Ti si se sam diskreditovao sa ove teme,nemam namjeru trositi vrijeme na ovakve budalastine.
Fakat nevjerovatne gluposti ovdje procitati.
Moderator: anex
Ne zelim da ti nista objasnjavam. Koliko je tebi bitan posao, toliko je poslodavcu bitan radnik, posebno ako ga nema.
Samo odabrane porodice. Ugostiteljske, medijske itd neće biti na okupu. Nego, trgovačke, uhljepske, bankarske, dakle odabrane.teskeredzic_22 wrote: ↑23/10/2024 10:41Možda ?
U ovom slučaju postoji izbor , ako ti se ne dopada država i njene odluke - promijeniš , na izborima , novi ljudi u parlamentu , novi zakoni ili odseliš , nema treće varijante.
Kod vožnje ili voziš propisanom stranom ili ne voziš.
Ne znam šta nije jasno , život nije fer , trenutna većina izabranih poslanika se zalaže za zabranu rada nedeljom u trgovinama , siroti radnici to zdušno pozdravljaju jer imaju vremena da se posvete porodici , obrazuju , putuju ili pjevaju na koncertima umjesto što bi nedelje provodili u pregrijanim ili prehladnim radnjama da poslože svijeće po 2,99 KM na policu ?
Ovdje svi računaju gubitak poreza i profita jer smo se pretvorili u krvavu kapitalističku matricu , niko ne računa broj manje razvedenih brakova , manjeg nasilja u porodici , manje socijalnih slučajeva , manje maloljetničke delikvencije u slučajevima kad je porodica funkcionalna i na okupu.
Pa makar i nedeljom.
i rudarskeHakiz wrote: ↑23/10/2024 12:05Samo odabrane porodice. Ugostiteljske, medijske itd neće biti na okupu. Nego, trgovačke, uhljepske, bankarske, dakle odabrane.teskeredzic_22 wrote: ↑23/10/2024 10:41Možda ?
U ovom slučaju postoji izbor , ako ti se ne dopada država i njene odluke - promijeniš , na izborima , novi ljudi u parlamentu , novi zakoni ili odseliš , nema treće varijante.
Kod vožnje ili voziš propisanom stranom ili ne voziš.
Ne znam šta nije jasno , život nije fer , trenutna većina izabranih poslanika se zalaže za zabranu rada nedeljom u trgovinama , siroti radnici to zdušno pozdravljaju jer imaju vremena da se posvete porodici , obrazuju , putuju ili pjevaju na koncertima umjesto što bi nedelje provodili u pregrijanim ili prehladnim radnjama da poslože svijeće po 2,99 KM na policu ?
Ovdje svi računaju gubitak poreza i profita jer smo se pretvorili u krvavu kapitalističku matricu , niko ne računa broj manje razvedenih brakova , manjeg nasilja u porodici , manje socijalnih slučajeva , manje maloljetničke delikvencije u slučajevima kad je porodica funkcionalna i na okupu.
Pa makar i nedeljom.
A to za odlazak ili izbore si u pravu. Zato je legitimno pisati po forumu protiv vlasti koja zakon donosi. I glasati za, recimo, SBiH umjesto za trojku![]()
Ili, barem, ne glasati![]()
Koji zakon će spriječiti gazdu da kaže radniku, sutra je petak, nemoj doći na posao, dođi u nedjelju da presložiš robu na policama?Mustang1 wrote: ↑23/10/2024 12:17Ne uzbudjujem se nego te pitam hoces li se izviniti sto si lupao gluposti?
Bolje ikakve nego nikakve , bolje da ih je više nego da ih je manje.Hakiz wrote: ↑23/10/2024 12:05
Samo odabrane porodice. Ugostiteljske, medijske itd neće biti na okupu. Nego, trgovačke, uhljepske, bankarske, dakle odabrane.
A to za odlazak ili izbore si u pravu. Zato je legitimno pisati po forumu protiv vlasti koja zakon donosi. I glasati za, recimo, SBiH umjesto za trojku![]()
Ili, barem, ne glasati![]()
moći će kod tih istih poslodavaca samo u drugom entitetu - suludo je ovakav zakon koji ima puno za i protiv donijeti u jednom entitetuMartin Rigs wrote: ↑23/10/2024 12:53 Nije tacno.
Opcinska vijeca mogu uz dogovor sa sindikatom i radnicima poslati zahtjev u ministarstvo trgovine.
Da vidim ko ce prvi pokusati uzet slobodnu nedjelju.
I ovo o slaganju robe.
Suplja.
I radnicima i poslodavcima odgovara,da se neradni dan smjesti u nedjelju.
Kraj price.
Pogledat sta su rekli bingo,amko i ostali.
Naklapanje jer se nece moc shopingirat nedjeljom...isprazna kuknjava.
Bolan ko bi docekao da na vrbi rodi grozdje.VladaFBiH wrote: ↑23/10/2024 13:55moći će kod tih istih poslodavaca samo u drugom entitetu - suludo je ovakav zakon koji ima puno za i protiv donijeti u jednom entitetuMartin Rigs wrote: ↑23/10/2024 12:53 Nije tacno.
Opcinska vijeca mogu uz dogovor sa sindikatom i radnicima poslati zahtjev u ministarstvo trgovine.
I ovo o slaganju robe.
Suplja.
Kraj price.
darius_maximus wrote: ↑23/10/2024 14:18 Koji smo mi giganti, to je za izučavanja.
Raspravljamo se o donošenju polovičnog zakona na pola državne teritorije.
Tačno da nas nema, trebali bi nas izmisliti.
Chmoljo je svojevremeno radio na stupskoj pijaci i istovaro gajbe s kamiona bez rampe.zippoo87 wrote: ↑23/10/2024 11:11Cmoljo,ti isto zivis ispod staklenog zvona.Chmoljo wrote: ↑23/10/2024 02:30ovdje se za radnike brinu oni koji guraju ovaj zakon
mene više brine kada se kaže da postoji zakon koji reguliše slobodne dane, a to je ZOR, ali ga je eto nemoguće primjenjivati, pa će se to postići novim zakonomiako iz prijedloga i ne piše da radnici neće raditi, nego trgovine
a kontraargumentacija se svodi na nečiji navodni uhljupluk želeći se valjda prikazati da niko kod privatnika nema slobodan vikend, da je sve gola robija i da je cijela država u stvari na budžetu osim kasirki iz binga. ne znam jeste li prespavali zadnjih nekoliko godina, ali više nisu ni budžetske institucije toliko zatrpane prijava, niti privatnici više daju tako loše plate i nehumane uslove. znam i lično nekoliko primjera koji su iz budžetskog otišli u privatni sektor.
mislim, smoriste sa tim hrakanjem, ali ovog zakona ne bi bilo bez nedostatka radne snage. da je ovakvo nešto bilo predloženo prije 10ak godina, ne bi stiglo ni do nacrta. ili možda bi, ali tu bi mu i bio kraj.
Evo pozivam te u Gračanicu,da obidjemo malo privatnike i pitamo radnike kakvi su uslovi,ima li mobinga,losih uslova,rade li svaku subotu i tako.
Evo ja necu biti uhljup,imas rucak od mene.
Mozemo skoknuti malo u Etnu,vidjeti ima li u tom TC ,Bajrama,NG,1.maja i bilo kojeg praznika u drzavi.
A isto se mozes uputiti i u druge slicne sredine,gdje par "gazda" diktira plate i zivot.
I ajde molim vas koji pisete da centri nece raditi nedjeljom ali radnici u tom centru hoce,pojasnite mi tu vratolomiju?
Koji ce k radnik u objektu koji je zatvoren za kupce?????????
Da je iko pametan, pa da preusmjeri na online shopove i kupovinu.Martin Rigs wrote: ↑23/10/2024 14:14Bolan ko bi docekao da na vrbi rodi grozdje.VladaFBiH wrote: ↑23/10/2024 13:55moći će kod tih istih poslodavaca samo u drugom entitetu - suludo je ovakav zakon koji ima puno za i protiv donijeti u jednom entitetuMartin Rigs wrote: ↑23/10/2024 12:53 Nije tacno.
I ovo o slaganju robe.
Suplja.
Kraj price.
Tj.
Da se to donese na nivou drzave.
Nego. Patriote drage.
Sikiraoci za radnicka prava a koji ste na budzetu ili u drzavnim.poduzecima sa zagarantovanom subotom i nedjeljom neradnom.
Podrzite realni sektor.
Barem ovaj jedan dio njega.
Da osjete sta znaci ustati u nedjelju ujutro i ne morati ici na posao.
Kako?
Pa podmirite potrebe u onih 6 dana.
A ne prijetnjom da odoste u trzne u manji entitet
U osnovi idite.
Pdv ionako ide na zajednicki racun.
Hajd sad dosta od mene.
Nek je sretno svima ako izglasaju.
De zivota vam sta pricate, kakav crni koncert i obrazovanje nedjeljom ?teskeredzic_22 wrote: ↑23/10/2024 10:41
Pa makar i nedeljom.
Najlakse objasnjenje ti je sljedece, ako sam dobro shvatio tvoje pitanje, vlada je bila svjesna da ne moze, niti bi vjerovatno imala podrsku, da mjenja ZoR i da preko ministarstva rada svima zabrani rad nedjeljom. Vrlo lako moze pasti na sudu jer krsis ljudima pravo na rad. Koliko god mi ovdje razglabali postoje ljudi, mali privrednici i mnoge druge branse gdje ce rado raditi nedjeljom i niko im nema pravo to zabraniti. Onda su se odlucili da populisticki ovo barem odrade preko ministarstva trgovine, na nacin da ne brane ljudima rad, nego propisuju da trgovine ne smiju biti otvorene nedjeljom, a poslodavcu se ostavlja opcija da radnika moze prebaciti na bilo koje drugo radno mjesto. Obzirom da su kasirke iz BiMga ugrozena vrsta ocigledno, znali su sta rade kada su ovo usmjerili na trgovinu.zippoo87 wrote: ↑23/10/2024 11:11 Cmoljo,ti isto zivis ispod staklenog zvona.
Evo pozivam te u Gračanicu,da obidjemo malo privatnike i pitamo radnike kakvi su uslovi,ima li mobinga,losih uslova,rade li svaku subotu i tako.
Mozemo skoknuti malo u Etnu,vidjeti ima li u tom TC ,Bajrama,NG,1.maja i bilo kojeg praznika u drzavi.
A isto se mozes uputiti i u druge slicne sredine,gdje par "gazda" diktira plate i zivot.
I ajde molim vas koji pisete da centri nece raditi nedjeljom ali radnici u tom centru hoce,pojasnite mi tu vratolomiju?
Kakva je ovo zona sumraka, odjednom je bitno to sto mrski kapitalisticki lanci tipa Binga i Amka imaju reciMartin Rigs wrote: ↑23/10/2024 12:53 Nije tacno.
I ovo o slaganju robe.
Suplja.
Kraj price.
Sto su trljali, trljali su, opstina istocna ilidza je donijela zakon po kojem svi biznisi preko 5 uposlenika ne mogu raditi nedjeljom
Mercator u Envera Šehovića već nekoliko mjeseci ne radi nedjeljom. Tržište samo reguliše ove stvari a ne neka polovična rješenja.Chmoljo wrote: ↑23/10/2024 14:33Chmoljo je svojevremeno radio na stupskoj pijaci i istovaro gajbe s kamiona bez rampe.zippoo87 wrote: ↑23/10/2024 11:11Cmoljo,ti isto zivis ispod staklenog zvona.Chmoljo wrote: ↑23/10/2024 02:30
ovdje se za radnike brinu oni koji guraju ovaj zakon
mene više brine kada se kaže da postoji zakon koji reguliše slobodne dane, a to je ZOR, ali ga je eto nemoguće primjenjivati, pa će se to postići novim zakonomiako iz prijedloga i ne piše da radnici neće raditi, nego trgovine
a kontraargumentacija se svodi na nečiji navodni uhljupluk želeći se valjda prikazati da niko kod privatnika nema slobodan vikend, da je sve gola robija i da je cijela država u stvari na budžetu osim kasirki iz binga. ne znam jeste li prespavali zadnjih nekoliko godina, ali više nisu ni budžetske institucije toliko zatrpane prijava, niti privatnici više daju tako loše plate i nehumane uslove. znam i lično nekoliko primjera koji su iz budžetskog otišli u privatni sektor.
mislim, smoriste sa tim hrakanjem, ali ovog zakona ne bi bilo bez nedostatka radne snage. da je ovakvo nešto bilo predloženo prije 10ak godina, ne bi stiglo ni do nacrta. ili možda bi, ali tu bi mu i bio kraj.
Jer se tada moralo.
A veci gradovi od gracanice nisu nedostizni vrijednim gracanlijama, pa kada gracanlijski gazda ostane bez radne snage, kao sto je sarajevski, druga ce se pjesma pjevati.
No, opet nikako da se objasni kako ce to koristiti ostalim gracanlijama koji ne rade u trznom centru iako postoji zakonska regulativa.
Zato, mani me patetike da je ovo usmjereno ka dobrobiti radnika. Ovako se olaksava da se gracanlijske gazde ne hvataju za glavu i ne budu jos uvijek prisiljeni da daju nesto bolje uvjete radnicima.
Ponavljam po 30 put - Hose komerc ne radi nedjeljom i bez ovog zakona.