Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/10/2024 19:17
sehohari wrote: ↑15/10/2024 18:13
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑15/10/2024 13:17
A gdje pise da moramo biti muslimani?
Evo ja kao bosnjak nikad nebi potpisao da se BIH ukine a musliman nisam
To i jeste općenito tužna tragedija ljudi koji pokušavaju na silu da se odreknu nekog identiteta.
To što ti sebe ne smatraš muslimanom ne znači da nisi musliman, koliko čudno zvučalo.
Postoji unutrašnja i vanjska identifikacija.
To što ti nisi musliman ne znači da te neko iz vana ne posmatra kao takvog, jer pripadaš grupi koja je većinski muslimanska, imaš taj background i tkd.
Palestinski ateisti, pa čak i kršćani su u sličnom omjeru žrtve islamofobije prema arapima nezavisno od onoga u šta lično vjeruju.
U sličnom omjeru se i Nijemci, Italijani ili šta već pericpiraju kao kršćanski narodi, iako možda čak bukvalno kao narod većinom čine ateiste.
Znam jednu priču (mislim da sam to jednom ovdje već pisao), tokom građanskog rata neki Libanonac dođe do punkta vojske. Pita ga vojnik "gospodine, da li ste kršćanin, sunit ili šiit?", ovaj odgovori "ja sam ateista". Vojnik ga sad pita: "gospodine, da li ste kršćanin ateista, sunit ateista ili šiit ateista?".
Identitet, a pogotovo kolektivni, je kao jedna velika slagalica, čije su dijelove većinom postavili neki ljudi prije nas. Mi tu samo možemo izvući po koji djelić, ali posmatraoc će vazda opet vidjeti istu sliku.
To za libanonce sam primjetio pa ovdje jako cesto nose kriz da istaknu da su hriscani.Bosnjaci taj problem nemaju jer prije svega na prvu, ne odudaramo od evropljana, a oni koji znaju da smo muslimani znaju da smo prosjecno ”nikakvi muslimani( to mi je rekao jedan svedski vojnik koji je radio 90ih u tuzli)…kaze vi ste muslimani kao mi svedjani sto smo krscani
Dijelom to, a dijelom su jednostavno obični katolibani.
A šta bi tačno bio problem? Zašto bi ja na silu trebao da se predstavim kao nešto što nisam?
Pa nismo ni nekakva ciganija pa da se moramo stidjeti svoga porijekla.
Zašto bi ja trebao tačno da se ponosim time što sam nikakav vjernik? Što bi se ponosio time što neki random Šveđanin misli da nismo zadrti talibani?
Narod se ponosi svojom istorijom, svojim postignućima, svojoj arhitekturi, kulturi, umjetnosti.
Bosna je pet stoljeća bila integralan dio Osmanskog carstva. Moji pretci nisu bili grofovi, već paše sa zemljom, kulama i vakufima. To što ja sada ne klanjam pet puta na dan nema nikakve veze s tim. I ponosim se s tim dijelom svog nasljeđa.
Uopće ne razumijem zašto bi nekome, pogotovo ako je samo živio u Bosni, Pariz ili Beč bili bliži od Istanbula? Oboje se daju uklopiti u širi kolektivni identitet. Nismo mi evropljani zato što nismo neki muslimani, već je islam samim time što je dio našeg nasljeđa i dio evrope.
Nije ni čudo što Bošnjaci nemaju nikakv nacionalni, etnički identitet, što u mjestu najvećeg stradanja možeš kupiti pripadnika tog naroda za par maraka. Vrhunac životnog uspjeha mišljenje drugog.
Da se nadovežem na pravo pitanje diskusije, to što neko lično ne zna ništa o nama ili misli ovo-ono ne znači da nismo muslimani.
To što nismo vehabije ne znači da se AfD ili FPO ne sastaju sa Dodikom i čine srpskim nacionalistima najveće uporište, što džamije od nekakvih fašista znaju biti skrnavljene isto često koliko i turske, arapske ili šta već.