INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dosadno mii

#20201 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dosadno mii »

Gdje kupit najjeftinije maslac (82%)
dječak sa šibicama

#20202 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Milla (Gradacac, valjda) maslac, 4,95 u Konzumu redovna cijena

najjeftiniji koliko ja znam, od ponedeljka na akciji je Dukatov, 5.20 ako se ne varam.
BJB

#20203 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by BJB »

Najsmješnije posklupljenje mi je bilo čokolade za kuhanje, bijlea od 300gr sa 2-3 KM skočila na 8.95 ili tako nešto i sad su i crnoj čokoladi digli cijenu..

A ovo sam sasvim slučajno primjetila danas one Belgian Truffles u Bingu koje prodaju po 4.95, na stražnoj strani kutije uredno naljepnica bijela i piše MPC_: 3.70 KM, kome se žaliti? VAljda ako je naljepnica na kutiji, to joj je važeća cijena a oni naplaćuju 4.95
Hakiz

#20204 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

BJB wrote: 19/10/2024 23:51 Najsmješnije posklupljenje mi je bilo čokolade za kuhanje, bijlea od 300gr sa 2-3 KM skočila na 8.95 ili tako nešto i sad su i crnoj čokoladi digli cijenu..

A ovo sam sasvim slučajno primjetila danas one Belgian Truffles u Bingu koje prodaju po 4.95, na stražnoj strani kutije uredno naljepnica bijela i piše MPC_: 3.70 KM, kome se žaliti? VAljda ako je naljepnica na kutiji, to joj je važeća cijena a oni naplaćuju 4.95
Zakon je po tom pitanju jasan. Tako se u članu 11. Zakona o zaštiti potrošača u BiH navode sljedeće odredbe: 1.) Trgovac je obavezan na vidnom mjestu istaknuti prodajnu cijenu proizvoda i usluga u službenoj valuti Bosne i Hercegovine 2.) Prodajna cijena proizvoda i usluga je konačna cijena u koju su uključeni svi porezi, doprinosi i takse i jednaka je prodajnoj cijeni iz knjige popisa 6.) Prodajna cijena i cijena za jedinicu mjere treba da budu jasno, vidljivo, čitko i jednoznačno napisani na proizvodu, odnosno omotu, te na prodajnom mjestu proizvoda i usluge, kao i na proizvodu u izlogu. Na proizvodu, osim prodajne cijene iz stava (2) ovog člana, ne smiju se isticati druge cijene, osim u slučaju rasprodaje 10.) Trgovac je dužan pridržavati se prodajne cijene proizvoda i usluga.
Tako da bi cijena na proizvodu bila važeća. Kome se da, neka insistira kod poslovođe prodavnice, zove inspekciju i upiše u knjigu žalbi.

Ne znam koliko će u tom slučaju imati efekta, pogotovo ako je na polici ista cijena kao na kasi, a na proizvodu drugačija. To je baš specifično (uglavnom su cijene hrane istaknute na policama, ne na proizvodima) ali mislim da ako je već na proizvodu, ta bi trebala biti odlučujuća. Meni su uvijek do sada uvažili prigovor kada se cijena na kasi razlikuje od cijene na polici. Još nisam imao slučaj sa cijenom istaknutom na proizvodu.
last mohicans

#20205 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

dječak sa šibicama wrote: 19/10/2024 23:18 Milla (Gradacac, valjda) maslac, 4,95 u Konzumu redovna cijena

najjeftiniji koliko ja znam, od ponedeljka na akciji je Dukatov, 5.20 ako se ne varam.
Uzeo ovaj milla, sasvim solidan puter za tu cijenu, bolji od ostalih iz te kategorije. Do sada uzimao surovo maslo po 4.95 eno ga digli na 7.40. Ma zrdavooo. Lurpark 200g sa 4.5 do 7 i nesta ga dotjerali. Meggle ne treba ni spominjati.
BJB

#20206 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by BJB »

Hakiz wrote: 20/10/2024 00:12
BJB wrote: 19/10/2024 23:51 Najsmješnije posklupljenje mi je bilo čokolade za kuhanje, bijlea od 300gr sa 2-3 KM skočila na 8.95 ili tako nešto i sad su i crnoj čokoladi digli cijenu..

Zakon je po tom pitanju jasan. Tako se u članu 11. Zakona o zaštiti potrošača u BiH navode sljedeće odredbe: 1.) Trgovac je obavezan na vidnom mjestu istaknuti prodajnu cijenu proizvoda i usluga u službenoj valuti Bosne i Hercegovine 2.) Prodajna cijena proizvoda i usluga je konačna cijena u koju su uključeni svi porezi, doprinosi i takse i jednaka je prodajnoj cijeni iz knjige popisa 6.) Prodajna cijena i cijena za jedinicu mjere treba da budu jasno, vidljivo, čitko i jednoznačno napisani na proizvodu, odnosno omotu, te na prodajnom mjestu proizvoda i usluge, kao i na proizvodu u izlogu. Na proizvodu, osim prodajne cijene iz stava (2) ovog člana, ne smiju se isticati druge cijene, osim u slučaju rasprodaje 10.) Trgovac je dužan pridržavati se prodajne cijene proizvoda i usluga.
Tako da bi cijena na proizvodu bila važeća. Kome se da, neka insistira kod poslovođe prodavnice, zove inspekciju i upiše u knjigu žalbi.

Ne znam koliko će u tom slučaju imati efekta, pogotovo ako je na polici ista cijena kao na kasi, a na proizvodu drugačija. To je baš specifično (uglavnom su cijene hrane istaknute na policama, ne na proizvodima) ali mislim da ako je već na proizvodu, ta bi trebala biti odlučujuća. Meni su uvijek do sada uvažili prigovor kada se cijena na kasi razlikuje od cijene na polici. Još nisam imao slučaj sa cijenom istaknutom na proizvodu.
Nije cijena 4,95 već 4,75 ali svejedno..evo dokaza ispod..Sutra nedjelja-ne rade, ujeo vuk kenjca..
Što je najsmješnije 1kutiju kupila jutros na poklon u istoj radnji, drugu kasnije sebi..Znači ukrali su mi ukupno 2,10KMImage
Hakiz

#20207 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

BJB wrote: 20/10/2024 00:32
Hakiz wrote: 20/10/2024 00:12

Nije cijena 4,95 već 4,75 ali svejedno..evo dokaza ispod..Sutra nedjelja-ne rade, ujeo vuk kenjca..
Što je najsmješnije 1kutiju kupila jutros na poklon u istoj radnji, drugu kasnije sebi..Znači ukrali su mi ukupno 2,10KMImage
Ja sam počeo pratiti i kada na delikatesama kupujem sir ili šunku itd. Nekoliko puta se dogodilo da mi izvažu ispravno, ali upišu šifru (a time i cijenu i ime proizvoda) pogrešno. Na primjer, tražim 300 g kozijeg sira od recimo Vindije, oni upišu 300 g kozijeg sira, ali od Frico. Jedan 30, drugi 40 KM. Nekada na moju, ali nekada pogriješe na svoju štetu :lol:
Sanjarko

#20208 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

@Hakiz ima toga tačno tako, moja stara to primjetila davno kad je se sestri to desilo slučajno.
made_in_sarajevo

#20209 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by made_in_sarajevo »

Ja neki dan u amko kafa franch crema 10KM 500g i amko ko amko jos par stvari i 40KM racun. Izadjem ja vani da vidim sta me sabra kad kafa 11,95. Ja odma nazad na policu stoji cijena 10KM koju uslikam i na kasu. Vidim ne bi im bas pravo sto se zalim, pa trazi seficu i kaze mogu vam vratiti 1,95KM. Vrati vrlo rado cu prihvatiti to.
Ironmen

#20210 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Inflatorni pritisci širom Evrope se smanjuju, a potrošačke cijene pokazuju znakove blagog opadanja.
Inflatorni pritisci širom Evrope se smanjuju, a potrošačke cijene pokazuju znakove blagog opadanja. Evropska centralna banka na ove indikatore odgovorila je smanjenjem sve tri referentne kamatne stope, a Christine Lagarde, predsjednica ove institucije, poručuje: “Jesmo li slomili vrat inflaciji? Nismo! Jesmo li u procesu da ga slomimo? Da!

Samo kod nas kontra sve svake sedmice rastu cijene po 10-20 feninga, ne postoji vise ni sezonsko voce i povrce niti salate, cijene iste staje bilo ljeto ili zima.
Hakiz

#20211 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

made_in_sarajevo wrote: 20/10/2024 08:45 Ja neki dan u amko kafa franch crema 10KM 500g i amko ko amko jos par stvari i 40KM racun. Izadjem ja vani da vidim sta me sabra kad kafa 11,95. Ja odma nazad na policu stoji cijena 10KM koju uslikam i na kasu. Vidim ne bi im bas pravo sto se zalim, pa trazi seficu i kaze mogu vam vratiti 1,95KM. Vrati vrlo rado cu prihvatiti to.
Da, tako i ja uradim.

Samo, kada neko sedmično ili mjesečno kupuje 100 proizvoda u kolicima teško će upratiti sve cijene odmah da može reagovati. To možemo mi koji kupujemo 5, 6 proizvoda u korpi svaki drugi dan.

Pa nama rado vrate jer pokriju to od ovih što kupuju u kolicima :-D
noviclan

#20212 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by noviclan »

Ma nije ni to "problem" provlem je sto stare zalihe prodaju po novim cijenama to je fujjj
muha_sa

#20213 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by muha_sa »

Image

U Njemackoj 2,39 eura :-)
HelaS

#20214 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

noviclan wrote: 20/10/2024 10:26

Ma nije ni to "problem" provlem je sto stare zalihe prodaju po novim cijenama to je fujjj
Kako znaš da su stare zalihe :? I šta znači "stare zalihe"
laik1981

#20215 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laik1981 »

noviclan wrote: 20/10/2024 10:26

Prodavali bi i vi da se bavite tim. Drzavi odgovaraju poskupljenja i divljanja cijena ce se nastaviti. Vise ne trebaju nikakva opravdanja. Dignes cijenu koliko hoces i ne polazes racune nikome. Nema te firme koja takve okolnosti nece koristiti.

Kad tad ce ovo sve skociti na nos i drzavi i trgovcima, distributerima, kao i proizvodjacima, pa kada uletimo u tesku recesiju bice kasno za kajanje.
Hakiz

#20216 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

U CJ. Stavlja komad u plastičnu kutiju i važe. Rekoh, hajde izvažite praznu kutiju. 25 g.

Zamislite kupujete 100 - 150 g nečega, nekog skupog sira ili mesa. U tom slučaju platiti 25 g plastike po cijeni sira ili mesa od 50 ili 70 ili 150 KM za kg nije malo.

Isto kada se ona hrana stavu u kutije pa izvaže na kasi.

Tariraj :lol:
HelaS

#20217 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 20/10/2024 12:01 U CJ. Stavlja komad u plastičnu kutiju i važe. Rekoh, hajde izvažite praznu kutiju. 25 g.

Zamislite kupujete 100 - 150 g nečega, nekog skupog sira ili mesa. U tom slučaju platiti 25 g plastike po cijeni sira ili mesa od 50 ili 70 ili 150 KM za kg nije malo.

Ovo je kao ona mantra - "pješak je uvijek u pravu". Nije. Nije ni kupac uvijek u pravu. Ti nemaš pravo diktirati trgovcu šta će ti prodati - kako će ti prodati određeni proizvod. Trgovac je ponudio proizvod na prodaju, formirao mu cijenu i postavio je. Tvoja je odluka da je prihvatiš ili odbiješ. Naravno da imaš pravo da pitaš da ti proda "netto" proizvod, ali trgovac to ne smije učiniti, jer bi prekršio niz pravila trgovine i sigurnosti hrane u njenom prometu. Ta "plastika" je ambalaža, i uvijek se ambalaža uračunava u konačnu cijenu proizvoda. Zamisli da kupuješ teglicu krastavaca od 100 gr, sadržaja 70 gr suhe materije, 25 gr tečnog konzervansa i 5 gr težine teglice - ambalaže. I ti tražiš samo suhu meteriju - krastavce :lol:
dječak sa šibicama

#20218 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Sir se moze i u papiru izvagati. U Hosi me pita hocu li plasticnu posudicu, ako i ne pita (zavisi koja je na vagi) naglasim da hocu. Ne smeta mi par grama vise, volim ambalazu jer se u papiru sve prije susi, a neda mi se kuci prebacivati po posudama.
Korektno je da pita zelite li. A sto se tice kuhane hrane i slicno, tu i nema izbora, moras platiti ambalazu. Jbg i oni su je platili, na kraju iskoristiva je ako si si cicija pa operes i cuvas za neke kucne upotrebe :D

Naravno da ce napraviti recesiju, to je ko onaj "moj" majstor, radije me odere odmah taj dan za 80 km nego da je za pola mjeseca ili mjesec uzeo 300-400 km. To je nas balkanski retardirani mentalitet opcenito, sto bi za godinu uzeo milion kad za dan mogu 10k. To se nikada izlijeciti nece, zato i jesmo isprdak Europe.

Povrce nikad skuplje, paradajz 4, roga paprike 6 km, vrijeme je zimnica odnosno pravljenja istih u to doba uvijek su ti proizvodi kupus paprike paradajz krastavac bili bagatala, na vrece se prodavalo, samo da prodaju. Jok, 6 km roga paprike. Pa ti napravi ajvar.
Hahari pohlepni i to je to, a na zalost na vlasti je onaj mufljuz Niksic, po meni tri puta gori premijer od govneta Fadila. A to je poseban "uspjeh".
Dabogda im sve na nos izaslo.
Naslovnica

#20219 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Hakiz wrote: 20/10/2024 12:01 U CJ. Stavlja komad u plastičnu kutiju i važe. Rekoh, hajde izvažite praznu kutiju. 25 g.

Na kojem konkretno odjelu si kupovao pa ti vagali ambalažu od 25gr koja je ušla u težinu kupljenog proizvoda?!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20220 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Nema 5 grama
topcam
Vozim: uzbrdo

#20221 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by topcam »

Ne uzivas u cigaretama inace bi ti to bila normalna pojava.
duh_sa_sjekirom

#20222 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Ove godine bez ajvara. Paprika nema ispod 4 KM da iole valjaju. Patlidžan iznad 2 marke. Nek materi svojoj prodaje po toj cijeni.
Kupili na Heci vreću kupusa (15 kg) i vreću žutih paprika (oko 5 kg), sve za 24 KM i hanuma umenemi napravila brdo salate.
Možda i pokiselim 1-2 vreće kupusa i to je to za zimnicu. Dosta
irconbih

#20224 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by irconbih »

Neki dan u kontejneru kod Binga na Otoci, gdje i pijačari bacaju svoje smeće, pofina vreća mandarina gnjilih i natruhlih. Zašto se ne spusti cijena, pa da se rasproda, a ne baca?

:sax:
nepass1

#20225 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

irconbih wrote: 22/10/2024 08:26 Neki dan u kontejneru kod Binga na Otoci, gdje i pijačari bacaju svoje smeće, pofina vreća mandarina gnjilih i natruhlih. Zašto se ne spusti cijena, pa da se rasproda, a ne baca?

:sax:
Kod mene na pijaci su mandarine toliko lose da ne mozes iz dvije gajbe deset izabrati da valjaju. Mozda nece niko da kupi
Post Reply