Zatvaranje željezare u Zenici?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply

Podrzavate li totalno zatvaranje ArcelorMittal zeljezare u Zenici?

Da
74
50%
Ne
66
44%
Ne znam
9
6%

Total votes: 149

Njanjavi

#176 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Njanjavi »

To smece odavno treba zatvorit.
Posebno mi idu na nerve ovi kmeketavci kojima neko dole radi pa glumataju dežurne advokate i aktiviste za opstanak tog kmetovskog nacina poslovanja.
Par hiljada rumenih porodica vlazi na kmetovski zivot i kme kme ne zatvarajte.
Sad je idealno vrjeme da se to dole rjesi za sva vremena.
Treba studiju izvodivosti odradit da se to dole sve dzuture ponudi nekom kineskom auto gigantu za fabriku auta.
Cista industrija relativno, čisca od ovog sranja.
Nema para u poluproizvodima, tu se odgajaju samo kmetovi.
Treba to prodat nekom auto gigantu da odgajamo djecu koja misle, dizajniraju, provode u djelo projekte preko prakse dole.
Povezes mašinski i metalurski fakultet sa tim i saljes omladinu dole da uce pravi zanat a ne da lopataju i budu kmetovi sa fakultetima kao sad.
Kinezima sad treba takvih lokacija jer smo blizu eu a nemamo stroge regulative kao oni.
Uključite vise mozgove, najlakse kenjkat politicar vaki politicar naki.
Ima vas dosta skolovanih koji mogu ovako nesto odradit.
skoronikako

#177 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by skoronikako »

Napraviti članak o nečemu, a da ne znaš kako to radi je debilno. Ugalj ne postoji u ArcelorMittalu Zenica. :lol:
Garava Devojka

#178 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Garava Devojka »

gikil, željezaru i rudnike zatvorit ustvari pošto su ovisni o željeznicama propast će i zatvorit se u roku 2 mjeseca.
dr_Evil

#179 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by dr_Evil »

Njanjavi wrote: 15/10/2024 12:44 To smece odavno treba zatvorit.
Posebno mi idu na nerve ovi kmeketavci kojima neko dole radi pa glumataju dežurne advokate i aktiviste za opstanak tog kmetovskog nacina poslovanja.
Treba studiju izvodivosti odradit da se to dole sve dzuture ponudi nekom kineskom auto gigantu za fabriku auta.
Treba to prodat nekom auto gigantu da odgajamo djecu koja misle, dizajniraju, provode u djelo projekte preko prakse dole.
Povezes mašinski i metalurski fakultet sa tim i saljes omladinu dole da uce pravi zanat a ne da lopataju i budu kmetovi sa fakultetima kao sad.
Kinezima sad treba takvih lokacija jer smo blizu eu a nemamo stroge regulative kao oni.

Nestanak bilo koje firme je nestanak znanja, pogotovo ovakvog giganta. Poluproizvod je upitna isplativost, ali opet neki od najbogatijih zive od poluproizvoda. Nece niko prijatelju otvorit fabriku automobila u BiH, pogotovo kinez. Cuvajmo sta imamo, i razvijajmo dalje. Kad curne ekonomija kao kad je curnula pocetkom zatvaranja ruskog trzista onda se vidi koliko su ovakve firme vazne.

Nismo mi u fazi da pravimo aute, vise smo u fazi da necemo uskoro znati napraviti nasice za sporeta. Proizvodnja celika je hi-tech nauka, umjesto da se prica o gasenju vise bi trebalo da se prica kako uvesti u proizvodnju nove vrste celika, kilo super duplexa kosta ko tvoje auto, da ne pricamo o Inconelu, Weldoxu ili slicnim stvarima.

Jednom je jedan pametan covjek, Alija, rekao da nam ne treba Energoinvest sa proizvodnjom, nego da cemo samo pamet prodavati po svijetu. Samo advokat nije skuzio da bez proizvodnje nema ni znanja.
Sanjarko

#180 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Sanjarko »

Najbolje sve pozatvarat, sve firme, Bosanu u nacionalni park pretvorit i kapat ce lova sama od sebe, a narod nek se iseli. :roll:
Mirzareli

#181 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Mirzareli »

Sanjarko wrote: 15/10/2024 16:14 Najbolje sve pozatvarat, sve firme, Bosanu u nacionalni park pretvorit i kapat ce lova sama od sebe, a narod nek se iseli. :roll:
Disat cemo zrak i jest djetelinu lagganoo... :lol:
Sanjarko

#182 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Sanjarko »

Sanjarko wrote: 25/04/2025 10:41 Ne sluti na dobro. Mittal je u problemima. Dežuraju sada samo.

Ako propadne Mittal, odoše i ŽFBiH.
Znam pričano o ovome ali sad samo neki dežuraju.

Šute mediji, šuti vlada itd.
nikeze

#183 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by nikeze »

Neka pređe na plavi ili zeleni vodonik i može da radi. Radila je dobro brodske osovine i topovske cijevi ali sad je.druga politika. Peć Danielli ne radi. Sve je stvar politike.Mital sve iskoristi zatvori, tako je I u svijetu kupio, izraubovao i napustio dosta željezara pa su.mu Nijemci spustili rampu iako i tamo ima neke željezare.
belfy

#184 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by belfy »

nikeze wrote: 25/04/2025 13:12 Neka pređe na plavi ili zeleni vodonik i može da radi. Radila je dobro brodske osovine i topovske cijevi ali sad je.druga politika. Peć Danielli ne radi. Sve je stvar politike.Mital sve iskoristi zatvori, tako je I u svijetu kupio, izraubovao i napustio dosta željezara pa su.mu Nijemci spustili rampu iako i tamo ima neke željezare.
sta da radi zeljezara sa vodonikom? "pec Danielli" (cuj "pec Danielli" :-) ) moze proraditi ako ima potrebe. u integralnoj proizvodnji nema, niti je bilo prije neko je KIA napravila upravo da ne bi pokretala istu. koliko znas/poznajes ovo o cemu pricas?
nikeze

#185 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by nikeze »

belfy wrote: 25/04/2025 16:11
nikeze wrote: 25/04/2025 13:12 Neka pređe na plavi ili zeleni vodonik i može da radi. Radila je dobro brodske osovine i topovske cijevi ali sad je.druga politika. Peć Danielli ne radi. Sve je stvar politike.Mital sve iskoristi zatvori, tako je I u svijetu kupio, izraubovao i napustio dosta željezara pa su.mu Nijemci spustili rampu iako i tamo ima neke željezare.
sta da radi zeljezara sa vodonikom? "pec Danielli" (cuj "pec Danielli" :-) ) moze proraditi ako ima potrebe. u integralnoj proizvodnji nema, niti je bilo prije neko je KIA napravila upravo da ne bi pokretala istu. koliko znas/poznajes ovo o cemu pricas?
Eu je donijela odluku da.će.uvoziti samo Čelik u budućnosti koji je proizveden bez emisije CO2. Svi koji ga proizvode starim metodama će plaćati visoke takse. Thysen Krup će preći na vodonik kao gorivo.
Za plinocod iz Hrvatske u BiH Ebrd neda kredit jer je odluka da se ne finansira transport zemnog plina nego vodonika, bilo je na tv. Njemaĉka će proizvoditi vodik u Namibiji i transportovati brodovima. Ĉitajte njemačke novine.
belfy

#186 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by belfy »

nikeze wrote: 25/04/2025 16:46
belfy wrote: 25/04/2025 16:11
Eu je donijela odluku da.će.uvoziti samo Čelik u budućnosti koji je proizveden bez emisije CO2. Svi koji ga proizvode starim metodama će plaćati visoke takse. Thysen Krup će preći na vodonik kao gorivo.
Za plinocod iz Hrvatske u BiH Ebrd neda kredit jer je odluka da se ne finansira transport zemnog plina nego vodonika, bilo je na tv. Njemaĉka će proizvoditi vodik u Namibiji i transportovati brodovima. Ĉitajte njemačke novine.
dobro, ajde mi sada objasni samo za sta ce koristiti Thysen Krup vodonik (kao gorivo), a za sta bi ga mogla korisiti nasa zeljezara i ja cu reci da znas, barem djelomicno, o cemu pricas. samo guglaj dalje... vremena imamo, jer vikend je tek poceo... (a njemacke novine citam redovno, kao i portale)

P.S. ja ne moram guglati da znam da Njemacka pravi veliki pogon za proizvodnju vodonika, ali to sa ovom temom nema veze. do cega cemo doci korak po korak (nadam se).
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#187 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Bobi »

Realno mora biti CO2 pa i sa vodonikom :D , pogrešno oni to prenose, misli se smanjen CO2 ne bez CO2 . Belfy stari metalurg :D. Političke vratolomije, ljepše zvuči bez nego smanjen.
belfy

#188 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by belfy »

Bobi wrote: 25/04/2025 17:31 Realno mora biti CO2 pa i sa vodonikom :D , pogrešno oni to prenose, misli se smanjen CO2 ne bez CO2 . Belfy stari metalurg :D. Političke vratolomije, ljepše zvuči bez nego smanjen.
oh, opet "strucnjak". ti dobro znas da ja nisam metalurg, isto kao sto znas da ti jesi. eh sada, sta bi nam ti o ovoj temi kao "iskusni" metalurg mogao reci drug Bobi? ali da ne izgleda kao dobacivanje sa tribina nego nesto elokventnije... i zasto neces?
Bobi
Forum administrator

#189 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Bobi »

Ma da imam par milijardi napravio solare u hercegovini , proizvodio hidrogen i slao cisternama u zenicu :D, taj plinovod je plaho skup, nije isto zemni plin i h2 trasnportovat, h2 je korozivan, eh sad s tim plinom bi pokretao javni prevoz ono gorive celije u busevima, zeleni grad, jebes zeljezaru, poravnat je :lol: .

Ma sta cu objasnjavat znas ti to sve, studiozan si dovoljno :D.
belfy

#190 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by belfy »

Bobi wrote: 25/04/2025 20:08 Ma da imam par milijardi napravio solare u hercegovini , proizvodio hidrogen i slao cisternama u zenicu :D, taj plinovod je plaho skup, nije isto zemni plin i h2 trasnportovat, h2 je korozivan, eh sad s tim plinom bi pokretao javni prevoz ono gorive celije u busevima, zeleni grad, jebes zeljezaru, poravnat je :lol: .

Ma sta cu objasnjavat znas ti to sve, studiozan si dovoljno :D.
tacno odgovor kakav sam i ocekivao. lakejski, sa pokusajem sprdacine i nikakvim zakljuckom. ispunio si moja ocekivanja drug Bobi, a nadam se, i vjerujem, da si i sam zadovoljan. sta da ti kazem osim - ziv ti nama i zdrav bio. :kakoste:
Bobi
Forum administrator

#191 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Bobi »

Šta ti misliš, nekad u buducnosti kad ljudska rasa dodje do jeftine energije elektricne pa se pocne masovno proizvodit vodonik, sta s onim kisikom raditi?
belfy

#192 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by belfy »

Bobi wrote: 25/04/2025 20:17 Šta ti misliš, nekad u buducnosti kad ljudska rasa dodje do jeftine energije elektricne pa se pocne masovno proizvodit vodonik, sta s onim kisikom raditi?
pa, mislim da ga je najbolje udisati. koje je tvoje misljenje? (i pise se "ako nekada u buducnosti", takodjer pise se "elektricne energije", a ne obratno metalurze, takodjer ne pise se "kad", nego se kaze/pise "kada" u ovom smislu iznad) moras poraditi na sintaksi druze Bobi, a nesto malo i na gramatici...

eto, to mislim. a ti?
Last edited by belfy on 25/04/2025 20:29, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator

#193 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Bobi »

belfy wrote: 25/04/2025 20:20
Bobi wrote: 25/04/2025 20:17 Šta ti misliš, nekad u buducnosti kad ljudska rasa dodje do jeftine energije elektricne pa se pocne masovno proizvodit vodonik, sta s onim kisikom raditi?
pa, mislim da ga je najbolje udisati. koje je tvoje misljenje? (i pise se "ako nekada u buducnosti", takodjer pise se "elektricne energije", a ne obratno metalurze) moras poraditi na sintaksi druze Bobi...
Ma u hodu, vidio sam, nije mi se dalo ispravljat, ne pisem seminarski :D. A vidiš, povecana koncetracija kiseonika u vazduhu i tvojim udisanjem ubrzo bi se ljudski metabolizam, postajali bi veci jaci ali pitanje je bil postali inteligentiniji :D. jel znas ti da ne postoji razlika u teznini mozga jednog rimskog gradjanina p.n.e. i sadašnjeg rimskog gradjanina ?
belfy

#194 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by belfy »

Bobi wrote: 25/04/2025 20:28
belfy wrote: 25/04/2025 20:20
pa, mislim da ga je najbolje udisati. koje je tvoje misljenje? (i pise se "ako nekada u buducnosti", takodjer pise se "elektricne energije", a ne obratno metalurze) moras poraditi na sintaksi druze Bobi...
Ma u hodu, vidio sam, nije mi se dalo ispravljat, ne pisem seminarski :D. A vidiš, povecana koncetracija kiseonika u vazduhu i tvojim udisanjem ubrzo bi se ljudski metabolizam, postajali bi veci jaci ali pitanje je bil postali inteligentiniji :D. jel znas ti da ne postoji razlika u teznini mozga jednog rimskog gradjanina p.n.e. i sadašnjeg rimskog gradjanina ?
ne znam. ali kakve to ima veze sa ovom temom? ti si uletio klizeci sa pokusajem humora, pa uveo kisik u istu, pa sada i ovu tezinu mozga. gdje nalazis poveznicu sa zeljezarom i zatvaranjem iste? ili samo trolas? (i pise se "ispravljati", takodjer "da li bi", a ne "bil" koja kao rijec uopste ne postoji; nije "ubrzo", nego ubrzao...) ali prestat cu sa ispravljanjem, jer si nepresusan, a ja nemam neograniceno vremena...
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#195 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by teskeredzic_22 »

Njanjavi wrote: 15/10/2024 12:44 To smece odavno treba zatvorit.
BRAVO :hajmooo: :hajmooo: :hajmooo:
Bobi
Forum administrator

#196 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Bobi »

Prvi si počeo, ti ni ne primjetiš ali stalno imaš želju da nekog diskredituješ. Dohvatio si se ovog nikeze u stilu "Šta ti znaš, sad cu te malo trolat " ili " Znam ja sve ja sam radio u Mittalu" :D. "Čitam ja švapsku štampu, neš ti meni pametovat" ova je najbolja :D.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#197 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by anex »

Nemojte trolat vas dvojica...
belfy

#198 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by belfy »

Bobi wrote: 25/04/2025 20:40 Prvi si počeo, ti ni ne primjetiš ali stalno imaš želju da nekog diskredituješ. Dohvatio si se ovog nikeze u stilu "Šta ti znaš, sad cu te malo trolat " ili " Znam ja sve ja sam radio u Mittalu" :D. "Čitam ja švapsku štampu, neš ti meni pametovat" ova je najbolja :D.
ti si izgleda propustio procitati i sta je on napisao. ja sam ga, bukvalno, sve pitao sto se tice same teme i to u finom tonu. to kako si ti procitao je do tebe. ako si to, tokom ovog trolanja zaboravio, vrati se i procitaj jos jednom. on je meni rekao da trebam citati njemacke medije, a ja mu odgovorio i ti sada mene osudjujes sto sam covjeku dao odgovor? de ba...

druze Bobi, izgleda da te peru neke predrasude prema meni. djelimicno mogu razumjeti zasto, ali si u krivu i ovdje je to lako iscitati.

P.S. evo, posto volis o mozgu, a taj podatak znam, ali necu ga "turati" u diskusiju, nego ovako sa strane. jesi znao da je mozak slonova oko 5x veci od ljudskog? i, ne, ne treba mi odgovor...
Bobi
Forum administrator

#199 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by Bobi »

Jedino se TI ne slažeš ni skim na forumu. "Šta ce on meni govoriti da čitam njemačke medije" . Odmah slijedi tvoje provokativno pitanje da ga kao poniziš, zašto? Kakav to ego imaš?
belfy

#200 Re: Zatvaranje željezare u Zenici?

Post by belfy »

Bobi wrote: 25/04/2025 20:58 Jedino se TI ne slažeš ni skim na forumu. "Šta ce on meni govoriti da čitam njemačke medije" . Odmah slijedi tvoje provokativno pitanje da ga kao poniziš, zašto? Kakav to ego imaš?
druze Bobi, ne znam da li si popio, ali sada pricas kao da si u obdanistu. "samo ja se ne slazem ni sa kim na forumu..." kmeee

e, pa ako ti je to jedino ostalo od argumenata sta da ti kazem... ili idi i placi u cosku ili odrasti.

evo, samo da te podsjetim, posto izgleda jako brzo zaboravljas:
nikeze wrote: 25/04/2025 16:46 Eu je donijela odluku da.će.uvoziti samo Čelik u budućnosti koji je proizveden bez emisije CO2. Svi koji ga proizvode starim metodama će plaćati visoke takse. Thysen Krup će preći na vodonik kao gorivo.
belfy wrote:dobro, ajde mi sada objasni samo za sta ce koristiti Thysen Krup vodonik (kao gorivo), a za sta bi ga mogla korisiti nasa zeljezara i ja cu reci da znas, barem djelomicno, o cemu pricas. samo guglaj dalje... vremena imamo, jer vikend je tek poceo... (a njemacke novine citam redovno, kao i portale)

P.S. ja ne moram guglati da znam da Njemacka pravi veliki pogon za proizvodnju vodonika, ali to sa ovom temom nema veze. do cega cemo doci korak po korak (nadam se).
eh, sada kada smo to rijesili (a nadam se da sa ovim postom jesmo) da ti odgovorim i na ostala pitanja.

kada neko napise nesto netacno ja ga pokusam ispraviti. nebitno ko je to. zaista nemam namjeru da bilo koga ponizim. ali jako tesko podnosim sveznalice bez ikakvog znanja. takvih mi je pun klinac cijelog zivota i prema svakom od tih istih sam isto reagovao. mozda odatle dolazi i ovaj tvoj dojam. nazalost, i ti si jedan od tih i mislim da se zato smatras pogodjenim...

a moj ego... pa, ako bih sagledao realno rekao bih da je on visi nego sto bi trebao biti, ali smatram da je isti na tom nivou upravo zbog neznalica i sveznadara na koje sam nailazio tokom zivota. jer ih je lako svesti u njihove realne okvire, a tada sebi izgledas veci. no, tokom godina, i na svoju srecu, imao sam priliku druziti se i raditi i sa ljudima koji su zaboravili vise nego sto sam sam i naucio. tokom tog perioda sam naucio i kako da razlikujem jedne od drugih...

eto, onako ukratko. mada mislim da je bolje da me pitas nadalje na PM sta god da te zanima, jer vjerujem da ce vecina ovoga sto smo ovdje napisali i pisemo biti obrisana...

:kakoste:
Post Reply