Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#12326 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

Porodice Foht wrote: 09/10/2024 15:06
skafiskafsnjak wrote: 09/10/2024 15:01 NLb Banka sinoc 700,000 uplatila …..
Svaka cast. Ali ona posiljka Turske s 60 montaznih, gotovih kamp kuca je meni nesto najbolje sto sam vidio. Valjda u dolini Neretve ima kakav komad zemlje da ih smjeste blizu Donje Jablanice i kod Konjica a da ne budu ponovo unistene od vode. Ima li?
Ma ti ljudi nece dole opet… traume su to. Bar vecina …u samom gradu nema mjesta. Oko grada ja vjerujem da ima, ali nisam sada toliko upucen da li su to opstinske ili privatne povrsine. Iz Jablanice sam, tu sam trenutno, ali nikada covjek u tom pravcu nije razmisljao pa ne znam sada.

Moje je misljenje da bi se dole moglo i dalje ziviti …. Da tog kamenja i kamenoloma nije bilo, mozda ni zrtava ne bi bilo… jer koliko sam vidio, to nije kliziste bilo, kao npr na Zlatama.

Ali siguran sam da ce se mjesto naci… pretpostavljam da ljudi vec rade na tome. Ide zima …
skafiskafsnjak

#12327 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

liyf wrote: 09/10/2024 15:05
zar nisu milku jednu?
Pa sinoc su 700,000 , dok je ova akcija n1/novabh bila. Mozda su prije … sinoc su prikazali samo one koji su sinoc … pa npr znam da je Hifa Petrol u vise navrata po 30,000 donirala…. A sinoc nisu…

Generalno, da se covjek najezi…. Srce mi je puno. Nazalost nevolja je , al dzaba.
Porodice Foht

#12328 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Porodice Foht »

skafiskafsnjak wrote: 09/10/2024 15:26
Svaka cast. Ali ona posiljka Turske s 60 montaznih, gotovih kamp kuca je meni nesto najbolje sto sam vidio. Valjda u dolini Neretve ima kakav komad zemlje da ih smjeste blizu Donje Jablanice i kod Konjica a da ne budu ponovo unistene od vode. Ima li?
Ma ti ljudi nece dole opet… traume su to. Bar vecina …u samom gradu nema mjesta. Oko grada ja vjerujem da ima, ali nisam sada toliko upucen da li su to opstinske ili privatne povrsine. Iz Jablanice sam, tu sam trenutno, ali nikada covjek u tom pravcu nije razmisljao pa ne znam sada.

Moje je misljenje da bi se dole moglo i dalje ziviti …. Da tog kamenja i kamenoloma nije bilo, mozda ni zrtava ne bi bilo… jer koliko sam vidio, to nije kliziste bilo, kao npr na Zlatama.

Ali siguran sam da ce se mjesto naci… pretpostavljam da ljudi vec rade na tome. Ide zima …
Upravo zato je vrijedna brza reakcija Turaka. Kuce su mozda vec stigle danas. Mazija moze udariti za sedmicu-dvije a ljudi bez krova nad glavom, kod tetaka, amidza...Bit ce to tezak dio posla kad TIKA ponudi gradnju kuca tim ljudima. Na starim temeljima ce tesko i treba ih razumjeti. :|
NediM17

#12329 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by NediM17 »

Ide Milton, 270 km/h, evakuacija, bjezanija na Floridi
Garava Devojka

#12330 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

Apel iz sela Zlate: "Pokušavaju krasti od humanitarne pomoći, prijavljuju nepostojeću štetu, moramo to spriječiti"

https://bljesak.info/vijesti/crna-kroni ... iti/469262
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12331 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by _BataZiv_0809 »

Koja je to posiljka
Dembele100

#12332 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Dembele100 »

NLB banka je donirala milion eura preko pomozi.ba. To su obavijestili porukom na Viberu sve korisnike. Sinoć su još donirali. Svaka im čast.
banjaluka078
Moderator

#12334 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by banjaluka078 »

akcija007 wrote: 09/10/2024 11:00 @skafiskafsnjak Hvala za info a kome onda uplatiti ?
Od djecavoog dajdze je na memorandumu Banke KM racun za uplatu a na dedino ime je devizni racun na memorandumu Banke za devizne uplate iz inostranstva.
Moj izbor za direktnu uplatu je bila gospođa pod broj 4, a na ovoj FB stranici ima još puno brojeva za direktnu pomoć.

https://www.facebook.com/share/p/1AymTU5xstAYpXZ7/
bonersa

#12335 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by bonersa »

tramvajtrojka wrote: 08/10/2024 22:57
Messier wrote: 08/10/2024 22:45
tramvajtrojka wrote: 08/10/2024 21:49

Samo vlasti u istocnom Sarajevu imaju tu mogućnost, ove sve vlasti iz federalnog Sarajeva mogu se slikati za gradnju preko entitske linije
Pa nije Mazino linija jbt.
Komsija ti havariju napravi u svojih 500 kvadrata baste, ti pored njega kurcu sviras, nemas prava nikakva.

Ne ide to tako bas.
Koju mu inspekciju iz federacije mozes poslati da ode i zaustavi gradnju il mu spuca kaznu, a da neko od nasih prijavi to u RS-u samo bi se nasmijali i nastavili po starom, njihov entitet mogu raditi sta hoce nažalost drzavni sud to ne moze zaustaviti ako su svi papiri na cisto izdati u RS-u
U Istočnom Starom Gradu (što je sve od Sunnylanda pa okolo do Hreše) gradi se i gradiće se šta hoće (uz podršku investitora i kupaca iz Sarajeva), a sad pogotovo jer je opet isti načelnik izabran. Kao zasebna administrativna jedinica u drugom entitetu mislim da baš i ne obraćaju pažnju na posljedice za Sarajevo. Sad se samo malo pokrenula priča oko objekata na Trebeviću, a sumnjam da bi da nije bilo ove katastrofe u Jablanici. A niko nije spomenuo dva kamenoloma iznad Starog Grada, kao ni mini elektranu na Miljacki:

https://voda.ekoakcija.org/bs/mhe/mhe-miljacka

MHE koja je izgrađena tik uz opštinu Stari Grad (Grad Sarajevo) i tik uz rub Parka prirode Trebević u RS-u. Vjerovatno je sve "po zakonu".
Image

Sve ovo ima direktne posljedice na grad Sarajevo!
skafiskafsnjak

#12336 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

O ovome sam pricao… ne bih te jutjubercice pustao. Lesinari.

Image
Porodice Foht

#12337 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Porodice Foht »

_BataZiv_0809 wrote: 09/10/2024 22:57
Koja je to posiljka
Ozbiljan je prilog bio s natovarenim dobrim kamp kucama za 5-6 osoba. Cini mi se TRT ili Anadolija. Trebale su doci do sada.
dixi5

#12338 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dixi5 »

Garava Devojka wrote: 09/10/2024 22:49 Apel iz sela Zlate: "Pokušavaju krasti od humanitarne pomoći, prijavljuju nepostojeću štetu, moramo to spriječiti"

hehehe cinjenica da smo uvijek, ali uvijek sami sebi krivi!
Ironmen

#12339 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Ironmen »

Ogroman srestva su uplacena, samo od HR koja je uplatila 10 miliona eura svima kojima su stradale kuce u poplavama i klizistima moze se izgraditi novi dom u samoj Jablanici ili okolici, posto su ljudi istraumizirani treba dobro razmisliti gdje ljudima graditi mislim da je svima jasno da u D.Jablanici zivota vise nema i da se tu treba zabraniti gradnja.
dječak sa šibicama

#12340 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dječak sa šibicama »

Garava Devojka wrote: 09/10/2024 22:49 Apel iz sela Zlate: "Pokušavaju krasti od humanitarne pomoći, prijavljuju nepostojeću štetu, moramo to spriječiti"

Vijest bi bila "U Zlatama niko ne krade humanitarnu pomoc, gradjani mirno stoje u redu i prijavljuju samo stvarnu stetu, nista se ne mora sprjecavati"

Ovako, sve po ocekivanjima. Mene cudi kako jos nije doslo do neke tuce.
DaysleepeR

#12341 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by DaysleepeR »

Zato u budućnosti treba prioritetno zbirnuti ljude medicinski i humanitarno, smjestiti u privremeni smještaj, nakon što interventne jedinice završe svoje, popisati tačno štetu i tek onda otvoriti linije za donacije.

Naravno da su ljudi govna i naravno da će bruka para otići tamo gdje ne treba.
dixi5

#12342 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dixi5 »

Mediji su zlo. Konzumenti medija su zlo!

Satima su nas bombardovali o novim padavinama, 100, 150, ovaj onaj palac mililitara, zvali razne strucnjake, na sva zvona prenosili tzv evakuaciju...i prodje, nista se ne desi, jedva jedan clanak o tome.

Jebena nerealna situacija u kojoj zivimo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12343 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Truba »

dixi5 wrote: 10/10/2024 11:20 Mediji su zlo. Konzumenti medija su zlo!

Satima su nas bombardovali o novim padavinama, 100, 150, ovaj onaj palac mililitara, zvali razne strucnjake, na sva zvona prenosili tzv evakuaciju...i prodje, nista se ne desi, jedva jedan clanak o tome.

Jebena nerealna situacija u kojoj zivimo.
otkako vozim bajk na poso..3 mjeseca
skonto sam nekih 17-20 lažnih upozorenja na najavljenu kišu-oluju
znaci svaka možda 10.najava je ispravna
aCme

#12344 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by aCme »

skafiskafsnjak wrote: 10/10/2024 10:09 O ovome sam pricao… ne bih te jutjubercice pustao. Lesinari.

Image
Isto i s televizijama, neku noć kad je bilo humanitaro veče uživo priča sa ženom koja je izgubila porodicu žena ne može progovorit oni nešto isptuju kao i momka u kolicima noge mu otekle ne može hodat... ljudi su traumu preživjeli, a oni ih intervjuišu
dixi5

#12345 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dixi5 »

senzacionalizam
avijon

#12346 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by avijon »

aCme wrote: 10/10/2024 14:59
skafiskafsnjak wrote: 10/10/2024 10:09 O ovome sam pricao… ne bih te jutjubercice pustao. Lesinari.

Image
Isto i s televizijama, neku noć kad je bilo humanitaro veče uživo priča sa ženom koja je izgubila porodicu žena ne može progovorit oni nešto isptuju kao i momka u kolicima noge mu otekle ne može hodat... ljudi su traumu preživjeli, a oni ih intervjuišu
pa doleti donacija westernom tjuberu, daj jednu uzmi tri zato i ima toliko kanala i svega, od tog zive, kradje al "legalno" placaju porez :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12347 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Chmoljo »

sad sam odozdo, ne daj bože nikome...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12348 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 10/10/2024 15:54 sad sam odozdo, ne daj bože nikome...
Sta si vidio
dixi5

#12349 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dixi5 »

Preuzeto sa
Zbog suosjećanja prema svim žrtvama, kako u Donjoj Jablanici tako i u ostalim mjestima, nemilih događaja poplava i odrona, do sada se nismo oglašavali niti postali slike, iako smo bili sudionici timova za spašavanje. Nećemo ni sada objaviti slike jer su mediji svoje obavili. Sada nakon malo odmaka vremena i hladne glave, pokušat ćemo opisati kako je to izgledalo iz naše perspektive i što smo sve doživjeli.

U našoj priči nema „Superman-a“ niti „Batman-a“ koji sve spašava, dapače ima osjećaj tuge, boli i žala da se možda moglo uraditi malo više boljim menadžmentom. Jedini superjunaci u ovoj objavi su mještani Donje Jablanice koji su uspjeli spasiti sebe ili svoje susjede u prvim kritičnim minutama. Svi mi koji smo kasnije pristizali smo samo pokušavali ugasiti požar koji je izmakao kontroli, a za kojeg su davno prije stečeni svi preduvjeti.

Kao mnogi od nas i mi smo toga kobnog jutra 04. listopada. dobili poziv u 5:08 sati ujutro iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, da se desila katastrofa na području Jablanice. Na moj upit: Šta se točno desilo?“, odgovor je: „ima mrtvih, zatrpanih, ozlijeđenih, poplave, odroni, katastrofa“. Oko 5:15 pozivam HGSS stanicu Mostar i govore mi da su dobili isti poziv i da su pred stanicom. Dva naša člana društva se sastaju u stanici sa pripadnicima HGSS-a Mostar, uzimamo svu potrebnu opremu i polazimo prema Jablanici.
Pored standardne opreme sa sobom nosimo i opremu za proširivanje, koja će se pokazati jako ključna kasnije. Za sve koji ne znaju o čemu se radi, to je jedan čitav set posebne opreme koji se koristi u jamama/spiljama za širenje uskih prolaza.
Kada smo došli do Begića mosta uočavamo zaustavljene aute i kamione, te shvatimo da je to otprilike najdalje što ćemo stići sa autima. Zaustavljamo se malo prije restorana Vrelo i čekamo daljnje upute. Ispred nas se vide novonastali slapovi koji se nemilo sručavaju preko ceste u Neretvu, malo dalje od nas je nestala cesta, a čije je mjesto zauzela novonastala bujica. Poviše ceste se vide tračnice u zraku, a iza njih jedno nepregledno bjelilo koje ukazuje na količinu odrona koji se pokrenuo.

Malo prije nas su stigli iz ISS-a koji su sa sobom imali dva čamca, te ih spuštaju u vodu i samim time oni i njihovi ljudi postaju operativni, te odlaze do mjesta nesreće. Bitno je naglasiti da je komunikacija bila jako jako otežana iz više razloga i prema timovima koji su na terenu i prema timovima koji tek trebaju krenuti iz svojih stanica.
Nakon meni osobno vječnog čekanja čamca da dođe „odnekud“ kako bi nas prebacio do mjesta nesreće, uspijevamo se ugurati u drugoj turi prebacivana ljudi, jer u ovakvim nesrećama svi znamo da je vrijeme presudno.

Kako plovimo prema mjestu nesreće prolazimo kroz stotine metara smeća na površini Neretve. Između drveća odjednom oko nas plutaju lopte, dječje lutke, igračke, papuče, i u tom trenutku shvatite gdje idete i pokušavate sebe pripremiti psihički za prizor koji slijedi. Koliko se god osobno pripremao nisam se mogao pripremiti za prvi prizor razmjere razaranje „jednog odrona“.

Iskačemo iz čamca i odmah se zaustavljamo nama najbližoj „oštećenoj“ kući pokraj koje su mještani. Zašto oštećenoj, jer usporedbi sa ostalima koje se nestale sa lica zemlje ove postoji još dio, iako je kroz nju prošla voda, blato i kamenje. Pitamo mještane što rade, oni nam odgovaraju da je u tom dijelu kuće uvijek spava starica (baba/nena). U toj kući u fizički neoštećenom dijelu je spavala starica, gdje je mulj bio sada skoro do stropa donjeg dijela kuće. U trenutku našeg dolaska sa krampama su mještani pokušali izbiti bočni zid kako bi došli do starice.
Mi vadimo našu opremu za proširivanje, u međuvremenu molimo mještane da se sklone, koji bez pogovora slušaju i puštaju nas da radimo. U roku od 15 minuta pravimo dvije rupe na bočnom zidu i spuštamo nivo mulja za cca 20 cm. Zatim uzimamo opet opremu da napravimo novu rupu kako bi nastavili sa ispuštanjem mulja.

U tom trenutku netko me kucka po leđima, okrećem se jer ne čujem zbog čepova u ušima i pokazuje mi da prekinem sa radom. Zbunjen, vadim čepiće i pitam šta se događa, govora mi da FUCZ daje naredbu kako se svi trebamo sklonimo. Ništa ne razumijem, jer nisam čuo početak razgovora, pitam u čemu je problem, odgovara mi da će puštati novonastalo jezero iznad, i da smo u opasnosti da se moramo skloniti. Postavljam pitanje da li mogu dobiti još 20 minuta vremena da dođemo do starice, odgovara mi odgovara: „Rekao da se svi moramo skloniti“.

More pitanje mi se vrti u glavi: „Ako znamo da je tu osoba, zar ne bi to trebao biti prioritet, a ne ispuštanje jezera koje će trajati satima (kasnije se ispostavilo da je trajalo skoro 24h). Ne samo to, što ako je kojim slučajem neka osoba preživjela ispod silnih ruševina nizvodno od jezera, ti ih ideš potopiti još jednom? Između ostalih i ova starica, sada možemo doći do nje, a poslije toga? Kad smo počeli prikupljati našu opremu jedan momak kraj nas drhtavim glasom izgovara: „Ljudi, hvala vam“.

Zbog silnih emocija koje su vladale kod svih, i napetog stanja zbog same situacije, odlučujemo se povući u nadi da će nas angažirati kasnije. To čekanje kasnije se odvilo tako da FUCZ, koji je valjda predvodio čitavu akciju, rekao da će se oni dalje nastaviti sami i da ostali timovi nisu potrebni.

I poslije nekoliko dana još uvijek mi je starica u glavi, i ne samo ona neko i drugi do kojih smo možda mogli doći našom tehnikom proširivanja, ali jednostavno nismo dobili ni vremena ni prostora. Jednom davno sam čuo izreku koja kaže: „Čovjek i magarac su pametniji, nego sam čovjek“. Da se neko ne bi uvrijedio, ja sam u ovoj priči magarac.

Još jednom ponavljam, jasne su mi bile emocije, revolti, osjećaj nemoći i tako dalje, sve je to ljudski, i ljudski je griješiti, samo se nadam da će nam ovo svima biti lekcija za bolje i uspješne uspostavljanje nekog kriznog menadžmenta, koji bi u svakom trenutku znao s kim, sa čim i gdje raspolaže kao i sa resursima koju nude i sve ostale ne vladine organizacije.

Ovim tekstom ukazujemo na hitnost postojanja nekog kriznog menadžmenta koji će upravljati u ovakvim ili sličnim situacijama. Na terenu je to izgledalo kaotično, puno različitih timova, nitko ne zna tko je sve točno na terenu, tko sa kim upravlja, tko kome naređuje itd. Nadalje potrebno je znati sa kojima resursima i ljudstvom se raspolaže, a ne stihijski ili na „ho-ruk“ se ljudi dignu, pa tko šta uradi, valjda ispadne dobro. Nažalost ovo nam je svima jedna loša škola, ali pametan iz grešaka uči. Valjda ćemo biti dovoljno pametni da težimo istom rješenju jer imamo zajednički cilj.
zposao

#12350 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by zposao »

Sistem je funkcionisao i ko god kaže suprotno kvari atmosferu.
Post Reply