BH. IDENTITET
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#326 Re: BH. IDENTITET
Da malo iskopam ovu temu iz naftalina, naročito u sjeni ovih zadnjih događaja.
Sve u svemu, šta mislite da DANAS spaja različite bh. narode? Da li mislite da je vanjska identifikacija važna u tome, tj. kako nas komšije često na ličnoj osnovi znaju staviti u isti koš nevezano za etničku pripadnost?
Sve u svemu, šta mislite da DANAS spaja različite bh. narode? Da li mislite da je vanjska identifikacija važna u tome, tj. kako nas komšije često na ličnoj osnovi znaju staviti u isti koš nevezano za etničku pripadnost?
-
Vjecita_zavrzlama
#327 Re: BH. IDENTITET
Kad smo u Bosni dijelimo se na mi oni, cim izadjemo iz BIH odjednom smo Bosanci
- PreWiBa
#328 Re: BH. IDENTITET
Ovo nije istina.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2024 22:40 Kad smo u Bosni dijelimo se na mi oni, cim izadjemo iz BIH odjednom smo Bosanci
Nešto u fazonu "gladni smo na sva tri jezika", obična šuplja.
Ovo ne govorim u smislu da tu nema vanjske identifikacije. Za nekoga u Beogradu svi iz Bosne su Bosanci, ali je neko iz Laktaša opet bliži.
U "pravoj" dijaspori smo tek svi Jugosi, s tim da nigdje nema više nacionalizma nego među dijasporcima. To da smo vani "svi isti" nema nikakvog utemljenja, već su jednostavno svi u tuđini pa idu preko toga.
Bh. identitet u ovom momentu još nije zaživio kod većine bh. Srba i Hrvata, ja samo govorim na osnovu čega bi mogao nastati (možda?) jednom u budućnosti.
-
Vjecita_zavrzlama
#329 Re: BH. IDENTITET
Nemas veze s vezomsehohari wrote: ↑09/10/2024 15:11Ovo nije istina.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2024 22:40 Kad smo u Bosni dijelimo se na mi oni, cim izadjemo iz BIH odjednom smo Bosanci
Ovo ne govorim u smislu da tu nema vanjske identifikacije. Za nekoga u Beogradu svi iz Bosne su Bosanci, ali je neko iz Laktaša opet bliži.
U "pravoj" dijaspori smo tek svi Jugosi, s tim da nigdje nema više nacionalizma nego među dijasporcima. To da smo vani "svi isti" nema nikakvog utemljenja, već su jednostavno svi u tuđini pa idu preko toga.
Bh. identitet u ovom momentu još nije zaživio kod većine bh. Srba i Hrvata, ja samo govorim na osnovu čega bi mogao nastati (možda?) jednom u budućnosti.
Realno kod bh hrvata je identitet bas jak, a kod bh srba i nije nesto ali npr vole da se vezu preko ex Yu i onda je sve ok onda se pjeva sarajevo sarajevo seher bosnp
- PreWiBa
#330 Re: BH. IDENTITET
Koji identitet?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑09/10/2024 15:47Nemas veze s vezomsehohari wrote: ↑09/10/2024 15:11Ovo nije istina.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2024 22:40 Kad smo u Bosni dijelimo se na mi oni, cim izadjemo iz BIH odjednom smo Bosanci
Realno kod bh hrvata je identitet bas jak, a kod bh srba i nije nesto ali npr vole da se vezu preko ex Yu i onda je sve ok onda se pjeva sarajevo sarajevo seher bosnp![]()
Bh. Hrvati čine kičmu većine hrvatskih reprezentacija, a po zapadno-evropskim državama su najčešće oni najžešći navijači reprezentacije. Mi se vani vežemo zato što su ovdje svi u tuđini, a dobrim dijelom ljudima će se opet više svidjeti pričati sa nekim iz druge etnije nego s nekim s kim ne dijele sličnosti, pa taman imali totalno različit pogled na neke osnovne stvari.
Ti si taj koji živi u iluziji, i većina ljudi vani će ti to potvrditi.
Mada, da se razumijemo, ovdje samo govorimo o onima koji se uopće interesuju za BiH. Većina dijasporaca ne misli na državu porijekla koliko se ovdje misli, samo što oni što to čine najčešće dolaze iz više konzervativnih/nacionalističkih krugova, što je i razumljivo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#331 Re: BH. IDENTITET
Ili sto bi @Ozimician rekao
Kad sretnes vani Hrvaticu iz Bosne na njenom radnom mjestu
Maksimalna distanca
Maksimalno izbjegavanje naseg jezika
Odakle si iz Hrvatske?
Derventa, Jajce, Kakalj, Vares
Maksimalna distanca
Odakle si iz Hrvatske?
Derventa, Jajce, Kakalj, Vares
- Ozimician
#332 Re: BH. IDENTITET
Otprilike tako. To da se svi vani bez problema druze, a u BIH kao nisu mogli je suplja kao i ona "ovo samo kod nas ima".
Naravno da se u BIH nisu druzili kad je jedan zivio u Jablanici a drugi u Teslicu, a sad skupa rade na istoj bausteli pa se eto druze na poslu.
Ono sto sve ljude vani spaja jeste zajednicki jezik, jednostavno je lakse s nekime progovoriti i podijeliti emociju na maternjem jeziku nego na stranom.
Tako da se sad forsira "balkanski identitet" kao neki krovni.
Eh sad ljudi iz BiH su medjusobno blizi jer npr. poznaju politicke prilike u zemlji npr., dok neko ko je iz SRB/HR i jos recimo dugo vani, jednostavno nema pojma o politickoj situaciji u BIH npr. mene je Srbijanac pitao zar postoji stranka HDZ u BIH uopste, zar to nije hrvatska stranka?
Otprilike taj nivo. Od politicara uglavnom je svima poznat Izetbegovic i Dodik i to je to.
Ali generalno politicke teme se vani izbjegavaju u medjuetnickim razgovorima, a opet u jednoetnickim se dosta potenciraju. (vise nego u BIH)
- PreWiBa
#333 Re: BH. IDENTITET
Ovo isto nije tačno, naprotiv._BataZiv_0809 wrote: ↑09/10/2024 16:20 Ili sto bi @Ozimician rekao
Maksimalna distanca
Odakle si iz Hrvatske?
Derventa, Jajce, Kakalj, Vares![]()
Ljudi se stvarno često druže, ali se tu nikada ne govori o politici.
Ili to ili svjesno jedna strana prešućuje neke komentare druge strane.
To su ljudi koji su još uvijek "aktuelni" glede dešavanja dole.
Ima i ono, gdje se ljudi druže, ali to je samo zbog backgrounda, u biti nikoga i nije briga za dešavanja dole pa nije problem. To zna biti kod druge generacije dijaspore.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#334 Re: BH. IDENTITET
Seho hari ne citas ili ne razumijes napisano
Uopste ne pricamo o istim stvarima
-
Messier
#335 Re: BH. IDENTITET
Da, ali taj nacionalizam vani je vakumiran.sehohari wrote: ↑09/10/2024 15:11Ovo nije istina.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/10/2024 22:40 Kad smo u Bosni dijelimo se na mi oni, cim izadjemo iz BIH odjednom smo Bosanci
To su ljudi koji rade skupa po Kanadi, Usa, il Njemackoj.
Isprazne se za vikend.
Ovaj Thompsona, onaj Cecu..i idemo raditi u ponedeljak.
Ovdasnji nacionalizam ti konkretno jebe upis djeteta u vrtic..tako da, nacionalizam van i in, u Bosni ima mnogo, mnogo razlika.
- PreWiBa
#336 Re: BH. IDENTITET
Da, sad sam skontao. Izvini._BataZiv_0809 wrote: ↑09/10/2024 17:01 Seho hari ne citas ili ne razumijes napisano
Pretpostavljam da govoriš o distanci prema Bosni i Hercegovini. To je veoma, veoma izraženo.
Mamina kolegica na poslu je isto tako postupila.
Najsmiješnije je kad joj je jednom tako došla u radnju sugrađanka iz Bugojna u radnju sa istom spikom.
Fakat ne razumijem to. Prije svega jer se ta djeca onda stvarno i osjećaju bliži Hrvatskom nego rodnim krajevima, čak i ako se radi o većinsko-hrvatskim.
-
Osmi Socrates
#337 Re: BH. IDENTITET
Od napisanih stvari zapala mi za oko jedna.
Šta ima objektivno negativno u izbjegavanju "našeg jezika" na radnom mjestu u inostranstvu?
Ne plaća te niko u Njemačkoj da pričaš jezik koji ti padne napamet na radnom mjestu. Zamisli da meni padne napamet da pričam Hindu na radnom mjestu, bez obzira što ga niko oko mene ne govori. Čak i da ga govori (čak i većina ljudi), očekivanje je da pričaš jezik zemlje u kojoj radiš. Šta ćeš pričati kod kuće nikoga ne interesuje.
Šta ima objektivno negativno u izbjegavanju "našeg jezika" na radnom mjestu u inostranstvu?
Ne plaća te niko u Njemačkoj da pričaš jezik koji ti padne napamet na radnom mjestu. Zamisli da meni padne napamet da pričam Hindu na radnom mjestu, bez obzira što ga niko oko mene ne govori. Čak i da ga govori (čak i većina ljudi), očekivanje je da pričaš jezik zemlje u kojoj radiš. Šta ćeš pričati kod kuće nikoga ne interesuje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#338 Re: BH. IDENTITET
Placa te da zavrsis posao.
-
Osmi Socrates
#339 Re: BH. IDENTITET
Završavanje posla je neminovno povezano sa komunikacijom. Atmosfera na poslu je povezana sa komunikacijom. Komunikacija je povezana sa jezikom koji pričaš.
Zamisli da na ovom forumu svi počnu pisati jezik koji im odgovara u datom trenutku. Od nas se očekuje da pišemo na našem jeziku, bez obzira kako ga bilo ko zove.
Istina, onaj jedan forumaš odlučio da cjepidlači, pa sad određuje ko je Hrvat na osnovu napisanog.
Suština je da on ne bi mogao ni cjepidlačiti da ne razumije napisano.
Zamisli da na ovom forumu svi počnu pisati jezik koji im odgovara u datom trenutku. Od nas se očekuje da pišemo na našem jeziku, bez obzira kako ga bilo ko zove.
Istina, onaj jedan forumaš odlučio da cjepidlači, pa sad određuje ko je Hrvat na osnovu napisanog.
Suština je da on ne bi mogao ni cjepidlačiti da ne razumije napisano.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#340 Re: BH. IDENTITET
Vidi tebi je dosadno pa ja ne bih da ti popunjavam vrijeme
Kad ti dodje klijent sa kojim dijelis maternji jezik logicnije je da na tom jeziku i komunicirate barem neformalni dio komunikacije u kojem cete potvrditi da ste se razumjeli i na njemackom
Kad ti dodje klijent sa kojim dijelis maternji jezik logicnije je da na tom jeziku i komunicirate barem neformalni dio komunikacije u kojem cete potvrditi da ste se razumjeli i na njemackom
-
Osmi Socrates
#341 Re: BH. IDENTITET
Sada si proširio priču na klijente, a to je druga tema, i nema nikakve veze sa izbjegavanjem pričanja "našeg jezika" sa kolegom na radnom mjestu u stranoj zemlji.
Neću komentirati ništa što nema veze sa prethodno iznijetim tvrdnjama.
Neću komentirati ništa što nema veze sa prethodno iznijetim tvrdnjama.
-
narcisaa
#342 Re: BH. IDENTITET
Zar jos uvijek ovolika kriza identiteta i etnonacionalisticka mobilizacija
?
A sada, izmijenite naslov teme u "Karakteristike etnonacionalizama u Bosni i Hercegovini" jer takvi, kao vi, sigurno ne ucestvuju u procesima regionalne integracije i izgradnje drzave-nacije nego u razvoju i opstanku etnonacionalizama.
Ne postoji "BH.IDENTITET" ,.....zahvaljujuci takvima kao vi u obadva tora i bezbroj podtorova
.
A sada, izmijenite naslov teme u "Karakteristike etnonacionalizama u Bosni i Hercegovini" jer takvi, kao vi, sigurno ne ucestvuju u procesima regionalne integracije i izgradnje drzave-nacije nego u razvoju i opstanku etnonacionalizama.
Ne postoji "BH.IDENTITET" ,.....zahvaljujuci takvima kao vi u obadva tora i bezbroj podtorova
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#343 Re: BH. IDENTITET
Nisam prosirio nego sam od starta mislio na situaciju kad sretnes nekog kao klijent
Odnosno @Ozimician je tu situaciju opisivao
Ako nije bilo jasno od starta izvinjavam se
Valjda sintagma KAD SRETNES nije dovoljna da objasni da je to neko s kim se ne sreces stalno i da je samim tim jasno da se ne radi o kolegama sa posla sto bi trebalo da bude jasno iz onog na NJENOM radnom mjestu
Odnosno @Ozimician je tu situaciju opisivao
Ako nije bilo jasno od starta izvinjavam se
Valjda sintagma KAD SRETNES nije dovoljna da objasni da je to neko s kim se ne sreces stalno i da je samim tim jasno da se ne radi o kolegama sa posla sto bi trebalo da bude jasno iz onog na NJENOM radnom mjestu
-
Osmi Socrates
#344 Re: BH. IDENTITET
Pa dobro, eto, kao klijent.
To već zavisi od vrste posla. Ako radiš sa zakonski osjetljivim stvarima, uvijek je poželjno da imaš profesionalnog prevodioca. To što si ti doktor, advokat, itd. itd, ne znači da si i najbolja (i na kraju i najstručnija) osoba koja datu materiju može prevesti na jezik klijenta. Time se i odgovornost prebacuje na mjesto na kojem treba da bude.
Ako nekom prodaješ paradajz u svojoj radnji, onda, pretpostavljam da možeš pričati na zajedničkom jeziku, ako ti od toga zavisi prodaja.
Samo ne znam zašto bi priču produbljavao na politički osjetljive teme. Zašto bi bilo ko sa bilo kim ulazio u političke teme na poslovnom mjestu? Zašto bi na osnovu toga formirao mišljenje? Kupi paradajz i da završimo sa tim odnosom. Bez obzira na kojem jeziku pričamo.
To već zavisi od vrste posla. Ako radiš sa zakonski osjetljivim stvarima, uvijek je poželjno da imaš profesionalnog prevodioca. To što si ti doktor, advokat, itd. itd, ne znači da si i najbolja (i na kraju i najstručnija) osoba koja datu materiju može prevesti na jezik klijenta. Time se i odgovornost prebacuje na mjesto na kojem treba da bude.
Ako nekom prodaješ paradajz u svojoj radnji, onda, pretpostavljam da možeš pričati na zajedničkom jeziku, ako ti od toga zavisi prodaja.
Samo ne znam zašto bi priču produbljavao na politički osjetljive teme. Zašto bi bilo ko sa bilo kim ulazio u političke teme na poslovnom mjestu? Zašto bi na osnovu toga formirao mišljenje? Kupi paradajz i da završimo sa tim odnosom. Bez obzira na kojem jeziku pričamo.
Last edited by Osmi Socrates on 09/10/2024 18:34, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#345 Re: BH. IDENTITET
Meni ne pada na pamet pricat na maternjem jeziku u prostoriji sa radnim kolegama. Ili kad se nekome javim na telefonu i cim sagpvornici cuju -ić odma pocnu na nasem jeziku pricati, odgovaram na njemackom jer prostoriju dijelim sa kolegama. A jezim se kad mi kaze "pa zemo pricaj ba na nas, sta glumis". Ustvari cim mi se obradi sa "zemo", znam da je nivo obrazovanja mizeran..._BataZiv_0809 wrote: ↑09/10/2024 17:38 Vidi tebi je dosadno pa ja ne bih da ti popunjavam vrijeme
Ako ne zna njemacki, radi bitnosti posla objasnit cu, kolegama kazem unaprijed da moram na nas.
Kad mi se neko licno obrati u drustvu stranaca, odgovaram na njemackom, vjerovatno tako i oni misle da sam supak i glumim. Pa i sa zenom pricam na njemackom u drustvu stranaca.
Privatno i neformalno je druga stvar totalno.
To je za mene kultura komunikacije prije svega, bitnost za dobru atmosferu na radnom mjesto i mnogo cega.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#346 Re: BH. IDENTITET
Opisivao sam jednu vrlo specificnu situaciju usko omedjenu ali ste obojica nasli nacina da je prosirite na ono na sta je ja nisam sirio.
Naravno da je seljacina svako ko krene sa tim stavom kojim si opisao i naravno da ako dijelis radni prostor sa vise ljudi ne mozes tek tako krenut pricat na nasem jeziku
Naravno da je seljacina svako ko krene sa tim stavom kojim si opisao i naravno da ako dijelis radni prostor sa vise ljudi ne mozes tek tako krenut pricat na nasem jeziku
- Ozimician
#347 Re: BH. IDENTITET
Ljudi fulaju poentu to je nevjerovatno.
Radi se o tome da ljudi bjeze od svog identiteta maksimalno. Kod zena je jos vise izrazeno nego kod muskaraca, imaju tu tendencu da se vise dopadnu domacinu, bez obzira na naciju.
Primjer situacije: Vodis konverzaciju na njemackom, u banci npr, savjetnik za kredit, vidis ime i prezime - Ana Milicevic i pitas je na njemackom odakle si? Ona ti odgovori - aus Kroatien. - iz kojeg grada? Kakanj.
Onda kazes da si i ti iz Bosne i onda krene- aaaa, ma ja sam kao mala otisla u ratu... meni je to sve isto
Ima i do toga da je jednostavno ljudima ugodnije kad kazu Hrvatska, jer je to ovima asocijacija na odmor/more, a BiH je asocijacija na rat i nestabilnost...
Radi se o tome da ljudi bjeze od svog identiteta maksimalno. Kod zena je jos vise izrazeno nego kod muskaraca, imaju tu tendencu da se vise dopadnu domacinu, bez obzira na naciju.
Primjer situacije: Vodis konverzaciju na njemackom, u banci npr, savjetnik za kredit, vidis ime i prezime - Ana Milicevic i pitas je na njemackom odakle si? Ona ti odgovori - aus Kroatien. - iz kojeg grada? Kakanj.
Onda kazes da si i ti iz Bosne i onda krene- aaaa, ma ja sam kao mala otisla u ratu... meni je to sve isto
Ima i do toga da je jednostavno ljudima ugodnije kad kazu Hrvatska, jer je to ovima asocijacija na odmor/more, a BiH je asocijacija na rat i nestabilnost...
-
Osmi Socrates
#348 Re: BH. IDENTITET
Pa gledaj, ja bih te automatski vidio kao nekulturnog čim me pitaš "odakle si?".
Drugo, ako već pričamo "đe si ba, odakle si", ne bih ti ni bio savjetnik za kredit. Ja sam bih osjećao da imam "conflict of interest", i uputio bih te drugom savjetniku za kredit.
Šta se ja imam sa tobom propitivati "odakle si?" na radnom mjestu?
Drugo, ako već pričamo "đe si ba, odakle si", ne bih ti ni bio savjetnik za kredit. Ja sam bih osjećao da imam "conflict of interest", i uputio bih te drugom savjetniku za kredit.
Šta se ja imam sa tobom propitivati "odakle si?" na radnom mjestu?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#349 Re: BH. IDENTITET
Ali nikad se ne desi obratnoOzimician wrote: ↑09/10/2024 18:41 Ljudi fulaju poentu to je nevjerovatno.
Da kaze aus Bosnien iz Vinkovaca, meni je to sve isto ja ko mala otisla
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#350 Re: BH. IDENTITET
Bombe i izmisljeni dozivljaji