Naša stranka

Post Reply
pemanapemani

#1976 Re: Naša stranka

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 13/10/2024 06:39
ultima_palabra wrote: 12/10/2024 21:39
Skijaš wrote: 12/10/2024 21:34

Sta bi od principa i izjava kako nece biti u vlasti ako sve bude blokirano, ili jos gore, kada evo krene unazad pa se rusi presudu Kovacevic i otvoreno mrcvari team Sarajevo u Domu naroda ?
Koliko znam, NS nije u koaliciji sa Christianom Schmidtom, a niti sa Zelimirom Neskovicem.
Da, narod je telad koja ne vidi ko stoji iza i jedne i druge inicijative. Kao da smo mi boga ti maloumni pa se vec zaboravilo kakav je aktuelni stav koalicionih partnera po oba pitanja i ko je podrzao Schmidta i Neskovica. Ovo tvoje objasnjenje je mozda i najbolja ilustracija propasti citave te price o integritetu Nase stranke.

Poput onog SDA-ovca koji ne napada novinara nego kameru. Identicna bolest i identicni simptomi.
Ne znam kako narod nije prepoznao ovo sto mjesecima pises i drasticno kaznio NS kako si najavljivao?
Sad se sjetih, ti si najavljivao kako ce Vikiceva struja preporoditi SBB.

Uostalom, ti podrzavas etnicki koncept. Godinama pises kako su tri naroda temelj BiH i da ih samo treba malo usmjeriti i pritegnuti da vise vole ili da zavole drzavu BiH. Sva tvoja prica se vrti oko naroda i njihovog preoblikovanja. To nema veze sa gradjanskim konceptom, a ni sa politikom NS.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1977 Re: Naša stranka

Post by JoseMujica »

teskeredzic_22 wrote: 13/10/2024 11:13
JoseMujica wrote: 13/10/2024 11:10
Spoiler
Show
meni recimo ne smeta što NS neće patriotski ili SDA-DF-SBiH narativ...to mi je čak OK jer je koja bi smisao pluralizma bila da svi pričaju iste ili slične priče....konkretno ono što meni smeta je da NS nema nikakvog stava po ovim pitanjima....u ovim političkim postavkama te ne može jednostavno bolit neka stvar jer time i tvoje politike postaju besmislene, jer ne živimo na Marsu već u Bosni
Jedina politička vrijednost Naše stranke osim zalaganja za ljudska prava i slobode je to što njeni istaknuti članovi nisu kriminalci.

Za sve ali baš sve ostalo , oni su jedno veliko ništa.
pa i to je OK....samo kad se boriš za ljudska prava onda to i pokazuješ i u slučaju Kovačević i kada se napadaju povratnici itd....lokalni izbori su pokazali da imaju, barem na lokali u Sarajevu, stabilno biračko tijelo....pitanje je je šta će biti na općim, gdje je provalija između onoga šta zagovaraju i šta se zaista dešava
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1978 Re: Naša stranka

Post by teskeredzic_22 »

JoseMujica wrote: 13/10/2024 11:15
Spoiler
Show
JoseMujica wrote: 13/10/2024 11:10
Spoiler
Show
meni recimo ne smeta što NS neće patriotski ili SDA-DF-SBiH narativ...to mi je čak OK jer je koja bi smisao pluralizma bila da svi pričaju iste ili slične priče....konkretno ono što meni smeta je da NS nema nikakvog stava po ovim pitanjima....u ovim političkim postavkama te ne može jednostavno bolit neka stvar jer time i tvoje politike postaju besmislene, jer ne živimo na Marsu već u Bosni
Jedina politička vrijednost Naše stranke osim zalaganja za ljudska prava i slobode je to što njeni istaknuti članovi nisu kriminalci.

pa i to je OK....samo kad se boriš za ljudska prava onda to i pokazuješ i u slučaju Kovačević i kada se napadaju povratnici itd.
Slučaj Kovačević nisam pratio , ne znam šta se tu dešava a iskreno i ne zanima me.

To što Naša stranka ne osuđuje napade ne znači da sve stranke koje su sjebale ovu državu u 30 godina zapravo imaju taj luksuz samo da "osuđuju" dok su im ekvivalenti alata za odluke zapravo u rukama.

Naša stranka nije nikakava alternativa osim osnovnih civilizacijskih vrijednosti od kojih se ne živi , ne petljaju se ni u šta i nemaju struku ni za šta.

Šteta.
skupljac_zeljeza

#1979 Re: Naša stranka

Post by skupljac_zeljeza »

teskeredzic_22 wrote: 13/10/2024 11:20

To što Naša stranka ne osuđuje napade ne znači da sve stranke koje su sjebale ovu državu u 30 godina zapravo imaju taj luksuz samo da "osuđuju" dok su im ekvivalenti alata za odluke zapravo u rukama.
Drugi su pa šta ako su i oni?

Upravo što je NS stranka koja tvrdi da se zalaže za jednakost svih ljudi u državi kritikujući i SDA i HDZ i SNSD kako oni nisu, trebala je biti ispred svih u odbrani presude Kovačević. To je najbitnija presuda od svih do sada počevši od Sejdića i Fincija pa preko Pudarića, Šlakua, Pilava i isto posebno bitne Zornić. Da Dodik i Čović imaju ovo kontra države, davno bi iskoristili.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1980 Re: Naša stranka

Post by JoseMujica »

teskeredzic_22 wrote: 13/10/2024 11:20
JoseMujica wrote: 13/10/2024 11:15
Spoiler
Show

pa i to je OK....samo kad se boriš za ljudska prava onda to i pokazuješ i u slučaju Kovačević i kada se napadaju povratnici itd.
Slučaj Kovačević nisam pratio , ne znam šta se tu dešava a iskreno i ne zanima me.

Naša stranka nije nikakava alternativa osim osnovnih civilizacijskih vrijednosti od kojih se ne živi , ne petljaju se ni u šta i nemaju struku ni za šta.

Šteta.
jebga...trebao si...ako ništa nađi zadnju objavu od Azre Zornić
pemanapemani

#1981 Re: Naša stranka

Post by pemanapemani »

Sto se tice napada na povratnike i opcenito stanje povratnika, Duska Jurisic radi dobar posao u njenoj nadleznosti.

Citajuci postove, covjek bi rekao da se nijednom nisu oglasili zbog napada na povratnike, a zena obisla bukvalno svako mjesto gdje se desio incident.
HelaS

#1982 Re: Naša stranka

Post by HelaS »

pemanapemani wrote: 13/10/2024 13:24 Sto se tice napada na povratnike i opcenito stanje povratnika, Duska Jurisic radi dobar posao u njenoj nadleznosti.

Citajuci postove, covjek bi rekao da se nijednom nisu oglasili zbog napada na povratnike, a zena obisla bukvalno svako mjesto gdje se desio incident.
:thumbup: :thumbup: :bih:
Skijaš

#1983 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

JoseMujica wrote: 13/10/2024 11:10 meni recimo ne smeta što NS neće patriotski ili SDA-DF-SBiH narativ...to mi je čak OK jer je koja bi smisao pluralizma bila da svi pričaju iste ili slične priče....konkretno ono što meni smeta je da NS nema nikakvog stava po ovim pitanjima....
A sta ako imaju, a mi nismo na vrijeme prepoznali tu transformaciju ? Sta ako se njihov stav po pitanju podijeljenog drustva moze sazeti kroz ono "tike, tike, tacke", pomirimo se sa tim trajno podijeljenim drustvom i okrenimo se ekonomiji ?
pemanapemani

#1984 Re: Naša stranka

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 13/10/2024 13:37
JoseMujica wrote: 13/10/2024 11:10 meni recimo ne smeta što NS neće patriotski ili SDA-DF-SBiH narativ...to mi je čak OK jer je koja bi smisao pluralizma bila da svi pričaju iste ili slične priče....konkretno ono što meni smeta je da NS nema nikakvog stava po ovim pitanjima....
A sta ako imaju, a mi nismo na vrijeme prepoznali tu transformaciju ? Sta ako se njihov stav po pitanju podijeljenog drustva moze sazeti kroz ono "tike, tike, tacke", pomirimo se sa tim trajno podijeljenim drustvom i okrenimo se ekonomiji ?
Zato imaju ministra u VM iz reda Ostalih i zamjenicu ministra iz reda Srba.
Cinjenice pokazuju da ljudi pokusavaju razbiti matricu da stranke iz Sarajeva delegiraju Bosnjake.
Pa zamjenica gradonacelnika uz reda Hrvata, pa premijer KS Bosnjak...
Pa i pokusaj sa Boskom Cavar i Falatarom.

Vise uradili na rzazjebavanju etnicke matrice za dvije godine nego Komsic za 18 i DF za 11 godina.

Ova se prica svakodnevno potura da se obican covjek ne bi malo zamislio i upitao, pa sta su Komsic i plejada gradjanskih patriota ustvari uradili za tu famoznu gradjansku BiH, koju danas brani Kovacevic, koji je opet principjelno iskoristavao blagodeti nakaradnog etnickog sistema radi licne materijalne dobiti.

Ma hajte molim vas.
Skijaš

#1985 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 13/10/2024 11:14 ti podrzavas etnicki koncept. Godinama pises kako su tri naroda temelj BiH i da ih samo treba malo usmjeriti i pritegnuti da vise vole ili da zavole drzavu BiH. Sva tvoja prica se vrti oko naroda i njihovog preoblikovanja. To nema veze sa gradjanskim konceptom, a ni sa politikom NS.
Prica o gradjanskom drustvu nije u koliziji sa konstitutivnoscu tri naroda. Neki jezik recimo mora imati status sluzbenog i kojeg ce djeca moci uciti kao maternji, a to jel' nije portugalski i postoje razlozi zasto nije portugalski. Konstitutivnost naroda ne podrazumjeva pravo da se histerise nametanjem krsnih slava skolama i ambulantama, da se po etnickom osnovu razdvaja djecu na casu fizike i matematike. Ni gradjanski koncept a ni konstitutivnost naroda ne podrazumjeva stajanje na vrat narodu koji je malobrojniji na odredjenom prostoru.
Skijaš

#1986 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 13/10/2024 13:49
Cinjenice pokazuju da ljudi pokusavaju razbiti matricu da stranke iz Sarajeva delegiraju Bosnjake.

Vise uradili na rzazjebavanju etnicke matrice za dvije godine nego Komsic za 18 i DF za 11 godina.
Ne trebas mi kao argument u korist Nase stranke navoditi primjere iz vremena kad sam ih podrzavao. Ja sam svoj stav o njima primjenio nakon sto su se poput parazita zadovoljili ulaskom u vlast skrojenim u centrali HDZ-a. Stranka kojoj Covic odredjuje da nece imati Hrvate u vlasti, nije multietnicka stranka.
pemanapemani

#1987 Re: Naša stranka

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 13/10/2024 13:51
pemanapemani wrote: 13/10/2024 11:14 ti podrzavas etnicki koncept. Godinama pises kako su tri naroda temelj BiH i da ih samo treba malo usmjeriti i pritegnuti da vise vole ili da zavole drzavu BiH. Sva tvoja prica se vrti oko naroda i njihovog preoblikovanja. To nema veze sa gradjanskim konceptom, a ni sa politikom NS.
Prica o gradjanskom drustvu nije u koliziji sa konstitutivnoscu tri naroda. Neki jezik recimo mora imati status sluzbenog i kojeg ce djeca moci uciti kao maternji, a to jel' nije portugalski i postoje razlozi zasto nije portugalski. Konstitutivnost naroda ne podrazumjeva pravo da se histerise nametanjem krsnih slava skolama i ambulantama, da se po etnickom osnovu razdvaja djecu na casu fizike i matematike. Ni gradjanski koncept a ni konstitutivnost naroda ne podrazumjeva stajanje na vrat narodu koji je malobrojniji na odredjenom prostoru.
Pa to imamo danas na papiru i u dosta podrucja gdje su Bosnjaci, te u manjem dijelu BiH gdje su Hrvati vecina u stvarnosti.

Dakle ti se zalazes za ovo sto imamo danas, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, samo da se malo unaprijedi i da se postuje sve sto pise.

To sa gradjanskom drzavom nema nikakve veze niti konstitutivnost naroda moze postojati u gradjanskom sistemu.
Zastita narodnih prava preko zastite i osiguravanje svih mogucih sloboda i ljudskih orava svakom pojedincu i to je gradjanski, a ne drzanje za konstitutivnost naroda kao temelja.
pemanapemani

#1988 Re: Naša stranka

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 13/10/2024 13:56
pemanapemani wrote: 13/10/2024 13:49

Ne trebas mi kao argument u korist Nase stranke navoditi primjere iz vremena kad sam ih podrzavao. Ja sam svoj stav o njima primjenio nakon sto su se poput parazita zadovoljili ulaskom u vlast skrojenim u centrali HDZ-a. Stranka kojoj Covic odredjuje da nece imati Hrvate u vlasti, nije multietnicka stranka.
Imaju Hrvate u federalnim, kantonalnim i opcinskim vlastima. Srbe, Bosnjake i ostale na svim nivoima.
Sad sto nisu mogli dobiti jednog od tri Hrvata na drzavnom i jednog od 5 na federalnom nivou je stvarno uzas i pokazuje da vire iz Covicevig supka.
Skijaš

#1989 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 13/10/2024 14:02
Pa to imamo danas na papiru i u dosta podrucja gdje su Bosnjaci, te u manjem dijelu BiH gdje su Hrvati vecina u stvarnosti.

Dakle ti se zalazes za ovo sto imamo danas, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, samo da se malo unaprijedi i da se postuje sve sto pise.

To sa gradjanskom drzavom nema nikakve veze niti konstitutivnost naroda moze postojati u gradjanskom sistemu.
Zastita narodnih prava preko zastite i osiguravanje svih mogucih sloboda i ljudskih orava svakom pojedincu i to je gradjanski, a ne drzanje za konstitutivnost naroda kao temelja.
Moje poimanje konstitutivnosti ; tri jezika trebaju imati jednak tretman kada su u pitanju javni emiteri
Tvoje poimanje konstitutivnosti : javne emitere treba etnicki podijeliti pa da svi narodi imaju svoj spajz gdje drugima nema mjesta

Ne mozes kritikovati moje stavove o nekim stvarima koristeci svoje formule i definicije tih stvari. Zamisli koja bi to konfuzija bila kada bi tebi rijec pegla znacila nesto okruglo, napravljeno od koze a koje se u igri pokusava smjestiti u gol protivnika ...
Skijaš

#1990 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 13/10/2024 14:06 Sad sto nisu mogli dobiti jednog od tri Hrvata na drzavnom i jednog od 5 na federalnom nivou je stvarno uzas i pokazuje da vire iz Covicevig supka.
Apsolutno.
pemanapemani

#1991 Re: Naša stranka

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 13/10/2024 14:15

Moje poimanje konstitutivnosti ; tri jezika trebaju imati jednak tretman kada su u pitanju javni emiteri
Tvoje poimanje konstitutivnosti : javne emitere treba etnicki podijeliti pa da svi narodi imaju svoj spajz gdje drugima nema mjesta

Ne mozes kritikovati moje stavove o nekim stvarima koristeci svoje formule i definicije tih stvari. Zamisli koja bi to konfuzija bila kada bi tebi rijec pegla znacila nesto okruglo, napravljeno od koze a koje se u igri pokusava smjestiti u gol protivnika ...
Nemam poimanje konstitutivnosti, ne razmisljam o tome, jer mislim da je to prevazidjen i nakaradan sistem. To je moje razmisljanje, a razumijem da je vecini to najbitnija stvar.

Ne znam gdje sam spomenuo javne emitere. Zalazem se da sluzbeni jezik bude bosanski, ako ne moze, a trenutno ne moze, neka bosanski, srpski i hrvatski budu sluzbeni na citavom podrucju BiH.
Skijaš

#1992 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 13/10/2024 15:11

Nemam poimanje konstitutivnosti......
Ocigledno imas, ne mozes tvrditi da su konstitutivnost naroda i gradjansko drustvo medjusobno iskljucivi a onda reci kako u stvari i nemas stav o tom sta znaci konstitutivnost :-D Kako se moze imati stav o necemu za nesto sto ne znas sta je ?
pemanapemani

#1993 Re: Naša stranka

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 13/10/2024 15:32
pemanapemani wrote: 13/10/2024 15:11

Nemam poimanje konstitutivnosti......
Ocigledno imas, ne mozes tvrditi da su konstitutivnost naroda i gradjansko drustvo medjusobno iskljucivi a onda reci kako u stvari i nemas stav o tom sta znaci konstitutivnost :-D Kako se moze imati stav o necemu za nesto sto ne znas sta je ?
To su te isprazne price, verglanje o etnickom principu. Isto djeca u vrticu.

Ti sam sebe pobijas. Malo bi gradjansku, a vise bi da konstitutivnost naroda bude temelj drzave. Gdje jos na svijetu postoji konstitutivnost naroda?
Znam sta je konstitutivnost. Moje je misljenje da je to obicna suplja i ubleha. Opet, svjestan sam da je tebi i vecini to temelj BiH.
Skijaš

#1994 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 13/10/2024 16:57 Ti sam sebe pobijas. Malo bi gradjansku, a vise bi da konstitutivnost naroda bude temelj drzave
Jos jednom, jedno ne iskljucuje drugo. Problematicno je kada se konstitutivnost tumaci kao pravo jednog naroda da gnjavi drugi narod. Kao, mi smo konstitutivni pa imamo pravo policiji nametnuti krsnu slavu :-) S takvim se bolesnim tumacenjima samo pacijenti ili gnjide od ljudi slazu.
pemanapemani

#1995 Re: Naša stranka

Post by pemanapemani »

Skijaš wrote: 13/10/2024 17:07
pemanapemani wrote: 13/10/2024 16:57 Ti sam sebe pobijas. Malo bi gradjansku, a vise bi da konstitutivnost naroda bude temelj drzave
Jos jednom, jedno ne iskljucuje drugo. Problematicno je kada se konstitutivnost tumaci kao pravo jednog naroda da gnjavi drugi narod. Kao, mi smo konstitutivni pa imamo pravo policiji nametnuti krsnu slavu :-) S takvim se bolesnim tumacenjima samo pacijenti ili gnjide od ljudi slazu.
Kako ne iskljucuje?
Ili su temelj drzave konstitutivni narodi ili pojedinac sa svim pravima, izmedju ostalih i pravom na narodnu posebnost.

Opet ponavljam, tebi je ovaj sistem super, samo malo popraviti neke stvari - ukinuti krsne slave, da se po zakonu postuju postotci onih koji su u manjini i sl.

Meni je ovaj sistem glup i nakaradan sa konstitutivnoscu naroda kao najvecom budalastinom tog sistema.
Opet, svjestan sam i prihvatam da apsolutna vecina misli drugacije.
Skijaš

#1996 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

pemanapemani wrote: 13/10/2024 17:39
Skijaš wrote: 13/10/2024 17:07
Kako ne iskljucuje?

Ili su temelj drzave konstitutivni narodi ili pojedinac sa svim pravima, izmedju ostalih i pravom na narodnu posebnost.
Ne moze pojedinac, Makedonac, insistirati na upotrebi makedonskog jezika kao sluzbenog jezika. On to ne moze ni u Sloveniji, pa sto bi mogao u BiH ?
Meni je ovaj sistem glup i nakaradan sa konstitutivnoscu naroda kao najvecom budalastinom tog sistema.
Konstitutivnost nasih naroda je starija od Dejtonskog sporazuma, to kako Dodik tumaci konstitutivnost i to sto dio sarajevskih politicara prihvata ta bolesna tumacenja je sasvim drugi problem. Ta pogresna tumacenja konstitutivnosti treba suzbijati i to jeste moguce jer nisu u skladu sa Ustavom (a po kojem su tri naroda konstitutivni na tlu citave drzave).
Hakiz

#1997 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Konstitutivnost je jedan od najvažnijih uzroka skoro svih problema u BiH. Ako nije i najvažniji.

Uslov za bilo koju funkciju bilo gdje u BiH, kao i ko može glasati za kandidata za tu funkciju, treba da bude samo državljanstvo (Uz naravno, neke poduslove, kao što su nekažnjavanje za krivična djela itd), ne pripadnost narodu. Sve ostalo je segregacija. Božiji izabrani narod, samo pripadnik mog naroda može imati funkciju vlasti tamo gdje moj narod živi, nadčovjek. Ove tri stvari su, maltene, sinonimi.

Prelazno rješenje do ukidanja konstitutivnosti: Donijeti zakon po kojem se u Domu naroda odluka može donijeti sa najmanje 65 %, glasova svih delegata u domu. A broj delegata nekog naroda je proporcionalan broju pripadnika tog naroda u BiH. Tako najmanje dva naroda moraju da se dogovore da bi se odluka donijela, ne bi Bošnjaci sami, kao najbrojniji, ali manje od 65 %, mogli donijeti odluku, a Srbi i Hrvati, kojih je zajedno manje od 65 %, ne bi mogli donijeti odluku bez Bošnjaka, koji su najbrojniji i najveća žrtva težnji Hrvatske i Srbije da podijele BiH. I da u slučaju napuštanja sjednice, prosta većina prisutnih, koji su ostali na sjednici, donosi odluku. U tom slučaju odredba od 65 % ne važi. Oni koji su napustili dobrovoljno prepuštaju onima koji su ostali da donesu legitimnu i legalnu odluku. Da se ukine mogućnost blokade.

To bi riješilo neke stvari.
Skijaš

#1998 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

Hakiz wrote: 13/10/2024 19:14 Konstitutivnost je jedan od najvažnijih uzroka skoro svih problema u BiH. Ako nije i najvažniji.
To je trebalo reci prije pet decenija kad se vadilo Bosnjake iz blata nebitnosti :-D A to sto Dodik tumaci konstitutivnost naroda kao pravo da vrsi diskriminaciju je sasvim drugi problem i nema veze sa hrvatskim, srpskim ili bosnjackim identitetom drzave.
Skijaš

#1999 Re: Naša stranka

Post by Skijaš »

Hakiz wrote: 13/10/2024 19:14Donijeti zakon po kojem se u Domu naroda odluka može donijeti sa najmanje 65 %, glasova svih delegata u domu....
Puno je jednostavnije zadrzati etnicki veto u Domu naroda ali ograniciti broj pitanja kojim se Dom naroda moze baviti. Trenutno je taj broj neogranicen. To je realna opcija koju se moglo pogurati prije par godina, sad kad je Nasa stranka presla na stranu mraka, treba opet cekati neku dovoljno zdravu opciju koja bi mogla otvoriti to pitanje ...
Hakiz

#2000 Re: Naša stranka

Post by Hakiz »

Skijaš wrote: 13/10/2024 19:26
Hakiz wrote: 13/10/2024 19:14 Konstitutivnost je jedan od najvažnijih uzroka skoro svih problema u BiH. Ako nije i najvažniji.

To je trebalo reci prije pet decenija kad se vadilo Bosnjake iz blata nebitnosti
:-D A to sto Dodik tumaci konstitutivnost naroda kao pravo da vrsi diskriminaciju je sasvim drugi problem i nema veze sa hrvatskim, srpskim ili bosnjackim identitetom drzave.
Do kada se vraćamo u prošlost? Zašto da se zaustavimo na 5 decenija unazad, hajdemo se vratiti 2.500, 3.000 godina unazad. Tada su i Hrvati i Srbi, uz Bošnjake, bili u blatu nebitnosti.

Zapravo, nisu, nisu postojali kao narodi :lol:

Hoću reći, da se fokusiramo na to da riješimo problem.

Hrvatstvo, Srpstvo, Bošnjaštvo ostavimo kulturno-umjetničkim društvima i gastronomiji, a politiku ostavimo državljanima.
Post Reply