IRAN
-
JovicSA
#37626 Re: IRAN
Što se mora nije teško. Iran se mora odbraniti od Izraela. To je esencijalno pitanje kao fiziološke potrebe, kao disanje, kao hrana, kao vazduh. Sigurno je da će Izrael u napadu napraviti ozbiljnu štetu Iranu ali je sada pitanje da li Iran ima kapacitet da ograniči tu štetu...i potrebno je malo sreće da imaju. Iranu sve najbolje, IDF nacistima da im zakaže elektronika, da im se vrijeme promijeni, da im se bace sihre, da im sve krene naopako. Amin!
- AliceInChains
#37627 Re: IRAN
Tačno zbog toga razumijemeltroxin wrote: ↑19/10/2024 16:23Ali zato razumijes Rusiju koja je skoro pa izgubila vojne kapacitete pa ne mogu ni sopstvenu zemlju da brane?AliceInChains wrote: ↑19/10/2024 15:10Me nema niko resursa do u beznesvijest. Nikako ne razumijem Amere. Hoce samovoljno da riknu?![]()
Kakav lik..
Rusi barem nisu toliko retardirani da rizikuju rat tamo negdje preko tri okeana protiv pola bliskog istoka….i to radi čega i koga?
- tramvajtrojka
#37628 Re: IRAN
Rusi nisu toliko retardirani pa su otisli istim stopama u SirijiAliceInChains wrote: ↑20/10/2024 10:33Tačno zbog toga razumijemeltroxin wrote: ↑19/10/2024 16:23Ali zato razumijes Rusiju koja je skoro pa izgubila vojne kapacitete pa ne mogu ni sopstvenu zemlju da brane?AliceInChains wrote: ↑19/10/2024 15:10
Me nema niko resursa do u beznesvijest. Nikako ne razumijem Amere. Hoce samovoljno da riknu?![]()
Kakav lik..![]()
Rusi barem nisu toliko retardirani da rizikuju rat tamo negdje preko tri okeana protiv pola bliskog istoka….i to radi čega i koga?![]()
- AliceInChains
#37629 Re: IRAN
U današnje doba….sa Google Maps….ovakav odgovortramvajtrojka wrote: ↑20/10/2024 10:38Rusi nisu toliko retardirani pa su otisli istim stopama u SirijiAliceInChains wrote: ↑20/10/2024 10:33Tačno zbog toga razumijem![]()
Rusi barem nisu toliko retardirani da rizikuju rat tamo negdje preko tri okeana protiv pola bliskog istoka….i to radi čega i koga?![]()
![]()
, logika proruskog svijeta je nekada bas zadivljujuća
![]()
Plus još nedavno povlačenje iz Afganistana zaboravljeno.
Radi koga i radi čega?
- eltroxin
#37630 Re: IRAN
Jasta, sta se ima ici preko tri okena kada si sam instaliras NATO na granicu. To genijalac Putin da smanji troskove transporta trupa?AliceInChains wrote: ↑20/10/2024 10:33Tačno zbog toga razumijemeltroxin wrote: ↑19/10/2024 16:23Ali zato razumijes Rusiju koja je skoro pa izgubila vojne kapacitete pa ne mogu ni sopstvenu zemlju da brane?AliceInChains wrote: ↑19/10/2024 15:10
Me nema niko resursa do u beznesvijest. Nikako ne razumijem Amere. Hoce samovoljno da riknu?![]()
Kakav lik..![]()
-
ragib
#37631 Re: IRAN
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova:
"Rusija i Kina mogu izvršiti pritisak da cionisti zaustave pokolj nedužnog naroda."
Čini se da su Rusija i Kina tražile od Irana da ne odgovara na izraelski napad, i da je ovo odgovor na njihove zahtjeve.
"Rusija i Kina mogu izvršiti pritisak da cionisti zaustave pokolj nedužnog naroda."
Čini se da su Rusija i Kina tražile od Irana da ne odgovara na izraelski napad, i da je ovo odgovor na njihove zahtjeve.
-
ragib
#37632 Re: IRAN
Iranski obavještajni podaci kazuju da će napad cionista na Iran biti mnogo velik.
-
nauticamid
-
Timscho
#37634 Re: IRAN
Ako su ti podaci tačni onda nije taktički mudro dalje čekati. A jasno je i da Izrael neće sam stati nakon jednog napada... uslijediće i drugi, i treći...nauticamid wrote: ↑22/10/2024 21:06I budale ih cekaju![]()
Umjesto da im jedno 300-400 onih najjacih raketa ispale po Tel Avivu i ostalim vecim gradovima,da ih nauce redu, pa neka onda uzvracaju.
- Haris.ba
-
nauticamid
#37636 Re: IRAN
Ovi se tek zagrijavaju i spremaju za rat sa Iranom,a ove budale sjede i cekaju da ih napadnu i to u serijamaTimscho wrote: ↑22/10/2024 21:20Ako su ti podaci tačni onda nije taktički mudro dalje čekati. A jasno je i da Izrael neće sam stati nakon jednog napada... uslijediće i drugi, i treći...nauticamid wrote: ↑22/10/2024 21:06I budale ih cekaju![]()
Umjesto da im jedno 300-400 onih najjacih raketa ispale po Tel Avivu i ostalim vecim gradovima,da ih nauce redu, pa neka onda uzvracaju.
Haman da nisu bas bistri ili pak nemaju cime uzvratiti, pa mole Boga da se zavrsi na jednom napadu.
-
Benjo34
#37637 Re: IRAN
Iran je u situaciji gdje ne smije napasti ponovo. Jednostavno ne zele dati izgovor zapadu da se I cizmom umjesa. Zanislite opale salvu po Tel Avivu, ubiju civile, to je posljednje sto im treba.
Mislim da je Izrael svjestan jacine Irana I zato nije odgovorio jos vec evo 15 dana se natezu. Posljednje raketiranje Irana po Izraelu je ocito pokazalo mnogo toga.
Da je mudrosti sa obe strane pa da sve stane I da se zadrzi na ovome do sad..
Mislim da je Izrael svjestan jacine Irana I zato nije odgovorio jos vec evo 15 dana se natezu. Posljednje raketiranje Irana po Izraelu je ocito pokazalo mnogo toga.
-
nauticamid
#37638 Re: IRAN
Da su svjesni ne bi uzvracali. Cekali su da dobiju odbrambene sisteme od USA i da ih rasporede. Sad ce napasti, kako i koliko, to cemo vidjeti.Benjo34 wrote: ↑22/10/2024 21:30 Iran je u situaciji gdje ne smije napasti ponovo. Jednostavno ne zele dati izgovor zapadu da se I cizmom umjesa. Zanislite opale salvu po Tel Avivu, ubiju civile, to je posljednje sto im treba.
A ta prica, ne zele zbog zapada, pa taj zapad ce ih i napasti. Nece samo Izrael i sad cekaju da im uniste svasta nesto, da bi uzvratili. Nigdje veze.
Nisu bas bistri. Samo neka uce po dzamijama i bice to dobro
-
saimidin
#37639 Re: IRAN
Napad izraela se čeka dok ne pripreme sve za naredni odgovor irana
Taj thaad je vjerovatno samo jedna od mnogih igrački koje se pripremaju
Ps
Iran vrlo dobro zna da protiv izraela/usa nemaju nikakve šanse u direktnom sukobu, zato i pokušavaju da izbjegnu
Mislim da je to nada bez osnova, ali eto pokušavaju kupiti vrijeme, a čini se da će vrlo brzo iran postati nova sirija/irak/jemen/libija...
Ps
Iran vrlo dobro zna da protiv izraela/usa nemaju nikakve šanse u direktnom sukobu, zato i pokušavaju da izbjegnu
Mislim da je to nada bez osnova, ali eto pokušavaju kupiti vrijeme, a čini se da će vrlo brzo iran postati nova sirija/irak/jemen/libija...
-
mehoxy
#37640 Re: IRAN
Ako uniste Iran, potpuno su unistili i bilo kakav efektivan otpor Izraelu na bliskom istoku. Sve zemlje za koje su smatrali da im predstavljaju prijetnju su vec unistili, samo je Iran ostao.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#37641 Re: IRAN
Nije baš da Iran miruje. Navodno ometaju rad kupole na više načina, a nedavno su softverski shebali nekakvu "praćku" (prevod mi nije bio pouzdan). Ne treba zaboraviti da genocidaši imaju sijaset iranskih proxija u komšiluku.saimidin wrote: ↑22/10/2024 22:07 Napad izraela se čeka dok ne pripreme sve za naredni odgovor irana
Ps
-
Benjo34
#37642 Re: IRAN
Konacan cilj Izraela je uvuc Iran u rat sa Amerikom, cilj Irana je da se to ne desi, onako u siroj slici. Mislim da I jedni I drugi stoje dobro s tim da ce sitnice da donesu prevagu tj npr kakav ce bit odgovor Irana na napad Izraela, a to ce sigurno znaciti od siline napada. Vjerujem da ce zestok udar ovaj put, pa makar bio I po vojnim ciljevima ukljucit Ameriku.
THAAD je samo jedan od znakova da Izrael nije u stanju odbraniti se u slucaju da odgovor Irana bude zesci od prethodnog.
Mislim ovo je sve sbb kbb, trebamo vidjet prvo odgovor Izraela. Mislim da je za Iran bas bas crvena linija nuklearna postrojenja I naftna industrija sa vojnim ciljevima bi se nekako I pomirili.
Treba pratiti da li je istinita vijest o vojnoj vjezbi Irana I Arabije, to bitno mjenja geopoliticki stvari I salje određene signale Izraelu.
THAAD je samo jedan od znakova da Izrael nije u stanju odbraniti se u slucaju da odgovor Irana bude zesci od prethodnog.
Mislim ovo je sve sbb kbb, trebamo vidjet prvo odgovor Izraela. Mislim da je za Iran bas bas crvena linija nuklearna postrojenja I naftna industrija sa vojnim ciljevima bi se nekako I pomirili.
Treba pratiti da li je istinita vijest o vojnoj vjezbi Irana I Arabije, to bitno mjenja geopoliticki stvari I salje određene signale Izraelu.
-
ragib
#37643 Re: IRAN
Generalno islamski otpor mene je pozitivno iznenadio. Iran je sigurno pokretac, ali huti iz jemena, hezbollah iz Libanona, islamski otpor iz Iraka pokazali su da nisu tako slabi, da se drze zajedno i da to proizlazi iz vjere Islama a ne nekog nacionalnog budjenja. Hvala im na tome neka ih Allah blagoslovi I nadam se jacanju I sirenju takvih plemenitih pokreta. Dali ce uspjeti ili nece to je tek na drugom mjestu meni, na prvom mjestu je bitno da smo uz njih.
- deer_hunter
#37644 Re: IRAN
Daleko im kuca bila od Evrope, neka ih tamo gdje jesu, to je njihov svijet.ragib wrote: ↑22/10/2024 23:29 Generalno islamski otpor mene je pozitivno iznenadio. Iran je sigurno pokretac, ali huti iz jemena, hezbollah iz Libanona, islamski otpor iz Iraka pokazali su da nisu tako slabi, da se drze zajedno i da to proizlazi iz vjere Islama a ne nekog nacionalnog budjenja. Hvala im na tome neka ih Allah blagoslovi I nadam se jacanju I sirenju takvih plemenitih pokreta. Dali ce uspjeti ili nece to je tek na drugom mjestu meni, na prvom mjestu je bitno da smo uz njih.
-
Benjo34
#37645 Re: IRAN
Da bar proizilazi iz nacionalnog buđenja, realno bolje bi bilo. Oni se između sebe najvise mrze, da nije tako, drugacije bi sigurno stvari stajale I vjerujem da bi dosta pitanja bilo rijeseno. Bas zato sto gledaju ko je Sit a ko Sunit, imaju to da ih manje od 10 miliona ljudi prci kako hoce, a njih pola milijarde, bogati najvaznijim resursima, I imaju pare, sto je najgore imaju dobro opremljene vojske
- Haris.ba
#37646 Re: IRAN
Amerika im stalno isareti da nece dozvoliti da razviju nuklearno oruzje. I umjesto da to bas urade - oni nesta kalkulisu.
Umjesto da konacno naprave minimalno 100ak nuklearki, i osiguraju svoj opstanak oni se igraju.
Da Pakistan nije imao nuklearke, nakon 11/9 Ameri bi i njih satrali.
- HarTar
#37647 Re: IRAN
Više to ima veze sa regionalnom nadmoći i rasnim razlikama nego sa time ko je šiit a ko sunit. Ali glavni faktor razdora je borba za regionalnu nadmoć između Irana, SA i Turske.Benjo34 wrote: ↑22/10/2024 23:41 Da bar proizilazi iz nacionalnog buđenja, realno bolje bi bilo. Oni se između sebe najvise mrze, da nije tako, drugacije bi sigurno stvari stajale I vjerujem da bi dosta pitanja bilo rijeseno. Bas zato sto gledaju ko je Sit a ko Sunit, imaju to da ih manje od 10 miliona ljudi prci kako hoce, a njih pola milijarde, bogati najvaznijim resursima, I imaju pare, sto je najgore imaju dobro opremljene vojske
Last edited by HarTar on 23/10/2024 00:19, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
#37648 Re: IRAN
To ne kriju, ali Kinez ih i zbog svojih interesa, a sigurno i zbog njihovih približavaju. Kina na mala vrata se uključuje u uređenje novog svjetskog poretka.
Iranske i saudijske mornarice planiraju održati zajedničku vježbu u regiji Crvenog mora, objavio je kontraadmiral iranske mornarice Šahram Irani.
Iran i Saudijska Arabija normalizirali su odnose u martu 2023. godine, nakon šestogodišnjeg prekida, zahvaljujući pregovorima posredovanim od strane Kine.
Prijedlog o zajedničkoj pomorskoj vježbi dolazi usred eskalacije tenzija između Tel Aviva i Teherana.
-
ragib
#37649 Re: IRAN
Pa dobro ovo je u sustini pokazalo ko je na strani otpora protiv cionizma a ko su muslimanski cionisti. Recimo saradnja izmedju snaga otpora u palestini koji su suniti je jako dobra sa snagom otpora iz libanona, jemena koji su siti.Benjo34 wrote: ↑22/10/2024 23:41 Da bar proizilazi iz nacionalnog buđenja, realno bolje bi bilo. Oni se između sebe najvise mrze, da nije tako, drugacije bi sigurno stvari stajale I vjerujem da bi dosta pitanja bilo rijeseno. Bas zato sto gledaju ko je Sit a ko Sunit, imaju to da ih manje od 10 miliona ljudi prci kako hoce, a njih pola milijarde, bogati najvaznijim resursima, I imaju pare, sto je najgore imaju dobro opremljene vojske
Sa druge strane imas demone/sejtansku vojsku iz arapskih emirata I recimo azerbejdzana. Arapski emirati zive suniti u azerbejdzanu siti ali koji ne priznaju bas islamsku revoluciju.
Pokazalo se ko je spreman pomoci Palestini I ko su oni koji su zivote stavili svoje na raspolaganje za ovu uzvisenu vjeru. Nevezano hoce li pobjediti ili nece.
Ovi pokreti sto su povezani sa islamskom revolucijom u Iranu su ne jako pozitivno iznenadili. Nisam ni znao bas za njih prije, a ovi klosari sto sute ko kuje sto su povezani sa arapskim rezimima neka im je na obraz.
Last edited by ragib on 23/10/2024 00:24, edited 2 times in total.
- alijagoro
#37650 Re: IRAN
Ne treba previse vjerovati saudijcimaskupljac_zeljeza wrote: ↑22/10/2024 23:58To ne kriju, ali Kinez ih i zbog svojih interesa, a sigurno i zbog njihovih približavaju. Kina na mala vrata se uključuje u uređenje novog svjetskog poretka.
Iranske i saudijske mornarice planiraju održati zajedničku vježbu u regiji Crvenog mora, objavio je kontraadmiral iranske mornarice Šahram Irani.
Iran i Saudijska Arabija normalizirali su odnose u martu 2023. godine, nakon šestogodišnjeg prekida, zahvaljujući pregovorima posredovanim od strane Kine.
Prijedlog o zajedničkoj pomorskoj vježbi dolazi usred eskalacije tenzija između Tel Aviva i Teherana.