Testovi za polaganje vozackog ispita

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

TLOP

#51 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by TLOP »

mayab wrote: 23/07/2021 06:18 preporuka za kakav android app za učenje testova za B kategoriju u BiH,
da pošaljem djetetu neka se malo pozabavi time u ovo ljetnje vrijeme , da nije stalno na instagramu i tik toku :lol:
jbga, uskoro bi moglo i vozački da "poganja"
Albos i Spec (driver mislim da imaju u nazivu).
Ima tu i prvu pomoc. Nista mu vise ne treba osim toga
xPaco1337

#52 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by xPaco1337 »

Spesdriver nema nova pitanja iz 2021,ali dobar je za vjezbanje ako nista raskrsnice...Ja sam polozio testove ovu Subotu barem u ZE-DO kantonu za sad pise pored svakog pitanja (Vise tacnih odgovora) to je tek sad uvedeno znam da su neki drugi kantoni to prije imali.
gadnel

#53 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by gadnel »

Ima neka nova aplikacija, "VIP Driver", cujem da ona ima nova pitanja.

Isti fazon kao spes, drugo pakovanje.
Foste

#54 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by Foste »

albos driver moja preporuka iz razloga što nemaš naznačena dva/tri tačna odgovora u pitanjima pa ih moraš sam prepoznati
SONY_91

#55 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by SONY_91 »

Polagao nedavno C kategoriju i vježbao na sajtu VALBL, veoma dobro urađeni testovi po meni. https://valbl.net/testovi/
kakotakonikako

#56 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by kakotakonikako »

SONY_91 wrote: 24/03/2022 08:59 Polagao nedavno C kategoriju i vježbao na sajtu VALBL, veoma dobro urađeni testovi po meni. https://valbl.net/testovi/
:thumbup:
kabal1337

#57 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by kabal1337 »

Entropio wrote: 19/12/2015 20:39 Kakva je sad procedura oko polaganja testova? Ja sam davno polagao, pa ne znam je li se nesto promijenilo. Je l' se moze kupiti ona knjiga s testovima i spremiti to i onda se javiti u neku autoskolu da te oni prijave za polaganje?
Da ti/ posudi autoskola knjigu- kad budes spreman kazes spreman sam prijavi me za polaganje i to je to. Mozes se uvijek obratiti AS da ti pokazu npr. raskrsnice...
Mislim da bi ti svaka AS- prodala knjigu ako bi trazio.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#58 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by Entropio »

kabal1337 wrote: 28/04/2023 12:10
Entropio wrote: 19/12/2015 20:39 Kakva je sad procedura oko polaganja testova? Ja sam davno polagao, pa ne znam je li se nesto promijenilo. Je l' se moze kupiti ona knjiga s testovima i spremiti to i onda se javiti u neku autoskolu da te oni prijave za polaganje?
Da ti/ posudi autoskola knjigu- kad budes spreman kazes spreman sam prijavi me za polaganje i to je to. Mozes se uvijek obratiti AS da ti pokazu npr. raskrsnice...
Fala jaro. Pitanje sam postavio 2015. godine i evo ti mi sad odgovori.
kabal1337

#59 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by kabal1337 »

Entropio wrote: 28/04/2023 16:25
kabal1337 wrote: 28/04/2023 12:10

Fala jaro. Pitanje sam postavio 2015. godine i evo ti mi sad odgovori.
NNC, nesto su se postovi istumbali :lol:
Laplace

#60 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by Laplace »

Pravovremeni odgovor je zlata vrijedan.
xPaco1337

#61 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by xPaco1337 »

Ja kad sam polagao prije 2 godine auto skola mi je dala pdf sa svim pitanjima i odgovorima kakvi budu na testovima, jer vecina knjiga je outdated ili ima dosta pitanja koja uopste i ne budu na testovima. Tako je isto i za raskrsnice. I tako je i bilo, sve sto sam ucio sa tog pdf-a sam na kraju i imao na testu.
inflames

#62 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by inflames »

Sta vi mislite, koji je ispravan redoslijed? Ja smatram da je ovo ona situacija kao kad imate 4 auta u 4 kraka pa niko nema prednost, tj. koja se samo teoretski moze desiti. Da se desi u realnosti, logicno da bi najbolje bilo da vozaci samostalno iskomuniciraju.
Zakon ovako kaze:

(1) Na raskrsnici ili u susretu s drugim vozilom vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi s njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom na putu nije drugačije određeno.

(2) Vozač vozila koje na raskrsnici skreće ulijevo dužan je da propusti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, na raskrsnici zadržava pravac svog kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

(1) implicira da plavi auto ima prednost jer nema nikoga desno, dok (2) implicira da plavi mora da pusti zutog jer zuti ide ravno iz suprotnog smjera, a plavi skrece lijevo. Posto 1 i 2 ne mogu biti ispunjeni onda je deadlock.

Image
oXavier

#63 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by oXavier »

B-C-A

Crveni propušta vozilo koje mu dolazi s desna tj. plavog, a plavi ne mora propustiti žutog iako skreće lijevo, jer postoji crveni koji je žutom s desne strane i samim tim žuti ne može da ide pravo.
daario naharis

#64 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by daario naharis »

Ovakva raskrsnica mora biti regulisana nekom vrstom regulacije (svjetlosna ili znakovna), jer ovdje su svi sa necije desne strane :D
Seawolf

#65 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by Seawolf »

1.) Plavi "B" daje lijevi žmigavac i prvi ulazi u raskrsnicu, prolazeći ispred crvenog "C", te se nakon toga zaustavi u raskrsnici, ostavljajući mjesta iza sebe da crveni "C" može proći;

2.) Crveni "C" prolazi kroz raskrsnicu i nastavlja pravo svojim smjerom;

3.) Žuti "A" prolazi kroz raskrsnicu i nastavlja pravo svojim smjerom, i konačno;

4.) Plavi "B" izlazi iz raskrsnice, skrečući lijevo.
oXavier

#66 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by oXavier »

Ne vidim nijedan razlog zašto bi se plavi zaustavio ako ima prednost i da se neko provlači iza njega i stvarao dodatne komplikacije i gužvu, znači izvrši radnju skretanja u potpunosti i napusti raskrsnicu. Naravno, slažem se da bi raskrsnica morala biti signalizirana, primjer je čisti školski.
veselinovic

#67 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by veselinovic »

Skolski gledano raskrsnica je trivijalna, ali u praksi postoji potencijalna zamka.
Logicno da plavi treba prvi da prodje, e sad ako zuti ne poznaja pravila krenuce i on misleci da ima prednost.
I dolazi do kontakta plavog i zutog, a crveni se ispari - logicno.
Kako ce plavi ubijediti policiju da je crveni postojao?
Ako crveni ne postoji prednost ima zuti, ako postoji plavi.
Seawolf

#68 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by Seawolf »

veselinovic wrote: 12/10/2024 07:35 Skolski gledano raskrsnica je trivijalna, ali u praksi postoji potencijalna zamka.
Logicno da plavi treba prvi da prodje, e sad ako zuti ne poznaja pravila krenuce i on misleci da ima prednost.
I dolazi do kontakta plavog i zutog, a crveni se ispari - logicno.
Kako ce plavi ubijediti policiju da je crveni postojao?
Ako crveni ne postoji prednost ima zuti, ako postoji plavi.
Upravo zbog toga se vozi onako kako sam napisao iznad.

Voziš sve dok ne dođeš u situaciju da ćeš daljim voženjem, nekome drugom oduzeti prednost.

Onda se zaustaviš. I čekaš da taj neko drugi prođe, pa tek nakon toga nastaviš kretanje u svom smjeru.
oXavier

#69 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by oXavier »

Primjer je školski, bespotrebno komplikujete, sumnjam da postoje ovakve raskrsnice bez ikakve signalizacije :D Ako već uvodimo realne situacije u primjer, onda da i ja zakuham. Na ovakvoj raskrsnici sa po jednom saobraćajnom trakom u svakom smjeru nema prostora za takav manevar plavog, odnosno ne može napraviti toliko prostora da crveni prođe a da ne uđe u traku žutom :D i šta ako ima još jedno vozilo iza plavog, crveni onda svakako ne može naprijed jer tad njemu oduzima prvenstvo :D
kabal1337

#70 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by kabal1337 »

oXavier wrote: 11/10/2024 15:25 B-C-A

Crveni propušta vozilo koje mu dolazi s desna tj. plavog, a plavi ne mora propustiti žutog iako skreće lijevo, jer postoji crveni koji je žutom s desne strane i samim tim žuti ne može da ide pravo.
Vozac B ti ima vozaca A sa svoje desne strane

Po mom je C-A-B

Vozilo B skrece u lijevo tako da mu je vozilo A dolazi sa desne strane. On ne moze ici.

Vozilo C ne mijenja pravac, ( B ceka) prolazi naprijed, Vozilo A nema nikoga sa desne vise ono nastavlja ( ne mijenja pravac)
zadnje ide vozilo B jer skrece ( nema vise vozila A sa svoje desne strane)
oXavier

#71 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by oXavier »

kabal1337 wrote: 12/10/2024 16:53

Vozac B ti ima vozaca A sa svoje desne strane

Po mom je C-A-B

Vozilo B skrece u lijevo tako da mu je vozilo A dolazi sa desne strane. On ne moze ici.

Vozilo C ne mijenja pravac, ( B ceka) prolazi naprijed, Vozilo A nema nikoga sa desne vise ono nastavlja ( ne mijenja pravac)
B nema nikog s desne strane, A mu dolazi u susret sa suprotne strane a ne s desne strane, a vozilo C ne može naprijed jer ima B s desne strane.
kabal1337

#72 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by kabal1337 »

Onda tvojom logikom na raskrsnicama bi pravo prvenstva imali oni sto skrecu lijevo, a ne oni sto idu pravo.

Evo stavi vozilo B u putanju, sa koje strane mu dolazi (nalazi se) vozilo A?

1.) sa desne?
2.) sa lijeve?
Seawolf

#73 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by Seawolf »

....
Po mom je C-A-B

Ako vozila C i B krenu istovremeno i sudare se, vozač kojeg vozila je kriv?

Odgovor na ovo pitanje nam, jasno, govori da ti nisi u pravu.

Mislim, stvarno ne vidim koji je razlog zašto mislite da vozač vozila "B" treba ikoga i išta da čeka, da bi ušao u raskrsnicu. On nema nikoga sa desne strane, u momentu kada ulazi u raskrsnicu.

I primjer uopće nije samo školski. Ima nas koji vozimo dovoljno dugo da smo puno puta prošli kroz raskrsnice u kojima se pravo prvenstva reguliše isključivo pravilom desne strane.
oXavier

#74 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by oXavier »

kabal1337 wrote: 12/10/2024 17:09 Onda tvojom logikom na raskrsnicama bi pravo prvenstva imali oni sto skrecu lijevo, a ne oni sto idu pravo.

Evo stavi vozilo B u putanju, sa koje strane mu dolazi (nalazi se) vozilo A?

1.) sa desne?
2.) sa lijeve?
NIsam to rekao, ali ovdje su 3 vozila u pitanju postavljena na takav način da je svako blokiran nekim pravilom ako gledamo čisto školski, slično kao primjer kad četiri vozila dolaze sa svake strane raskrsnice i uvijek nekom neko dolazi s desne strane. Znači ovakav primjer se ne pojavljuje ni u testovima, jer stvara zabunu, već se pojavljuje na forumima i društvenim mrežama da bi se mogli svađati :D
U takvim situacijama kad vozilo dolazi u susret ne primjenjuje se pravilo desne strane, već se primjenjuje tzv pravilo lijevog skretanja gdje je vozač pri skretanju ulijevo dužan propustiti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smjera zadržava pravac kretanja ili skreće udesno u istu ulicu. Znači ta dva pravila, pravilo desne strane i lijevog skretanja su osnov za rješavanje prednosti na raskrsnicama kad nema signalizacije.
Sad ako gledamo čisto redosijed vozila A,B,C, neko mora prekršiti neko pravilo osim ako ne postupaju kao što je prethodno naveo @Seawolf, malo jedan malo drugi. Prema tome, moja logika je da kad već plavi krene u raskrsnicu, da istu i napusti kako bi ostali mogli završiti svoje radnje, iako skreće lijevo, jer vozilo koje mu dolazi u susret ne može ići pravo zbog vozila koje ima s desne strane.
kabal1337

#75 Re: Testovi za polaganje vozackog ispita

Post by kabal1337 »

Seawolf wrote: 12/10/2024 17:57

....
Po mom je C-A-B

Ako vozila C i B krenu istovremeno i sudare se, vozač kojeg vozila je kriv?

Odgovor na ovo pitanje nam, jasno, govori da ti nisi u pravu.

Mislim, stvarno ne vidim koji je razlog zašto mislite da vozač vozila "B" treba ikoga i išta da čeka, da bi ušao u raskrsnicu. On nema nikoga sa desne strane, u momentu kada ulazi u raskrsnicu.

I primjer uopće nije samo školski. Ima nas koji vozimo dovoljno dugo da smo puno puta prošli kroz raskrsnice u kojima se pravo prvenstva reguliše isključivo pravilom desne strane.
On neka udje u raskrsnicu, i da izvrsi svoju radnju skretanja imat ce vozilo sa svoje desne strane.

U zavisnosti od velicine raskrsnice, ako je usao a vozilo C ne moze pravo zbog njega onda je efektivno blokirao raskrsnicu.
Post Reply