Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#31276 Re: Autoputevi u BiH

Post by PreWiBa »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 11/10/2024 23:13
sehohari wrote: 11/10/2024 22:53
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 11/10/2024 22:47 E vala bas nam cesta prema Turskoj treba biti prioritet. Ko uopste ide tamo cestom osim kamiondzija i svercera?

Imamo dosta avio linija za to, taman. Nek oni ulazu pare u ovo od sjevera do juga.
Inače pored EU drugi putni pravci nam vode za Ameriku, Kinu...?
Hajd da mi prvo zavrsimo ovo prema EU, pa mozemo onda dalje birati i razmisljati o drugim autoputevima.
Ne razumijem.

Svakako je put za EU uvijek prioritet.
Mada, u pravu si.

Problem je što nam više nego puteva prema EU fali komunikacija unutar države.

Tuzla-Sarajevo, Bihać-Srednja Bosna je puno važnije.

Znam da je to utopija, ali meni bi bila dobra ideja gradnja ceste iz Sarajeva prema Krajini i onda napraviti tako što brži put prema Istri i Italiji. Da pored Ploča imamo još alternativa sa lukama poput one u Rijeci, a prije svega Trstu.
izbjeglica_iz_besmisla

#31277 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Apsolutno.

Ako cemo u sta ulagati kad zavrsimo dio prema EU onda neka bude unutar drzave. Tu je i finansijski najveca isplativost, sto zbog kolicine prometa sto zbog ekonomske koristi koju ce to donijeti.

Put prema turskoj, bugarskoj, srbiji to nije. Pogotovo jer ce se svakako izgraditi maltene 80% autoputa Sarajevo-Beograd za koju godinu - bez ikakvih dodatnih ulaganja mimo 5c.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 11/10/2024 23:25, edited 2 times in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#31278 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

PS nije put za cijelu krajinu prioritet, nema tu toliko vozila - znam jer idem svaki mjesec, poslije travnika ostane 10% prometa koliko ga ima na potezu Lasva-Travnik.

Dosta je da do Donjeg Vakufa dodje, da se izbjegne krkljanac oko viteza i komar.
So What!

#31279 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 11/10/2024 23:24 PS nije put za cijelu krajinu prioritet, nema tu toliko vozila - znam jer idem svaki mjesec, poslije travnika ostane 10% prometa koliko ga ima na potezu Lasva-Travnik.

Dosta je da do Donjeg Vakufa dodje, da se izbjegne krkljanac oko viteza i komar.
Planirana brza cesta kroz Srednju Bosnu bi od Travnika isla direktno prema Jajcu, ne bi se lomila prema D. Vakufu vise. Dalje kao sto kazes je relativno neoptereceno.
izbjeglica_iz_besmisla

#31280 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Cuo sam price da bi ovo od Nevic polja trebalo ici do Jajca. Nije mi imalo previse smisla, ali ako planiraju zaobici Vakuf onda je to top ideja.

Ima li igdje prijedlog trase, bas me zanima kuda je misle progurati?
sahbazzz

#31281 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sahbazzz »

Ma nema tu jos nikakvog prijedloga, a realno dionica Turbe - Jajce nece ni za 30 godina doci na red, daj Boze da grijesim.
I zasto je dobra ideja zaobilazenje D. Vakufa, valjda je cilj povezati sve gradove u drzavi? Mislim da ce se oni dobro buniti ako ne budu povezani sa trasom.
HelaS

#31282 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 12/10/2024 08:18 Cuo sam price da bi ovo od Nevic polja trebalo ici do Jajca. Nije mi imalo previse smisla, ali ako planiraju zaobici Vakuf onda je to top ideja.

Jedino dugim tunelom do Jajca, ako neće niz Vrbas
izbjeglica_iz_besmisla

#31283 Re: Autoputevi u BiH

sahbazzz wrote: 12/10/2024 10:52 Ma nema tu jos nikakvog prijedloga, a realno dionica Turbe - Jajce nece ni za 30 godina doci na red, daj Boze da grijesim.
I zasto je dobra ideja zaobilazenje D. Vakufa, valjda je cilj povezati sve gradove u drzavi? Mislim da ce se oni dobro buniti ako ne budu povezani sa trasom.
Pa zato sto ce cijeloj krajini put biti kraci 20-ak km, a ljudi iz donjeg vakufa ce imati "samo" 15 km dobre magistrale do te brze ceste, nije to strasno.
So What!

#31284 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 12/10/2024 08:18 Cuo sam price da bi ovo od Nevic polja trebalo ici do Jajca. Nije mi imalo previse smisla, ali ako planiraju zaobici Vakuf onda je to top ideja.

Nevic Polje - Travnik - Turbe

Image

Turbe - Dolina Rike - Jajce

Image
sahbazzz

#31285 Re: Autoputevi u BiH

Post by sahbazzz »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 12/10/2024 11:54
sahbazzz wrote: 12/10/2024 10:52 Ma nema tu jos nikakvog prijedloga, a realno dionica Turbe - Jajce nece ni za 30 godina doci na red, daj Boze da grijesim.
Pa zato sto ce cijeloj krajini put biti kraci 20-ak km, a ljudi iz donjeg vakufa ce imati "samo" 15 km dobre magistrale do te brze ceste, nije to strasno.
Ako bi bio neki krak da i taj kraj pokrije, ok mi je to. Ona trenutna magistrala i nije neka sreća, možda kada bi napravili treću traku gdje god mogu pa bi i to bilo prihvatljivo, jer pretpostavljam da bi oni do te brze ceste išli prema Oborcima.

Ma ustvari ne znam sto razmišljam o tome, ja to sve neću dozivit, iduća generacija neka spaja 😃
moon_walker_90

#31286 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by moon_walker_90 »

Krajina treba autoput ili brzu cestu sa Karlovcem preko Velike Kladuse i brzu cestu do Jajca i Ključa kroz srednju Bosnu. Mislim da bi EU dosta toga finansirala za spoj sa Karlovcem da ima interesa.
izbjeglica_iz_besmisla

#31287 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Nema tu finansijske racunice, mislim. Hajd i nekako taj potez bihac-cazin-kladusa-karlovac, tu se dosta prometa vrti ako nista zbog dijaspore, al ovo ostalo jok.

Ako hoce sta jos spajati nek spajaju dalje cazin-krupa-novi (jer dotle RS zeli graditi autoput), a ne dolje na jajce preko petrovca i kljuca. Premalo tu auta ide, a ako se spoji autoput do prijedora ili novog ici ce jos manje.
nineinchnails

#31288 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by nineinchnails »

zippoo87 wrote: 10/10/2024 23:41
Maliodmene wrote: 10/10/2024 23:08 Ovo je sad top kako se radi i kojom brzinom u odnosu na ono prije
Sve je to relativno.
Prije 3-4 godine se radili oni vijadukti od Zenice prema Doboju .Sada opet kada prodjes,sve to visi u zraku...onda dalje ides i pored magistrale sve se radi ,pa onda ide neki dio gdje nema nista pa opet se radi i tako. Sada i ovo od Zepca prema Medakovu...ono,vidi se da se radi ali ko zna kada ce biti asfalt na tome .

Da ima imalo pravde,svi ovi muljatori u direkcijama AC FBiH i ostali,koji su zbog vlastitih talova i interesa usporavali,obarali tendere,prepravljali dokumente,mijenjali trase i sta sve nisu radili...visili bi na banderama,svezani za muda. Da imam poluge moci,ja bi ih tako za muda zive objesio,dok ne pocrkaju ta govna.
Zavrsetak gradnje autoputa 2050 godine, garant.
Dr Arsla

#31289 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

nineinchnails wrote: 14/10/2024 15:20
zippoo87 wrote: 10/10/2024 23:41
Maliodmene wrote: 10/10/2024 23:08 Ovo je sad top kako se radi i kojom brzinom u odnosu na ono prije
Sve je to relativno.
Prije 3-4 godine se radili oni vijadukti od Zenice prema Doboju .Sada opet kada prodjes,sve to visi u zraku...onda dalje ides i pored magistrale sve se radi ,pa onda ide neki dio gdje nema nista pa opet se radi i tako. Sada i ovo od Zepca prema Medakovu...ono,vidi se da se radi ali ko zna kada ce biti asfalt na tome .

Da ima imalo pravde,svi ovi muljatori u direkcijama AC FBiH i ostali,koji su zbog vlastitih talova i interesa usporavali,obarali tendere,prepravljali dokumente,mijenjali trase i sta sve nisu radili...visili bi na banderama,svezani za muda. Da imam poluge moci,ja bi ih tako za muda zive objesio,dok ne pocrkaju ta govna.
Zavrsetak gradnje autoputa 2050 godine, garant.
Tamam :izet:
Haris.ba

#31290 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

2050. se se jos kopati Prenj i Hranjen.
Haris033

#31291 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris033 »

Doci ce i vama iz EA iHeringa, kao i iz JP AC FBiH, SIPA glave jednog lijepog jutra, kao i svima Vama što ih štitite!
So What!

#31292 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ponovo raspisan tender za konsultanta nadzora radova na poddionici Ozimice-Poprikuše - Vrijednost ugovora 4,7 mil EUR
Image

Autoceste FBiH su objavile tender za izbor konsultanta za nadzor izgradnje autoceste na koridoru Vc, poddionica Ozimice-Poprikuše.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, procijenjena vrijednost ugovora je 4,7 mil EUR bez PDV-a i finansiraće ga Evropska investiciona banka (EIB). Rok za prijem ponuda je 30. decembar 2024. godine do 11 sati.

Kako je eKapija ranije pisala međunarodni tender za usluge nadzora radova nad izgradnjom poddionice Ozimice-Poprikuše, sastavnom dijelu dionice Koridora Vc Medakovo-Poprikuše je poništen, i niko nije izabran za pobjednika.

To je epilog dešavanja, nakon što je tender raspisan u maju 2022. godine, a čija je vrijednost i tada procijenjena na 4,7 mil EUR, a trajanje posla je predviđeno od 48 mjeseci.

Iz Autocesta FBiH za naš portal su tim povodom istakli da je donesena Odluka o pokretanju novog postupka odabira nadzora uz saglasnost kreditora na predmetnoj dionici.

- Na osnovu instrukcije međunarodnog kreditora, a sa ciljem ubrzanja procesa, predmetni postupak će se sprovesti putem otvorenog postupka bez pretkvalifikacije - istakli su u Autocestama FBiH i dodali da smatraju da poništavanje tendera neće imati negativne posljedice na planirane rokove početka izgradnje jer je donesena Odluka o provedbi ubrzanog postupka odabira nadzora na predmetnoj dionici i da su rokovi usklađeni.

Kada govorimo o samom početku radova na ovoj dionici sjevernog dijela Koridora Vc, iz Autocesta su za eKapiju naveli da je proces evaluacije odabira izvođača u završnoj fazi i da očekuju dodjelu ugovora i odabir izvođača radova na predmetnoj dionici u skladu sa planiranim i usuglašenim rokovima sa međunarodnim kreditorom a to je početak zadnjeg kvartala 2024. Početak gradnje je planiran do kraja 2024. godine.

Podsjećamo, Autoceste FBiH su polovinom aprila 2023. godine objavile međunarodni tender za izgradnju posljednje dionice autoceste na sjevernom dijelu Koridoru Vc, odnosno dionice Ozimice-Poprikuše ukupne dužine 12 kilometara, čija procijenjena vrijednost nabavke radova iznosi 300 mil EUR, dok je predviđeni rok izgradnje 24 mjeseca.

Raspisivanjem ovog tendera i početkom gradnje dionice Ozimice-Poprikuše, od Maglaja do Žepča, zaokružena će biti izgradnja autoceste na sjeveru Koridora Vc.

Na dionici Ozimice-Poprikuše predviđena je izgradnja devet mostova ukupne dužine 4.333 metara, a veći i zahtjevniji objekti su projektirani preko korita rijeke Bosne, magistralne ceste i željezničke pruge. Trasa uključuje i izgradnju pet tunela ukupne dužine 5.677 metara.
eKapija
RJ57

#31293 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

rok dostave 30.12 :roll: neće se te ponude ni otvoriti do proljeća a kamoli nešto više.
toliko o lasićevom ubrzanom procesu tendera za nadzor i početku gradnje u 4.kvartalu 2024. biće dobro ako počnu u 4.kvartalu 2025. a ni 2026 me nebi nimalo iznenadila. ostaće to neko vrijeme rupa kad se akobogda sve ostalo otvori.

dionica je duga, 12km, elem za naše uslove preduga. od toga je 10km u objektima. za to će im trebati možda čak i pet godina, elem načekaćemo se dobro da se tuda provozamo
Kuvet

#31295 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Kuvet »

RJ57 wrote: 16/10/2024 16:39 rok dostave 30.12 :roll: neće se te ponude ni otvoriti do proljeća a kamoli nešto više.
toliko o lasićevom ubrzanom procesu tendera za nadzor i početku gradnje u 4.kvartalu 2024. biće dobro ako počnu u 4.kvartalu 2025. a ni 2026 me nebi nimalo iznenadila. ostaće to neko vrijeme rupa kad se akobogda sve ostalo otvori.

dionica je duga, 12km, elem za naše uslove preduga. od toga je 10km u objektima. za to će im trebati možda čak i pet godina, elem načekaćemo se dobro da se tuda provozamo

Zivot mi cijeli prodje u cekanju autoputa WC. 300km, sa tunelima, vijaduktima, 50 godina ce trebati sigurno. Pokusaj od drzave. Smece.
So What!

#31296 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Pogledajte kako izgleda brza cesta Lašva - Nević Polje: Završetak radova do kraja godine
Image

Na dionica brze ceste Lašva - Nević Polje radovi će biti završeni do kraja godine, ukoliko vremenski uvjeti budu išli na ruku izvođaču radova, a sve će to uveliko olakšati putovanje kroz Srednju Bosnu.

Radovi od petlje u Vitezu do petlje u Nević Polju na dionici ukupne dužine 4,8 kilometara za sada idu planiranom dinamikom, a za očekivati je da isti budu završeni do kraja godine. Ipak, ono na što izvođač radova ne može utjecati jeste vrijeme, koje bi moglo prolongirat završetak radova.

Image
Trasa petlja Vitez - petlja Nević Polje (crveni dio)

Na terenu dionice dužine 4,8 kilometara izvode se radovi asfaltiranja kolovozne konstrukcije glavne trase brze ceste i objekata, a u toku je i izgradnja kružnog toka Nević Polje.

Iz Autocesta FBiH su nam kazali da su u toku i završni radovi na unutrašnjoj i vanjskoj odvodnji brze ceste i objekata, radovi na humusiranju bankina, razdjelnog pojasa i kosina nasipa brze ceste, postavljanju rasvjete u zoni petlje Nević Polje, radovi na postavljanju saobraćajne opreme i signalizacije, uređenju korita rijeke Lašve i radovi na servisnim cestama.

Istakli su da su u toku i radovi koji su definisano ugovorom o prijateljskom okruženju, a koji podrazumijevaju one projekte koji su definisani u saradnji s lokalnom zajednicom.

S tim u vezi gradi se i novi most na lokalnoj cesti prema naselju Gladnik, novi potputnjak ispod trupa brze ceste za vezu naselja Nova Bila - Nević Polje, kanalizacionog kolektora Putićevo - Nova Bila i u naselju Gladnik, sanacija lokalne ceste u Nević Polju i izrada projektne dokumentacije mosta preko rijeke Lašve u nastavku na pravac novog potputnjaka ispod brze ceste.

"Istovremeno uveliko se provode sve aktivnosti za početak gradnje LOT 4, a koji prolazi kroz poslovnu zonu u Vitezu, a sve s ciljem da prva dionica brze ceste kroz Lašvansku dolinu LOT 5 bude spojen na magistranu cestu M-5, kako bi bila u funkciji što prije. U proteklom periodu sva dokumentacija je preuzeta od JP Cesta FBiH, te su objavljeni razgovori sa privrednicima i Općinom Vitez, pokrenute aktivnosti na dopuni dokumentacije, te započinjanju eksproprijacije, što predstavlja preduslov za sam početak izgradnje", zaključili su za Klix.ba.

Trasa koja polazi neposredno nakon poslovne zone u Vitezu vodi do mjesta Nević Polje, odnosno raskrsnice koja vodi ka Novom Travniku sa magistralnog puta M-5, uveliko će olakšati saobraćanje i gužve na ovom dijelu puta.

Po završetku cjelokupne trase Lašva - Nević Polje, uključenje će biti planirano s petlje u Lašvi, a planirano je da cesta ide lijevom stranom obale rijeke Lašve, suprotno od postojeće ceste Lašva - Vitez.
Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#31297 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

RJ57

#31298 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Kuvet wrote: 18/10/2024 00:06
RJ57 wrote: 16/10/2024 16:39 rok dostave 30.12 :roll: neće se te ponude ni otvoriti do proljeća a kamoli nešto više.

Zivot mi cijeli prodje u cekanju autoputa WC. 300km, sa tunelima, vijaduktima, 50 godina ce trebati sigurno. Pokusaj od drzave. Smece.
fazon je u tome da ne treba čekati da se to napravi. ako ti se ide ideš odma’ :D
izbjeglica_iz_besmisla

#31299 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Nisam skontao za ovu dionicu u nevic polju...

Hoce li biti pristupnih cesta pa da se od kraja godine pusti bar ova dionica u promet, il jos treba cekati?
Haris.ba

#31300 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 18/10/2024 19:06 Nisam skontao za ovu dionicu u nevic polju...

Hoce li biti pristupnih cesta pa da se od kraja godine pusti bar ova dionica u promet, il jos treba cekati?
Jos cekati. Nije napravljen spoj sa magistralom ni sa jedne strane.
Post Reply