Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
1Dante1

#9326 Re: Mobilni radari / kamere

Post by 1Dante1 »

escobar__ wrote: 15/10/2024 12:22 Nemam problem s tim da ti voziš i 20, slobodno, ali onda prihvati kritiku kada ti neko kaže da ometaš saobraćaj
Nemoj ni ti imati problem kad ti neko kaze da si los vozac kada vozis preko ogranicenja. Ostatak recenice nema potrebe komentarisati, jer je generaliziranje. Evo ja ne stiscem gas, kakav god da je kreten, ili drzim brzinu i pomjeram se udesno, ili skidam nogu s gasa.
mirota

#9327 Re: Mobilni radari / kamere

Post by mirota »

a sve ti je to odokativno, glede preticanja preko pune u SRB.juce scena, pretice nas 3 auta kamion na pravcu koji ide 50, i lik koji je prvi pretekao na 90 na sat naglo koci i bez migavca skrece lijevo, umalo ovaj ispred mene ga ne udari, ali lik, mjesto da saceka iza kamiona i ne pretice, jer je to njegovo mjesto skretanja 200 metara od preticanja krece i pretice, kakvi idioti su na putevima
Laplace

#9328 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Laplace »

mirota wrote: 16/10/2024 09:58 a sve ti je to odokativno, glede preticanja preko pune u SRB.juce scena, pretice nas 3 auta kamion na pravcu koji ide 50, i lik koji je prvi pretekao na 90 na sat naglo koci i bez migavca skrece lijevo, umalo ovaj ispred mene ga ne udari, ali lik, mjesto da saceka iza kamiona i ne pretice, jer je to njegovo mjesto skretanja 200 metara od preticanja krece i pretice, kakvi idioti su na putevima
Živčani vozači. Ne može on ni tih 200 metara voziti iza kamiona, mora sad i odmah preteći.
escobar__

#9329 Re: Mobilni radari / kamere

Post by escobar__ »

1Dante1 wrote: 16/10/2024 09:56
escobar__ wrote: 15/10/2024 12:22 Nemam problem s tim da ti voziš i 20, slobodno, ali onda prihvati kritiku kada ti neko kaže da ometaš saobraćaj
Nemoj ni ti imati problem kad ti neko kaze da si los vozac kada vozis preko ogranicenja. Ostatak recenice nema potrebe komentarisati, jer je generaliziranje. Evo ja ne stiscem gas, kakav god da je kreten, ili drzim brzinu i pomjeram se udesno, ili skidam nogu s gasa.
Ako zakon toleriše vožnju blago preko ograničenja nema potrebe da mi ti ili neko drugi govori kako sam loš vozač.
HelaS

#9330 Re: Mobilni radari / kamere

Post by HelaS »

escobar__ wrote: 16/10/2024 10:33
1Dante1 wrote: 16/10/2024 09:56
Ako zakon toleriše vožnju blago preko ograničenja nema potrebe da mi ti ili neko drugi govori kako sam loš vozač.
Nisam siguran da zakon u BiH toleriše vožnju ikako preko ograničenja, ne samo blago, tolerišu je policija i prekršajni sudovi
1Dante1

#9331 Re: Mobilni radari / kamere

Post by 1Dante1 »

escobar__ wrote: 16/10/2024 10:33 Ako zakon toleriše vožnju
zakon nema sta tolerisati. Zakon jasno kaze koja je maksimalna dozvoljena brzina. Prema tome, los si vozac, ne poznajes ni propise, niti znakove.
escobar__

#9332 Re: Mobilni radari / kamere

Post by escobar__ »

1Dante1 wrote: 16/10/2024 10:38
zakon nema sta tolerisati. Zakon jasno kaze koja je maksimalna dozvoljena brzina. Prema tome, los si vozac, ne poznajes ni propise, niti znakove.
Apsolutno je jasno šta sam htio reći ali mi se svakako ne da nadjebavat s onim koji ometaju normalan protok saobraćaja pa ću stat ovdje.

Dobro, loš sam vozač. :thumbup:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#9333 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Romeo 80 »

Kako se razmnozise ovi novi moderni "sigurni" vozaci (citaj sline koje se razvlace po putu), nikad nam gora situacija po pitanju sigurnosti u saobracaju nije bila.
Ne mogu vjerovati sta cu napisati, ali nostalgija me hvata za trkacima od prije 10/15 godina, kada si bar kao covjek mogao voziti normalnim brzinama uobicajenim za vozilo na motorni pogon.
Ovo danas je sve gola marva. Kompleksasi koji misle da su sami na svijetu i koji nemaju mrvu empatije prema drugima.

Predjes u susjednu Hrvatsku, pa se odmoris za volanom. :roll:
mirota

#9334 Re: Mobilni radari / kamere

Post by mirota »

Romeo 80 wrote: 16/10/2024 11:30 Kako se razmnozise ovi novi moderni "sigurni" vozaci (citaj sline koje se razvlace po putu), nikad nam gora situacija po pitanju sigurnosti u saobracaju nije bila.
Ne mogu vjerovati sta cu napisati, ali nostalgija me hvata za trkacima od prije 10/15 godina, kada si bar kao covjek mogao voziti normalnim brzinama uobicajenim za vozilo na motorni pogon.
Ovo danas je sve gola marva. Kompleksasi koji misle da su sami na svijetu i koji nemaju mrvu empatije prema drugima.

potpisujem, je li manje mrtvih s novim zakonom ili npr 2005, NIJE...dakle, svako ce i dalje voziti kako zna, samo su opasnost i spori vozaci, jer dodatno stvaraju nervozu vozacima koji kad su ok uslovi malo brze voze, naravno ne puno preko +10 :izet:
BadBoy

#9335 Re: Mobilni radari / kamere

Post by BadBoy »

Romeo 80 wrote: 16/10/2024 11:30 Kako se razmnozise ovi novi moderni "sigurni" vozaci (citaj sline koje se razvlace po putu), nikad nam gora situacija po pitanju sigurnosti u saobracaju nije bila.

I ja sam nešto slično napisao neki dan, oni stari rejseri u nabuđenim Kadettima GS koji samo prouzje pored - međutim moram biti iskren i reći da je manje nesreća sa ozbiljnim posljedicima (daleko manje obmotanih oko bandere). Ali da jedu živce -jedu samo tako
zdruzdjo

#9336 Re: Mobilni radari / kamere

Post by zdruzdjo »

Ima li negdje update-ovan spisak ovih sparti po gradu. Ja pojma nemam o tome jer ne gledam u te stvari a sinoc mi kaze drug da su ih nacickali po gradu dosta.
Moram prevuci punicin auto od gladnog polja(mostarsko raskrsce)do kuce njene u pofalicima. Stajao mjesecima u garazi na vikendici i istekla registracija prije nekih 20-ak dana. Nakon koliko ide ono vracanje tablica?
drug_profi

#9337 Re: Mobilni radari / kamere

Post by drug_profi »

Mjesec table važe.
A ne vjerujem da ćeš moći sparte zaobići. Jeftinije ti je na šlepu auto do tehničkog, skini table obavezno jer te slika i na šlepi kao da si u saobraćaju.
liyf

#9338 Re: Mobilni radari / kamere

Post by liyf »

zdruzdjo wrote: 17/10/2024 09:40 Ima li negdje update-ovan spisak ovih sparti po gradu. Ja pojma nemam o tome jer ne gledam u te stvari a sinoc mi kaze drug da su ih nacickali po gradu dosta.
Moram prevuci punicin auto od gladnog polja(mostarsko raskrsce)do kuce njene u pofalicima. Stajao mjesecima u garazi na vikendici i istekla registracija prije nekih 20-ak dana. Nakon koliko ide ono vracanje tablica?
Ma imas ih doslovno na svakom koraku, vidi na BIHAMKovoj web stranici, najbolje i najjeftinije ti je platiti slep sluzbu
noviclan

#9339 Re: Mobilni radari / kamere

Post by noviclan »

Image

'naci u svih pet saobracajnih traka je "ogranicenje" 50km/h
Ateista

#9340 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Ateista »

1Dante1 wrote: 16/10/2024 10:38
Zakon i jasno kaze za sta postoji kazna a za sta ne.

Nego, vidim tebi dobar vozac znaci onaj koji poznaje znakove i propise? Malo cudna definicija, mislim da si nesto pomijesao, znakove i propise moze nauciti svako, pa i malo dijete, ali moze li biti dobar vozac?
inflames

#9341 Re: Mobilni radari / kamere

Post by inflames »

Svaki dobar vozač (u saobraćaju) zna saobraćajne propise.
Međutim, ne znači da je dobar vozač onaj koji zna saobraćajne propise.

Treba pisati onim matematičkim znakovima da ne bi dolazilo do zabune izgleda :-)

E sad što mi svi sebi dajemo za pravo da tumačimo zakone i propise pa sebi smislimo ograničenje koje nam odgovara, na stop stajemo 3 metra iza njega i to samo ako je nepregledno, gazimo pune linije i parkiramo gdje treba i ne to je već drugi dio opanaka, ali eto krećem od sebe.
helpdesk1

#9342 Re: Mobilni radari / kamere

Post by helpdesk1 »

Ateista wrote: 15/10/2024 13:11
NediM17 wrote: 15/10/2024 12:07
Ateista wrote: 15/10/2024 08:08
Mislis ogranicenjem brzine? :D
Treba da vozim 100 na autoputu? :-)
Kolutaj ti ocima kol'ko hoces.
U pitanju je ogranicenje brzine u tunelu na autocesti, s razlogom je 100 km/h.
Sa razlogom za one koji ne znaju voziti i voze neku kantu, takvih realno i jeste vecina...
Svi su danas injžinjeri. Ima li u tunelu zaustavna traka? Nema! Ne radi se o tome da li neko zna voziti ili ne :run:
Ateista

#9343 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Ateista »

inflames wrote: 18/10/2024 11:54 Svaki dobar vozač (u saobraćaju) zna saobraćajne propise.
Međutim, ne znači da je dobar vozač onaj koji zna saobraćajne propise.

Treba pisati onim matematičkim znakovima da ne bi dolazilo do zabune izgleda :-)

E sad što mi svi sebi dajemo za pravo da tumačimo zakone i propise pa sebi smislimo ograničenje koje nam odgovara, na stop stajemo 3 metra iza njega i to samo ako je nepregledno, gazimo pune linije i parkiramo gdje treba i ne to je već drugi dio opanaka, ali eto krećem od sebe.
Fazon je sto je poznavanje propisa najmanje bitno u ovoj prici, jer vecina koji krse propise to rade svjesno, dakle nije pitanje poznavanja. Isto tako, samo postovanje propisa nema veze sa tim da li je neko dobar vozac ili ne, ima i dobrih i losih vozaca koji i postuju i ne postuju propise. Biti dobar vozac znaci znati prilagoditi brzinu uslovima na cesti i oko nje, znati odreagovati u datoj situaciji, procijeniti razne stvari i svasta nesto, to je ono sto nekog cini dobrim vozacem a ne poznavanje i postovanje propisa. Nije to sto govoris pitanje tumacenja necega na svoju ruku, vec jednostavno propisi su prilagodjeni prosjcnim vozacima i prosjecnim autima ali iz vremena od prije 50 godina. Danas svaki malo ozbiljniji vozac, sa slidnim i ispravnim autom moze bez problema potpuno sigurno na dosta mjesta voziti znatno brze od ogranicenja, ne uvijek i svugdje jer zavisi od raznih uslova na cesti ali cesto se moze, propisi jednostanvo nisu tome prilagodjeni. Ta prica oko znaka stop je odlican primjer besmislenih pravila da se staje ispred znaka odakle ne mozes nista vidjeti, kad bi stvarno svaki vozac stao na stop pa opet pred raskrsnicu, mozes zamisliti koji bi crikus nastao. Da ne govorim o tome koliko je preglednih raskrsnica gdje ima stop a dovoljan je trokut.
Ateista

#9344 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Ateista »

:thumbup:
helpdesk1 wrote: 18/10/2024 12:04
NediM17 wrote: 15/10/2024 12:07

Kolutaj ti ocima kol'ko hoces.
U pitanju je ogranicenje brzine u tunelu na autocesti, s razlogom je 100 km/h.
Sa razlogom za one koji ne znaju voziti i voze neku kantu, takvih realno i jeste vecina...
Svi su danas injžinjeri. Ima li u tunelu zaustavna traka? Nema! Ne radi se o tome da li neko zna voziti ili ne :run:
I bez zaustavne se moze bezbjedno voziti puno vise, i po potrebi zaustaviti ako nsletis na vozilo u kvaru u svojoj traci, samo treba biti fokusiran na voznju a ne drkati po mobitelu u toku voznje.
inflames

#9345 Re: Mobilni radari / kamere

Post by inflames »

Ateista wrote: 18/10/2024 12:29 Nije to sto govoris pitanje tumacenja necega na svoju ruku, vec jednostavno propisi su prilagodjeni prosjcnim vozacima i prosjecnim autima ali iz vremena od prije 50 godina. Danas svaki malo ozbiljniji vozac, sa slidnim i ispravnim autom moze bez problema potpuno sigurno na dosta mjesta voziti znatno brze od ogranicenja, ne uvijek i svugdje jer zavisi od raznih uslova na cesti ali cesto se moze, propisi jednostanvo nisu tome prilagodjeni. Ta prica oko znaka stop je odlican primjer besmislenih pravila da se staje ispred znaka odakle ne mozes nista vidjeti, kad bi stvarno svaki vozac stao na stop pa opet pred raskrsnicu, mozes zamisliti koji bi crikus nastao. Da ne govorim o tome koliko je preglednih raskrsnica gdje ima stop a dovoljan je trokut.
Upravo ti to i govorim, ne postoji tacan reper sta je tacno sta nije jer svi se slazemo da zakon nije prilagodjen vremenu i situaciji u praksi (inace ga ne bismo ni krsili u tim navedenim situacijama). Onda posto zakona nema (tj. ima ali eto smatramo da je besmislen) onda sami sebi smislimo mjerila. Jedan smisli jedno i misli da je to ispravno, drugi nesto svoje i tako u nedogled. Da je zakon normalan i prilagodjen onda bi bilo jasno da dobar vozac postuje pravila i to bi se podrazumijevalo. I eto, svi smo dobri vozaci po nekim svojim pravilima.
Ateista

#9346 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Ateista »

inflames wrote: 18/10/2024 12:40
Ateista wrote: 18/10/2024 12:29 Nije to sto govoris pitanje tumacenja necega na svoju ruku, vec jednostavno propisi su prilagodjeni prosjcnim vozacima i prosjecnim autima ali iz vremena od prije 50 godina. Danas svaki malo ozbiljniji vozac, sa slidnim i ispravnim autom moze bez problema potpuno sigurno na dosta mjesta voziti znatno brze od ogranicenja, ne uvijek i svugdje jer zavisi od raznih uslova na cesti ali cesto se moze, propisi jednostanvo nisu tome prilagodjeni. Ta prica oko znaka stop je odlican primjer besmislenih pravila da se staje ispred znaka odakle ne mozes nista vidjeti, kad bi stvarno svaki vozac stao na stop pa opet pred raskrsnicu, mozes zamisliti koji bi crikus nastao. Da ne govorim o tome koliko je preglednih raskrsnica gdje ima stop a dovoljan je trokut.
Upravo ti to i govorim, ne postoji tacan reper sta je tacno sta nije jer svi se slazemo da zakon nije prilagodjen vremenu i situaciji u praksi (inace ga ne bismo ni krsili u tim navedenim situacijama). Onda posto zakona nema (tj. ima ali eto smatramo da je besmislen) onda sami sebi smislimo mjerila. Jedan smisli jedno i misli da je to ispravno, drugi nesto svoje i tako u nedogled. Da je zakon normalan i prilagodjen onda bi bilo jasno da dobar vozac postuje pravila i to bi se podrazumijevalo. I eto, svi smo dobri vozaci po nekim svojim pravilima.
OK, to se onda slazemo, nisam te izgleda dobro shvatio sta si htio reci. Problem je samo sto ni neka prilagodjavanja zakona danasnjem vremenu ne bi to u potpunosti rijesila iz razloga sto ima velikih razlika u kvalitetu vozaca, ali i auta, pa je pitanje kome se prilagoditi. Logicno je prilagoditi se prosjeku i onima kojih je najvise, a uvijek ima onih koji su sposobniji i imaju bolja auta i mogu bezbjedno voziti brze od toga i koji ce i tada krsiti propis, ali i onih koji su toliko losi vozaci da bi i pri tim brzinama bili opasni. Sad uvodjenje nekakvih kategorija vozaca bi bilo previse komplikovano, jednostavnije je ovako sve izjednaciti i onda oni bolji vozaci ispastaju, jer se moraju ili prilagodjavati propisima za prosjek, ili rizikovati kaznu. Svakako da svako za sebe misli da je dobar vozac, vecina misli da je njegova voznja ispravna i dobra, da je brzina kojom vozi bezbjedna, i vecina ce svakog ko vozi sporije od njega smatrati sporacem a onoga ko vozi brze smatrati opasnim. Bitno je da svako procijeni za sebe koliko i dokle moze bezbjedno, ali na zalost tu se najcesce grijesi i puno njih se precijeni i napravi sranje.
Dzontra_Volta

#9347 Re: Mobilni radari / kamere

Post by Dzontra_Volta »

Ateista wrote: 18/10/2024 12:30 :thumbup:
helpdesk1 wrote: 18/10/2024 12:04
I bez zaustavne se moze bezbjedno voziti puno vise, i po potrebi zaustaviti ako nsletis na vozilo u kvaru u svojoj traci, samo treba biti fokusiran na voznju a ne drkati po mobitelu u toku voznje.
Može, ako si vozač formule 1. :mrgreen:

irconbih

#9348 Re: Mobilni radari / kamere

Post by irconbih »

Nabacili su nove kamere, one trube kao što imaju u RS-u, na Butmirskoj cesti, prije skretanja za Butmir, a i u suprotnom pravcu. Postavljeni su dodatni znakovi ograničenja od 40 km/h, zbog radova, tako da će biti kazni k'o u priči.

:sax:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9349 Re: Mobilni radari / kamere

Post by mk ultra »

pa onaj uređaj ne snima brzinu
noviclan

#9350 Re: Mobilni radari / kamere

Post by noviclan »

irconbih wrote: 18/10/2024 15:33 Nabacili su nove kamere, one trube kao što imaju u RS-u, na Butmirskoj cesti, prije skretanja za Butmir, a i u suprotnom pravcu. Postavljeni su dodatni znakovi ograničenja od 40 km/h, zbog radova, tako da će biti kazni k'o u priči.

:sax:
Bit ce al' u kurcu javim prvi ako (kada) dodje kazna na 51 u butmirskoj cesti a vozio sam do 70
Post Reply