INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20026 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Stvar ukusa, ali da je drugačija, drugačija je.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20027 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Razlicit recept nije isto sto i razlicit kvalitet.
Inace najgora Cola je u Hrvatskoj.
Meni naravno.
Iskusnom kokakoličaru.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20028 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Domaci izdajnik »

Coca Cola je šećerno smeće bilo gdje da je kupiš, ali poenta je da nije ista kao kod nas.

Ista stvar je i sa brojnim artiklima široke potrošnje.
citroen xm

#20029 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Pa upravo sa Nutelom je bila afera sa lošim kvalitetom za siromašne zemlje pa su se vadili kako su istraživali i zaključili da mi volimo manje lješnika. :lol:

U Daichmanu sve što sam kupio bilo mi je ok, ali kao što rekoh to je 1 primjerak od 100 pregledanih. Nedavno kupih neke Esprit cipele, kožne, lagane i udobne. Đon nije nekog kvaliteta, brže se troši, ali potrajaće sezonu/dvije. Ostalo kupujem njihov brend AM Shoes, prava koža i ok udobnost. Dva modela do sada. I imao sam neke kožne, jeftine pravo. Prava koža, a preudobne za cipele tankog đona. Zaboravio sam brend.
korisnicki

#20030 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

Karikaturist wrote: 13/10/2024 19:14 Smece, ko i svake druge Nutele. :oops:
Kinder lada nekada bilo. Kakva nutela i slična sranja.
https://www.index.hr/magazin/clanak/kin ... 58849.aspx
korisnicki

#20031 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

Domaci izdajnik wrote: 13/10/2024 20:29 Coca Cola je šećerno smeće bilo gdje da je kupiš, ali poenta je da nije ista kao kod nas.

Ista stvar je i sa brojnim artiklima široke potrošnje.
Pa npr. Škoda Fabia nije ista za tržište EU i tržište Istočne Evrope. Ne vjerujem da je razlika u kvaliteti izrade već za EU bude sa dodatnim opremama t.j. sranjima.
Rothmans

#20032 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rothmans »

banjaluka078 wrote: 13/10/2024 17:10 Ja u Deichmannu još nisam probala udoban par obuće. Noga kao da uđe u drveni kalup. Ne ide.
Same here :D
citroen xm

#20033 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Kad pomenu Fabiju. Prije 7-8 godina se kod nas mogla kupiti sa samo jednim jastukom. To nigdje u EU nije moglo jer bi imala 0 zvjezdica i ne bi prošla na tržištu.

Ako su nas mogli zakidati na bezbjednosti, zašto bi bio problem da nas zavrnu za malo antikorozivne zaštite i slično...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#20034 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote: 13/10/2024 21:12 Kad pomenu Fabiju. Prije 7-8 godina se kod nas mogla kupiti sa samo jednim jastukom. To nigdje u EU nije moglo jer bi imala 0 zvjezdica i ne bi prošla na tržištu.

Ako su nas mogli zakidati na bezbjednosti, zašto bi bio problem da nas zavrnu za malo antikorozivne zaštite i slično...
Bila je i ona Oktavija za trziste Uzbekistana
korisnicki

#20035 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

citroen xm wrote: 13/10/2024 21:12 Kad pomenu Fabiju. Prije 7-8 godina se kod nas mogla kupiti sa samo jednim jastukom. To nigdje u EU nije moglo jer bi imala 0 zvjezdica i ne bi prošla na tržištu.

Pa vjerovatno ugrađuju standardizirano proizvedene dijelove. Do sada su se pokazale da i kod nas imaju dobru antikorozivnu zaštitu , pouzdanu i izdržljivu mehaniku.
citroen xm

#20036 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Ja viđam par Fabija mk2 karavana koje su ozbiljno trule, a kupljene nove kod nas. Jesu službena auta, ali opet ne bi smjele bitu tako šuplje. Nisu previše ni stare. Da stvar bude još gora, vidjeh Rapid sa trulim gepek vratima. Ne zarđala već trula.
_BataZiv_0809 wrote: 13/10/2024 21:21
Ne znam za tu, ali očigledno je da se kod nas može svašta uvesti.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20037 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by izvrsni direktor »

Domaci izdajnik wrote: 13/10/2024 20:25 Stvar ukusa, ali da je drugačija, drugačija je.
Stvar regulative. Nije nam sve uskladjeno sa eu normama i ako to odstupanje pojeftinjuje proizvodnju, zasto proizvodjaci ne bi koristili tu mogucnost?

Npr cola u eu i u uk nije ista, jer u uk smiju manje secera nego u eu imati. To nema veze sa time da nam proizvodjaci namjerno salju nesto losije u bih..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#20038 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote: 13/10/2024 22:24 Ja viđam par Fabija mk2 karavana koje su ozbiljno trule, a kupljene nove kod nas. Jesu službena auta, ali opet ne bi smjele bitu tako šuplje. Nisu previše ni stare. Da stvar bude još gora, vidjeh Rapid sa trulim gepek vratima. Ne zarđala već trula.
_BataZiv_0809 wrote: 13/10/2024 21:21
Ne znam za tu, ali očigledno je da se kod nas može svašta uvesti.
Ma ovo je bilo 2008
Octavia Tour
Minimalna oprema
Tura koja je trebala u Uzbekistan zavrsila kod nas tako nesto
Hakiz

#20039 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

izvrsni direktor wrote: 13/10/2024 22:40
Domaci izdajnik wrote: 13/10/2024 20:25 Stvar ukusa, ali da je drugačija, drugačija je.
Stvar regulative. Nije nam sve uskladjeno sa eu normama i ako to odstupanje pojeftinjuje proizvodnju, zasto proizvodjaci ne bi koristili tu mogucnost?

Npr cola u eu i u uk nije ista, jer u uk smiju manje secera nego u eu imati. To nema veze sa time da nam proizvodjaci namjerno salju nesto losije u bih..
Sam sebe si demantovao.

A zašto ne bi poslali isto, po istoj cijeni?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20040 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by izvrsni direktor »

Hakiz wrote: 13/10/2024 23:32
izvrsni direktor wrote: 13/10/2024 22:40

Sam sebe si demantovao.

A zašto ne bi poslali isto, po istoj cijeni?
Zasto bi poslao kad zbog zakonske regulative moze sniziti troskove proizvodje?
Pogresno sam se "odrazio", htio sam reci da nam ne salju sto nas mrze, vec dto im je ostavljena mogucnost
dječak sa šibicama

#20041 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Naravno da postoje razlicite varijante, ne nuzno geografski podijeljene.

Radio za P&G, oni su Tide izmislili ne za siromasne krajeve vec za siromasniju klijentelu, prvenstveno u USA. Geta i slicno, no danas je Tide takodje poboljsana marka. Kad su stekli ugled na trzistu, poceli su stancati power breeze turbo mega giga varijante.

Ariel nije isti ovdje i preko Bregane, ni izbliza. Iako su cijene sada skoro pa iste. Placamo isto a slabiji kvalitet, jedino proizvodjac ne zaradjuje vise vec trgovac mafijas iz beundha.

Kinderlada je Nutela samo u drugom pakovanju, SFRJ je stitila domaceg proizvodjaca pa je zabranila uvoz Nutele da zastiti tadasnji brend Eurokrema Takovo. Onda se Kinder dosjetio kooperacije sa Podravkom, i nastala Kinderlada. Danas nema potrebe za njom pa je ugovor zavrsio, a Podravka zadrzala ribrendiranu Linoladu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#20042 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Tidea nema nesto kupit kod nas :?
Trappist

#20043 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Jucer otvorih korpu nakon dugo vremena, hajd kontam sta naruciti za dvoje, jednostavno. Kakve su ono cijene hrane majko draga, kao da sam usred beca :-) u idiliu wrap bio 5 km sad je 9, u montani pizze duplo vece cijene, linea doner skoro duplo skuplji, oni nekakvi burgeri "fancy" nema ispod 12 km obicni burger, margarite nekakve po 12-13 km... Ja stvarno ne znam ko ono placa svaki dan, treba ti 40 km za dvoje za fast food hranu... :-)
Peryton_

#20044 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Peryton_ »

Pola kg odreska u lokalnoj mesnici 25 do 30KM, par krompirića i jos nesto po volji i imas obrok za dvoje kvalitetan.

Edit: narucivanje je kad nemas vremena
dixi5

#20045 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dixi5 »

Trappist wrote: 14/10/2024 10:32 Jucer otvorih korpu nakon dugo vremena, hajd kontam sta naruciti za dvoje, jednostavno. Kakve su ono cijene hrane majko draga, kao da sam usred beca :-) u idiliu wrap bio 5 km sad je 9, u montani pizze duplo vece cijene, linea doner skoro duplo skuplji, oni nekakvi burgeri "fancy" nema ispod 12 km obicni burger, margarite nekakve po 12-13 km... Ja stvarno ne znam ko ono placa svaki dan, treba ti 40 km za dvoje za fast food hranu... :-)
I idu ko ludi. Cisto da imas info :D
Naslovnica

#20046 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Trappist wrote: 14/10/2024 10:32 Jucer otvorih korpu nakon dugo vremena, hajd kontam sta naruciti za dvoje, jednostavno. Kakve su ono cijene hrane majko draga, kao da sam usred beca :-) u idiliu wrap bio 5 km sad je 9, u montani pizze duplo vece cijene, linea doner skoro duplo skuplji, oni nekakvi burgeri "fancy" nema ispod 12 km obicni burger, margarite nekakve po 12-13 km... Ja stvarno ne znam ko ono placa svaki dan, treba ti 40 km za dvoje za fast food hranu... :-)
Pa oni koji kupuju ovolike nekretnine, nova auta, puni shopping centri, SCC, BCC, Ferhadija...
Masa raje ima lovu.
fortaleza

#20047 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

zippoo87 wrote: 12/10/2024 20:12
dječak sa šibicama wrote: 12/10/2024 15:57 Zamjena strane otvaranja novog frizidera, 10 minuta posla, 40 km. Mogu ja i sam vjerovatno, ali ako nesto slucajno pogrijesim, gubim garanciju na frizider.

Necu reci koji servis, ali deru nas ko sanske koze. Samo cekam cjenovnik koristenja zraka, jedan udisaj - 5 pf.
Odem kod autoelektricara jucer,nesto me zezalo,kao neki spoj na gepeku i dolazi do konflikta. Odvucem elektricaru,pokazem problem ,raskopa par zica,cacnu tamo vamo nesto,zaserafi,kaze gotovo. Ukupno sam bio 10 minuta tu.
Pitam sta je bio problem,kaze neko cackao i nije masu zavrnuo. Naplati mi 30 KM :D
Pravljenje novog kljuca za auto i kodiranje kod njega 200 KM :D
Po meni ovo nisu visoke cijene usluga, taj električar ima znanje koje treba cijeniti, jer da nema tko bi to napravio? 30 KM stvarno nije puno za bilo kakvo stručno znanje, pa makar i deset minuta.

Problem je druge prirode, a to je što već par desetljeća plaće ne prate inflaciju, a pogotovo ne rastu pa se ekipi to čini puno.

Jer šta danas možeš za 30 KM, ni kesu ne možeš napuniti u trgovini.
Naslovnica

#20048 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

fortaleza wrote: 14/10/2024 11:02
zippoo87 wrote: 12/10/2024 20:12
dječak sa šibicama wrote: 12/10/2024 15:57 Zamjena strane otvaranja novog frizidera, 10 minuta posla, 40 km. Mogu ja i sam vjerovatno, ali ako nesto slucajno pogrijesim, gubim garanciju na frizider.

Necu reci koji servis, ali deru nas ko sanske koze. Samo cekam cjenovnik koristenja zraka, jedan udisaj - 5 pf.
Odem kod autoelektricara jucer,nesto me zezalo,kao neki spoj na gepeku i dolazi do konflikta. Odvucem elektricaru,pokazem problem ,raskopa par zica,cacnu tamo vamo nesto,zaserafi,kaze gotovo. Ukupno sam bio 10 minuta tu.
Pitam sta je bio problem,kaze neko cackao i nije masu zavrnuo. Naplati mi 30 KM :D
Pravljenje novog kljuca za auto i kodiranje kod njega 200 KM :D
Po meni ovo nisu visoke cijene usluga, taj električar ima znanje koje treba cijeniti, jer da nema tko bi to napravio? 30 KM stvarno nije puno za bilo kakvo stručno znanje, pa makar i deset minuta.

Problem je druge prirode, a to je što već par desetljeća plaće ne prate inflaciju, a pogotovo ne rastu pa se ekipi to čini puno.

Jer šta danas možeš za 30 KM, ni kesu ne možeš napuniti u trgovini.
Odmah se sjetim one priče sa udarcem čekića...

Jedan veliki biznismen, nakon što je dogovorio najveći posao u povijesti svoje tvrtke, suočio se s iznenadnim i naizgled nerješivim problemom. Naime, kompletna proizvodnja, bez ikakvog upozorenja, jednostavno je stala, i to na dijelu koji sastavlja skupocjene strojeve. To je prouzročilo momentalni prekid kompletne proizvodnje njegovog osnovnog proizvoda za koji je već imao potpisanu i unaprijed plaćenu veliku narudžbu. Redom su pozivani stručnjaci raznih profila koji su mahom nakon izvršenih detaljnih pregleda, radeći s čitavim timovima, samo slijegali ramenima ne znajući ni što se dogodilo, a kamoli kako to popraviti. Zbog golemih penala koje bi morao isplatiti, ali i gubitaka višemilijunske zarade, biznismena je obuzela golema panika.
Njegovi ključni inženjeri, ali i on sam, od samog su početka znali tko je daleko najbolji stručnjak u toj oblasti, ali ga nisu pozvali znajući da je izrazito skup i tražen. Na kraju nakon bezbroj neuspješnih pokušaja svih ostalih ipak su ga kontaktirali i pristali na njegove uvjete, a to je isplata jednog milijuna za efikasno otklanjanje kvara. Kad je konzultant došao u pogone tvrtke, smireno je slušao inženjere, razgovarao s radnicima pokušavajući povezati kad je i kako sve to nastalo. Nakon samo jednog sata, izvadio je iz svoje torbe mali čekić, stao na mjesto koje je prije toga fokusirao i izveo jedan udarac čekićem u tu točku. Poput neke magije, odjednom je sve proradilo. Biznismen i svi njegovi zaposlenici bili su oduševljeni, posebno imajući na umu da su prijašnji konzultanti kao jedino rješenje predlagali zamjenu svih proizvdonih strojeva, što bi koštalo više stotina milijuna dolara i dovelo ih do sigurnog bankrota.
Konzultant je sutradan, kako je i dogovoreno, ispostavio račun od jednog milijuna dolara za svoje usluge.
Kako to inače biva, nakon što se riješe goleme boli ili probleme, ljudi počinju preispitivati jesu li baš morali toliko platiti? Mnogi su govorili: "Milijun dolara za jedan udarac čekićem? Pa to je nečuveno. Maksimalna cijena udarca čekićem može biti nekoliko dolara. Kako ćemo to uopće pravdati?
Imajući to na umu, biznismen je tražio da se uključi njegova financijska služba koja je vratila fakturu konzultantu zahtijevajući da precizira cijenu navodeći aktivnosti koje je poduzeo. Istog dana od konzultanta su dobili novu fakturu na kojoj je pisalo:
- Udarac čekićem = 1 dolar
- Znati gdje treba udariti = 999.999 dolara
mayab

#20049 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by mayab »

to je to, znanje i treba biti najskuplje
Hakiz

#20050 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

mayab wrote: 14/10/2024 12:57 to je to, znanje i treba biti najskuplje
Zato su prosvjetni radnici najbolje plaćeni ljudi svugdje po svijetu :mrgreen:
Post Reply