Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#12301 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 09/10/2024 08:58 Da ne govorim da tek obnovljeni put unistavaju teskom masinerijom.
Pa ko je kriv sto kanton ne stavi znak 3,5 tone, gore nacali patrolu (svakako im napravljene prostorije na gornjoj stanici zicare)? I opleti.
Thorgerson wrote: 09/10/2024 08:58 Trebevic je nazalost nepovratno unisten.
Mislis naseljima Jarcedoli, nadBistrik, Sirokaca i ostale cuke?
Last edited by Haris.ba on 09/10/2024 09:06, edited 1 time in total.
aCme

#12302 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by aCme »

Chloe wrote: 09/10/2024 08:16
aCme wrote: 09/10/2024 07:20 Izgleda da je noć dobro prošla, hvala Bogu :izet:
Od pet ujutro sam svako malo tražila ima li nekih info. Hvala Bogu da nije bilo problema.

Cccc, neprikladan ti je smajlić, tite mi ... :faceplam:
Kontam što je neprikladan kad tek sad sam vidio da mrda i nogicama, a ja uvijek mislio da samo ono kao klima glavom, ono "uredu je"
DaysleepeR

#12303 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by DaysleepeR »

Thorgerson wrote: 09/10/2024 08:58 Trebevic je nazalost nepovratno unisten.

Vidim da se pored ovih objekata koji se grade, oglasavaju prodaje apartmana za jos barem 3 objekta koji ce se tek graditi.

Najgore od svega je to sto na Trebevicu da bi supu izgradio moras krciti sumu. I to i rade. Nemilosrdno.

Da ne govorim da tek obnovljeni put unistavaju teskom masinerijom.

Trebalo je zabraniti promet vozilima iznad odredjene tezine i gotovo. Jebite se. Nema smisla. Federacija je obnovila put, kanton ko vec, da ovi investitori mogu lakse gore izvlaciti beton i cement. Uzas.

I na kraju kad zavrse sve to ostat ce nam unistena cesta, zabetoniran Trebevic, investirori sa profitom.
Kanton je radio cestu od skretanja za vrh Trebevića pa do Brusa.
A cestu novu od Vraca do skretanja za vrh Trebevića uključujući potez gdje se prave nove zgrade je radilo Istočno Sarajevo.
dječak sa šibicama

#12305 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dječak sa šibicama »

Kanton aktivno sudjeluje u unistavanju Trebevica, da se ne lazemo vise, obnovili su cestu nekadasnju Zelengorsku, obnovili Za Beglukom kofol za gradjane ali u qrcu uradili za elitu jer su usput udarili i putokaze prema Zlatistu. Istina time se Cengic hvali, pa valjda opcina.

A sve fol oni optuzuju nacelnika Istocnog SG. Svi duvaju u istu tikvu, omogucavaju sto lezerniji zivot "sarajevskoj eliti" koja kupuje stanove u ovim novim zgradama.

Seru se gradu u usta, kao sto doslovno i rade na izvoristu Bacevu tj Bjelasnici.
Porodice Foht

#12306 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Porodice Foht »

apsidejzi wrote: 09/10/2024 08:57 U moru loseg ipak ima nade za nas. Ne znam da li bi japanci bili brzi. Za svaku pohvalu:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/katic-c ... /241009023

Magistralna cesta je spremna za dvosmjerni promet cetiri dana kasnije. Ne u svom 100% kapacitetu (koji je svakako mali) ali bolje nego obilaziti okolo.
:thumbup: Odlican rad i treba te ljude i institucije pohvaliti.
Meni je nejasno gdje je otisla onolika mehanizacija Fehima iz Slovenije. Lijepo bi bilo da neko napravi o tome jer su zasluzili neku zabiljesku a do sada sigurno vec dva dana na terenu.
skafiskafsnjak

#12308 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

maxell_sarajevo wrote: 09/10/2024 09:43 Neretva

Ovo je normalno…. Da nema smeca, bila bi takva od blata
Scheduler

#12309 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Scheduler »

HelaS wrote: 09/10/2024 01:11
Scheduler wrote: 08/10/2024 21:45 Vlasti u Sarajevu imaju mehanizme zaustaviti gradnju na Trebeviću, neka tuže za ugrožavanje sigurnosti

Čime će dokazati ugrožavanje ili ugroženu sigurnost (vjerovatno ljudi)?
Pa ima struka za to, cime se dokazuje milion drugih stvari
akcija007

#12310 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by akcija007 »

@skafiskafsnjak Hvala za info a kome onda uplatiti ?
Od djecavoog dajdze je na memorandumu Banke KM racun za uplatu a na dedino ime je devizni racun na memorandumu Banke za devizne uplate iz inostranstva.
skafiskafsnjak

#12311 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

akcija007 wrote: 09/10/2024 11:00 @skafiskafsnjak Hvala za info a kome onda uplatiti ?
Od djecavoog dajdze je na memorandumu Banke KM racun za uplatu a na dedino ime je devizni racun na memorandumu Banke za devizne uplate iz inostranstva.
Pa ima puno porodica kojima vise treba …
Isto tako pisu racune onog efendije … kuca u kojoj je zivio je od IZ, covjek ima svoj stan u Jablanici…mislim, nek uplacuje ko smatra da treba… ali kontam da ostalima mnogo vise treba. Mnogi izgubili clanove porodice i kuce …

Meni je nekako najvise zao covjeka sto je zenu izgubio, ostao sa djetetom …
akcija007

#12312 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by akcija007 »

Uredu hvala ti za info . Za covjeka koji je izgubio trudnu suprugu i ostao s djevojcicom sam nisam pronasao nas KM broj racuna.
Bili su samo neki racunu vani u Svedskoj, Danskoj nekih nasih udruzenja ali je provizija za nas odavde oko 15 eur .
skafiskafsnjak

#12313 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

Ja se iskreno nadam da ce ovi skupljeni milioni otici gdje treba, da se ce stambeno obezbijediti porodice koje su izgubile kuce … to je najbitnije.
dixi5

#12314 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by dixi5 »

Nemojte ljudi zuriti. Svi koji hocete sada donirati, javite se za tri mjeseca, organizujte se da se svaka tri mjeseca neko javi i uplati. Sada su svi navalili, otici ce kome treba i ne treba, a za par sedmica svi ce zaboraviti te ljude!
sarenoselo

#12315 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by sarenoselo »

Nemojte stalno govoriti za entitetsku liniju da je granica. Ovi iz entiteta rs svršavaju na to. Nemojte govoriti “oni iz republike srpske”, ispravno je “oni iz bosanskohercegovačkog entiteta rs”. I treba da lomimo jezik. Ne košta ništa. Namjerno mala slova, da se razumijemo.
Laik sam ali mislim da svako ko se osjeća ugroženim može podnijeti tužbu protiv institucija koje su dale dozvole, samo mora se informisati. Gdje, za šta postoje sudovi, službe u opštinama, pravni fakultet, profesori, pravnici? Što neko reče, ne može komšija praviti bazen u svojoj avliji a da ja strahujem da će mi njegova voda poplaviti kuću.
Ovo što se Bosni i Hercegovini dešava sa svakom malo većom količinom padavina je najveći krivac čovjek koji zna za sve te nepravilnosti i nepravde i šutnjom na njih pristaje. Čovjek koji ne da da se jarak prokopa iznad puta. Čovjek koji je na kraju krajeva doveden dotle da samo misli o tome šta će sutra za ručak i hoće li uspjeti skupiti (za) ogrijev za zimu.
Chloe
Photo mod

#12316 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Chloe »

aCme wrote: 09/10/2024 09:01
Chloe wrote: 09/10/2024 08:16
aCme wrote: 09/10/2024 07:20 Izgleda da je noć dobro prošla, hvala Bogu :izet:
Od pet ujutro sam svako malo tražila ima li nekih info. Hvala Bogu da nije bilo problema.

Cccc, neprikladan ti je smajlić, tite mi ... :faceplam:
Kontam što je neprikladan kad tek sad sam vidio da mrda i nogicama, a ja uvijek mislio da samo ono kao klima glavom, ono "uredu je"
Ahaaa, uredu je ... :D
splinter

#12317 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by splinter »

dixi5 wrote: 09/10/2024 11:19 Nemojte ljudi zuriti. Svi koji hocete sada donirati, javite se za tri mjeseca, organizujte se da se svaka tri mjeseca neko javi i uplati. Sada su svi navalili, otici ce kome treba i ne treba, a za par sedmica svi ce zaboraviti te ljude!
Nažalost, vrlo realno.

BTW sad se zakotrljalo i barem će se masovnije ukazivati na rizične tačke, a valjda će se potom i nešto konkretno početi poduzimati.
Prije par dana sam sponinjao ovaj kamenolom na temi ovdje, a sada je to konačno otišlo i u institucije:

Održane vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad
"Jedan od zaključaka odnosi se i na pojavu pukotina koje se povećavaju u zemljištu u ulici Bostarići (tzv. Curine njive) u Mjesnoj zajednici Širokača. Općinska služba civilne zaštite će zatražiti pomoć Kantonalne uprave u detektovanju stepena opasnosti po ljude i imovinu. Također, tražiće se pripravnost i pomoć Vlade Kantona Sarajevo za obezbjeđenje alternativnog smještaja u slučaju evakuacije građana."
"Analizom potencijalnih opasnosti, Štab je zadužio Službu za inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo da dostavi informaciju nadležnoj upravi za inspekcijske poslove o utvrđenim činjenicama sa terena prilikom kontrolnog nadzora u kamenolomu u ulici Obhodža bb, kao i informaciju o eventualnom krčenju šume na predmetnom lokalitetu, KJKP „Sarajevo šume“.

https://starigrad.ba/v2022/vijest.php?id=13052
https://federalna.ba/zasjedali-stabovi- ... ista-0sbsj
DaysleepeR

#12318 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by DaysleepeR »

sarenoselo wrote: 09/10/2024 11:48 Nemojte stalno govoriti za entitetsku liniju da je granica. Ovi iz entiteta rs svršavaju na to. Nemojte govoriti “oni iz republike srpske”, ispravno je “oni iz bosanskohercegovačkog entiteta rs”. I treba da lomimo jezik. Ne košta ništa. Namjerno mala slova, da se razumijemo.
Laik sam ali mislim da svako ko se osjeća ugroženim može podnijeti tužbu protiv institucija koje su dale dozvole, samo mora se informisati. Gdje, za šta postoje sudovi, službe u opštinama, pravni fakultet, profesori, pravnici? Što neko reče, ne može komšija praviti bazen u svojoj avliji a da ja strahujem da će mi njegova voda poplaviti kuću.
Ovo što se Bosni i Hercegovini dešava sa svakom malo većom količinom padavina je najveći krivac čovjek koji zna za sve te nepravilnosti i nepravde i šutnjom na njih pristaje. Čovjek koji ne da da se jarak prokopa iznad puta. Čovjek koji je na kraju krajeva doveden dotle da samo misli o tome šta će sutra za ručak i hoće li uspjeti skupiti (za) ogrijev za zimu.
Ti si u pravu, ali s pravne tačke gledišta, administrativna linija je jako bitna stvar.
Garava Devojka

#12320 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Garava Devojka »

tvrtka sani d.o.o. vlasnika dženana honđe
NOVI DETALJI O ILEGALNOM KAMENOLOMU Uopće nisu smjeli eksploatirati kamen, poticaje dobivali od Vlada HNŽ i FBiH

https://www.hercegovina.info/vijesti/bi ... ih/229123/
JovicSA

#12321 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by JovicSA »

Ono što su ove poplave pokazale je i jedan drugi sigurnosni aspekt, ne znam da li je neko i to skontao i razmišljao a vjerujem da oni koji o tome trebaju razmišljati da razmišljaju. U nekom hipotetičkom scenariju nama da avijacijom srokaju brda oko Jablanice i Konjica niko ne bi mogao proći od Sarajeva prema Mostaru i obratno...a susjedi i komšije imaju čime, navukli su dovoljno. :!: Jebem li ga jesam li ja paranoičan ili šta? Valjda neko vodi računa o tome jer ja da se pitam koliko većeras bi bageri krenuli da kopaju alternativnu cestu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12322 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by _BataZiv_0809 »

splinter wrote: 09/10/2024 12:54

BTW sad se zakotrljalo i barem će se masovnije ukazivati na rizične tačke, a valjda će se potom i nešto konkretno početi poduzimati.
I ja se tome nadam :thumbup:

P.S. put osposobljen svaka cast ovo je stvarno velika stvar :thumbup:

A za vlasnika Violete naklon do poda
skafiskafsnjak

#12323 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by skafiskafsnjak »

NLb Banka sinoc 700,000 uplatila …..
liyf

#12324 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by liyf »

skafiskafsnjak wrote: 09/10/2024 15:01 NLb Banka sinoc 700,000 uplatila …..
zar nisu milku jednu?
Porodice Foht

#12325 Re: Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Post by Porodice Foht »

skafiskafsnjak wrote: 09/10/2024 15:01 NLb Banka sinoc 700,000 uplatila …..
Svaka cast. Ali ona posiljka Turske s 60 montaznih, gotovih kamp kuca je meni nesto najbolje sto sam vidio. Valjda u dolini Neretve ima kakav komad zemlje da ih smjeste blizu Donje Jablanice i kod Konjica a da ne budu ponovo unistene od vode. Ima li?
Post Reply