INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ElRe

#20076 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

Naslovnica wrote: 14/10/2024 10:59 Pa oni koji kupuju ovolike nekretnine, nova auta, puni shopping centri, SCC, BCC, Ferhadija...
Masa raje ima lovu.
U Sarajevu po slobodnoj procjeni ima 100-150 Cayena i Macana starih do maksimalno 2-3 godine. Prije neki dan ispred Tratorie 4 Cayena i jedan X6, kod Hoše komerca nova Panamera... A gdje su ostali automobili od 100k - 150k.

Čišćenje plinskog bojlera, 10-15 min posla, 50 KM. A mora se, ne dao Bog da stane u sred zime :)
ElRe

#20077 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

Naslovnica wrote: 16/10/2024 12:36 Došla mi svastika iz Srbije.
Otišla do Bimgeta, nije se mogla načuditi cijenama, mnogo je stvari koje su kod nas osjetno jeftinije nego u Srbiji.
Mi smo osjetno jeftiniji od SCG. Kod njih 500g kafe je već 7-8 eura, Milka 250-300g je 5-6 eura, Najlepše želje još malo skuplje. Voće, povrće, crveno meso sve drastično skuplje nego kod nas. Nafta, struja, benzin, telekom enormno skuplje nekog kod nas. U Novom Pazaru 1kg teletine bez kosti je 17 eura, teletina sa kostima 9 eura, 1kg sjeničkog sira je 12 eura...

Mi smo medju jeftinijim zemljama centralne i istočne Evrope.
Ironmen

#20078 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Otišla do Bimgeta, nije se mogla načuditi cijenama, mnogo je stvari koje su kod nas osjetno jeftinije nego u Srbiji.
U Srbiji je barem duplo veca inflacija nego kod nas, cokolade i sokovi cijena otisla u nebo.
insaneinthebrain

#20079 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by insaneinthebrain »

svaki put kad odem u supermarket, uzmem 10ak proizvoda. racun 20-50 KM :roll:
pepeljara

#20080 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

kaiser digao cijene kifli za 10 i sve ostale proizvode za 20-50pf.
Gledam danas inace u 5 PM prazna pekara ostane par kifli, sad krcata proizvodima.
:kiss:

Sto se mene tice bez kupovine proizvoda kod njih i svih sto prate u sekund dizanje cijena na klixu psenice :)
Zvek

#20081 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Zvek »

VP cijene, uvoz Turska

Image
dječak sa šibicama

#20082 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Dodje majstor da nesto zamijeni, 15 minuta posla, dio kostao 50 km, njegove ruke 80.

I idiot nikako da razmisli, imao bi jos cetiri pet popravaka kod mene u kuci, elektricarskih i slicno, neka uzme po 4 glave bio bi dobar 200. Plus, preporucio bi ga svakome, da je korektan i da nije gladez.

Ovako, dobice mudo marjanovo, mogu samo svima savjetovati da ga ne angazuju, nikada.

Plus dundjer, koji zamijenio dio na masini pa kaze "nisam siguran smijem li je sada upaliti".

Jarane nisi atomski fizicar niti IT programer, pa da ti je satnica 320 km. Bukvalno je imao petnaestak minuta posla.
Naslovnica

#20083 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 17/10/2024 18:27 Dodje majstor da nesto zamijeni, 15 minuta posla, dio kostao 50 km, njegove ruke 80.

I idiot nikako da razmisli, imao bi jos cetiri pet popravaka kod mene u kuci, elektricarskih i slicno, neka uzme po 4 glave bio bi dobar 200. Plus, preporucio bi ga svakome, da je korektan i da nije gladez.

Ovako, dobice mudo marjanovo, mogu samo svima savjetovati da ga ne angazuju, nikada.

Plus dundjer, koji zamijenio dio na masini pa kaze "nisam siguran smijem li je sada upaliti".

Jarane nisi atomski fizicar niti IT programer, pa da ti je satnica 320 km. Bukvalno je imao petnaestak minuta posla.
Prvo kažeš da bi ga preporučio svakome (da je korektan i da nije gladež).
Onda kažeš da je dunđer?
Ne kontam
BTW, čovjek očito ne radi sa "satnicu". Trebao si pozvati IT programera, garant bi ti on znao promijeniti grijač na bojleru ili programator na veš mašini. Al' u Q.
:thumbup:
Naslovnica

#20084 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Otišle su ruke u 3 mačke piterine, i neka su.
Samo čovjek očekuje i top uslugu za te neke visoke cijene usluga, a više je dunđera i priučenih amatera bez iskustva nego pouzdanih eksperata.
foton

#20085 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by foton »

dječak sa šibicama wrote: 17/10/2024 18:27 Dodje majstor da nesto zamijeni, 15 minuta posla, dio kostao 50 km, njegove ruke 80.

Ti iduci put angazuj drugog majstora, probaj sam da popravis ili kupi skroz novo, vidi sta ti se isplati. Ponuda, potraznja, zadovoljstvo klijenta... sve se to na kraju optimizira.

I nije to satnica od 320KM. Mora covjek da nadje, ugovori posao, dodje na adresu, parkira, ode na sljedecu itd. Veliki dio tih para ide na porez, na odrzavanje, tekuce troskove... Firma od dva-tri covjeka mora da NAPLATI najmanje 500KM dnevno da prezivi. Koliko intervencija taj covjek moze stici dnevno?
Hakiz

#20086 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

foton wrote: 17/10/2024 18:45

Ti iduci put angazuj drugog majstora, probaj sam da popravis ili kupi skroz novo, vidi sta ti se isplati. Ponuda, potraznja, zadovoljstvo klijenta... sve se to na kraju optimizira.

I nije to satnica od 320KM. Mora covjek da nadje, ugovori posao, dodje na adresu, parkira, ode na sljedecu itd. Veliki dio tih para ide na porez, na odrzavanje, tekuce troskove... Firma od dva-tri covjeka mora da NAPLATI najmanje 500KM dnevno da prezivi. Koliko intervencija taj covjek moze stici dnevno?
Moj majstor mora sve to pa uzme 40 KM za sat.

Ali, gore je ono "Ne znam smijem li da upalim". Ni sam ne zna da li je napravio :shock:

Sljedeći, molim.
Last edited by Hakiz on 17/10/2024 18:51, edited 1 time in total.
Lain Coubert

#20087 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

I meni je tako dolazio neki električar, nije toliko uzeo za ruke, otprilike koliko i dijelovi, ali vidm ja da mi se ne plaća toliko jer je ipak u pitanju jednostavan posao od nekih 20-30 minuta, vjerovatno i brže može. (ne, neću sam da mijenjam za ove koji bi rekli ako je jednostavno što nisi sam zamijenio)

A da je bio malčice skromniji našao bih mu u kući tri puta više zarade jer sam planirao da mi to neko uradi, ima tih nekih sitnica oko instalacija, utičnica, šaltera a ovako ko ga jebe. Drugi majstor koji je ranije nešto radio na drugom objektu je i teže poslove radio za puno manju satnicu i sve sa računima, cijenama, onako kako jeste.
foton

#20088 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by foton »

Hakiz wrote: 17/10/2024 18:48

Ali, gore je ono "Ne znam smijem li da upalim". Ni sam ne zna da li je napravio :shock:

Sljedeći, molim.
Zar nisi ti zagovornik sistema u kojem majstor samo radi svoj posao? Ne radi valjda tvoj majstor 3 posla i to za pola plate??? Ili ne placa porez? Je li ti principi padaju u vodu na prvom majstoru?
pepeljara

#20089 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

To je problem sto svi samopriuceni majstori ne zele da kazu cijenu bez dolaska.

Zato dogovoris dolazak i kazes skup si cao.
Kad budete cijenili svoje pare kao i on svoje mozda i bude usluga i cijena bara bara
Lain Coubert

#20090 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

pepeljara wrote: 17/10/2024 18:55 To je problem sto svi samopriuceni majstori ne zele da kazu cijenu bez dolaska.

Kad budete cijenili svoje pare kao i on svoje mozda i bude usluga i cijena bara bara
Pa neće većina ni da kažu cijenu ni okvirno a isto tako ni mnoge firme koje se bave tim nekim radovima neće da kažu, sve im nešto zavisi od ovog ili onog, moraju pogledati, poslat ljude da vide, cjenovnika nema nikakvog.

Da im kažeš hoću zamijeniti recimo tri šaltera šta se tu ima analizirati toliko. Cijena usluge zamjene, cijena šaltera 1 ili 2 ili 3 zavisno od modela i vozdra.
elcaliente

#20091 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Sanjarko wrote: 16/10/2024 09:49 Ja sam rekao da se slazem s tim i da je forumas neki koji je to rekao negdje treba samo primjenjivati Partizanske metode, a to je streljanje za sto sta od ratnog profiterstva/profiterstva pa nadalje, ali nema ko, narod suti jer je nemocan itd.
Pa narod je htio kapitalizam a ne socijalizam. Sto bi se sada bunio.
elcaliente

#20092 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Trappist wrote: 16/10/2024 14:08
vjeshalica wrote: 16/10/2024 12:30
Trappist wrote: 16/10/2024 09:45

ma nek deru, nismo bolje ni zasluzili. Nijedan politicar vec godinu dana nije spomenuo cijene ni inflaciju, svi se prave kao da ne postoji ovo ludilo. Bingo i konzum su vec skuplji od prodavnica u hrvatskoj, italiji, sloveniji, njemackoj, austriji, a vidjet cemo za koju godinu sta ce biti. Osim ako lidl ne prodrma trziste, sto se zaista nadam da ce se desiti
Vi se uzdate u Lidl vec duze vrijeme ,dok on dodje bice cijene 5x vece....
pa sta cemo eto, nadati se da ce bingo sam od sebe spustiti cijene :lol:
Kakva je to ekonomska logika da oni namjerno zaradjuju manje.
Ako je pavlaka u Bingu 5km, on ce je ponuditi za 4,90.
Neki drugi proizovd ce mu biti skuplji nego u Bingu da izjednaci i to je to.
elcaliente

#20093 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

ElRe wrote: 16/10/2024 14:48
Mi smo osjetno jeftiniji od SCG. Kod njih 500g kafe je već 7-8 eura, Milka 250-300g je 5-6 eura, Najlepše želje još malo skuplje. Voće, povrće, crveno meso sve drastično skuplje nego kod nas. Nafta, struja, benzin, telekom enormno skuplje nekog kod nas. U Novom Pazaru 1kg teletine bez kosti je 17 eura, teletina sa kostima 9 eura, 1kg sjeničkog sira je 12 eura...

Mi smo medju jeftinijim zemljama centralne i istočne Evrope.
U Srbiji je benzin bas skup, nisam mogao da vjerujem kada sam vidio.
Al oni se ne bune na to.
Njihova prednost je da su im sela jaka i puno hrane proizvode.
Hakiz

#20094 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

foton wrote: 17/10/2024 18:55
Hakiz wrote: 17/10/2024 18:48

Sljedeći, molim.
Zar nisi ti zagovornik sistema u kojem majstor samo radi svoj posao? Ne radi valjda tvoj majstor 3 posla i to za pola plate??? Ili ne placa porez? Je li ti principi padaju u vodu na prvom majstoru?
Mislim da si fulio u želji za cinizmom. Malo razmisli.
Sanjarko

#20095 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote: 17/10/2024 19:09
Sanjarko wrote: 16/10/2024 09:49 Ja sam rekao da se slazem s tim i da je forumas neki koji je to rekao negdje treba samo primjenjivati Partizanske metode, a to je streljanje za sto sta od ratnog profiterstva/profiterstva pa nadalje, ali nema ko, narod suti jer je nemocan itd.
Ovo njesra garant nije htio, ni rat itd. Ni na Zapadu ili vecini Zapada nije ovako. U Americi cak sredzeno je koliko toliko stanje naspram naseg. Ovo je sve nekako od danas do sutra i na horuk, metez jednostavno receno.

Ne znam, i nesto sumnjam i u glasanje, kad se sad lazizaju izbori itd, kradu glasovi i sl, stima sto sta, ko zna sta je se tad radilo.
Sanjarko

#20096 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Ma zacijenit nije problem, ali problem je sto svi precjenjuju, ne mislim tu na majstore uopste, oni krdo samo slijede kao i narod. Ko oni Mamuti kad su lovljeni, svi slijede jednog i gdje su zavrsavali, u ponoru/bezdanu.
pepeljara

#20097 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Lain Coubert wrote: 17/10/2024 19:06
pepeljara wrote: 17/10/2024 18:55 To je problem sto svi samopriuceni majstori ne zele da kazu cijenu bez dolaska.

Pa neće većina ni da kažu cijenu ni okvirno a isto tako ni mnoge firme koje se bave tim nekim radovima neće da kažu, sve im nešto zavisi od ovog ili onog, moraju pogledati, poslat ljude da vide, cjenovnika nema nikakvog.

Da im kažeš hoću zamijeniti recimo tri šaltera šta se tu ima analizirati toliko. Cijena usluge zamjene, cijena šaltera 1 ili 2 ili 3 zavisno od modela i vozdra.
pa ako nemaju cjenovnik znaci da ne rade po zakonu.
Svaka firma i obrt moraju imati cjenovnik.

Ukuicas na olx 10000 majstora...

sigurno sam aimo 10x u zadnje dvije godine neke intervencije. Bez okvirne cijene ne zelim ni da izlazi. Druze koliko ti je sat - ne znas, zdravo.
Fixno popravak ili cijena po satu.
:bih:
Naslovnica

#20098 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Pošto je da ti, recimo, Mibral ili Euro-Asfalt , asfaltiraju 200m pristupnog puta do vikendice, može li se naći na internetu?
Ili da ti Elko-Marić uradi električne instalacije u kući?
Naravno da ne može.
Kakvi ba cjenovnici?
Prvo se vidi situacija na terenu pa se da ponuda.
Ne može ti niko dati fiksnu cijenu za ugradnju 20 prekidača u objektu, taj cjenovnik nećeš naći
elcaliente

#20099 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Sanjarko wrote: 17/10/2024 19:22
Ovo njesra garant nije htio, ni rat itd. Ni na Zapadu ili vecini Zapada nije ovako. U Americi cak sredzeno je koliko toliko stanje naspram naseg. Ovo je sve nekako od danas do sutra i na horuk, metez jednostavno receno.

Ne znam, i nesto sumnjam i u glasanje, kad se sad lazizaju izbori itd, kradu glasovi i sl, stima sto sta, ko zna sta je se tad radilo.
Pa izgleda da jeste upravo to htio. Vecini odgovara, zato se niko ne buni.
Sanjarko

#20100 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

elcaliente wrote: 17/10/2024 19:50
Sanjarko wrote: 17/10/2024 19:22

Pa izgleda da jeste upravo to htio. Vecini odgovara, zato se niko ne buni.
Pa bunio se, ali odmah bune sjecene u startu od vremena Batona do Gradascevica pa do nedavnih buna. Jos bunu je ovdje sada tesko dici od straha od rata, a i nema ko. Oni koji nisu u Halki su ili stari ili bolesni ili nesto slicno.

Zamisli mene da dignem bunu, sta mislis sta bi mi se desilo. Sch imam, kad bi se pobunio ili bi me policija roknula, ili bi me strpali na psihijatriju na zatvoreni odjel i jos bi me svezali.

Ne znam sta tacno od naroda ocekujete, previse mislim da ocekujete.
Post Reply