BAK-eV wrote: ↑23/10/2024 15:34
zilog wrote: ↑22/10/2024 17:49
BAK-eV wrote: ↑22/10/2024 00:38
Pa vidjeli smo 1973, kad se
umjesala Amerika i zaprijetila upotrebom atomske bombe.
Amerika zaprijetila upotrebom atomske bombe? U kojoj alternativnoj verziji istorije to pise?
U vrijeme Yom Kipurskog rata, Izrael je vec uveliko imao nuklearno oruzje, koje je, nakon pocetnih poraza i mogucnosti kolapsa - stavio u pripravnost.
Ali ako zamisljas da je rat zavrsen nekom americkom prijetnjom, kako Izrael ne bi bio porazen, evo ti par istorijskih cinjenica, koje mozes provjeriti sa dva klika na internetu:
Jedini teritorijalni napredak je djelimicno ostvario Egipat, uspjesno forsiravsi Suec i oslobodio istocnu obalu kanala. Bilo je i nesto daljeg napredovanja u Sinaj, ali se to lose okoncalo.
Sve ostalo se moze smatrati katastrofom po Arape.
Pogotovo Sharonov prelazak na zapadnu obalu Crvenog mora - africki dio Egipta, dovodjenje egipatske 3. armije, na Sinaju, u potpuno okruzenje, zauzimanje 3 aerodroma i izbijanje na manje od 100 kilometara od Kaira (na africkoj strani)...
Dakle, nemoj pisati besmislice, samo zato sto ti se uklapaju u agendu. Amerika jeste pomagala Izrael, ali ne na nacin kako si ti opisao.
Ja vise vjerujem kolegi Egipcaninu nego Wikipediji.
Aha, tu smo dakle, "rekao mi jedan covjek"...
Pa vidi, ako se taj "kolega" ne zove Anvar el-Sadat, slobodno tu pricu okaci, znas vec gdje...
Ima nas, koji istoriju nismo ucili sa wikipedie i od "kolega". Sve sto sam napisao, su cinjenice, poznate jos iz tog vremena. Grdno se varas, ako mislis da je u Jugi tada furan zapadni narativ, samo se sjeti da su Tito i Naser bili osnivaci pokreta nesvrstanih!
Da ponovim, od lazi nema fajde...