Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Elubrylla
#21301 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pozdrav, ne razumijem se nimalo u klime pa mi treba preporuka klime za jednu prostoriju od 25m2? Prvobitna namjena je grijanje pa tek onda hladjenje. Može li se šta uzet za 1000-1200 da valja. Ako ne i do 1500. Koja jačina klime treba za tu prostoriju?
-
encony
- Optimist
#21303 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
https://www.facebook.com/share/p/uuVyJyRNTyw1xdfU/
Slabo se razumijem u ovu materiju, pa mi treba pomoc i savjet.
Da li ce ova klima raditi posao, i koja je alternativa u slicnom cjenovnom rangu?
Potrebna prvenstveno za grijanje.
Slabo se razumijem u ovu materiju, pa mi treba pomoc i savjet.
Da li ce ova klima raditi posao, i koja je alternativa u slicnom cjenovnom rangu?
Potrebna prvenstveno za grijanje.
- -Chesterfield-
#21304 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
- dječak sa šibicama
#21305 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Za jednu prostoriju 25 kvadrata moze i ona od 800 km.
Posluzila bi svrsi.
-
Mustang1
#21306 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nema toga. Ocigledno nema ovaj model. Hvala svakako.-Chesterfield- wrote: ↑18/10/2024 21:26Klikni gdje piše iECO
https://ibb.co/hmDhTzs
https://ibb.co/rwssmXs
Ovako bi trebalo da bude
- Ostri_Mac
#21307 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
ivannn wrote: ↑19/09/2024 18:48 trebam savjet, dakle kuca 2 sprata i podrum (koji je polu ostava polu stan od 40 m2) - 2. sprat ce se samo grijati i koristiti, prije je bilo centralno na drva, no od toga nema nista vise i trazi se rjesenje za starije roditelje. izolacija je solidna 12 cm stiropor fasada, prozori pvc 6 komora kommerling, stakla su low-e kofecijent manjji od 1 mislim, estrih poda na 2. katu je 5 cm stirodur, a prema plafonu je negrijani tavan i tu je 20 cm kamene i staklene vune (po 10 svake) na ploci. mislim da je generalno utopljeno.
e sada mislili smo ili pelet no opet problemi nabavka, skladistenje, opet veca briga oko lozenja, ili toplinska pumpa sto mi se vise svidja no to je golema investicija ako krenemo radit na 3 etaze (uzeti slabiju za jednu pa kasnije mijenjati ili uzeti jacu pa da radi s manjim kapacitetom koji mozda mislim da nece biti iskoristen nikada)+ posebni podovi za podno grijanje, pa sam uzeo ponude za daikin invertere jer je senzibilnije rjesenje. Starci su protiv klima kao klima jer njima to puse i skepticni, no uglavnom imaju iskustva s jeftinijim i hladjenjem. Pa sam mislio ici na podne varijante za glavni prostor zbog komfora grijanja od poda.
ovo je prostor i mozda je najbolja opcija je da bude na mjestu broj 1 izmedu dvije staklene stijenke. Otvorenog je tipa i spojeno s hodnikom i nema vrata, ukupno nesto manje od 48 kvadrata (hodnik oko 9 m2). Sobe su manje od 10 kvadrata i tu ide multisplit s tri perfere zidne. wc elektricno podno.
Sada je li sigurno ici na samu jednu FVXM50A9 - RXM50A - i gdje je staviti 1 ili 2 pozicija? ili mozda kombinirat dvije 25A + 35A, na poziciju 1 i 2?
Za sobe Ecos ima 1.5 kwh perfera CTXM15A no razlika u cijeni za 2kwh FTXM20A je mala, pa mozda ici na malo jacu (sobe su manje od 10 m2 svaka)?
Stoji da rade do -15? jel se to moze koristiti za nase srednjobosanske zime?
Slicna dilema bila, mada ne tako velik prostor...
Dnevni 24m2, 6x4 x 2.8m visine.
Uzeo Perfera-Perfera 3.5 podnu
Postavljena uzduzno u proatoriji, pored radijatora. Jedna djecija soba blizu nje.
Druga soba djecija nandrugom kraju, comfora 2.5
Bocno od perfere gdje je pistavljena, sobna vrata i kuhinja, hodnik i kupatilo, zajedno max 20m2, poatavio drugu comforu 2.5 iznad izlaza na balkon i u pravcu vrata prema hodniku i kupatilu...
Ljeto, rade na minimumu, ne da je ledeno, morao sam na 25c postavljati da ne bude prehladno.
Grijqnjenradi evo vec od kraja sep, kako je zahladilo... jesam imao dobra ocekivanja, ali ne ovakva...
Perfera podna hladno ugrije dnevni, jednu djeciju (manju) sobu jer je postavljena do nje i kako puse prema drugoj djecijoj, ovu comforu haman do sada ni upalio za grijanje nisam...10kWh potrosila, Perfera sama zagrije sve...
Kuhinja s comforom 2.5 fantasticno, na minimumu zasad, otvorim vrata prema hodniku na 45 i atlantic radijatori u hodniku i kupatilu se haman i ne pale, jedan potrosio 2kWh, kupatilo rebrasti 20kWh od pocetka sep.
Perfera me impresionirala, nemam komentar jedn.
Postavljena na 21.5c, dnevni se vrti na 23.8, sobe dj na 23c zasad...
UKUPNA potrosnja od aprila do sada 490kWh.
August kad je neanosno bilo sve 3 ukupno 115kWh.
Sep i oct sad za grijanje ukupno 140kWh, pwrfera pola od toga jer sama i ugrije max zasad.
Modulacija fantasticna, Perfera na grijanju preko noci na ~150w/h, comfora kuhinja isto tako... strasno.
Postam, kad minusi krenu.
Imam i dvije sensire, ali na jugu, 2.0 i 4.8, tako da mogu uporediti...
Ja da sam ti, Perfera 5kWh na poziciju jedan (sve i da kuhas, neces kuhati po 6h na dan da je zeza stalno...), puse i zagrijace hodnik 100%.
Sve 3 su maltene necujne, posebno perfera i pisebno na tihom radu, a griju hlade i tako odlicno i do brzine 2, cuju se i nakon toga, ali nije iritantno...
Drugu Comforu postavi u sobu za koju mialis da ti je najkriticnija i prati do godine, pa skontaj treba li treca...
Comfora 2.0 ne da ce ugrijati 10m2, radice tako da je neces ni osjetiti, a griju extra....malo su sobe nezgodne, haman pa u svaku treba odvojeno...
Perfera podna ti je najmanja 3.5 za sobe, prejako, ne stavljaj...
Multisplit je dobar, ali meni u HR rekose da izbjegavam, osim ako nece raditi sve zajedno...Bolja je ucinkovitost svakako kad su odvojene...
Dq, kod mene je 8cm izolacija i 0.5 prozori svi.
Edit- Onecta app fantastican, jedn radi, sve do najmanjeg detalja i funkcije mozes podesiti... potrosnja na aplikaciji je 99% identicna ocitanju uticnice.
Zaboravih dobru postavku isto tako....kako,su vece temp, imas opciju demand control na comfori i perferi (ima i Sensira).
Smanjuje potr vanjske jedinice (smanjuje se i ucinkovitost, naravno).
Ovo iznad 7c, ja sam postavio na 60% i ne da radi i grije...
Ljeto sam cijelo na onim vrucinama pregurao na demand control na 70% i ledeno u sobama...
-
arminicos
#21308 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Broj 1
Kod mene je ovako
Grije kuhinju, dnevni boravak, baca cak i u spavacu sobu koja je na kraju..u pitanju je Mitshubishi inverter 5.5 kW
MITSUBISHI ELECTRIC KLIMA UREĐAJ MSZ-
AY50VGKP/MUZ-AY50VG (PLAZMA QUAD
FILTER) Optimiziran za grijanje do -20C * Novi
model 2023.
Kod mene je ovako
Grije kuhinju, dnevni boravak, baca cak i u spavacu sobu koja je na kraju..u pitanju je Mitshubishi inverter 5.5 kW
MITSUBISHI ELECTRIC KLIMA UREĐAJ MSZ-
AY50VGKP/MUZ-AY50VG (PLAZMA QUAD
FILTER) Optimiziran za grijanje do -20C * Novi
model 2023.
- AhmetShabo
#21309 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Zdravo narode
Može li misljenje o ovom proizvodjacu i klimi ?
Pise 7 godina garancije
https://olx.ba/artikal/59136266
Pise 7 godina garancije
-
lorente
#21310 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pise ti "jamstvo u BiH je dvije godine"AhmetShabo wrote: ↑23/10/2024 15:56 Zdravo narode
Pise 7 godina garancije
-
nauticamid
#21311 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kakve su te klime? Prvi put čujem za njihA.
Energetska klasa grijanja a+++, a rade na minus 35
. Neko se za.ebavao kad je pisao oglas ili?
Energetska klasa grijanja a+++, a rade na minus 35
-
haroks
#21312 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Poz. Je li ima neko da je prešao sa toplotne pumpe na klime, ili obratno? Interesuje me šta je od ova dva načina grijanja ekonomičnije.
- rovac13
#21313 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Tehnika je ista.
Oboje su toplotne pumpe.Klime su tp zrak zrak,a to drugo vjerovatno mislis na tp zrak voda.Ima jos verzija tp.
Trebalo bi bit slicno sa potrosnjom.Ali mislim da klime potrose mrvicu manje.
TP zrak voda su mali komplikovanije,grju vodu u sistemu,ali imaju i pumpu,i rezervne el grijace.Ozbiljnije su sprave.
Moj plan je bio klime privremeno,dok ne skontam koje tp .I evo i dan danas 12 godina vec ista meta isto rastojanje.Radi grije trosi smijesno.
Oboje su toplotne pumpe.Klime su tp zrak zrak,a to drugo vjerovatno mislis na tp zrak voda.Ima jos verzija tp.
Trebalo bi bit slicno sa potrosnjom.Ali mislim da klime potrose mrvicu manje.
TP zrak voda su mali komplikovanije,grju vodu u sistemu,ali imaju i pumpu,i rezervne el grijace.Ozbiljnije su sprave.
Moj plan je bio klime privremeno,dok ne skontam koje tp .I evo i dan danas 12 godina vec ista meta isto rastojanje.Radi grije trosi smijesno.
- skupljac_zeljeza
#21314 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Dodao sam Takai i ne vidim još povećanu potrošnju jer je konkurencija drži mirnom i rijetko je 'ulovim' da puše toplo, a kada puše osjeti se jači topli zrak nego kod FT. FT voli da dominira i ona stalno nešto radi tako da ne da prostora Takai da se razmaše. Danju kada se vanjska tempretaura poveća i FT ide često u mirovanje. Sada na ovih 3-8° noću tako, a vjerovatno će na minusu drugačije. Vanjske od Mitsubishija se ne čuju pa su tako daleko tiše od Takai mada i od Takai ne pravi vibracije pa ne smeta unutra. Kada stavim na obje unutarnje istu temperaturu i isti FAN - srednje, unutrašnja od Takai je osjetno tiša od FT. Na max su već isto bučne. Primijetio sam da je Takai u odnosu na proljetos kada smo ih kupili sada skuplja za oko 350 KM.Idemedosumom wrote: ↑12/10/2024 13:36 Do sada 52 kWh potrošeno u ovo 12 dana oktobra. Znalo je bit' mraza ujutro, preko dana ugl. ugrije na ca. 20 stepeni.
Možda i više od mrvice. Kada poredim sa prijateljima račune koji imaju sličan utopljeni prostor i kvadraturu moji računi su dosta manji i pored toga što ja volim toplije od njih. Kada odem kod njih sjedim u džemperu, oni kod mene skidaju.
- Idemedosumom
#21315 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Drago mi je da si zadovoljan ahbabuskupljac_zeljeza wrote: ↑24/10/2024 08:28 Dodao sam Takai i ne vidim još povećanu potrošnju jer je konkurencija drži mirnom i rijetko je 'ulovim' da puše toplo, a kada puše osjeti se jači topli zrak nego kod FT. FT voli da dominira i ona stalno nešto radi tako da ne da prostora Takai da se razmaše. Danju kada se vanjska tempretaura poveća i FT ide često u mirovanje. Sada na ovih 3-8° noću tako, a vjerovatno će na minusu drugačije. Vanjske od Mitsubishija se ne čuju pa su tako daleko tiše od Takai mada i od Takai ne pravi vibracije pa ne smeta unutra. Kada stavim na obje unutarnje istu temperaturu i isti FAN - srednje, unutrašnja od Takai je osjetno tiša od FT. Na max su već isto bučne. Primijetio sam da je Takai u odnosu na proljetos kada smo ih kupili sada skuplja za oko 350 KM.
Ja do sada nisam uspio cuti rad vanjske jedinice. A unutrasnja kada radi, radi na max (buka nam ne smeta), i fino dobaci toplotu u sve prostorije koje zelim grijati. Nabavio sam 4x sobna termostata, razlika u temp bude ugl manja od 0,5 stepeni c za sada.
Jedina zamjerka koju imam odnosi se na aplikaciju. Cesto se ubaguje pa ne mogu stimati temp, moram je restartovati. I u funkciji weekly timer-a nisam nasao mogucnost stimanja fan-a. Prilikom svake tempirane promjene, resetuje fanspeed na 2.
- -Chesterfield-
#21316 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sve zavisi gdje će ti biti kotlovnica i koliko je udaljenost do radijatora?
Kao što Rovac reče toplotna pumpa ima dodatno potrošač a to je cirkulaciona pumpa vode.
Ako je isti COP trebalo bi da troše isto. Na to dodaj gubitak kod toplotne pumpe (udaljenost kotlovnice, izolacija cijevi, cirkulacijska pumpa vode...)
-
markma
#21317 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Daikin je prije 4 mjeseca imao akcije na modele:
FTXC-D + RXC-D gdje je cijena kretala od 1.033 KM.
Sada nude model:
FTXF-E + RXF-E gdje cijena krece od 1.325 KM
Pitanja (gledam komplet 20 ili 25):
- koje su i ima li bitnih razlika izmedju ovih serija? Da li je ovo ta EU verzija ili su i dalje Malezijske?
- vrijedi li ova serija 300 KM vise nego ona prije 4 mjeseca?
FTXC-D + RXC-D gdje je cijena kretala od 1.033 KM.
Sada nude model:
FTXF-E + RXF-E gdje cijena krece od 1.325 KM
Pitanja (gledam komplet 20 ili 25):
- koje su i ima li bitnih razlika izmedju ovih serija? Da li je ovo ta EU verzija ili su i dalje Malezijske?
- vrijedi li ova serija 300 KM vise nego ona prije 4 mjeseca?
-
shheff
- drug_profi
#21319 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Stvarno ima raznih budala.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#21320 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
griju li klime
- Idemedosumom
#21321 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Grije rano ujutro do nekih 9:00 i onda je gasim.
- AhmetShabo
- sve na kvadrat
#21323 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kupio sam 2 LG inverter klime 12ke. Prvi mjesec cijeli da su radile, bez gašenja. Temp nastimana na 24 u kuci. Potrošnja el.energije 455kw. Griju ukupno do 90 kvadrata. Za sad rade svoj posao....
- AhmetShabo
#21324 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
ima li buke?sve na kvadrat wrote: ↑01/11/2024 21:20 Kupio sam 2 LG inverter klime 12ke. Prvi mjesec cijeli da su radile, bez gašenja. Temp nastimana na 24 u kuci. Potrošnja el.energije 455kw. Griju ukupno do 90 kvadrata. Za sad rade svoj posao....
-
Mateuss
#21325 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jutros kod mene je bilo u 7 ujutro +4c.
Toshiba 9 Daiseikai grije na 24c 50m2 dobro izoliranog prostora.
Potrošnja je zaista minimalna za održavanje zadate temperature.
Evo par slika od danas.

Stigla je još jedna klima ugradnja je iduću sedmicu.
Kupljena na ekupi i iznos je 1.461 km-a.

Ta klima ide na drugi objekat..
Toshiba 9 Daiseikai grije na 24c 50m2 dobro izoliranog prostora.
Potrošnja je zaista minimalna za održavanje zadate temperature.
Evo par slika od danas.

Stigla je još jedna klima ugradnja je iduću sedmicu.
Kupljena na ekupi i iznos je 1.461 km-a.

Ta klima ide na drugi objekat..