A ti to znas sigurno? Da je sve jedna ploca? Moja zgrada je radjena u etapama. Ulaz po ulaz. Fakticki odvojene cjeline. Odvojene zgrade haman. Jedino djelimo krov i spojeni smo ovako s vana kad gledas.Naslovnica wrote: ↑21/10/2024 10:34Ne može se rušiti zgrada polovično pa "krpiti", niđe veze.Thorgerson wrote: ↑21/10/2024 10:10 Zasto se ne rusi samo jedan ulaz. Jedan dio zgrade na Grbavici? Ukoliko to uslovi dozvoljavaju, tj. Ukoliko je ulaz odvojen, pretpostavljam da jeste. Jer ovako gledajuci sa slika vidi se da ulaz ima stanove s jedne i s druge strane. Srusi to. Udari fasadu, krov. Zavrsena prica.
Ne mora se uopste rusiti kompletna zgrada. Gledam preko mape, rusenjem jednog ulaza dobija se sirina od cca. 23m, mozda vise. To je sasvim dovoljno.
Mislim, onako na prvu djeluje mi da je lakse dogovoriti i iseliti 10 -15 stanova, nego 50 stanova. A isto tako mislim da nije problem srusiti jedan dio. Plus, manje ce kostati.
Srusiti jedan dio zgrade, zakrpiti to. Pruziti cestu i zavrsiti vise s tim.
Sve je to uvezano armirano betonskim pločama, gredama, nosivim zidovima, može se posmatrati isključivo kao jedna cjelina čijim bi se narušavanjem itekako poremetila statika zgrade.
"Krpljenje" bi vjerovatno bilo kompleksnije i skuplje od rušenja i zidanja nove zgrade.
Zato kontam, ako je i ovdje takav slucaj, da se moze srusiti jedan dio.
Ne znam, sta ljudi danas sve rade i izvode, jbg. I kako moze biti skuplje to, nego da sad uzmes parcelu i pravis novu novcatu zgradu. Plus i ovu onda svakako moras srusiti i to sve pocistiti.
Mislim, onako samo razmisljam. Jer ta zgrada kompletna, nikad se nece srusiti. Nema jebene sanse.