BOSANSKI MENTALITET
-
ocammog
#151 Re: BOSANSKI MENTALITET
Što se tiče opaski "mujketa" tj. Mustafe ef. Spahića, koje nam je proslijedio Bijeli, tu se govori o Bošnjacima, a tema je Bosanski mentalitet..
Dobro, mi Bošnjaci, kao konstitutivni i narod kojem je BiH jedina a ne rezervna domovina, zasigurno činimo važnu komponentu bosanskog mentaliteta, ali ne i jedinu.
ili je to manje više isto,ne znam.svejedno.
Problem je u svari u tome što ongo govoi više o političkloj sudbini i nešto malo o navikama Bošnjaka a ja pod pojmom mentalitet shvatam psihološke karakteristike.
u svakom slučaju ja se slažem sa opaskama "sarajevo nekad",uglavnom.
occa
Dobro, mi Bošnjaci, kao konstitutivni i narod kojem je BiH jedina a ne rezervna domovina, zasigurno činimo važnu komponentu bosanskog mentaliteta, ali ne i jedinu.
ili je to manje više isto,ne znam.svejedno.
Problem je u svari u tome što ongo govoi više o političkloj sudbini i nešto malo o navikama Bošnjaka a ja pod pojmom mentalitet shvatam psihološke karakteristike.
u svakom slučaju ja se slažem sa opaskama "sarajevo nekad",uglavnom.
occa
-
sarajevonekad
#152 Re: BOSANSKI MENTALITET
Ako si ti tzv. ."prosječni Bosanac", onda obzirom na ovaj izliv ksenofobije, Sejdić, Finci i Kurdi ipak nisu gori od jednog takvog "prosječnog" Bosanca pout tebe...
Ipak, ja duboko vjerujem da prosječni Bosanac nije ksenofob (pa samim tim ni ti nisi prosječni Bosanac)...uvjeren sam u to... a naopakih ima svugdje, pa tako i u Bosni.....
Ipak, ja duboko vjerujem da prosječni Bosanac nije ksenofob (pa samim tim ni ti nisi prosječni Bosanac)...uvjeren sam u to... a naopakih ima svugdje, pa tako i u Bosni.....
Da Hood wrote:Pa od prosjecnog Bosanskog covjeka su samo gori Sejdici,Finci i KurdiOvo je neko moje misljenje
- Rockefeller
#154 Re: BOSANSKI MENTALITET
Temperamentni smo, i to nas nekad kosta zivaca 
- sadie_forever
#155 Re: BOSANSKI MENTALITET
Cuj -u svijetu ? Da ne pretjerujes,mozda tamo neka kineska manjina ima bolji ?ili iz dubaia,ili na filipinima...obicno sto siromasniji to je humör vise prefinjenAm'ir wrote:Pogledaj, meni je neshvatljivo da jedan narod koji godinama živi ratoborno, ne uzme istraživati svoje postojanje pa da vidi ustvari zasto je to tako. Zašto može u isto vrijeme toliko voliti i toliko mrziti? To u našoj zemlji istražuju pojedinci, nekoliko akademika i onda se tako zovu upravo zbog toga što su došli do nevjerovatni saznanja.Kemo BA wrote:E nemre tako. Ovdje svaka mahala ima svoj mentalitet.Nema centralizacije mentaliteta inace možete naljutiti gosn Dodika pa ce raspisati referendum za otcjepljenje mentaliteta.
Šalim se. Dosta sam putovao i mislim da nigdje nema boljih ljudi.Spremnih da pomognu kada je najgore, da oproste i stvari koje se ne opraštaju, pruže ruku pomirenja i onome ko to nikaada ne može zaslužiti.
Ali taj mentalitet polagano ali sigurno kvare vanjski i unutarnji uticaji. To je nešto najgore što se može desiti.To je dio i politike SANU i neprijatelja Bosne.Zato ga treba cuvati kao kap vode na dlanu.
Bosanac, čovječe - on ima svoj - posebni humor, koji je ja mislim najjači i jedinstven u svijetu, taj Bosanski humor to je toliko jaka i moćna stvar da jednostavno obara s nogu sva bića koja ga prepoznaju.
Bosanac, on je kamen čovjek, pa kako samo izdrži jedan toliki žal kad se nađe u situaciji da mu je otac, majka, i brat ubijeni, da mu je sestra silovana i ubijena, da nema u familiji ni jednog muskog roda i da opet bude normalan čovjek, to je Bosanac.
i možemo na hiljade ljudskih profila koji su drugačiji vezati za bosanca i svrstavati ga u drugačije svjetsko biće.
Razumiješ?)
-
palestinka
#156 Re: BOSANSKI MENTALITET
Dominanta crta bosanskog mentalita je sredina I težnja ka tome. Bitno je utopiti se u sredinu u kojoj živiš, ne isticati svoje mišljenje u društvu gdje svi misle drugačije, bilo za kafanskim stolom, bilo šire u društvu. Ako si pametniji, obrazovaniji, ljepši od drugih, sam çeš to minimizirati. 'Posrećilo se, poklopile se karte I sl'. Nema odvratne samohvale, ali nema ni posebnih ambicija. Što bi mogao više kad I ovako imas za normalan živit. Idealna je,srednja klasa kao nigdje na svijetu I osnovna težnja svima. Prisutna je u bosanskom mentalitetu izvjesna komocija u svemu. Jako dobro možemo funkcionisati u uređenom druștvu. Kad bi BiH bila zemlja vladavine prava I zakona. 99posto bi sve postovalo. Ovako, djecije reagovanje, zasto bih ja bio dobar kad niko nije. A fenomen je da su Bosanci kao pojedinci izuzetni. Kao rijetko gdje je, moguće je u jednom čovjeku naći I mangupa, I obrazovanog, fizički pristalog, duhovitog, pristojnog, stručnjaka I još štošta. A I takvi se opet neće isticati na odvratan način I neće nabijati na nos svoj uspjeh. Nego će, onako, srednje odgovarati na komplimente I pohvale.
- HAVANA
#157 Re: BOSANSKI MENTALITET
Sve vise i vise... I u ratu je bilo bolje...

-
palestinka
#158 Re: BOSANSKI MENTALITET
A što se tiče Bosanki, većinom su sve žene zmajevi. Ništa srednje, samo sve najljepše o mentalitetu Bosanki:-)
-
Fudo387
#159 Re: BOSANSKI MENTALITET
Klasicni bosanski mentalitet o kojem ljudi ovdje sa sentimentom pisu gotovo da vise i ne postoji.
Ovo danas je mutant turbo folka, inshala-mashala, kladionice i sitnih prevaranata.
Realno, qrcu ne valjamo.
Ovo danas je mutant turbo folka, inshala-mashala, kladionice i sitnih prevaranata.
Realno, qrcu ne valjamo.
- triconja
#160 Re: BOSANSKI MENTALITET
A cekajte malo sta vi ocekujete, da vam prve komsije dolaze na noge i da vas dvore? Pogledajte malo svoja ocekivanja i recite sami sebi jesu li realna. Sigurno trazite drustvo koje ima iste poglede na zivot kao vi, iste aktivnosti. I cudo vam sto vam prvi komso sa totalno drugacijim mentalitetom ganja neku korist druzeci se sa vama
Nikad ne vjerujte drugim ljudima, ne dajite im pare i ne posudjujte stvari. Ono sto ostane su drugovi

Nikad ne vjerujte drugim ljudima, ne dajite im pare i ne posudjujte stvari. Ono sto ostane su drugovi
- Tesla10
#161 Re: BOSANSKI MENTALITET
Pa kad se kaže "bosanski mentalitet" i misli se na mentalitet Bošnjaka.
Uzmimo evo za primjer portuglaski mentalitet. O kojem se narodu tu radi? Pa o Portugalcima.
Uzmimo evo za primjer portuglaski mentalitet. O kojem se narodu tu radi? Pa o Portugalcima.
- KB9
#162 Re: BOSANSKI MENTALITET
ma lako je nama za komsije, agresori su problem
- triconja
#163 Re: BOSANSKI MENTALITET
Patriotizmom (ili ti ga nacionalizmom) do novih pobjedaKB9 wrote:ma lako je nama za komsije, agresori su problem
- KB9
#164 Re: BOSANSKI MENTALITET
ko nas bre zavadi?triconja wrote:Patriotizmom (ili ti ga nacionalizmom) do novih pobjedaKB9 wrote:ma lako je nama za komsije, agresori su problem![]()
![]()
- Edin H.
#165 Re: BOSANSKI MENTALITET
Mnogi Bosanci nisu karijeristi i dosta polazu na obitelj i privatni zivot, dok kod mnogih ljudi na Zapadu posao je na prvom mjestu.palestinka wrote:Dominanta crta bosanskog mentalita je sredina I težnja ka tome. Bitno je utopiti se u sredinu u kojoj živiš, ne isticati svoje mišljenje u društvu gdje svi misle drugačije, bilo za kafanskim stolom, bilo šire u društvu. Ako si pametniji, obrazovaniji, ljepši od drugih, sam çeš to minimizirati. 'Posrećilo se, poklopile se karte I sl'. Nema odvratne samohvale, ali nema ni posebnih ambicija. Što bi mogao više kad I ovako imas za normalan živit. Idealna je,srednja klasa kao nigdje na svijetu I osnovna težnja svima. Prisutna je u bosanskom mentalitetu izvjesna komocija u svemu. Jako dobro možemo funkcionisati u uređenom druștvu. Kad bi BiH bila zemlja vladavine prava I zakona. 99posto bi sve postovalo. Ovako, djecije reagovanje, zasto bih ja bio dobar kad niko nije. A fenomen je da su Bosanci kao pojedinci izuzetni. Kao rijetko gdje je, moguće je u jednom čovjeku naći I mangupa, I obrazovanog, fizički pristalog, duhovitog, pristojnog, stručnjaka I još štošta. A I takvi se opet neće isticati na odvratan način I neće nabijati na nos svoj uspjeh. Nego će, onako, srednje odgovarati na komplimente I pohvale.
- triconja
#166 Re: BOSANSKI MENTALITET
Ma hajte molim vas. Svi koji su na nekoj funkciji siju nacionalizam i sakom i kapom. Od predsjednika drzave pa do profesora (u svim porama obrazovanja) pa do vjerskih sluzbenika. Ko nije nacionalista nije inKB9 wrote:ko nas bre zavadi?triconja wrote:Patriotizmom (ili ti ga nacionalizmom) do novih pobjedaKB9 wrote:ma lako je nama za komsije, agresori su problem![]()
![]()
-
palestinka
#167 Re: BOSANSKI MENTALITET
Slažem se I mislim da je to pozitivno. Porodics, prijatelji, jako su nam važni, a od posla I novca treba toliko da živiš ugodno. Ljudi smo kojima ne treba puno da budu sretni, ne trebaju nam priručnici o samopomoći, ali nam trebaju elementarni uslovi za život, a toga, fali.Edin H. wrote:Mnogi Bosanci nisu karijeristi i dosta polazu na obitelj i privatni zivot, dok kod mnogih ljudi na Zapadu posao je na prvom mjestu.palestinka wrote:Dominanta crta bosanskog mentalita je sredina I težnja ka tome. Bitno je utopiti se u sredinu u kojoj živiš, ne isticati svoje mišljenje u društvu gdje svi misle drugačije, bilo za kafanskim stolom, bilo šire u društvu. Ako si pametniji, obrazovaniji, ljepši od drugih, sam çeš to minimizirati. 'Posrećilo se, poklopile se karte I sl'. Nema odvratne samohvale, ali nema ni posebnih ambicija. Što bi mogao više kad I ovako imas za normalan živit. Idealna je,srednja klasa kao nigdje na svijetu I osnovna težnja svima. Prisutna je u bosanskom mentalitetu izvjesna komocija u svemu. Jako dobro možemo funkcionisati u uređenom druștvu. Kad bi BiH bila zemlja vladavine prava I zakona. 99posto bi sve postovalo. Ovako, djecije reagovanje, zasto bih ja bio dobar kad niko nije. A fenomen je da su Bosanci kao pojedinci izuzetni. Kao rijetko gdje je, moguće je u jednom čovjeku naći I mangupa, I obrazovanog, fizički pristalog, duhovitog, pristojnog, stručnjaka I još štošta. A I takvi se opet neće isticati na odvratan način I neće nabijati na nos svoj uspjeh. Nego će, onako, srednje odgovarati na komplimente I pohvale.
-
ocammog
#168 Re: BOSANSKI MENTALITET
U sestoj sam deceniji zivota ….zivio sam u svijetu….i moje iskustvo sa nama Bosnacima je upravo ovakvo kako je opisano gore…dakle te dvije vrste Bosanaca opisane gore evidentno se daju primijetiti u svakodnevnom zivotu, s tim sto vidim da je ovih prvih daleko vise od ovih drugih…ali bih dodao i trecu kategpriju koje ima najvise…a to su sirovine…primati…manje ili vise osiljeniBASS wrote: ↑19/02/2012 19:00 Pa sta ja znam - bosanskog covjeka dijelim na 2 vrste : nižu i višu.
Ovu nižu karakteriše nemoć,bolesna zavist,nemogućnost da se vidi dalje od svoje mahale,sitnoračundžijski mentalitet,zluradost,ogovaranje,neaktivnost,nemogućnost pronalaženja greške u nekom svom postupku ili razmišljanju (osim što nekad "prizna" kako mu je greška što je eto previše pošten,pa eto svi ga onako...),opsjednutost porijeklima,barem jedna seksualna disfunkcija,strahopoštovanje prema zlim ljudima itd.
Ova viša je mitsko biće koje ima sve,širinu uma,ambiciju,vrijednost,marljivost,humor,sve i glavni im je problem kako se odlijepiti od žabokrečine,nakon toga obično osvoje svijet isl.![]()
I can be wrong now...but I dont thinks so![]()
dovoljno je pomenuti one neke arogantne medicinske sestre po nekim ambulantama, bolnicama itd… arogantne lijecnike i lijecnjce…drotove koji su primitivniji od ulicara i korumpiraniji od mnogih drugih…i iste takve sluzbenike i sluzbenice ….skoro na svakom koraku…
Zbog toga sto ima toliko ovih primata ova nasa drzava i kaska toliko ..
i kada svi u evoluciji….
- Ludzak
#169 Re: BOSANSKI MENTALITET
Ne znam, ali Bosanci ne postoje već decenijama.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#170 Re: BOSANSKI MENTALITET
ko bre ne postoji
svi smo bosanci i hercegovci
ali ne u onom sda df sefer halilović smislu neuspela akcija neretva 93
svi smo bosanci i hercegovci
ali ne u onom sda df sefer halilović smislu neuspela akcija neretva 93
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav