Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Sanjarko

#1 Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Sanjarko »

Dijeljenje proizvoda pri isteku
‎utorak, ‎1. ‎oktobar ‎2024.
08:06:57

Dobro bi bilo da umjesto popusta i slicnoga uvedu trgovine i trgovacki lanci kao primjerice supermarketi da se dijele proizvodi koji su pri isteku kupcima besplatno, svim kupcima ili samo pojedinima, kao primjerice svako desetom kupcu.

Ali i akcije na proizvode cesce da uvode tj popuste. Inace popuste trebaju i slicno mozda i da zadrze i dalje ako zele, a ako imaju problema u vezi zakonske regulative sta se tice drzave da im drzava pomogne u vezi ovoga s donosenjem nekih zakona novih.

Ako vec ne mogu nikako zbog drzave i zakonskih regulativa da se pokloni stanovnistvu ti proizvodi putem bonova koje bi izdavala drzava, a drzava bi se nekako sa trgovinama i trgovackim lancima kao primjerice supermarketima porefenala tj sravnila bi racune.

Dopuna: Isto tako moze se nekako smisliti da se popusti daju preko aplikacije svim musterijama preko smartfona koje sad svi imaju tako sto bi musterije skinule aplikacije i neko bi im podatke ispunio ako one/musterije ne znaju od imena i prezimena pa nadalje. Vecina ljudi danas ima smartfone ali mnogi kod nas u Bosni i Hercegovni su prilicno ili skroz informaticki nepismeni pa ne znaju koristiti aplikacije na smartfonima itd zbog i drugih raznih razloga.

:kakoste:
HelaS

#2 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by HelaS »

Sanjarko wrote: 01/10/2024 10:52 Dijeljenje proizvoda pri isteku

Dobro bi bilo da umjesto popusta i slicnoga uvedu trgovine i trgovacki lanci kao primjerice supermarketi da se dijele proizvodi koji su pri isteku kupcima besplatno, svim kupcima ili samo pojedinima, kao primjerice svako desetom kupcu.

Ali i akcije na proizvode cesce da uvode tj popuste. Inace popuste trebaju i slicno mozda i da zadrze i dalje ako zele, a ako imaju problema u vezi zakonske regulative sta se tice drzave da im drzava pomogne u vezi ovoga s donosenjem nekih zakona novih.

Ako vec ne mogu nikako zbog drzave i zakonskih regulativa da se pokloni stanovnistvu ti proizvodi putem bonova koje bi izdavala drzava, a drzava bi se nekako sa trgovinama i trgovackim lancima kao primjerice supermarketima porefenala tj sravnila bi racune.

Dopuna: Isto tako moze se nekako smisliti da se popusti daju preko aplikacije svim musterijama preko smartfona koje sad svi imaju tako sto bi musterije skinule aplikacije i neko bi im podatke ispunio ako one/musterije ne znaju od imena i prezimena pa nadalje. Vecina ljudi danas ima smartfone ali mnogi kod nas u Bosni i Hercegovni su prilicno ili skroz informaticki nepismeni pa ne znaju koristiti aplikacije na smartfonima itd zbog i drugih raznih razloga.

Ni prethodna Jugoslavija, koja je u svom nazivu i u političkom uređenju imala prefix "socijalistička", nije besplatno dijelila stanovništvu ovakve proizvode. Doduše, mislim da se rijetko dešavalo da proizvodima isteknu rokovi prije njihove prodaje, ali i da jeste, uvijek su prodavani tamo gdje su se mogli iskoristiti. U prokapitalističkoj BiH, u surogat ekonomiji, u kojoj je mix i kapitalizna i socijalizma, sve sa pretjeranim tržišnim liberalizmom, podjela proizvoda stanovništvu sa predisteklim rokovima trajanja bez plaćanja protuvrijednosti je šteta za poslodavca. On čak ni PDV ne može vratiti na takve proizvode, i što bi onda neko stvarao sebi besmislene troškove.
Isteklih rokova proizvodi se doniraju organizacijama i to je uređeno pravnim normama, PDV i drugim.
Sanjarko

#3 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Sanjarko »

HelaS wrote: 01/10/2024 11:41
Sanjarko wrote: 01/10/2024 10:52 Dijeljenje proizvoda pri isteku

Ni prethodna Jugoslavija, koja je u svom nazivu i u političkom uređenju imala prefix "socijalistička", nije besplatno dijelila stanovništvu ovakve proizvode. Doduše, mislim da se rijetko dešavalo da proizvodima isteknu rokovi prije njihove prodaje, ali i da jeste, uvijek su prodavani tamo gdje su se mogli iskoristiti. U prokapitalističkoj BiH, u surogat ekonomiji, u kojoj je mix i kapitalizna i socijalizma, sve sa pretjeranim tržišnim liberalizmom, podjela proizvoda stanovništvu sa predisteklim rokovima trajanja bez plaćanja protuvrijednosti je šteta za poslodavca. On čak ni PDV ne može vratiti na takve proizvode, i što bi onda neko stvarao sebi besmislene troškove.
Isteklih rokova proizvodi se doniraju organizacijama i to je uređeno pravnim normama, PDV i drugim.
Ma sta znam kontam neka sema da se moze smisliti, nesto na bonove ili tako nekako za ove proizvode pri isteku, a ovo doniranje hrane se zale trgovci da drzava i dalje nije to uredila kako treba, eno na temi inflacija ima gdje sam to naveo.

Ionako ce im propasti ova hrana sva skoro, ne odlazi ni u donacije Javnim Kuhinjama i sl, kako treba.

Kad je Amerika mogla smisliti, a vjerujem i neke druge drzave sistem u vezi ovoga, vjerujem da i mi mozemo ili barem od njih prekopirati.

Ako ne uspije se podijeliti narodu nekako, da li besplatno, na bonove, ili kroz akcije, ili humanitarnim organizacijama da se uvedu preduzeca koja bi reciklirala tu robu svu, hranu i sl, u dzubrivo i tako to, u sta moze.
dixi5

#4 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by dixi5 »

Nema dijeljenja besplatno. Prije se baci u kontejner nego da se dijeli.
Sanjarko

#5 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Sanjarko »

dixi5 wrote: 01/10/2024 11:58 Nema dijeljenja besplatno. Prije se baci u kontejner nego da se dijeli.
Pa ne bi bas bilo besplatno, pisao sam. Porefenala bi se drzava s trgovcima itd. Ako vec ne moze nikako, da se reciklira. To se u EU radi, reciklira se hrana kako znam. A imao sam i o tome ideju davno samo nisam nikome govorio o tome.
BiBi911

#6 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by BiBi911 »

Sanjarko wrote: 01/10/2024 12:02
dixi5 wrote: 01/10/2024 11:58 Nema dijeljenja besplatno. Prije se baci u kontejner nego da se dijeli.
Pa ne bi bas bilo besplatno, pisao sam. Porefenala bi se drzava s trgovcima itd. Ako vec ne moze nikako, da se reciklira. To se u EU radi, reciklira se hrana kako znam. A imao sam i o tome ideju davno samo nisam nikome govorio o tome.

Ne smijes nikome dati/prodati hranu kojoj je istekao rok trajanja. Sanitarna inspekcija ce te odrati.
Kako da kroz knjige provuces xy kolicinu proizvoda kojem je istekao rok. Sta da kazes menageru(sefu poslovnoce) koji zatrazi od uprave svaki dan da se pokloni 100-200€ Robe a ovi moraju da cekaju da pare legnu od drzave.

U esslingenu ima neka turska radnja kosem nesto tako... i smeknem poli salamu i uspomene nagrnu... kupim je i do kuce skontam rok istice danas. Nazovem inspekciju prijavim sta se desilo.... turcin bio zatvoren 2 sedmice jer su mu nasli jos robe pred istek i koja je istekla.

Tako i kod nas ako istice jedan proizvod istice ih jos a mnogo je isteklo. . I to se mora bacit
Better Man

#7 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Better Man »

Da vas upoznam sa praksom mini marketa Heljić kod Bezistana. Oni prodaju između ostalog Lindt čokolade. I kad istekne rok trajanja, oni lijepo povuku čokolade i preprave datum roka trajanja. Ne znam kako im nije jasno da se ofiraju i da se iz aviona vidi da je datum prepravljan. Samo pogledas Lindt čokoladu s ispravnim datumom i vidiš font itd. i ovu s prepravljenim datumom i sve ti je jasno. Naravno, to nije do radnica, već gazde.
Sanjarko

#8 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Sanjarko »

BiBi911 wrote: 01/10/2024 12:14

Ne smijes nikome dati/prodati hranu kojoj je istekao rok trajanja. Sanitarna inspekcija ce te odrati.
Kako da kroz knjige provuces xy kolicinu proizvoda kojem je istekao rok. Sta da kazes menageru(sefu poslovnoce) koji zatrazi od uprave svaki dan da se pokloni 100-200€ Robe a ovi moraju da cekaju da pare legnu od drzave.

U esslingenu ima neka turska radnja kosem nesto tako... i smeknem poli salamu i uspomene nagrnu... kupim je i do kuce skontam rok istice danas. Nazovem inspekciju prijavim sta se desilo.... turcin bio zatvoren 2 sedmice jer su mu nasli jos robe pred istek i koja je istekla.

Tako i kod nas ako istice jedan proizvod istice ih jos a mnogo je isteklo. . I to se mora bacit
Pri isteku, recimo jos vrijedi 10 dana ili sl, ne isteknutog roka trajanja, a hrana bi se reciklirala kojoj je istekao rok trajanja.

Evo:

Recikliranje hrane u dzubrivo
‎subota, ‎16. ‎decembar ‎2023.
15:33:06

Od hrane koja je pri isteku ili je istekla praviti mozda ako moze dzubrivo tako sto bi se mljela ona i s njom bi se dobilo mozda tako prirodno dzubrivo, naravno prije toga ona hrana koja je pri isteku da se doniranjem podijeli javnim kuhinjama ali ako u nekom slucaju se to ne moze uraditi i ako ona istekne i pokvari se da se ona reciklira i od nje da se mozda ako se to moze pravi prirodno dzubrivo za ponovan uzgoj hrane.

PS. Ova ideja o recikliranju hrane u dzubrivo ili sta vec moze je i starija od 2023 godine, najproduktivniji period ideja koje sam imao je od pocinjanja stvaranja iPod-a tamo negdje oko 2006 godine do 2012 godine.
Schumann

#9 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Schumann »

Kod nas istekne rok a nece ni cijenu da spuste :thumbup:
VladaFBiH

#10 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by VladaFBiH »

BiBi911 wrote: 01/10/2024 12:14

vjerovatno je mislio na "Najbolje upotrijebiti do:" a ne na "Rok upotrebe do:" - sva roba kojoj piše "najbolje upotrijebiti do" je upotrebljiva mjesecima pa i godinama poslije ali se ne može prodavati
kabal1337

#11 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by kabal1337 »

pojedini gradovi imaju food outlete, koji vjerovatno otkupljuju robu koja je pred istek.

Trzni centri ne zele ni da ponude neki "dobar" popust za hranu kojoj rok ubrzo istice.

Realno dosta proizvoda je skroz jestivo i nakon sto istekne rok.
Sanjarko

#12 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Sanjarko »

kabal1337 wrote: 07/10/2024 07:02 pojedini gradovi imaju food outlete, koji vjerovatno otkupljuju robu koja je pred istek.

Trzni centri ne zele ni da ponude neki "dobar" popust za hranu kojoj rok ubrzo istice.

Realno dosta proizvoda je skroz jestivo i nakon sto istekne rok.
Imamo izgleda i mi ovdje to, ali ne znamo kako doci do toga, onda kaze stara mozda treba biti registrovan kao socijalni slucaj da bi se moglo tu uzimati ta roba itd. Ne znamo, nismo upuceni u to, nikako skoro.

Bilo jest po portalima i vijestima o tome, ali samo malo. Ovdje se ne radi o isteklim proizvodima, nego proizvodima pri isteku. Ono jos vaze 7 ili vise dana.

Ja u Bingu ovdje ostao u nevjerici koliko im je propalo mozda namaza mlijecnih nekih, prosle ili pocetkom ove godine. Govorio sam o tome ovdje negdje na forumu. Pune kosare bile tih namaza.

Nit na akciji, nit nista, a pri isteku bili manje od 7 dana.
kabal1337

#13 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by kabal1337 »

Ovdje kod nas food outlet ti je kao i svaki granap/ prodavnica udjes, odaberes sta zelis i kupis. - Ovako ti je i u BL.
Pokusaj pronaci food outlet u svome gradu na drustvenim mrezama mozda imaju profil i objavljuju pa mozes pratiti ponudu.
Budu dobri popusti.

Nekada bude robe koja je i po desetine dana pred istek, a nekada i po 7 dana pred istek.

Meni se dopada ideja, rekao bi mozda bi bilo super da ima neko mjesto u svakom gradu gdje bi se mogli besplatno dijeliti proizvodi kojima je istekao rok do 7 dana. Ali vjerujem ako bi neko dobio proljev zbog takve hrane da bi mu napravili samo veci problem.

Podrzavam, takodjem mislim da previse hranu bespotrebno bacamo.
mayab

#14 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by mayab »

Evo prošle subote Bingo u BCC-u, gledam PIKove narezane pakovane mortadele ,
gomila ih bila kojima rok ističe taj dan ili sutradan ,
naravno to bi u civiliziranoj Europi tada trebalo biti na 50% sniženju,
ali ne u BiMgi ,
tamo su ih samo poslagali u prve redove , pa ko se zajebe ,
ja fino uzeo pakovanja od pozadi, tu su sa normalnim rokovima .
Bandit i profiter :run:
dembele

#15 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by dembele »

U nekim trgovinama artikli pred istek roka a to je dan-dva, prodaju se dva po cijeni jednog.
Sanjarko

#16 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Sanjarko »

Gledao sam u Zenici nema tih food outleta, samo u Sarajevu i Banjaluci. Grad nam kasni u sto sta, nema ni za socijalne slucajeve itd one dnevne centre i sl. Sto sta nema, a FK opet pobijedi, i picit ce mu 12 godina mandata, s ovim sadasnjim.

Grad je cak zapusten. Na temi Zenicani ima u vezi toga. Da ne idem u off topic ovdje o tome.

Da Bogda imamo taj food outlet i dnevne centre i sl. Imamo mi dosta ovdje ugrozenog naroda.

Ja i stara prvi. Srecom cupamo se pomalo, ali za ostalo ne znam sta cemo.

Skinula stara pljenidbu stana, isplatila skoro sve dugove, mojom invalidninom. Ali ne bi mogla da i dalje nije radila koliko toliko ove 4 zadnje godine, cak i 5 skoro. Od 2020 pa evo sad ce 2025-ta uskoro.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Bobi »

Hrana kojoj je istekao rok se vraca proizvodjaču, šta oni rade s njom, pitajte ih :D .
nezznalicaa

#18 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by nezznalicaa »

O proizzvodima u marketima kojima istice rok brine komercijalista/pospjesivac iz firme koja distribuira te proizvode. Ta roba se vraca u firmu i onda se pravi rabat i nove fakture za male granape, pijace, food outlete i to je to. Tako da vecina te robe bude iskoristena i prije zvanicnog isteka tog roka
Sanjarko

#19 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Sanjarko »

nezznalicaa wrote: 11/10/2024 08:31 O proizzvodima u marketima kojima istice rok brine komercijalista/pospjesivac iz firme koja distribuira te proizvode. Ta roba se vraca u firmu i onda se pravi rabat i nove fakture za male granape, pijace, food outlete i to je to. Tako da vecina te robe bude iskoristena i prije zvanicnog isteka tog roka
:thumbup: Nadam se da je tako, jer ono prosle ili pocetkom ove godine sta sam vidio u Bingu sa namazima nekim, mislim da su bili Milkosovi je za svaku osudu. Stotine i stotine namaza tih pri isteku, a puna cijena, a ostalo samo oko 7 dana roka valjanosti, cak mozda i manje.

Ja nagovarao mislim tad staru da mi ih uzme, reko pojest cu ih prije nego sto isteke rok, ali nije htjela stara.
dembele

#20 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by dembele »

Jedne prilike u Bingo hipermarketu u Maglaju vidim Franca dimljene pureće batake i dimljene pureće filete u hladnjaku i taj dan im baš ističe rok trajanja i ono puna cijena za batake 13 KM i nešto a fileti 20 KM i nešto po kilogramu.

Bilo oko 18h. Kažem ja prvoj radnici da imaju na policama artikle kojima za par sati tu nije mjesto. Ona meni počela govoriti koliko šta košta i hoću li nešto kupiti. :D
Opet ja kažem da neću ništa kupiti ali da ti proizvodi nebi trebali stajati sutra na tom mjestu.
Prođoh za desetak minuta pored istog hladnjaka kad vidim uvezana po dva pureća bataka i dva filea.
mijonja

#21 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by mijonja »

Primjetio sam da u Lidlu u Hrvatskoj robu kojoj rok ističe za 5,6 i više dana snižavaju 30% i čini mi se da je tako na vrijeme i rasprodaju
mayab

#22 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by mayab »

mijonja wrote: 11/10/2024 09:55 Primjetio sam da u Lidlu u Hrvatskoj robu kojoj rok ističe za 5,6 i više dana snižavaju 30% i čini mi se da je tako na vrijeme i rasprodaju
Kako gore rekoh , tako bi trebalo biti u civiliziranoj državi
Ateista

#23 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by Ateista »

Kod nas gazde, da ne kazem poslodavci, jednostavno nemaju osjecaj da se neke stvari moraju prodati na akcijama po znatno nizoj cijeni. Hoce sve sto mogu da prodaju sa sto vecom zaradom i dzaba, nadaju se do zadnjeg momenta pred istek da ce se prodati po punoj cijeni ili sa nekim minimalnim popustom, jer ti popusti i kad se daju to je uglavnom nesto sitno.

Po meni je sasvim normalno neke stvari pred istek prodavati znatno ispod cijene, cak i ispod nabavne cijene. Ako je nabavio lupam 100.000 komada nekog artikla iz i ostane mu 1000 komada pred istek roka, sasvim dovoljno je zaradio na onih 99.000 da ove moze dati ispod cijene, samo da se proda.

Da ne govorim o nekim prodavnicama odjece, obuce, tehnike i slicno, gdje mozda nije pitanje roka trajanja vec sto neke stvari zastare, nisu vise u trendu i slicno. Treba osloboditi prostor za nove artikle i te stare dati ispod nabavne cijene samo da ih se rijesis, sto vise prolazi vrijeme pada im vrijednost a u prodavnicama zauzima mjesto za nove modele, nove kolekcije i slicno. To je u svijetu sasvim normalno da se rjesavaju tih stvari po nekim jako niskim cijenama, kod nas jako rijeko, ni slucajno da se nesto da ispod nabavne cijene.
problemnatravunu

#24 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by problemnatravunu »

mijonja wrote: 11/10/2024 09:55 Primjetio sam da u Lidlu u Hrvatskoj robu kojoj rok ističe za 5,6 i više dana snižavaju 30% i čini mi se da je tako na vrijeme i rasprodaju
Da , smisao je da ti se po povoljnijoj cijeni proda nešto pred istek roka , i da imaš "fore" to i potrošiti, tih 5-6-7 dana ,
ovi domaći prevaranti ti ne skidaju cijenu ni zadnjeg dana ,
a najnormalnije i ja viđam po BINGU mesne prerađevine kojima je rok već istekao ...
e sad , ili ovi što to slažu i preslaguju jednostavno ne stignu da to "obrade" , da istaknu neki popust,
ili će prije biti da se po naređenju "odozgo" prave ludi ,
ko veli, boli me patak , prijavi me ako hoćeš inspekciji , ja ću opet više zaraditi nego što će biti (eventualna) kazna

Između ostaloga , zato se radujem dolasku jednog LIDLa , da uvede malo poštovanja i kulture u odnosu spram kupca , jer bingo je baš ofursatio
HelaS

#25 Re: Dijeljenje proizvoda pri isteku?

Post by HelaS »

problemnatravunu wrote: 12/10/2024 10:33
Da , smisao je da ti se po povoljnijoj cijeni proda nešto pred istek roka , i da imaš "fore" to i potrošiti, tih 5-6-7 dana ,
Inicijalni smisao ove teme je besplatna podjela proizvoda kojima su rokovi trajanja istekli, ili su pred istekom. O sniženim cijenama takvih proizvoda ima tamo druga tema.
Eh sad, ko će besplatno dijeliti takve proizvode kad ima mogućnost i pravo da ih preda "kuhinjama" uz oslobađanje od plaćenog PDV :-)
Post Reply