Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#22226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

eluna wrote: 18/10/2024 14:38
Ozimician wrote: 18/10/2024 14:35
Ja mogu pricati za Njemacku, jer te podatke aktivno pratim.
Najmasovniji je bio 2017-2019, zadnje 3 god je stabilan na oko 10 000 godisnje, ove godine bi cak mogao biti blagi pad, ali podatke cemo znati nekad sredinom iduce godine.

Ono sto je zanimljiv pokazatelj ove godine jeste da nije bilo stopiranja termina za vizu u Sarajevu, da se trenutno termini dobijaju u roku od 15 dana najkasnije (ako imas svu ostalu potrebnu papirologiju). Dok npr. za Kosovo su jos u julu stopirani svi termini do kraja godine (zbog popunjenosti kvote), Srbija i Albanija su imale u julu "ljetnu pauzu" do septembra, pa su opet pustili. BiH, CG i Makedonija nisu imali nikakvih stopova s terminima.

Trenutno je daleko najvece iseljavanje s Kosova, sto ima smisla jer su im tek nedavno ukinute vize za EU.
da ...a osim toga u BiH je ukunut sistem "zapadni balkan" ....uglavnom se traži stručni kadar - priznanje diplome + poslodavac i fura se odmah , tamo gdje još uvijek traže znjanje jezika ide malo sporije, no znanje jezika se u principu sve manje traži, a za neke branše je čak i ukinuto
Ovo su vec nebuloze da je ukinuto pravilo Zapadni Balkan. :run:

Kvota je uduplana cak.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#22227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

eluna wrote: 18/10/2024 14:35
sehohari wrote: 18/10/2024 14:29
Ozimician wrote: 18/10/2024 14:26

Mene u Njemackoj i dan danas sokira da je to haman jedina zemlja u kojoj sam bio koja nema treptece zeleno svjetlo na semaforu. :-) :-)
Zato što nas u praksi uče da, kada možemo, još na žuto prođemo.

Veoma mi je bilo čudno da u Sarajevu moram stajati kada je tek počelo žuto ili čak kada je tek treperilo zeleno.
ili je možda zbog toga što ovdje policija ne mora da pljačka narod u ime političara i njihovih plata....kliko su samo puta čak i sudije presudile da je prolazak na žuto prekršaj :-) :-) :-) :-)
U Bosni policija "pljačka narod" kada provodi pravila koja su svima poznata.

U Njemačkoj "svako poštuje zakon, a ne kao mi, ako ne pustim autobus neko će me prijaviti, kakva divna država".

:thumbup:
PreWiBa

#22228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 18/10/2024 14:39
sehohari wrote: 18/10/2024 14:29

Mene u Njemackoj i dan danas sokira da je to haman jedina zemlja u kojoj sam bio koja nema treptece zeleno svjetlo na semaforu. :-) :-)
Zato što nas u praksi uče da, kada možemo, još na žuto prođemo.

Veoma mi je bilo čudno da u Sarajevu moram stajati kada je tek počelo žuto ili čak kada je tek treperilo zeleno.
Nije to samo u BIH; tako je u svim zemljama osim Njemacke, cak i u Austriji.
Nismo mi to izmislili.

U sustini se radi o tome kad imas treptece zeleno svjetlo, mozes na vrijeme da usporis i zaustavis se. U Njemackoj ti gori puno zeleno, ogranicenje 70km/h i odjednom ispred tebe zuto, nemas vise vremena za normalno zaustavljanje, moras profurati ili odraditi ultra naglo kocenje. Iz mog iskustva prolasci kroz crveno u Njemackoj su jedno 10x masovniji nego u BiH. I to najvise zbog toga sto se ljudi ne stignu na vrijeme zaustaviti.
Da.
Ovdje svaki vozač zna za onu "ako je samo jedna sekunda crveno, nema problema".
eluna

#22229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

Ozimician wrote: 18/10/2024 14:40
eluna wrote: 18/10/2024 14:38
Najmasovniji je bio 2017-2019, zadnje 3 god je stabilan na oko 10 000 godisnje, ove godine bi cak mogao biti blagi pad, ali podatke cemo znati nekad sredinom iduce godine.

Ono sto je zanimljiv pokazatelj ove godine jeste da nije bilo stopiranja termina za vizu u Sarajevu, da se trenutno termini dobijaju u roku od 15 dana najkasnije (ako imas svu ostalu potrebnu papirologiju). Dok npr. za Kosovo su jos u julu stopirani svi termini do kraja godine (zbog popunjenosti kvote), Srbija i Albanija su imale u julu "ljetnu pauzu" do septembra, pa su opet pustili. BiH, CG i Makedonija nisu imali nikakvih stopova s terminima.

Trenutno je daleko najvece iseljavanje s Kosova, sto ima smisla jer su im tek nedavno ukinute vize za EU.
da ...a osim toga u BiH je ukunut sistem "zapadni balkan" ....uglavnom se traži stručni kadar - priznanje diplome + poslodavac i fura se odmah , tamo gdje još uvijek traže znjanje jezika ide malo sporije, no znanje jezika se u principu sve manje traži, a za neke branše je čak i ukinuto
Ovo su vec nebuloze da je ukinuto pravilo Zapadni Balkan. :run:

Kvota je uduplana cak.
uduplana je kvota, ali nema poslodavaca koji daju ugovore kao prije ;-)
malo su obrnuli proces, jer su te ugovore davali i kunto i panto, sa satnicama koje nisu ni blizu bile realne, pa je ovdje u DE nastajala zbrka ....ovako su povećali kvotu, ali otežali davanje ugovora i rezultat je haman pa ukidanje pravila zapadnog balkana ........daleko je lakše doći kao kvalifikovani kadar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22230 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote: 18/10/2024 14:13
eluna wrote: 18/10/2024 14:03

ovo povećano su najbitniji razlozi zašto ljudi sve više odlaze
Sve vise?

Imas li neke parametre kojim ces mi dokazati da je odlazak u 2023 bio masovniji nego u 2018 :?

Sta ti taj nedostatak stopiranja govori
Ozimician

#22231 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

eluna wrote: 18/10/2024 14:53 uduplana je kvota, ali nema poslodavaca koji daju ugovore kao prije ;-)
malo su obrnuli proces, jer su te ugovore davali i kunto i panto, sa satnicama koje nisu ni blizu bile realne, pa je ovdje u DE nastajala zbrka ....ovako su povećali kvotu, ali otežali davanje ugovora i rezultat je haman pa ukidanje pravila zapadnog balkana ........daleko je lakše doći kao kvalifikovani kadar
Iskreno ne znam kako si ti dosla u Njemacku, ali pravilima slabo baratas. Pa evo malo petkom popodne stiva:

Pravilo Zapadni Balkan je sluzbeno pravilo Njemacke drzave.

Pravilo za Zapadni Balkan je u sustini oduvijek bilo i ostalo za "nekvalifikovanu radnu snagu". Velika prednost tog pravila jeste bila sto ti je samo trebao ugovor od poslodavca da dobijes vizu, dakle nikakav jezik, nikakva dodatna pravila, nikakve satnice, visina plate totalno nebitna (osim za spajanje porodice, ali to je drugi par rukava). Jos jedna velika prednost u odnosu za pravila za "kvalifikovanu radnu snagu" jeste sto nisi ogranicen da radis poslove u iskljucivo jednoj struci. Tako da je u teoriji to pravilo samo po sebi ispalo kao najbolje.

Nedostaci tog pravila su bili najprije dugo cekanje na termine za vizu, lista je bila i godinu i po u jednom momentu, onda je za vrijeme korone sve resetovano i uvedena tkz. lutrija, gdje su se termini nasumicno izvlacili. :-) Od ove godine je to ukinuto i sve sto ti treba jeste ugovor od poslodavca i potvrda iz sluzbe za zaposljavanje i dobijas termin za 15 dana.

Niko nije otezao davanje ugovora, nego je ocigledno daleko manja potraznja za radnicima i firme se teze odlucuju da uposljavaju radnike. To nema veze sa pravilom za zapadni Balkan nego sa trenutnim stanjem ekonomije.

I dalje je po tom pravilu (ako nadjes posao naravno) brze doci nego kao "kvalifikovana radna snaga" jer kao takav moras proci proces nostrifikacije o svom trosku koji i traje i kosta...
Last edited by Ozimician on 18/10/2024 15:09, edited 1 time in total.
eluna

#22232 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

Ozimician wrote: 18/10/2024 15:07
eluna wrote: 18/10/2024 14:53 uduplana je kvota, ali nema poslodavaca koji daju ugovore kao prije ;-)
Iskreno ne znam kako si ti dosla u Njemacku, ali pravilima slabo baratas. Pa evo malo petkom popodne stiva:

Pravilo Zapadni Balkan je sluzbeno pravilo Njemacke drzave.

Pravilo za Zapadni Balkan je u sustini oduvijek bilo i ostalo za "nekvalifikovanu radnu snagu". Velika prednost tog pravila jeste bila sto ti je samo trebao ugovor od poslodavca da dobijes vizu, dakle nikakav jezik, nikakva dodatna pravila, nikakve satnice, visina plate totalno nebitna (osim za spajanje porodice, ali to je drugi par rukava). Jos jedna velika prednost u odnosu za pravila za "kvalifikovanu radnu snagu" jeste sto nisi ogranicen da radis poslove u iskljucivo jednoj struci. Tako da je u teoriji to pravilo samo po sebi ispalo kao najbolje.

Nedostaci tog pravila su bili najprije dugo cekanje na termine za vizu, lista je bila i godinu i po u jednom momentu, onda je za vrijeme korone sve resetovano i uvedena tkz. lutrija, gdje su se termini nasumicno izvlacili. :-) Od ove godine je to ukinuto i sve sto ti treba jeste ugovor od poslodavca i potvrda iz sluzbe za zaposljavanje i dobijas termin za 15 dana.

Niko nije otezao davanje ugovora, nego je ocigledno daleko manja potraznja za radnicima i firme se teze odlucuju da uposljavaju radnike. To nema veze sa pravilom za zapadni Balkan nego sa trenutnim stanjem ekonomije.
a šta treba poslodavcu da bi dobio potvrdu od zavoda za zapošljavanje?? :lol: :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22233 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

_BataZiv_0809 wrote: 18/10/2024 14:57
_BataZiv_0809 wrote: 18/10/2024 14:13
Sve vise?

Imas li neke parametre kojim ces mi dokazati da je odlazak u 2023 bio masovniji nego u 2018 :?

Sta ti taj nedostatak stopiranja govori
Slab broj svrsenih srednjoskolaca :D
Ozimician

#22234 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

eluna wrote: 18/10/2024 15:09 a šta treba poslodavcu da bi dobio potvrdu od zavoda za zapošljavanje?? :lol: :lol:
https://www.arbeitsagentur.de/unternehm ... ssetzungen

Odmah pise: Bitte beachten Sie: Anträge auf Vorabzustimmungen zur Beschäftigung von Staatsangehörigen des Kosovo und Albanien liegen in einer Anzahl vor, die das Jahreskontingent übersteigt. Deshalb können neue Anträge mit dem Ziel der Beschäftigungsaufnahme im Jahr 2024 nach dem aktuellen Stand nicht mehr berücksichtigt werden.

Dakle za Kosovo i Albaniju nema vise viza do kraja godine, ispucali kvotu.
Ispade po tome poslodavcima lakse dati ugovor njima nego ostalim.

Google Translate:

Uvjeti za poslodavca:
Uvjeti pod kojima osoba radi u vašoj tvrtki moraju odgovarati onima usporedivog zaposlenika u Njemačkoj.
S budućim radnikom morate imati sklopljen ugovor o radu ili dati obvezujuću ponudu za posao.
Osim toga, moraju biti ispunjeni ostali zahtjevi za vizu. Između ostalog, plaća mora pokrivati ​​troškove života.*
(svako ko je na minimalcu u punom radnom vremenu ispunjava ovu odredbu, ako se na to vezes, jer je to granica iznad koje nisi kvalifikovan za primanje socijalne pomoci, za samca je trenutno ca. 10 000€godisnje, a za bracni par 16 000€ godisnje)

Uvjeti za posloprimca:
Osoba mora imati državljanstvo jedne od 6 država Zapadnog Balkana.
Osim toga, ona ili on ne smiju primati nikakve beneficije prema njemačkom Zakonu o beneficijama tražitelja azila u posljednja 24 mjeseca.
Za radnike koji su stariji od 45 godina i za koje prvi put dobivate odobrenje od Federalnog zavoda za zapošljavanje vrijedi sljedeće: Osoba mora imati bruto godišnju plaću u iznosu od 55 posto godišnjeg ograničenja doprinosa u općoj mirovini osiguranje (2024.: 49 830 eura godišnje) ili pružiti dokaz o odgovarajućem mirovinskom osiguranju.

----
U sustini jednostavno ne postoji tolika potreba za radnom snagom kao prethodnih godina i tu je sva sustina.
Tako da sigurno ne pije vode to da "ljudi sve vise odlaze".
Koliko si ti vec dugo u Njemackoj pa si se prikljucila temi?
Last edited by Ozimician on 18/10/2024 15:22, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#22235 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

sehohari wrote: 18/10/2024 13:50
Ljudi puštaju, već dok se pojavi žuto svi stanu, svi voze ok brzinama.
Nisi ti bio u drugoj traci na autoputu sa 130km/h pa iza tebe onaj lik u crnom Audiju S6 blica jer želi da prođe sa 200 na sat.
Nema ni u Americi.
tuitamo

#22236 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Trepeteće zeleno uopće nije neki standard. Poljaci imaju odbrojavanje sekundi na semaforu. To mi je dobra fora.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22237 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

tuitamo wrote: 18/10/2024 15:25 Trepeteće zeleno uopće nije neki standard. Poljaci imaju odbrojavanje sekundi na semaforu. To mi je dobra fora.
Najbolja opcija
shape of despair

#22238 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by shape of despair »

Razvodnjavate priču i kvarite temu. Mene tuga uhvatila kad sam se vratio sa putovanja, tek se tada oči otvore: smeća na sve strane, zapušteni objekti što javni što privatni, okućnice propale od zahrđalih i pokidanih ograda do nabacanog građevinskog otpada, zapuštenog zelenila, rupa, kojekakvog korova i sl.
Eno jutros gledam u svom naselju neko oborio čitav stub sa znakovima na sebi za zabranu parkiranja i slijepu ulicu, baš da vidimo kad će ga ponovo postaviti ili je već odnešen, sad ću kući pa provjerim. I takav je javašluk na svakom ćošku, i onda odeš u jedan Minhen i naravno da ostaneš zatečen kako je višemilionski grad organizovan a jedno Sarajevo barem 10-tak puta manje propalo ko kauč.
Bio sam i u Istambulu i osim glavnih trgova a imaju ih podosta i nekih mini centara grada, sporedne ulice su toliko zapuštene da me je bilo strah ići njima: hrpe smeća, slabo osvjetljenje, prljavština, smrad.
Isplati se iseliti pa samo da se čovjek odmori od ovog javašluka ako ništa, nadiše čistog zraka, odmori oči i dušu, nek živim kao i ovdje meni dosta.
tuitamo

#22239 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

shape of despair wrote: 18/10/2024 15:36 Razvodnjavate priču i kvarite temu. Mene tuga uhvatila kad sam se vratio sa putovanja, tek se tada oči otvore: smeća na sve strane, zapušteni objekti što javni što privatni, okućnice propale od zahrđalih i pokidanih ograda do nabacanog građevinskog otpada, zapuštenog zelenila, rupa, kojekakvog korova i sl.
Eno jutros gledam u svom naselju neko oborio čitav stub sa znakovima na sebi za zabranu parkiranja i slijepu ulicu, baš da vidimo kad će ga ponovo postaviti ili je već odnešen, sad ću kući pa provjerim. I takav je javašluk na svakom ćošku, i onda odeš u jedan Minhen i naravno da ostaneš zatečen kako je višemilionski grad organizovan a jedno Sarajevo barem 10-tak puta manje propalo ko kauč.
Bio sam i u Istambulu i osim glavnih trgova a imaju ih podosta i nekih mini centara grada, sporedne ulice su toliko zapuštene da me je bilo strah ići njima: hrpe smeća, slabo osvjetljenje, prljavština, smrad.
Isplati se iseliti pa samo da se čovjek odmori od ovog javašluka ako ništa, nadiše čistog zraka, odmori oči i dušu, nek živim kao i ovdje meni dosta.
Hoćeš li nešto od toga prijaviti nadležnim za otklanjanje?
PreWiBa

#22240 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 18/10/2024 15:20
eluna wrote: 18/10/2024 15:09 a šta treba poslodavcu da bi dobio potvrdu od zavoda za zapošljavanje?? :lol: :lol:
https://www.arbeitsagentur.de/unternehm ... ssetzungen

Odmah pise: Bitte beachten Sie: Anträge auf Vorabzustimmungen zur Beschäftigung von Staatsangehörigen des Kosovo und Albanien liegen in einer Anzahl vor, die das Jahreskontingent übersteigt. Deshalb können neue Anträge mit dem Ziel der Beschäftigungsaufnahme im Jahr 2024 nach dem aktuellen Stand nicht mehr berücksichtigt werden.

Dakle za Kosovo i Albaniju nema vise viza do kraja godine, ispucali kvotu.
Ispade po tome poslodavcima lakse dati ugovor njima nego ostalim.

Google Translate:

Uvjeti za poslodavca:
Uvjeti pod kojima osoba radi u vašoj tvrtki moraju odgovarati onima usporedivog zaposlenika u Njemačkoj.
S budućim radnikom morate imati sklopljen ugovor o radu ili dati obvezujuću ponudu za posao.
Osim toga, moraju biti ispunjeni ostali zahtjevi za vizu. Između ostalog, plaća mora pokrivati ​​troškove života.*
(svako ko je na minimalcu u punom radnom vremenu ispunjava ovu odredbu, ako se na to vezes, jer je to granica iznad koje nisi kvalifikovan za primanje socijalne pomoci, za samca je trenutno ca. 10 000€godisnje, a za bracni par 16 000€ godisnje)

Uvjeti za posloprimca:
Osoba mora imati državljanstvo jedne od 6 država Zapadnog Balkana.
Osim toga, ona ili on ne smiju primati nikakve beneficije prema njemačkom Zakonu o beneficijama tražitelja azila u posljednja 24 mjeseca.
Za radnike koji su stariji od 45 godina i za koje prvi put dobivate odobrenje od Federalnog zavoda za zapošljavanje vrijedi sljedeće: Osoba mora imati bruto godišnju plaću u iznosu od 55 posto godišnjeg ograničenja doprinosa u općoj mirovini osiguranje (2024.: 49 830 eura godišnje) ili pružiti dokaz o odgovarajućem mirovinskom osiguranju.

----
U sustini jednostavno ne postoji tolika potreba za radnom snagom kao prethodnih godina i tu je sva sustina.
Tako da sigurno ne pije vode to da "ljudi sve vise odlaze".
Koliko si ti vec dugo u Njemackoj pa si se prikljucila temi?
Ne bih rekao.

Ako su Albaniju i Kosovo već ispucane kvote, to znači da očigledno još uvijek postoji potražnja za radnom snagom.
Ozimician

#22241 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 18/10/2024 15:47 Ne bih rekao.

Ako su Albaniju i Kosovo već ispucane kvote, to znači da očigledno još uvijek postoji potražnja za radnom snagom.
Dakle ispast ce da Bosanci vise ne zele da idu na rad u Njemacku (kao nekad). :zoka:

Mislim da je istina negdje izmedju, tj. obje strane su "ohladile".
Niti ce BH drzavljani bas prihvatati svakakve poslove za minimalac samo da se dokopaju Njemacke, niti ce poslodavci pretjerano da se trude da dovedu stranog radnika koji ce ih kostati kao i domaci, posebno ako su im poslovne prilike nepredvidive.
A na kraju krajeva, ko je zelio da ode, uglavnom je vec otisao. Ostali palamude.
Po ovom vidimo da neko i 45 god + starosti moze bez problema da dobije radnu vizu ako mu je plata u visini prosjecne njemacke plate.
shape of despair

#22242 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

tuitamo wrote: 18/10/2024 15:39
shape of despair wrote: 18/10/2024 15:36 Razvodnjavate priču i kvarite temu. Mene tuga uhvatila kad sam se vratio sa putovanja, tek se tada oči otvore: smeća na sve strane, zapušteni objekti što javni što privatni, okućnice propale od zahrđalih i pokidanih ograda do nabacanog građevinskog otpada, zapuštenog zelenila, rupa, kojekakvog korova i sl.
Neću, neznam kome, nije moj posao, imam ono čime se bavim i za šta sam školovan i to radim i zarađujem hljeb, sad me čeka kući porodica i obaveze oko škole sa malcima, čišćenja stana i šupe i oko ulaza, spremanja djeteta na trening, trebam ga odvući i vratiti, kupanje i haj na spavanje. Sutra mijenjati gume, pa na servis auta. Znači radim u svom domenu, nek svako radi u svom al ne radi. Da nadležni rade kako treba i da je sistem uređen i kazne jednake za sve ne bi u naselju bilo: polomljeno dječije igralište, polomljeni ležeći policajci, čopor pasa lutalica terorizirao stanovnike, polomljene stepenice do ulaza, RAD ne bi razbacivao smeće dok istresa kante, bila bi trava pokošena i šiblje uklonjeno uvijek i vazda a ne samo na proljeće, ne bi voda curila pola godine niz ulicu itd. itd.....
Valjda imaju institucije nadležne za ovakve stvari da malo zađu i obiđu i vide probleme i rješe ih, jel im ja trebam govoriti šta da rade???
eluna

#22243 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by eluna »

shape of despair wrote: 18/10/2024 16:01 Neću, neznam kome, nije moj posao, imam ono čime se bavim i za šta sam školovan i to radim i zarađujem hljeb, sad me čeka kući porodica i obaveze oko škole sa malcima, čišćenja stana i šupe i oko ulaza, spremanja djeteta na trening, trebam ga odvući i vratiti, kupanje i haj na spavanje. Sutra mijenjati gume, pa na servis auta. Znači radim u svom domenu, nek svako radi u svom al ne radi. Da nadležni rade kako treba i da je sistem uređen i kazne jednake za sve ne bi u naselju bilo: polomljeno dječije igralište, polomljeni ležeći policajci, čopor pasa lutalica terorizirao stanovnike, polomljene stepenice do ulaza, RAD ne bi razbacivao smeće dok istresa kante, bila bi trava pokošena i šiblje uklonjeno uvijek i vazda a ne samo na proljeće, ne bi voda curila pola godine niz ulicu itd. itd.....
Valjda imaju institucije nadležne za ovakve stvari da malo zađu i obiđu i vide probleme i rješe ih, jel im ja trebam govoriti šta da rade???
a zašto ne prozivaš institucije koje ne rade svoj posao ...pa plaćaš ih valjda (porez) ....ajde ti ne radi a da ti poslodavac da platu :lol:

i to je glavna rauzlika kulture na zapadu i na balkanu - zapadnjaci znaju da plaćaju političare i za svoj novac bgm traže i usluge i robe (npr održavanje cesta, npr dječiji doplatak)
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22244 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

eluna wrote: 18/10/2024 13:48 [da ne pustim bus da se uključi za 3 dana bi mi stigla kazna jer bi me barem 1 od onih 15 iza prijavio
ili je možda zbog toga što ovdje policija ne mora da pljačka narod u ime političara i njihovih plata....kliko su samo puta čak i sudije presudile da je prolazak na žuto prekršaj :-) :-) :-) :-)
:-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22245 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 18/10/2024 16:13
eluna wrote: 18/10/2024 13:48 [da ne pustim bus da se uključi za 3 dana bi mi stigla kazna jer bi me barem 1 od onih 15 iza prijavio
shape of despair

#22246 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

eluna wrote: 18/10/2024 16:09
shape of despair wrote: 18/10/2024 16:01 Neću, neznam kome, nije moj posao, imam ono čime se bavim i za šta sam školovan i to radim i zarađujem hljeb, sad me čeka kući porodica i obaveze oko škole sa malcima, čišćenja stana i šupe i oko ulaza, spremanja djeteta na trening, trebam ga odvući i vratiti, kupanje i haj na spavanje. Sutra mijenjati gume, pa na servis auta. Znači radim u svom domenu, nek svako radi u svom al ne radi. Da nadležni rade kako treba i da je sistem uređen i kazne jednake za sve ne bi u naselju bilo: polomljeno dječije igralište, polomljeni ležeći policajci, čopor pasa lutalica terorizirao stanovnike, polomljene stepenice do ulaza, RAD ne bi razbacivao smeće dok istresa kante, bila bi trava pokošena i šiblje uklonjeno uvijek i vazda a ne samo na proljeće, ne bi voda curila pola godine niz ulicu itd. itd.....
a zašto ne prozivaš institucije koje ne rade svoj posao ...pa plaćaš ih valjda (porez) ....ajde ti ne radi a da ti poslodavac da platu :lol:

i to je glavna rauzlika kulture na zapadu i na balkanu - zapadnjaci znaju da plaćaju političare i za svoj novac bgm traže i usluge i robe (npr održavanje cesta, npr dječiji doplatak)
jer da sistem funkcionise bili bi svicarska, ne najgora zemlja u Evropi,dzaba gubit zivce,lakse otici
tuitamo

#22247 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

shape of despair wrote: 18/10/2024 16:01
tuitamo wrote: 18/10/2024 15:39
Neću, neznam kome, nije moj posao, imam ono čime se bavim i za šta sam školovan i to radim i zarađujem hljeb, sad me čeka kući porodica i obaveze oko škole sa malcima, čišćenja stana i šupe i oko ulaza, spremanja djeteta na trening, trebam ga odvući i vratiti, kupanje i haj na spavanje. Sutra mijenjati gume, pa na servis auta. Znači radim u svom domenu, nek svako radi u svom al ne radi. Da nadležni rade kako treba i da je sistem uređen i kazne jednake za sve ne bi u naselju bilo: polomljeno dječije igralište, polomljeni ležeći policajci, čopor pasa lutalica terorizirao stanovnike, polomljene stepenice do ulaza, RAD ne bi razbacivao smeće dok istresa kante, bila bi trava pokošena i šiblje uklonjeno uvijek i vazda a ne samo na proljeće, ne bi voda curila pola godine niz ulicu itd. itd.....
Tu počinje i završava naš aktivizam. Svako očekuje i smatra da kao građanin nije obavezan ukazati na greške i nedostatke.

Za Njemačku kojoj se diviš kažu da je to zemlja sa 80 miliona policajaca. Šta žele time reći? Čim napraviš prekršaj ili nešto nije uredu sa infrastrukturom taj ti neće propustiti priliku da kritikuje i kaže. To ih čini ovime što jesu.

Znam za slučaj gdje je u najvećoj metropoli EU redovno nadležni dobijaju mailove kad je začepljen slivnik ili nije pokošena trava.

Zato,
počni od sebe. Uslikaj i pošalji nadležnim u mjesnoj zajednici i općini. Tek tada si ti uredu a oni nisu alo ignorišu.

Do tada ste skoro pa i bez razlika. Ignorišu oni. Ignorišeš ti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#22248 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Upravo tako.
Ozimician

#22249 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Kad smo kod Svicarske Friedrich Dürrenmatt je rekao:
"In jedem Schweizer steckt ein Polizist, und das ist vielleicht das Schlimmste an diesem braven Volk"
(U svakom Švicarcu se krije policajac, i to je vjerovatno najgore kod tog čestitog naroda)

Cak sam i u Njemackoj cuo izjave kako je najveci problem sa kriminalom (i svemu ostalom) u vecinski migrantskim kvartovima taj sto nema ko da prijavljuje kad se nesto desava. Dakle institucije su tu nemocne ako nemas narod koji na tome aktivno radi. Najbolji primjer je bila korona i kako su se jedni i drugi drzali pravila. (ne kazem da su pravila bila dobra, ali sam odnos prema necemu sto drzava naredi mnogo toga govori)
shape of despair

#22250 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Evo do kuce imama 2km,mogao sam uslikati 30 slika nedostataka. Nadlezni okace obrusava se fasada i to tako stoji godinama, i sta su rijesili. Bjezite ljudi odavdje
Post Reply