TEMU u BiH - sve o tome
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#1376 Re: TEMU u BiH - sve o tome
To je ok
-
daddy7474
#1377 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Za par dana će ti vratiti sve pare odnosno ako ne dostave uroku od 30 dana od dana slanja (ne narudžbe).DaysleepeR wrote: ↑18/10/2024 09:15 Dobiješ 2 EUR. Ne vrate ti sve pare.
Ta 2 EUR plati XExpress, što opet nije puno ako je istina da naplaćuju 13 KM dostavu.
Ja iskreno sumnjam da naplaćuju toliko.
Realna cijena je 2-5 KM.
Ta 2€ sigurno ne plaća XExpress nego Temu, a Temu može to refundirati od onoga ko je kriv. Neće XExpres davati 2€ ako roba nije niti došla do njih. Koliko sam upoznat XEpress se bavezao da će dostaviti Temu robu u roku od 3 dana od kad pokupi rob sa carine. Vjerovatno Temu ima i ugovor sa ECSC gdje su se oni obavezali za rok u kojem će dostaviti robu do carine. Carina ako oduži Temu snosi sam troškove jer carina nije sklapala bilo kakve ugovore sa Temu odnosno rok u kojem će izvršiti carinjenje.
XExpress nije ugovorio ni približno 13KM sa Temu za dostavu u BiH, dobro je napisano 2-5 KM s tim da je bliže 2 nego 5, a to što lijepe 13 KM na pakete nema veze sa onim koliko dobiju od Temu. Temu sad nudi besplatnu dostavu za narudžbe preko 10€, ako bi od toga plaćao 6,5€ XExpressu, neznam koliko mađarima za dostavu kina -- bih, gdje bi onda njihova računica bila na tim paketima.
- DaysleepeR
#1378 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Moraju postojati penali za kašnjenje između Temu i XExpress...daddy7474 wrote: ↑18/10/2024 09:54Za par dana će ti vratiti sve pare odnosno ako ne dostave uroku od 30 dana od dana slanja (ne narudžbe).DaysleepeR wrote: ↑18/10/2024 09:15 Dobiješ 2 EUR. Ne vrate ti sve pare.
Ta 2 EUR plati XExpress, što opet nije puno ako je istina da naplaćuju 13 KM dostavu.
Realna cijena je 2-5 KM.
Ta 2€ sigurno ne plaća XExpress nego Temu, a Temu može to refundirati od onoga ko je kriv. Neće XExpres davati 2€ ako roba nije niti došla do njih. Koliko sam upoznat XEpress se bavezao da će dostaviti Temu robu u roku od 3 dana od kad pokupi rob sa carine. Vjerovatno Temu ima i ugovor sa ECSC gdje su se oni obavezali za rok u kojem će dostaviti robu do carine. Carina ako oduži Temu snosi sam troškove jer carina nije sklapala bilo kakve ugovore sa Temu odnosno rok u kojem će izvršiti carinjenje.
XExpress nije ugovorio ni približno 13KM sa Temu za dostavu u BiH, dobro je napisano 2-5 KM s tim da je bliže 2 nego 5, a to što lijepe 13 KM na pakete nema veze sa onim koliko dobiju od Temu. Temu sad nudi besplatnu dostavu za narudžbe preko 10€, ako bi od toga plaćao 6,5€ XExpressu, neznam koliko mađarima za dostavu kina -- bih, gdje bi onda njihova računica bila na tim paketima.
Temu lako utvrdi do koga je kašnjenje, imaš na stranici za svaki order detaljan tracking, vrlo dobro se zna kada XExpress preuzme pošiljke...
A i realno, nema gdje kasniti pošiljka nego na zadnjoj milji...
Sve Temu pošiljke za region dolaze na isti hub.
- _Reds_
#1379 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Onda se tu radi o poreznoj utaji PDV-a.daddy7474 wrote: ↑18/10/2024 09:54Za par dana će ti vratiti sve pare odnosno ako ne dostave uroku od 30 dana od dana slanja (ne narudžbe).DaysleepeR wrote: ↑18/10/2024 09:15 Dobiješ 2 EUR. Ne vrate ti sve pare.
Realna cijena je 2-5 KM.
-
dixi5
-
daddy7474
#1381 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ako ne stigne roba nakon 30 dana odmah sljedeći Temu će ti se ispričati zbog kašnjenja, ponuditi ti da vrati novce ili ponovo pošalje robu. Ti samo trebaš kliknuti šta hoćeš i ako hoćeš novce pita te hoćeš li na karticu ili na račun Temu, ako izabereš račun Temu iste sekunde se vraćaju i možeš ih trošiti za nove narudžbe. Ako hoćeš na karticu one ti legnu u roku od 1-3 dana zavisno od tvoje banke koliko brzo obradi uplatu, Temu vjerovatno odmah da naog da ti se uplate novci.
Nakon što ti vrate sve pare + ona 2€ i ako ti roba stigne ne moraš je vraćati dobijaš je gratis.
Nekome zvuči čudno sve ovo ali ovo je jedina fer i korektna ponuda trgovca i trebali bi je u biti svi trgovci koristiti.
2€ dobiješ ako roba ne signe do roka koji su predvidjeli u narudžbi i to ti je ošteta št si morao duže čekati nego što su obećali. Ti si i naručio robu od njih zbog toga što su obećali da će je isporučiti do određeng datuma. Nisu ispunili obećanje i plaćaju malu nadoknadu za štetu koju trpiš njihovim kašnjenjem (uzmi u obzir da nekome neće boba biti potrebna ako dođe sa zakašnjenje, kupuješ neke stvari za proslavu rođendana a roba ti dođe dan iza istog).
ijeli iznos vraćaju ako roba ne dođe u roku od 30 dana od dana slanja, sasvim normalno jer je velika vjerovanoča da se paket izgubio i ako se nije izgubio možda ti više i ne treba roba, nezna se hoče li uopće i doći i na kraju to je još jedan veliki razlog da kupuješ kod njih jer garantuju da će doći u nekom roku dok to Ali karantuje u par mjeseci i sa Alijem se trebaš dopisivati da ti vrate novac kod ovih ide automatski bez peglanja.
Nakon što ti vrate sve pare + ona 2€ i ako ti roba stigne ne moraš je vraćati dobijaš je gratis.
Nekome zvuči čudno sve ovo ali ovo je jedina fer i korektna ponuda trgovca i trebali bi je u biti svi trgovci koristiti.
2€ dobiješ ako roba ne signe do roka koji su predvidjeli u narudžbi i to ti je ošteta št si morao duže čekati nego što su obećali. Ti si i naručio robu od njih zbog toga što su obećali da će je isporučiti do određeng datuma. Nisu ispunili obećanje i plaćaju malu nadoknadu za štetu koju trpiš njihovim kašnjenjem (uzmi u obzir da nekome neće boba biti potrebna ako dođe sa zakašnjenje, kupuješ neke stvari za proslavu rođendana a roba ti dođe dan iza istog).
ijeli iznos vraćaju ako roba ne dođe u roku od 30 dana od dana slanja, sasvim normalno jer je velika vjerovanoča da se paket izgubio i ako se nije izgubio možda ti više i ne treba roba, nezna se hoče li uopće i doći i na kraju to je još jedan veliki razlog da kupuješ kod njih jer garantuju da će doći u nekom roku dok to Ali karantuje u par mjeseci i sa Alijem se trebaš dopisivati da ti vrate novac kod ovih ide automatski bez peglanja.
-
dixi5
#1382 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ma perfektna marketing strategija. Dati ce ti 2e a biti ces zadovoljan i cekat ces bez problema finalni rok.
- Emojti
-
dixi5
#1384 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Pa to ti kazem, perfektna strategja. Ja bih prije da mi sve posiljke dolaze zagarantovano za 10 dana, a ne da mi refundira nakon 30 dana, jer meni i dalje treba taj prozivod desetog dana.
-
daddy7474
#1385 Re: TEMU u BiH - sve o tome
To sam i napisao XExpress ima rok od 3 dana za dostavu toliko su se obavezali koliko sam čuo, a kasniti može bilo gdje a najviše na našoj carini koja nije odgovorna prema bilo kome. Ono što sam napisao vrijedi za standardne uslove, Temu može rado ovih poplava u hercegovini da ne isplati €2, također može ako radnici u Xexpressu odu u štrajk itd sve je lijepo objašnjeno kada se nema pravo na odštetu i na kraju podebljano da Temu ima pravo da sam tumači svoja pravila. Naravno Temu je bitna reputacija i ako se radi o malom broju povrata neće zakerati oko istog jer gube povjerenje kupaca, ali kad bi im svai drugi paket kasnio oni bi našli način da ne plate nikome ništa.DaysleepeR wrote: ↑18/10/2024 09:57Moraju postojati penali za kašnjenje između Temu i XExpress...daddy7474 wrote: ↑18/10/2024 09:54DaysleepeR wrote: ↑18/10/2024 09:15 Dobiješ 2 EUR. Ne vrate ti sve pare.
Realna cijena je 2-5 KM.
Temu lako utvrdi do koga je kašnjenje, imaš na stranici za svaki order detaljan tracking, vrlo dobro se zna kada XExpress preuzme pošiljke...
A i realno, nema gdje kasniti pošiljka nego na zadnjoj milji...
Sve Temu pošiljke za region dolaze na isti hub.
Kao i svaki trgovac on pje izvršio temeljne procjene i zna orjentaciono koliko će mu robe kasniti i koliko će mjesečno vršiti povrata i to je sve kalkulisao u cijene artikala i naplatio od kupaca. Tako da ništa ne ide na njihov trošak i od njihove planirane zarade.
Nama se možda čini da je puno da nekome poklone robu u vrijednosti €50 ali za njih je to ništa. Ako izvrše povrat za 1.000 paketa od ovih što je naručeno u prosjeku po 30€ to je za njih svega 30.000€ od onih 3.000.000€ što su naplatili za do sada naručenih 100k paketa odnosno 1%. U prevodu to znači dovoljno je da cijenu svakog pojedinog artikla koji košta recimo 2€ odmah povećaju na 2,02€ gdje je ukalkulisan i trošak povrata. NAma svejedno da li nešto košta 2€ ili 2,02€ svakako.
- VladaFBiH
#1386 Re: TEMU u BiH - sve o tome
u kini ide sve automatskikabal1337 wrote: ↑17/10/2024 22:42nemamo mi kapaciteta ( sistem) niti ljudstva, jer se sve rucno radi.omi73 wrote: ↑17/10/2024 18:48Ukratko to sve sto kasni je dosta zbog prevelike kolicine narudzbi nije usto kada je bilo 3-4 hilj i sada koji bude 10hilj dnevno plus carini dosadi a isto i xexpresu vidim razvlace pakete prvo bilo kod mene Trebinje magacin sada pise Prijedor a kada sam narucio medju prvima 10 sept stiglo do kraja mjeseca sve u roku kao sto i pise na sajtu i odmah islo za BL … Tako da ce vjr biti sve gore i gore
https://youtu.be/CpXjSOgsoNE?t=40
- Dosadno mii
-
daddy7474
#1388 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Neće niko biti zadovoljan sa €2 jer se radi i sitnim novcima (veću cifru dobiješ kroz prilagodbu cijena), dobra stvar što je finalni rok odmah par dana nakon ta €2. A u pravu si imaju perfektnu marketing strategiju:
prilagodba cijene nećeš žaliti ako sutra neki artikal bude na akciji recimo 30%, odnosno nije potrebno čekati crni petak da vidiš da li će nešto biti sniženo slobodno kupuješ kad ti se prohtije
ova 2€ mizeran iznos ali psihološki privlači kupce
ukupan povrat (neće ih biti previše) ali svakome daje sigurnost u kupovinu
- PlusSA
#1389 Re: TEMU u BiH - sve o tome
dobije li se šta za recenzije artikala 
- Emojti
- kabal1337
#1392 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ok ovaj dio, ali zamisli da moras rucno gledati svaki paket za koji grad ide, pa za koju npr. ulicuVladaFBiH wrote: ↑18/10/2024 10:27u kini ide sve automatskikabal1337 wrote: ↑17/10/2024 22:42nemamo mi kapaciteta ( sistem) niti ljudstva, jer se sve rucno radi.omi73 wrote: ↑17/10/2024 18:48
Ukratko to sve sto kasni je dosta zbog prevelike kolicine narudzbi nije usto kada je bilo 3-4 hilj i sada koji bude 10hilj dnevno plus carini dosadi a isto i xexpresu vidim razvlace pakete prvo bilo kod mene Trebinje magacin sada pise Prijedor a kada sam narucio medju prvima 10 sept stiglo do kraja mjeseca sve u roku kao sto i pise na sajtu i odmah islo za BL … Tako da ce vjr biti sve gore i gore
https://youtu.be/CpXjSOgsoNE?t=40
- DaysleepeR
#1393 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Ja ne znam kako su riješili sa carinom, ali paketi nemaju nikakav trag carinskog pregleda, za razliku od paketa koji su dolazili sa Aliexpressa.
Niti su otvarani, niti je traka presječena pa zalijepljena ponovo carinskom trakom.
Niti su otvarani, niti je traka presječena pa zalijepljena ponovo carinskom trakom.
- Rugafet
#1394 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Joj analiza i teorija o dostavi i kašnjenju 
- PlusSA
#1395 Re: TEMU u BiH - sve o tome
iskace non stop recenziju da napišem, mogao sam još i slikati pa postaviti
dobro ljudi komentarišu free ako nisu "fake" komentari.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#1396 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Shvatite da brza pošta, za jedan region može isporuciti 50-60 paketa dnevno. To je maksimum.
Nije bitno koliki je paket, da je upaljač, 50 ide dnevno po kuriru.
A pretežno je 1 kurir za 3-4 grada. Ja sam bio na obuci u OneExpress, teren je bio Zenica - Dio Viteza (usput) - dio Travnika - D. Vakuf komplet. Ovo usput nije pored M17 nego 5 km od M17 i više...
Tako da ako radi jedna pošta, a kažem da je X express trenutno...u velikom su belaju ako ne zaposle dodatno kurire, koji bi radili ako ništa samo Temu pakete.
I da, kamion paketa treba prije isporuke sortirat po gradovima u skladistu, sve ručno, znaci svaki paket pogledaš adresu...
Posao je to...
A pretežno je 1 kurir za 3-4 grada. Ja sam bio na obuci u OneExpress, teren je bio Zenica - Dio Viteza (usput) - dio Travnika - D. Vakuf komplet. Ovo usput nije pored M17 nego 5 km od M17 i više...
Tako da ako radi jedna pošta, a kažem da je X express trenutno...u velikom su belaju ako ne zaposle dodatno kurire, koji bi radili ako ništa samo Temu pakete.
I da, kamion paketa treba prije isporuke sortirat po gradovima u skladistu, sve ručno, znaci svaki paket pogledaš adresu...
Posao je to...
- madesa
#1397 Re: TEMU u BiH - sve o tome
X expres ima za Sarajevo po svaku opstinu po 1 kurira minimalno. To mi je rekao vozac licnoanex wrote: ↑18/10/2024 12:06 Shvatite da brza pošta, za jedan region može isporuciti 50-60 paketa dnevno. To je maksimum.
Posao je to...
- VladaFBiH
#1398 Re: TEMU u BiH - sve o tome
istina, ali su oni prihvatili taj isti posao i rekli da to mogu uraditi, naravno u zamjenu za novac, zato ne vidim niti jedan razlog da ih žalim već im preporučujem zapošljavanje novih ljudi i nabavku novih vozila.anex wrote: ↑18/10/2024 12:06 Shvatite da brza pošta, za jedan region može isporuciti 50-60 paketa dnevno. To je maksimum.
Posao je to...
- DaysleepeR
#1399 Re: TEMU u BiH - sve o tome
Prilikom kreiranja ugovora između Temu-a i XExpressa definisan je success ratio za definisano vrijeme isporuke.
Dok je isti pozitivan, ništa se neće mijenjati.
Dok je isti pozitivan, ništa se neće mijenjati.
- Emojti