Ozimician wrote: ↑18/10/2024 16:33
Kad smo kod Svicarske Friedrich Dürrenmatt je rekao:
"In jedem Schweizer steckt ein Polizist, und das ist vielleicht das Schlimmste an diesem braven Volk"
(U svakom Švicarcu se krije policajac, i to je vjerovatno najgore kod tog čestitog naroda)
Cak sam i u Njemackoj cuo izjave kako je najveci problem sa
kriminalom (i svemu ostalom) u vecinski migrantskim kvartovima taj sto nema ko da prijavljuje kad se nesto desava. Dakle institucije su tu nemocne ako nemas narod koji na tome aktivno radi. Najbolji primjer je bila korona i kako su se jedni i drugi drzali pravila. (ne kazem da su pravila bila dobra, ali sam odnos prema necemu sto drzava naredi mnogo toga govori)
Jak post.
Osvrnut cu se na sve a narocito na bold.
Postavlja se pitanje sta je starije koka ili jaje.
Je li narod stvorio sistem ili je sistem stvorio narod?
Ta drzava i jeste uspjesna izmedju ostalog zato sto je i narod takav. A nasa drzava je neuspjesna jer ljudi rezonuju kao forumas sa ove teme-sve je katastrofa, nista ne valja ali nije moj posao da to prijavljujem uz obavezno-odavdje treba bjezati kao silver bullet za sve probleme.
To gdje bi ti sad bjezao nisu izgradili ljudi poput tebe. Ne bi Njemacka bila Njemacka da su ljudi bili stava ovdje je sve uzas, odavdje treba bjezati, ali nije moje da to prijavljujem.
A sto se tice kriminala medju migrantima i problemima koji oni donose, tu se najbolje vidi da ni ti bajni zapadni sistemi nisu savrseni. Kad narod rezonuje drukcije odmah je i vlast drukcija. Kad narod zmiri na kriminal odmah ga i vlast teze obuzdava. Kad narod zeli anarhiju, odmah je i vlast manje mocna. To je sistem spojenih posuda ocigledno. Svi ti bajni sistemi su grozno podbacili kad je u pitanju izazov masovne imigracije. A najgore tek slijedi.
Samo sto prosjecnog Bosnju (sva tri konstitutivna naroda inclusive) to ne dotice. Njemu je taj kriminal cak i simpatican i nek se Svabe zajebavaju sa tim. Plus se kod "brace" moze kupit stagod ispod pulta za manju cijenu.