vjerujem da policajac ( koji to vidi jer stoji na prosirenju da zaustavlja vozila na kontrolu) ne zaustavi i ne opomene papke iz tog vozila.
Treba im smece nagurat u usta, da se nauci kulturi - u dzep pa baci u kontejner/ kantu ili ostavi u vozilu dok ne budes u prilici da si blizu kante kontejnera.
Znači, radije će bez potrebe zaustavljati vozila koja su uredna i pridržavaju se svih propisa nego kažnjavati prekršioce koji ometaju saobraćaj i stvaraju situaciju u kojima može doći do sudara.
- Laplace
#16778 Re: Crna hronika BH cesta
Brže biste stigli preko Srebrenika.komsinica_s_drugog wrote: ↑13/10/2024 18:32Nagazili k'o na minu. Odosmo u Tuzlu u shoping i na kolaceLaertes wrote: ↑13/10/2024 11:53Rookie mistakekomsinica_s_drugog wrote: ↑13/10/2024 11:06 Moze i ovo komotno tu.
Jucer smo se od Sickog do Puracica vozili sat i 10 minuta jer - vaser
Vaser na sred magistrale, izlazi, parkira kako ko hoce, dvonoga stoka prelazi ulicu ko bez glave.
Ok, tradicija, ima ljudi pa to vole, neka ih, ali pobogu je li moguce da nema jedan hebeni saobracajac makar na raskrsnici da stoji i pravi neki red za nas, a ima nas dosta koji samo trebamo proci tim putem bez da bespotrebno izgubimo sat vremena zivota.
Ovih par dana se tu ne vozi, kakav god je razlog. Ne možeš ti taj cirkus ni ublažiti, svake godine je sve gore. Znam ljude koji bolovanje uzimaju kad je to sranje.Nismo znali za prepreke na putu. Kud ne odosmo u Zenicu, bar bismo kod Beslica cevape pojeli
![]()
- Pandakonda
#16779 Re: Crna hronika BH cesta
Neko je po komentarima na crnoj hronici govorio da je vozac volio gasati, ako je to vece bilo i malo alkohola, zadnja vuca starijeg mercedesa, zeznuta krivina, eto recepta za katastrofu. Ne znam stvarno kako ljudi nemaju osjecaj za zivote ostalih putnika u autu. Imas 4 duse sa tobom u vozilu pa cak i da nisi pio moras maksimalno biti skoncentrisan na voznju pogotovo ako je mrak u pitanju i jos ako si lokalac pa znas zeznute krivine. Sto vidim da ova djeca jesu bila jer su zivjeli na relaciji kiseljak - visoko - sarajevo.
Lokalne vlasti moraju također snositi odgovornost jer ako je istina sto ovaj spasioc kaze, da je samo on 10 puta dolazio i vadio ljude iz tog isto mjesta, koliko jos ljudi mora nastradati da se nesto uradi ? Pa pobogu napravite neku jacu ogradu, ako treba 5 znakova stavi pred most uz lezece i kakav god jos idiot proofing treba uraditi samo da se zivoti spase. Nije mi zao budala ako se pijani slupaju svojom krivicom, ali mi je zao ljudi koji ni krivi ni duzni nastradaju kao sto su ovo troje u autu.
Lokalne vlasti moraju također snositi odgovornost jer ako je istina sto ovaj spasioc kaze, da je samo on 10 puta dolazio i vadio ljude iz tog isto mjesta, koliko jos ljudi mora nastradati da se nesto uradi ? Pa pobogu napravite neku jacu ogradu, ako treba 5 znakova stavi pred most uz lezece i kakav god jos idiot proofing treba uraditi samo da se zivoti spase. Nije mi zao budala ako se pijani slupaju svojom krivicom, ali mi je zao ljudi koji ni krivi ni duzni nastradaju kao sto su ovo troje u autu.
- Optimist
#16780 Re: Crna hronika BH cesta
Da se napravi zid, taj bi onda pogunio tako sto bi se zabio u njega.
Poslije Podlugova u pravcu Visokog postavljaju bukobrane, i svjetlosna ( na portalima) i vertikalna signalizacija propisno postavljene.
Prolazim prije 3-4 dana, neko pokupio ona 4 plava znaka obavezno prestrojavanje u lijevu traku.
Dakle, pored sve signalizacije, ti si uspio znakove pomesti.
Po meni takva osoba nije sposobna za voznju.
Poslije Podlugova u pravcu Visokog postavljaju bukobrane, i svjetlosna ( na portalima) i vertikalna signalizacija propisno postavljene.
Prolazim prije 3-4 dana, neko pokupio ona 4 plava znaka obavezno prestrojavanje u lijevu traku.
- canvra888
#16781 Re: Crna hronika BH cesta
Ne znam da li je Arminu bio poznat teren, s obzirom da je iz Kiseljaka, a ovo je regionalni put Visoko - Kakanj.
- Pandakonda
#16782 Re: Crna hronika BH cesta
Zid/barijeru je barem lakse uociti nego krajolik/drveca/brezuljci koji je isti oko tebe i samo odjednom ti se ukaze most i provalija. Mislim zid sam onako rekao, to moze biti neka jaca zastitna ograda koja će sprijeciti da se propadne a u isto vrijeme nece znaciti potencijalnu smrt. Sjetite se samo onog mercedesa, ili porsea ?, koji je prije mjesec dva također umalo sletio u rijeku ali ga je zastitna ograda zastitla da propadne i covjek je prezivio.Optimist wrote: ↑15/10/2024 18:20 Da se napravi zid, taj bi onda pogunio tako sto bi se zabio u njega.
Evo ipak sam nasao clanak, vjerujem da je jos bilo ovakvih slucajeva gdje je ograda spasila zivote.
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /240828027
Onda jos gore, imas 4 osobe u autu i gasas po putu koji ti nije poznat u gluho doba noci sa slabijim osvjetljenjem
- canvra888
#16783 Re: Crna hronika BH cesta
Ne znam, nisam bio tu, ne znam šta se desilo, ne želim da potvaram ikog.
- kabal1337
#16784 Re: Crna hronika BH cesta
Po meni je i to neadekvatna ograda, iako kazu da imaju neke certifikate ako se ne varam.Pandakonda wrote: ↑15/10/2024 18:57Zid/barijeru je barem lakse uociti nego krajolik/drveca/brezuljci koji je isti oko tebe i samo odjednom ti se ukaze most i provalija. Mislim zid sam onako rekao, to moze biti neka jaca zastitna ograda koja će sprijeciti da se propadne a u isto vrijeme nece znaciti potencijalnu smrt. Sjetite se samo onog mercedesa, ili porsea ?, koji je prije mjesec dva također umalo sletio u rijeku ali ga je zastitna ograda zastitla da propadne i covjek je prezivio.Optimist wrote: ↑15/10/2024 18:20 Da se napravi zid, taj bi onda pogunio tako sto bi se zabio u njega.
Evo ipak sam nasao clanak, vjerujem da je jos bilo ovakvih slucajeva gdje je ograda spasila zivote.
Onda jos gore, imas 4 osobe u autu i gasas po putu koji ti nije poznat u gluho doba noci sa slabijim osvjetljenjem![]()
Najbolje da prave kao na AP, ali to im nije estetski...
Imamo veoma lose ove sigurnosne sisteme, razumijem ja da nije bila normalna voznja - vjerovatno, ali ako je on probio sa e-klasom sta bi tek bilo da je bio kamion i za volanom vozac koji je izgubio svijest.
- Laplace
#16785 Re: Crna hronika BH cesta
Kako je pisalo na onom članku kog je neki dan linkovao kolega (stručnjak iz Švedske),puteve treba projektovati i za vozače koji prave greške u vožnji (a projektuju se za one koji poštuju propise, koji su kod nas u manjini).kabal1337 wrote: ↑15/10/2024 22:06Po meni je i to neadekvatna ograda, iako kazu da imaju neke certifikate ako se ne varam.Pandakonda wrote: ↑15/10/2024 18:57Zid/barijeru je barem lakse uociti nego krajolik/drveca/brezuljci koji je isti oko tebe i samo odjednom ti se ukaze most i provalija. Mislim zid sam onako rekao, to moze biti neka jaca zastitna ograda koja će sprijeciti da se propadne a u isto vrijeme nece znaciti potencijalnu smrt. Sjetite se samo onog mercedesa, ili porsea ?, koji je prije mjesec dva također umalo sletio u rijeku ali ga je zastitna ograda zastitla da propadne i covjek je prezivio.Optimist wrote: ↑15/10/2024 18:20 Da se napravi zid, taj bi onda pogunio tako sto bi se zabio u njega.
Onda jos gore, imas 4 osobe u autu i gasas po putu koji ti nije poznat u gluho doba noci sa slabijim osvjetljenjem![]()
Najbolje da prave kao na AP, ali to im nije estetski...
Imamo veoma lose ove sigurnosne sisteme, razumijem ja da nije bila normalna voznja - vjerovatno, ali ako je on probio sa e-klasom sta bi tek bilo da je bio kamion i za volanom vozac koji je izgubio svijest.
- banjaluka078
- ZoomZoomKiwi
- nepass1
#16788 Re: Crna hronika BH cesta
Na skenderiji pokupilo pjesaka. Izasao iz trole za jezero na semaforu i poletio preko ceste. Ovima za h.kresevljakovica bilo zeleno i direkt na auto.
-
noviclan
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#16790 Re: Crna hronika BH cesta
bas jutros prolazim tuda bajkom i vidim hrkljuš
masa gužve
masa gužve
- Optimist
#16791 Re: Crna hronika BH cesta
Nazalost tu moze biti kriv vozac trole jer je pustio putnika mimo stanice.
-
Naslovnica
- Ateista
#16793 Re: Crna hronika BH cesta
Taj parking na skenderiji ima besplatnih 15 minuta, ko god treba nesto kratko, da saceka nekog, pokupi djecu sa treninga i slicno, moze tu uci i ne mora placati ako se ne zadrzi duze od 15 minuta, ali uvijek tu ima vozila po tom prosirenju, neki ljudi su stvarno stoka...
-
laik1981
#16794 Re: Crna hronika BH cesta
Kod hitne na vece ima pola sata besplatno. Parking vazda prazan,a trotoari puni. Znaju debili parkrati na rampu od parkinga da ne mozes ni uci na njega. Ovim gradom obitava stoka neopjevana.Ateista wrote: ↑24/10/2024 09:37 Taj parking na skenderiji ima besplatnih 15 minuta, ko god treba nesto kratko, da saceka nekog, pokupi djecu sa treninga i slicno, moze tu uci i ne mora placati ako se ne zadrzi duze od 15 minuta, ali uvijek tu ima vozila po tom prosirenju, neki ljudi su stvarno stoka...
- Optimist
#16795 Re: Crna hronika BH cesta
"izasao iz trole za Jezero na semaforu".Naslovnica wrote: ↑24/10/2024 09:33Vjerovatno je na stanici bilo parkiranih automobila, standardna situacija.
Znaci da je izasao prije stanice na koju ti mislis.
- Ateista
#16796 Re: Crna hronika BH cesta
Da, i to kod hitne je katastrofa, stoka i bolikurci pravi.laik1981 wrote: ↑24/10/2024 09:40Kod hitne na vece ima pola sata besplatno. Parking vazda prazan,a trotoari puni. Znaju debili parkrati na rampu od parkinga da ne mozes ni uci na njega. Ovim gradom obitava stoka neopjevana.Ateista wrote: ↑24/10/2024 09:37 Taj parking na skenderiji ima besplatnih 15 minuta, ko god treba nesto kratko, da saceka nekog, pokupi djecu sa treninga i slicno, moze tu uci i ne mora placati ako se ne zadrzi duze od 15 minuta, ali uvijek tu ima vozila po tom prosirenju, neki ljudi su stvarno stoka...
-
Naslovnica
#16797 Re: Crna hronika BH cesta
U pravu si ako je tako.Optimist wrote: ↑24/10/2024 09:47"izasao iz trole za Jezero na semaforu".Naslovnica wrote: ↑24/10/2024 09:33Vjerovatno je na stanici bilo parkiranih automobila, standardna situacija.
Znaci da je izasao prije stanice na koju ti mislis.
- Ateista
#16798 Re: Crna hronika BH cesta
Da, to onda nema veze sa tom stanicom. Opet, stoji taj problem parkiranih auta na stanici, ali nista manja stoka nisu ni vozaci autobusa koje sam nekoliko puta vidio da stanu u traci cak i kad nema nikog na prosirenju, mrsko im skretati i ukljucivati se pa prave zastoje. Da ne govorim o ulasku u raskrsnicu kad je blokiraju, stoka su svi koji to rade, ali kad vidim zglobni autobus da je blokirao to je vrhunac papanluka. Izmedju auta se nekako moze i proci, kad autobus blokira mozes samo plakati i cekati da se pomakne kolona, u to vec bude i crveno pa cekaj iduci interval.
- nepass1
#16799 Re: Crna hronika BH cesta
Na semaforu za skretanje preko mosta. Trola za jezero. Nije bio ni blizu staniceNaslovnica wrote: ↑24/10/2024 09:33Vjerovatno je na stanici bilo parkiranih automobila, standardna situacija.
Bezveze vozacu traumu nabise.
- nepass1
#16800 Re: Crna hronika BH cesta
Prije nisu nikad, ali prodje jednom tri puta deset puta pa sto ne bi kad nema posljedice.Ateista wrote: ↑24/10/2024 09:57 Da, to onda nema veze sa tom stanicom. Opet, stoji taj problem parkiranih auta na stanici, ali nista manja stoka nisu ni vozaci autobusa koje sam nekoliko puta vidio da stanu u traci cak i kad nema nikog na prosirenju, mrsko im skretati i ukljucivati se pa prave zastoje. Da ne govorim o ulasku u raskrsnicu kad je blokiraju, stoka su svi koji to rade, ali kad vidim zglobni autobus da je blokirao to je vrhunac papanluka. Izmedju auta se nekako moze i proci, kad autobus blokira mozes samo plakati i cekati da se pomakne kolona, u to vec bude i crveno pa cekaj iduci interval.
Tako i vozaci parkiraju na stanicu. Davno smo zakljucili da mup boli kurac.
Evo u sub 7:50 iz garaze jedva izasao. Zovnem policiju objasnim navedem auta. Kaze ide patrola. Vracam se u 9h sve kao kad sam otisao. Ni kazne nit ista. Sad ja trebam da zovem ponovo da pitam sto niko nije dosao. Nmg, dizem ruke i ja. Parkiracu gdje god, boli i mene kurac. Jebo svakako cvaju u pola godine, prihvatljivo.