Odneseno je jako puuno svega pored zivota.
Željeznice - all about
Moderator: anex
- drndalo
#1801 Re: Željeznice - all about
Na zalost, voz/vlak za MO nece proci Jablanicom jakooo dugo.
- Sanjarko
#1802 Re: Željeznice - all about
Stat ce mozda dosta toga i gubimo oko 25% GDP-a mozda. Ne shvacaju razmjere ljudi ovoga, ja svojoj majci govorim to, a ona prilicno tvrdoglava i kontrirala mi, kaze bit ce sta ce bit, jest istina, ali ne mozemo samo tako se ponasati.
Najgore kontrira, malo nedostajalo svadza da bude. A ja pod terapijom, ne shvaca, dzaba.
-
akcija007
#1803 Re: Željeznice - all about
Kad se očekuje stabilizacija željezničkog saobraćaja?
"Dali smo upravi javnog preduzeća željeznice tri dana da se opredijele za koju će varijantu, hoće li se raditi most ili će se ponovo raditi nasuprot s propustom za vodu.
Nakon toga želimo što prije uvući u proces određivanja izvođača radova.
Da budem iskren i iskoristim ovo što je vlada proglasila vanredno stanje, ako uđemo u proces javne nabave, trebat će nam pola godine da izaberemo izvođača.
Kad je vanredno stanje, onda možemo to napraviti direktno, tako da mi je želja da što prije počnemo.
Procjena je da će trebati tri-četiri mjeseca. Ja insistiram da se radi 24 sata, da se taj rok što je moguće više skrati i zbog činjenice da je javno preduzeće željeznica Federacije u vlasništvu vlade Federacije.
Kao što su nas informirali, oni negdje oko 270 hiljada maraka dnevno imaju gubitak zbog toga što ne radi, ali to je gubitak željeznica.
Jako se to reflektira i na kompletnu privredu Federacije BiH jer sva roba iz Ploča transportirana je željeznicom prema velikim kompanijama na području BiH", dodao je Nikšić.
"Dali smo upravi javnog preduzeća željeznice tri dana da se opredijele za koju će varijantu, hoće li se raditi most ili će se ponovo raditi nasuprot s propustom za vodu.
Nakon toga želimo što prije uvući u proces određivanja izvođača radova.
Da budem iskren i iskoristim ovo što je vlada proglasila vanredno stanje, ako uđemo u proces javne nabave, trebat će nam pola godine da izaberemo izvođača.
Kad je vanredno stanje, onda možemo to napraviti direktno, tako da mi je želja da što prije počnemo.
Procjena je da će trebati tri-četiri mjeseca. Ja insistiram da se radi 24 sata, da se taj rok što je moguće više skrati i zbog činjenice da je javno preduzeće željeznica Federacije u vlasništvu vlade Federacije.
Kao što su nas informirali, oni negdje oko 270 hiljada maraka dnevno imaju gubitak zbog toga što ne radi, ali to je gubitak željeznica.
Jako se to reflektira i na kompletnu privredu Federacije BiH jer sva roba iz Ploča transportirana je željeznicom prema velikim kompanijama na području BiH", dodao je Nikšić.
- Sanjarko
#1804 Re: Željeznice - all about
Ide i zima, kako konta Niksic da se sanira ovo sve? Tesko ce se za 3-4 mjeseca sanirati. 6 mjeseci da nesaobraca je dug period, pravo, ali realniji nego sta Niksic trazi. Jos opet upozorenje na kisu u srijedu izdato.
- Porodice Foht
#1805 Re: Željeznice - all about
Znam da je skupo, ali sam pomislio da zbog hitnosti i ogromnih gubitaka za kompaniju ali i GDP nase zemlje, da ce mozda potraziti kakve Kineze, ili klase u Njemackoj sta ja znam, u tom poslu da brzo saniraju prugu kad vec nisi sputan tenderima i nabavkama jer je proglaseno Vanredno stanje. Potrajat ce ovo pravo.
Last edited by Porodice Foht on 08/10/2024 15:37, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#1806 Re: Željeznice - all about
Mozda osposobe ako bude Miholjsko ljeto tj jesen s prekidima kako je bilo prosle godine i prije njih, ono suncano danima, pa malo kisovito, ali javljalo je hladniju jesen i zimu, sad za padavine ne znam sta je javljalo.Porodice Foht wrote: ↑08/10/2024 12:09Znam daje skupo, ali sam pomislio da zbog hitnosti i ogromnih gubitaka za kompaniju ali i GDP nase zemlje, da ce mozda potraziti kakve Kineze, ili klase u Njemackoj sta ja znam, u tom poslu da brzo saniraju prugu kad vec nisi sputan tenderima i nabavkama jer je proglaseno Vanredno stanje. Potrajat ce ovo pravo.![]()
Mozda ne znam mogu nesto i sklepati za 1-2 mjeseca, put osposobiti, pa kamionima pretovar vrsiti do drugog dijela pruge, ali to znaci da nam proizvodi poskupljuju i izvozni i uvozni.
Ja staroj govorio o tome, ali znas kakvi su stariji ljudi mnogi, tvrdoglavi. Neko negdje izjavio davno da oko 25% mozda i vise GDP-a zavisi od toga, da preko tog dijela ide domovine sto sta. Nedavno neko napisa oko 200 ili 250, mozda i 300 hiljada KM dnevno FBiH gubi zbog ovoga svega.
Zao mi ljudi, poginulih naravno, ali i zao mi nas zivih, 25% manje bi nas moglo dobro uzdrmati sve. Primanja ovise o tome razna, od plata radnika do raznih davanja.
-
kakaljin
#1807 Re: Željeznice - all about
Zato treba sto prije osposobiti prugu da se stavi u funkciju, treba sve moguce angazovati da se to napravi.Sanjarko wrote: ↑08/10/2024 12:41Mozda osposobe ako bude Miholjsko ljeto tj jesen s prekidima kako je bilo prosle godine i prije njih, ono suncano danima, pa malo kisovito, ali javljalo je hladniju jesen i zimu, sad za padavine ne znam sta je javljalo.Porodice Foht wrote: ↑08/10/2024 12:09Znam daje skupo, ali sam pomislio da zbog hitnosti i ogromnih gubitaka za kompaniju ali i GDP nase zemlje, da ce mozda potraziti kakve Kineze, ili klase u Njemackoj sta ja znam, u tom poslu da brzo saniraju prugu kad vec nisi sputan tenderima i nabavkama jer je proglaseno Vanredno stanje. Potrajat ce ovo pravo.![]()
Mozda ne znam mogu nesto i sklepati za 1-2 mjeseca, put osposobiti, pa kamionima pretovar vrsiti do drugog dijela pruge, ali to znaci da nam proizvodi poskupljuju i izvozni i uvozni.
Ja staroj govorio o tome, ali znas kakvi su stariji ljudi mnogi, tvrdoglavi. Neko negdje izjavio davno da oko 25% mozda i vise GDP-a zavisi od toga, da preko tog dijela ide domovine sto sta. Nedavno neko napisa oko 200 ili 250, mozda i 300 hiljada KM dnevno FBiH gubi zbog ovoga svega.
Zao mi ljudi, poginulih naravno, ali i zao mi nas zivih, 25% manje bi nas moglo dobro uzdrmati sve. Primanja ovise o tome razna, od plata radnika do raznih davanja.
DA tako je gubitak zeljznica dnevno je preko 280.000 KM, to su samo zeljeznicae, a sta je sa ostalom privredom
- Sanjarko
#1808 Re: Željeznice - all about
Ma i radne akcije ako treba osmislit, ko moze da to pomogne sve tokom njih. Imam ideju staru o tome oko 20 godina. Za te ucesnike u radnim akcijama bi se naknada isplatila u vidu obaveznica. Znaci smjestaj obezbjedzen, hrana, mozda nesto i para, a ostalo ili sva naknada u vidu obaveznica.kakaljin wrote: ↑08/10/2024 12:45Zato treba sto prije osposobiti prugu da se stavi u funkciju, treba sve moguce angazovati da se to napravi.Sanjarko wrote: ↑08/10/2024 12:41Mozda osposobe ako bude Miholjsko ljeto tj jesen s prekidima kako je bilo prosle godine i prije njih, ono suncano danima, pa malo kisovito, ali javljalo je hladniju jesen i zimu, sad za padavine ne znam sta je javljalo.Porodice Foht wrote: ↑08/10/2024 12:09
Znam daje skupo, ali sam pomislio da zbog hitnosti i ogromnih gubitaka za kompaniju ali i GDP nase zemlje, da ce mozda potraziti kakve Kineze, ili klase u Njemackoj sta ja znam, u tom poslu da brzo saniraju prugu kad vec nisi sputan tenderima i nabavkama jer je proglaseno Vanredno stanje. Potrajat ce ovo pravo.![]()
DA tako je gubitak zeljznica dnevno je preko 280.000 KM, to su samo zeljeznicae, a sta je sa ostalom privredom
Sad cu da postavim to temu u obliku ideje.
- ShnjaZZZ
-
DebelinJoe
#1811 Re: Željeznice - all about
https://www.klix.ba/biznis/privreda/gik ... /241011150
Decenijama se ne ulaže u željeznice. Radnici željeznica obespravljeni i slabo plaćeni, oprema stara i prevaziđena, i danas koriste kolutaše telefone, šta ćeš dalje...
Ranije nepotrebno i besmisleno ukinute pruge Lašva - Bugojno i Sarajevo-Višegrad...Sada bi imali konekciju prema luci Bar...
Šta je sa Unskom prugom?
Šta je sa prugom Čapljina-Nikšić?
Banovići - Vareš?
Još je AU imala planove za prugu Bugojno - Split.
Još se od kraja rata ispod tepiha pokušavalo potpuno ugasiti željeznice, što će nam to, voz je za sirotinju..
Itd...
A vidi sad belaja
Decenijama se ne ulaže u željeznice. Radnici željeznica obespravljeni i slabo plaćeni, oprema stara i prevaziđena, i danas koriste kolutaše telefone, šta ćeš dalje...
Ranije nepotrebno i besmisleno ukinute pruge Lašva - Bugojno i Sarajevo-Višegrad...Sada bi imali konekciju prema luci Bar...
Šta je sa Unskom prugom?
Banovići - Vareš?
Još se od kraja rata ispod tepiha pokušavalo potpuno ugasiti željeznice, što će nam to, voz je za sirotinju..
Itd...
A vidi sad belaja
-
nauticamid
#1812 Re: Željeznice - all about
Sad ih treba natjerati da prave alternativu ovoj pruzi. Kad se zaduzuju, neka se zaduze za prave stvari i dovesti kineze da to zavrse sto prije, a ne da nasi bajni gradjevinari rade po 30 godina kao sto rade autoput.
-
DebelinJoe
#1813 Re: Željeznice - all about
Alternativa je pruga Bugojno Splitnauticamid wrote: ↑12/10/2024 11:13 Sad ih treba natjerati da prave alternativu ovoj pruzi. Kad se zaduzuju, neka se zaduze za prave stvari i dovesti kineze da to zavrse sto prije, a ne da nasi bajni gradjevinari rade po 30 godina kao sto rade autoput.
-
HelaS
#1814 Re: Željeznice - all about
Za povratak svih ovih pruga u prethodno staje treba nam jedna ili više milijardi Dolara. Ali bi se država razvila i bilo bi koristi višestruko milijardi Dolara.DebelinJoe wrote: ↑12/10/2024 10:17 https://www.klix.ba/biznis/privreda/gik ... /241011150
Šta je sa Unskom prugom?
Banovići - Vareš?
Itd...
A vidi sad belaja
-
DebelinJoe
#1815 Re: Željeznice - all about
Pa drzava BiH svake godine uzme mnogo milijardi od poreza.HelaS wrote: ↑12/10/2024 11:17Za povratak svih ovih pruga u prethodno staje treba nam jedna ili više milijardi Dolara. Ali bi se država razvila i bilo bi koristi višestruko milijardi Dolara.DebelinJoe wrote: ↑12/10/2024 10:17 https://www.klix.ba/biznis/privreda/gik ... /241011150
Šta je sa Unskom prugom?
Banovići - Vareš?
Itd...
A vidi sad belaja
Lopovi, đe su pare?!
-
saimidin
#1816 Re: Željeznice - all about
Osim ako džafić ili nikšić nisu spremni da sviraju klavir kao fadil, nema od popravka pruge ništa ove godine, a sljedeće bi moglo biti ako ne krenu natezanja i obaranja tendera
Jedina druga opcija je da ove firme koje zavise od pruge uzmu na sebe da poprave to kod komadinova vrela i poklone žfbh
Jedina druga opcija je da ove firme koje zavise od pruge uzmu na sebe da poprave to kod komadinova vrela i poklone žfbh
-
HelaS
#1817 Re: Željeznice - all about
Ne da poklone, skup i preskup je ovakav poklon, nego da svojim novcima i kapacitetom izgrade vijadukt ili drugačije saniraju prugu i te svoje troškove kasnije refundiraju kroz transport robasaimidin wrote: ↑12/10/2024 11:45 Osim ako džafić ili nikšić nisu spremni da sviraju klavir kao fadil, nema od popravka pruge ništa ove godine, a sljedeće bi moglo biti ako ne krenu natezanja i obaranja tendera
-
DebelinJoe
#1818 Re: Željeznice - all about
Moze, proglašeno je vanredno stanje, u ovom slučaju mogu da se zaobiđu javne nabavke.saimidin wrote: ↑12/10/2024 11:45 Osim ako džafić ili nikšić nisu spremni da sviraju klavir kao fadil, nema od popravka pruge ništa ove godine, a sljedeće bi moglo biti ako ne krenu natezanja i obaranja tendera
-
saimidin
#1819 Re: Željeznice - all about
Na žalost oba ste u krivu
Što se tiče zakona isto je med ili medene pare, ne možeš ti žfbh uvaliti (prodati) vijadukt bez tendera, nebitno da li će ti oni platiti kešom ili uslugama/kompenzacijom, osim ako pokoniš, na što btw moraš platiti porez
Ne postoji u zakonu o javnim nabavkama nikava vanredna situacija koja ubrzava i suspenduje dijelove tog zakona, što jeste glupost, ali tako je i možda se sada sjete da nešto izmijene, tj budu pritisnuti da to urade
Što se tiče zakona isto je med ili medene pare, ne možeš ti žfbh uvaliti (prodati) vijadukt bez tendera, nebitno da li će ti oni platiti kešom ili uslugama/kompenzacijom, osim ako pokoniš, na što btw moraš platiti porez
Ne postoji u zakonu o javnim nabavkama nikava vanredna situacija koja ubrzava i suspenduje dijelove tog zakona, što jeste glupost, ali tako je i možda se sada sjete da nešto izmijene, tj budu pritisnuti da to urade
-
neki
#1820 Re: Željeznice - all about
Jesi li kad čuo da su to bile uskotračne pruge, izgrađene uglavnom za izvlačenje šumske građe, sa jako malim radijusima krivina i jako velikim podužnim nagibom, koje su i u doba kad su građene bile prilično zaostale a po njima je već nekih bar 50 godina nemoguće organizovati bilo kakav transport tereta..DebelinJoe wrote: ↑12/10/2024 10:17
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1821 Re: Željeznice - all about
Kao kada ovi drvarčani i petrovčani sa stalnim boravištem u BL krenu kmečati kako su imali prugu koju su zli komunisti ukinuli
ljudi bili Jevropa i napredna civilizacija jbt...Ne možeš ti panju zadrtom objasniti da je to bila uskotračna primitivna pruga koju je AU izgradila za eksploataciju rude i šume, a ne da bi ronjgo putovao u Peštu i Beč na advente TGV-om... 
-
DebelinJoe
#1822 Re: Željeznice - all about
https://www.klix.ba/vijesti/bih/snimak- ... /241013100
Ne treba dva puta pročitati ovaj tekst i shvatiti kakva je ovo nula od države i koliko su sadašnje ŽFBiH govno od firme.
U noći sa trećeg na četvrti oktobar je bio noćna smjena.
"Udaramo u drvo, ne sluteći da će drvo spasiti naše živote....", naveo je on.
Jutro su dočekali na toj lokaciji i dalje ne sluteći šta se dešava. U zoru su zaposlenici Željeznica FBiH krenuli pješke prema Jablanici i ne sluteći da ih čekaju mnogo potresnije scene.
"Gledajući sve ovo, u sebi sam samo molio Boga da su svi živi, zdravi i da nema žrtava.... Nažalost, ulaskom u Donju Jablanicu i selo Zlate nastao je muk. Nešto što kao čovjek nikada neću zaboraviti", napisao je on.
Krenimo redom
Recimo u 1.15 voz ŽFBiH doživljava nesreću na pruzi.
Uposlenici ŽFBiH, posada voza u sred ničega, prepuštena je sama sebi. Na mjestu nesreće nema signala mobitela, voz nema radio - vezu, da ne govorimo o satelitskom telefonu ili GPS - u, što je za tehnološki zaostalu kompaniju kao što je ŽFBiH naučna fantastika.
Možemo zamisliti isprepadnae, gladne i žedne usposlenike žFBiH kako pored slupane lokomotive čekaju da se nešto desi i da i neko nešto kaže ili pomogne.
I ne dešava se ništa. Koliko su ovi ljudi čekali na pomoć? Četiri, pet šest sati? Za to vrijeme niko od dežurnih u stanicama, niko od šefova, od nadređeni , od uprave ŽFBiH, niko se od njih se od navedenih nije ni počešao po dupetu i upitao:
Zašto voz iz polazne stanice, recimo Rajlovac, nije stigao u odredišnu stanicu B, recimo Čapljinu.
Voz je recimo mogao iskočiti iz šina...Skliznuti u Neretvu...Mogao se se zapaliti...Mogli su ga napasti kriminalci ili teroristi...
I nikoga u ŽFBiH tog jutra nije bilo briga ni za voz ni za uposlenike ŽFBiH.
Zašto?
Je li u kompaniji ŽFBiH zaista toliki bolimequraz za svim, pa i životima uposlenika?
Čekam ovdje reakcije "dušebrižnika" koji će reći da je činjenica da je voz ŽFBiH imao nesreću usred nedođije i da uprava i nadležno osoblje pet sati nije imao pojma zaštp im je voz nestao sa radara i šta je sa posadom
Ne treba dva puta pročitati ovaj tekst i shvatiti kakva je ovo nula od države i koliko su sadašnje ŽFBiH govno od firme.
U noći sa trećeg na četvrti oktobar je bio noćna smjena.
"Udaramo u drvo, ne sluteći da će drvo spasiti naše živote....", naveo je on.
Jutro su dočekali na toj lokaciji i dalje ne sluteći šta se dešava. U zoru su zaposlenici Željeznica FBiH krenuli pješke prema Jablanici i ne sluteći da ih čekaju mnogo potresnije scene.
"Gledajući sve ovo, u sebi sam samo molio Boga da su svi živi, zdravi i da nema žrtava.... Nažalost, ulaskom u Donju Jablanicu i selo Zlate nastao je muk. Nešto što kao čovjek nikada neću zaboraviti", napisao je on.
Krenimo redom
Recimo u 1.15 voz ŽFBiH doživljava nesreću na pruzi.
Uposlenici ŽFBiH, posada voza u sred ničega, prepuštena je sama sebi. Na mjestu nesreće nema signala mobitela, voz nema radio - vezu, da ne govorimo o satelitskom telefonu ili GPS - u, što je za tehnološki zaostalu kompaniju kao što je ŽFBiH naučna fantastika.
Možemo zamisliti isprepadnae, gladne i žedne usposlenike žFBiH kako pored slupane lokomotive čekaju da se nešto desi i da i neko nešto kaže ili pomogne.
I ne dešava se ništa. Koliko su ovi ljudi čekali na pomoć? Četiri, pet šest sati? Za to vrijeme niko od dežurnih u stanicama, niko od šefova, od nadređeni , od uprave ŽFBiH, niko se od njih se od navedenih nije ni počešao po dupetu i upitao:
Zašto voz iz polazne stanice, recimo Rajlovac, nije stigao u odredišnu stanicu B, recimo Čapljinu.
Voz je recimo mogao iskočiti iz šina...Skliznuti u Neretvu...Mogao se se zapaliti...Mogli su ga napasti kriminalci ili teroristi...
I nikoga u ŽFBiH tog jutra nije bilo briga ni za voz ni za uposlenike ŽFBiH.
Zašto?
Je li u kompaniji ŽFBiH zaista toliki bolimequraz za svim, pa i životima uposlenika?
Čekam ovdje reakcije "dušebrižnika" koji će reći da je činjenica da je voz ŽFBiH imao nesreću usred nedođije i da uprava i nadležno osoblje pet sati nije imao pojma zaštp im je voz nestao sa radara i šta je sa posadom
-
HelaS
#1823 Re: Željeznice - all about
Željeznička pruga na relaciji Sarajevo-Višegrad bila je, zapravo, pruga na relaciji Sarajevo-Beograd, i nije bila "šumska" već međunarodna, za prevoz putnika i roba.neki wrote: ↑12/10/2024 14:35DebelinJoe wrote: ↑12/10/2024 10:17 Ranije nepotrebno i besmisleno ukinute pruge Lašva - Bugojno i Sarajevo-Višegrad...Sada bi imali konekciju prema luci Bar...Jesi li kad čuo da su to bile uskotračne pruge, izgrađene uglavnom za izvlačenje šumske građe, sa jako malim radijusima krivina i jako velikim podužnim nagibom, koje su i u doba kad su građene bile prilično zaostale a po njima je već nekih bar 50 godina nemoguće organizovati bilo kakav transport tereta..Domaci izdajnik wrote: ↑13/10/2024 20:46 Kao kada ovi drvarčani i petrovčani sa stalnim boravištem u BL krenu kmečati kako su imali prugu koju su zli komunisti ukinuliljudi bili Jevropa i napredna civilizacija jbt...Ne možeš ti panju zadrtom objasniti da je to bila uskotračna primitivna pruga koju je AU izgradila za eksploataciju rude i šume, a ne da bi ronjgo putovao u Peštu i Beč na advente TGV-om...
![]()
Pruga na relaciji Lašva-Bugojno, bila je pruga Sarajevo-Banja Luka, koja se u Lašvi odvajala prema Travniku, a od Donjeg Vakufa dalje prema Bugojnu i G. Vakufu, a od D.Vakufa nastavljala dalje preko Jajca u Banja Luku. Prostornim planom RBiH iz 1986. godine, ova pruga planirana je za izgradnju u normalnom kolosijeku i njena trasa imala je bezbroj tunela. Naravno, ni ova pruga nije bila šumska.
Bilo je pruga za transport šumske mase, ali i za transport ruda, ali je mnogo više bilo ovakvih putničkih pruga. Da, najveća greška Jugoslavije bila je ukidanje mnogih željezničkih pruga, naročito u BiH. Od tog perioda prestaju sela, zapuštaju se ruralna područja i polako se naseljavaju gradovi i šire u svom razvoju. Itd, nije tema...
Sljedeći put se bolje pripremite pa uđite u rasprave na ovakvim temama.
-
neki
#1824 Re: Željeznice - all about
Ok, pošto si se ti očito pripremio, hajde napiši gdje bi nabavio moderna sredstva za vuču i transport roba po uskotračnim prugama?
-
DebelinJoe
#1825 Re: Željeznice - all about
Ne bi vjerovao, ali Austrija još uvijek čuva svoje uskotračne pruge, ne sve, ali ih čuva. I još uvijek se mnoge od njih koriste, a po nekima od njih voze i šinska vozila normalnog kolosijeka.
Kako?
Pa pametni Austrijanci izmislili "adapter" koji se stavi na donju osovinu šinskog vozila normalnog kolosijeka pa se ona bez problema može koristiti i na prugama uzanog kolosijeka.
Iako je pruga SA - Višegrad bila pruga uskotračna, trasa i tuneli bili su zapravo širine normalnog kolosijeka. O tome je je neka pametna AU glava u Beču razmišljala. Znači mogle su se postaviti i šine normalnog kolosijeka, ali tadašnja politika to nije htjela.
Asocijacija na prugu Sa - Višegrad jeste ćiro, ali tom prugom vozili su za to vrijeme vrlo savremeni eletktromotorni vozovi.