Vehabizam, porijeklo i posljedice

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#1776 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Vjecita_zavrzlama »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/10/2024 06:37 Eva majka vehabizma (saudija)se vec godinama modernizuje , prica se da radi turista i alkohol prodaju ali ovo je novo:

Image

Muzika im do jucer bila ”haram”
Image

Predvidjam sa ce za 10ak godina i formalno ukinut serijat, sto je super stvar.mogu npr od Meke i Medine napravit neki Vatikan kao sto su u Italiji
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1777 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/10/2024 06:40
Vjecita_zavrzlama wrote: 18/10/2024 06:37 Eva majka vehabizma (saudija)se vec godinama modernizuje , prica se da radi turista i alkohol prodaju ali ovo je novo:

Image

Image

Predvidjam sa ce za 10ak godina i formalno ukinut serijat, sto je super stvar.mogu npr od Meke i Medine napravit neki Vatikan kao sto su u Italiji
Ti se nebi trebao ovome radovati :mrgreen:

Što je liberalniji taj core arapski svijet, to je manje razlika između nas i bliskog istoka ;-)
Vjecita_zavrzlama

#1778 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

sehohari wrote: 18/10/2024 14:31

Image

Image

Što je liberalniji taj core arapski svijet, to je manje razlika između nas i bliskog istoka ;-)

kakve to veze ima? Bez vjere oni vole bollywood i indiju a mi holllywood i zapad 😂 mada bollywood filmove gledaju illegalno vec sad.A i alkohol piju
PreWiBa

#1779 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/10/2024 16:33

Image

kakve to veze ima? Bez vjere oni vole bollywood i indiju a mi holllywood i zapad 😂 mada bollywood filmove gledaju illegalno vec sad.A i alkohol piju
Zavisi gdje. Ne znam za Bollywood, znam da svi gledaju turske serije i da baš vole anime.

Nije arapski svijet monolit.

Razvijena i moderna Sirija npr. je mediteranska zemlja sa osmanskim nasljeđem, dosta je razlike između njih i nekoga u Omanu.
Vjecita_zavrzlama

#1780 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

sehohari wrote: 18/10/2024 16:39

Zavisi gdje. Ne znam za Bollywood, znam da svi gledaju turske serije i da baš vole anime.

Razvijena i moderna Sirija npr. je mediteranska zemlja sa osmanskim nasljeđem, dosta je razlike između njih i nekoga u Omanu.
Pa nisam ni rekao da je monolit ali pricali smo o Saudiji koja u tom smislu gravitira Indiji

Doduse i Liban ima jaku scenu ,Beirut je arapski pariz.. tamo su zvijezde pjevaci itd oduvijek
PreWiBa

#1781 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 18/10/2024 16:47

Pa nisam ni rekao da je monolit ali pricali smo o Saudiji koja u tom smislu gravitira Indiji

Doduse i Liban ima jaku scenu ,Beirut je arapski pariz.. tamo su zvijezde pjevaci itd oduvijek
Onda me nisi dobro razumio, jer ja općenito govorim o tom dijelu svijeta.

Liberalizacija Saudije ima direktne posljedice na bliski istok i šire. Nema najvećeg podržavaoca radikalnog praktikovanja islama, vehabizma, mislim da je to važan korak koji će imati za posljedicu i liberalnija društva u drugim zemljama.
Vjecita_zavrzlama

#1782 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

sehohari wrote: 18/10/2024 16:50
Vjecita_zavrzlama wrote: 18/10/2024 16:47

Onda me nisi dobro razumio, jer ja općenito govorim o tom dijelu svijeta.

Liberalizacija Saudije ima direktne posljedice na bliski istok i šire. Nema najvećeg podržavaoca radikalnog praktikovanja islama, vehabizma, mislim da je to važan korak koji će imati za posljedicu i liberalnija društva u drugim zemljama.

I to je super.Sta ima lose u tome? No nije glavni problem vehabizam kada smo kod konzervatizma tog svijeta, evo kurdi nisu vehabije pa su poznati kao daleko najkonzervativniji.. znam par cura koje su ubijene od oceva jer su imale momka iz druge nacije.Glavni problem je to sto nisu obrazovani i plemena su
ragib

#1783 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by ragib »

Greska..
Last edited by ragib on 22/10/2024 17:59, edited 1 time in total.
ragib

#1784 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by ragib »

..greska
Last edited by ragib on 22/10/2024 17:59, edited 1 time in total.
ragib

#1785 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by ragib »

Zasto vehabijske daje ne pricaju o palestini od 3min 13sec cast izuzecima. Ovaj ih sve izdao

https://youtu.be/YsY0AHbXXhE?si=7Xdx6Xp2SxKU3GVB
dr_Evil

#1786 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by dr_Evil »

ragib wrote: 22/10/2024 17:59 Zasto vehabijske daje ne pricaju o palestini od 3min 13sec cast izuzecima. Ovaj ih sve izdao

Sve razumijem, ali zasto furaju ovaj africki stil oblacenja i izgled, e to ne mogu nikako. Sta uradi covjek od sebe
ragib

#1787 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by ragib »

dr_Evil wrote: 23/10/2024 12:39
ragib wrote: 22/10/2024 17:59 Zasto vehabijske daje ne pricaju o palestini od 3min 13sec cast izuzecima. Ovaj ih sve izdao

Sve razumijem, ali zasto furaju ovaj africki stil oblacenja i izgled, e to ne mogu nikako. Sta uradi covjek od sebe
Pa dobro obuko sam I ja par puta dok sam bio na istoku, puno udobnije nego ovo sto mi oblacimo doduse u Mekki je 45 stepeni ljeti.
dr_Evil

#1788 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by dr_Evil »

ragib wrote: 23/10/2024 17:54

Pa dobro obuko sam I ja par puta dok sam bio na istoku, puno udobnije nego ovo sto mi oblacimo doduse u Mekki je 45 stepeni ljeti.
Pa kad je neko tamo u posjeti to i razumijem, ugodjaj, postovanje domacina, integracija. Ali hodati ovako po Bosni, cak i uz ono pravdanje da se treba u svemu ogledati na Muhameda a.s. je ipak neshvatljivo, ide pod ono "imas li spiglo".

Nego, uprati komentare ispod:

@KenanEpalackic
5 days ago
Eto ti si Doktor al ja znam bolje od tebe sta je Islam. I meni si dosta i ti i svi drzali islamske govore zauvjek. ALLAHMANET
Dawa Bijeljina
·
@DawaBijeljina
5 days ago
@KenanEpalackic Da Allah sačuva umišljenosti
@DawaBijeljina
5 days ago
@KenanEpalackic znaš puno o islamu a na toj slici nemaš ni bradu
Ovdje ti je sve receno. Kad "braca" optuzuju nas ostale po Bosni da nismo pravi muslimani, dok se u osnovi sve svodi na to jel imas ili nemas bradu :D
vjeshalica

#1789 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by vjeshalica »

Ovo je takticka bluza nikakva afrika. One sto mozes vidjeti na jedinicama specijalne namjene.
DaiA je ratoboran mora da bude u elementu
iClass

#1790 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

dr_Evil wrote: 24/10/2024 07:48 Ovdje ti je sve receno. Kad "braca" optuzuju nas ostale po Bosni da nismo pravi muslimani, dok se u osnovi sve svodi na to jel imas ili nemas bradu :D
Jest, sve se dokazuje sa jednim YouTube komentarom. Na desetine ljudi imaju koji su poštovani kod "braće" a nemaju brade i IZ su. Počev od imama Mirze Mešića, pa preko dr. Kurdića itd.

btw. zar ti ne reče da si raskinuo sa vjerom, sjećam se kao da smo pričali na tu temu. Rekao si da poštuješ tradiciju ali da si završio sa vjerom.
A što se tiče ostatka Bosne, pa realno daju povoda dosta da ih niko ne smatra ozbiljno nije baš da se trude da isprave.
dr_Evil

#1791 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 24/10/2024 19:02
dr_Evil wrote: 24/10/2024 07:48 Ovdje ti je sve receno. Kad "braca" optuzuju nas ostale po Bosni da nismo pravi muslimani, dok se u osnovi sve svodi na to jel imas ili nemas bradu :D
Jest, sve se dokazuje sa jednim YouTube komentarom. Na desetine ljudi imaju koji su poštovani kod "braće" a nemaju brade i IZ su. Počev od imama Mirze Mešića, pa preko dr. Kurdića itd.

btw. zar ti ne reče da si raskinuo sa vjerom, sjećam se kao da smo pričali na tu temu. Rekao si da poštuješ tradiciju ali da si završio sa vjerom.
A što se tiče ostatka Bosne, pa realno daju povoda dosta da ih niko ne smatra ozbiljno nije baš da se trude da isprave.
Raskrstio sa vjerom davno, naravno. Za mene je to danas kulturoloski osjecaj pripadnosti. Kao sto sam vec naveo da na zapadu neces biti prihvacen ako ne slavis Bozic, cak i ako onaj zapadnjak koji slavi ne zna sta je Bozic i zasto ga slavi. Naravno osjecaj drzave je par stepenica prije toga, ali kulturoloski pripadam.

Dakle, da se ne lazemo, ako posmatramo lokalno Balkan, umjesto etnija i nacija mozemo sasvim solidno da pricamo o drustvenoj podjeli, jer budimo realni, malo tu ima vjere.
PreWiBa

#1792 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by PreWiBa »

dr_Evil wrote: 25/10/2024 07:59
iClass wrote: 24/10/2024 19:02

Raskrstio sa vjerom davno, naravno. Za mene je to danas kulturoloski osjecaj pripadnosti. Kao sto sam vec naveo da na zapadu neces biti prihvacen ako ne slavis Bozic, cak i ako onaj zapadnjak koji slavi ne zna sta je Bozic i zasto ga slavi. Naravno osjecaj drzave je par stepenica prije toga, ali kulturoloski pripadam.

Dakle, da se ne lazemo, ako posmatramo lokalno Balkan, umjesto etnija i nacija mozemo sasvim solidno da pricamo o drustvenoj podjeli, jer budimo realni, malo tu ima vjere.
I ima i nema.

Ali tako je u većini zemalja. Na osnovu religija nastanu interesne grupe sa zajedničkim kulturnim markerima, veoma rijetko se neko stvarno bori za to koja je vjera bolja.

Čak i ove borbe između različitih sekta u arapskim državama su takve, kada se uđe malo više u detalje.
Baton_Ilirski

#1793 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Baton_Ilirski »

Bosnjaci nemaju nikakvu strategiju otpora spram vehabizma, a muslimani gube glave gdje god vehabije uspostave svoje "baze". Da li smo mi vec izgubljeni?
Vjecita_zavrzlama

#1794 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Baton_Ilirski wrote: 25/12/2024 09:09 Bosnjaci nemaju nikakvu strategiju otpora spram vehabizma, a muslimani gube glave gdje god vehabije uspostave svoje "baze". Da li smo mi vec izgubljeni?
Kod bosnjaka sedesava podijela na dva tabora, tako da ocekujem da cemo imati neki unutarbosnjacki sukob( ne nasilni i sl, vec podjela) gdje ce biti vjera protiv nevjere

Sto jaci vehabizam , to je i slabiji islam u buducnosti, jer za razliku od drugih zemalja BiH je u sred evrope i ovdje vehabije ne mogu imati neku moc, ali zato mogu ogaditi narodu vjeru
swanfilter

#1795 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by swanfilter »

Nakaradnost među Bosnjacima nije nametnula svoje u periodu od 92,-95, prije svega. Mada je neko vidio priliku i krenuo u realizaciju. A, ako je bilo gdje plodnijeg tla za sirenje tih nakaradnih shvatanja, bilo ga je u BiH i među Bosnjacima. Zbog svega sto se ovdje izdesavalo u proslosti i zbog trenutnih okolnosti. Pa i poslije rata doslo je do novog pokusaja uvoza stranih ideja.

Uprkos svemu, Bosnjaci zasluzuju svaku pohvalu jer su i danas vjerni nauku kojeg su upoznali i prihvatili ga prije 600 godina.

A najveci problem vidim u kadrovima skolovanim po Kairu, Rijadu, ... Kako je to postala praksa, i kod nas se pojavise sejhovi i tumaci koji sebi i previse dozvoljavaju.
SuperHans

#1796 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by SuperHans »

Stvarno je ovo uzelo maha kod omladine. Bas gledam danas u dzamiji svi mladji klanjaju ko vehabije. Ono rašire se ruke na prsa hamam stave od lakta do lakta. Pa ono dižu ruke kad hoće na ruku itd. Treba ih reedukovat
Ludzak

#1797 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by Ludzak »

SuperHans wrote: 10/01/2025 17:11 Stvarno je ovo uzelo maha kod omladine. Bas gledam danas u dzamiji svi mladji klanjaju ko vehabije. Ono rašire se ruke na prsa hamam stave od lakta do lakta. Pa ono dižu ruke kad hoće na ruku itd. Treba ih reedukovat
Oni su edukovani. I spremni su te ubiti ako im se suprostaviš. Isprano je to.
iClass

#1798 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by iClass »

SuperHans wrote: 10/01/2025 17:11 Stvarno je ovo uzelo maha kod omladine. Bas gledam danas u dzamiji svi mladji klanjaju ko vehabije. Ono rašire se ruke na prsa hamam stave od lakta do lakta. Pa ono dižu ruke kad hoće na ruku itd. Treba ih reedukovat
Misliš klanjaju kao što se klanja u drugim mezhebima koje priznaje Islamska zajednica i smatra ih vjerodostojnim izvorima Islama. Dakle ne rade ništa što IZ ne priznaje.

Dokle god imaš ti ili drugi takav pristup neće ti uspjeti reedukacija, čak će se stvoriti suprotan efekat.
Vjecita_zavrzlama

#1799 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

iClass wrote: 10/01/2025 21:12
Misliš klanjaju kao što se klanja u drugim mezhebima koje priznaje Islamska zajednica i smatra ih vjerodostojnim izvorima Islama. Dakle ne rade ništa što IZ ne priznaje.

Dokle god imaš ti ili drugi takav pristup neće ti uspjeti reedukacija, čak će se stvoriti suprotan efekat.
Da , priznato je i da ti od dajdze kci bude zena, pa hoces i to uvest?
basicm

#1800 Re: Vehabizam, porijeklo i posljedice

Post by basicm »

Kako je lijepo sto se brinete za svoj din i iman.
Post Reply