Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#52751 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje nabaviti onu naljepnicu za senzor kise, dvostrana malo deblja. Ne znam kako se zove kod nas, adhesive pad.
- nepass1
- drug_profi
#52753 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne treba fabiji puno da se stvori majoneza. Uglavnom dihtung propisti.
Ako je to simptom kod te fabije?
- nepass1
#52754 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemam pojma, kolegica prica desilo joj se to. Pitam sta majstor kaze zbog cega, ne zna ni on. Ugl glava motora otisladrug_profi wrote: ↑06/10/2024 20:17 Ne treba fabiji puno da se stvori majoneza. Uglavnom dihtung propisti.
- drug_profi
#52755 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mah.
Pitanje je sta majstor u stvari ustanovi, a sta kaze da je.
Pitanje je sta majstor u stvari ustanovi, a sta kaze da je.
- basicm
- xPaco1337
#52757 Re: Pitamo Mehanicare ?
U pitanju je P207, znaci desava mi se to skoro pa od kad i imam auto sad ce 3 godine, ali sad mi se dešava češće dosta pa mi dopizdilo, znaci dešava se da prilikom dodavanja gasa, vecinom malo naglije kad se doda/pusti gas, cuje se neki zvuk kao da "škljocne" nije da lupa, nema tup zvuk kao npr kad kugla ode na trapu. Ne dešava se kad se ide preko rupa, lezecih, nego samo tako kad se naglo doda gas ili naglo otpusti gas
Šta bi moglo biti ?
Šta bi moglo biti ?
-
lavic
#52758 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni izgleda kao neki od nosaca motoraxPaco1337 wrote: ↑07/10/2024 11:45 U pitanju je P207, znaci desava mi se to skoro pa od kad i imam auto sad ce 3 godine, ali sad mi se dešava češće dosta pa mi dopizdilo, znaci dešava se da prilikom dodavanja gasa, vecinom malo naglije kad se doda/pusti gas, cuje se neki zvuk kao da "škljocne" nije da lupa, nema tup zvuk kao npr kad kugla ode na trapu. Ne dešava se kad se ide preko rupa, lezecih, nego samo tako kad se naglo doda gas ili naglo otpusti gas
Šta bi moglo biti ?
-
preludezalude
#52759 Re: Pitamo Mehanicare ?
Updatepreludezalude wrote: ↑18/09/2024 11:57Problem je u kljucu. Juce probam drugi kljuc...upalim auto i mjenjac odmah reaguje. Ponovo upalim sa prvim kljucem i mjenjac kasni 10 sekundi sa aktiviranjem. Probao nekoliko puta i rezultat je uvijek isti.preludezalude wrote: ↑17/09/2024 23:21 Mercedes (auto) je vrhunski djubro sa svojim super mega giga sofisticiranim sistemima koji rade super svoj posao dok se ne pojavi problem. A kad se pojavi problem onda nemas pojma odakle krenuti da bi rijesio problem. Evo moj zadnji problem da izlozim svekolikom pucanstvu iz namjere da ce mozda nekad nekom pomoci u buducnosti.
Vec dva mjeseca imam problem da nakon paljenja auta mjenjac ceka 10 sekundi da se stavi u akciju. Znaci, upalim auto, stavim u D i auto nije u brzini, stavim u R i opet auto nije u brzini. Ako je nizbrdica outo se pomjera kao da je u N. Nema veze da li je auto zagrijan ili hladan, ugasim i odmah upalim...svaki put nakon paljenja motora mjenjac ceka 10 sekundi da se aktivira i onda mjenjac radi super. Ugasis auto, upalis...opet sve iz pocetka. Rucica mjenjaca se pomjera najnormalnije, indikacija na tabli pokazuje polozaj rucice mjenjaca. Zvao sam servis mjenjaca da vidim sta oni preporucuju. Covjek mi rece da provjerim nivo ulja u mjenjacu i ako je ulje ok onda je mehanicki kvar u mjenjacu. Provjerim ulje i ulje je ok. I tako dok sam se mislio kad cu to rijesiti padne mi na pamet ideja da senzor pozicije rucice mjenjaca mozda zeza. Naidjem na netu vise slucajeva zezanja ovog senzora. I opet dok zavrsim neke druge poslove pa cu ovo rijesiti, vrijeme prolazi. Zaboravih napomenuti da dijagnostika ne izbacuje nikakve greske sa mjenjacem. I onda jutros naidjem na nekom stranom forumu iste prituzbe i rjesenje problema.
Hajde pogadjajte sta bi moglo biti.
Ima li ovo ikakve logike⁶? Kakve veze ima kljuc sa mjenjacem?
Isao kod momka koji radi kljuceve i elektronike... Nakon nekog vremena provjeravanja zakljucak je da sa ovim kljucem kasni komunikacija kljuc-mjenjac. Nakon mog pitanja kakve veze ima mjenjac sa kljucem, odgovorio je da postoji komunikacija kljuc-brava, kljuc-motor i kljuc-mjenjac. Sve se mora poklopit da bi radilo. Pokusano napravit novi kljuc i ne moze radit keyless opcija a mjenjac radi kormalno. Jednostavno ne moze na ovim verzijama radit ta opcija dok provjereno moze radit na novijim verzijama.
Provjereno odmah u ovlastenom servisu...nabavka novog kljuca kosta 1000KM.
- xPaco1337
#52760 Re: Pitamo Mehanicare ?
Okej hvala, uzet cu i to u obzir, mada jedan od nosaca kad mi je otisao davno prije jedino je bio problem da se motor trese prilikom paljenja/gašenja, ali znam da ih ima 3-4 ukupno pa možda je neki drugi.lavic wrote: ↑07/10/2024 11:48Meni izgleda kao neki od nosaca motoraxPaco1337 wrote: ↑07/10/2024 11:45 U pitanju je P207, znaci desava mi se to skoro pa od kad i imam auto sad ce 3 godine, ali sad mi se dešava češće dosta pa mi dopizdilo, znaci dešava se da prilikom dodavanja gasa, vecinom malo naglije kad se doda/pusti gas, cuje se neki zvuk kao da "škljocne" nije da lupa, nema tup zvuk kao npr kad kugla ode na trapu. Ne dešava se kad se ide preko rupa, lezecih, nego samo tako kad se naglo doda gas ili naglo otpusti gas
Šta bi moglo biti ?
-
lavic
#52762 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma to je lagano za provjerit, povuci rucnu, ubaci u 1 i probaj krenuti, i nek neko gleda mrdanje motora , na nekom mora pokazat vece kretnje od normalnih.xPaco1337 wrote: ↑07/10/2024 11:52Okej hvala, uzet cu i to u obzir, mada jedan od nosaca kad mi je otisao davno prije jedino je bio problem da se motor trese prilikom paljenja/gašenja, ali znam da ih ima 3-4 ukupno pa možda je neki drugi.lavic wrote: ↑07/10/2024 11:48Meni izgleda kao neki od nosaca motoraxPaco1337 wrote: ↑07/10/2024 11:45 U pitanju je P207, znaci desava mi se to skoro pa od kad i imam auto sad ce 3 godine, ali sad mi se dešava češće dosta pa mi dopizdilo, znaci dešava se da prilikom dodavanja gasa, vecinom malo naglije kad se doda/pusti gas, cuje se neki zvuk kao da "škljocne" nije da lupa, nema tup zvuk kao npr kad kugla ode na trapu. Ne dešava se kad se ide preko rupa, lezecih, nego samo tako kad se naglo doda gas ili naglo otpusti gas
Šta bi moglo biti ?
- basicm
- Qler
#52764 Re: Pitamo Mehanicare ?
preludezalude wrote: ↑07/10/2024 11:51
Update
Isao kod momka koji radi kljuceve i elektronike... Nakon nekog vremena provjeravanja zakljucak je da sa ovim kljucem kasni komunikacija kljuc-mjenjac. Nakon mog pitanja kakve veze ima mjenjac sa kljucem, odgovorio je da postoji komunikacija kljuc-brava, kljuc-motor i kljuc-mjenjac. Sve se mora poklopit da bi radilo. Pokusano napravit novi kljuc i ne moze radit keyless opcija a mjenjac radi kormalno. Jednostavno ne moze na ovim verzijama radit ta opcija dok provjereno moze radit na novijim verzijama.
Brat je isao u Brcko meni se cini, gore negdje, da mu napravi kljuc za W202 koji je samo izgubio code... stavis ga u bravu ko da nista nisi stavio, Taj valjda gore to najbolje radi...
U Sarajevu jedino sto mi pada na pamet pored ovlastenog je Houdiny... jesi li kod njih gledao?
-
el_bake007
#52765 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prosli mjesec sam zamjenio antifriz i termostat, prva voznja auto u gradskoj voznji 15 min na vanjskoj temperaturi od otprilike 20C nije moglo doci do 90C sa grijanjem na max temperaturi, tek u mjestu je doslo na 90C i tu se ventilator upalio i oborio temperaturu. Poslje toga kada se auto ohladilo ekspanziona posuda je bila prazna, nasuo antifriz do max cold crte i poslje toga auto slabije grije nego prije zamjene i opet ne moze da nabije i zakuca temperaturu na 90C u gradskoj voznji, dodje nakon 7-8 minuta na 84-86 i pocne padat i sve tako u krug, ne upali tad ventilator nego samo pocne padat temperatura sama od sebe
Jedino ako ga vozim iznad 3-4000 obrtaja u drugoj ili trecoj pocne brze rasti temperatura i bolje grije... ne fali antifriza, nije mokro ispod suvozacevog sjedista, nije prljav antifriz koliko vidim u boci... sta sam primjetio kada upalim recirc tj da vuce zrak iz kabine grijanje bude toplije, dok bez njeg vozaceva strana je osjetno hladnija od suvozaceve i srednjih otvora... corsa c 1.2 ... klima funkcionise kako treba, problem je sa grijanjem bez klime i radnom temperaturom
Edit: nije bas da nikad ne dodje na 90c motor, samo se muci da do tog dodje i obicno to bude u bas mrtvoj guzvi ili kad stoji u mjestu...
Edit: nije bas da nikad ne dodje na 90c motor, samo se muci da do tog dodje i obicno to bude u bas mrtvoj guzvi ili kad stoji u mjestu...
Last edited by el_bake007 on 07/10/2024 12:19, edited 1 time in total.
- xPaco1337
#52766 Re: Pitamo Mehanicare ?
Snimio sam video, snimano je u prvoj brzini, znaci dodavanje i pustanje gasa, najviše se na puštanju gasa to cuje. Na videu je to dosta glasnije nego što je u stvarnosti, ali nervira opetxPaco1337 wrote: ↑07/10/2024 11:45 U pitanju je P207, znaci desava mi se to skoro pa od kad i imam auto sad ce 3 godine, ali sad mi se dešava češće dosta pa mi dopizdilo, znaci dešava se da prilikom dodavanja gasa, vecinom malo naglije kad se doda/pusti gas, cuje se neki zvuk kao da "škljocne" nije da lupa, nema tup zvuk kao npr kad kugla ode na trapu. Ne dešava se kad se ide preko rupa, lezecih, nego samo tako kad se naglo doda gas ili naglo otpusti gas
Šta bi moglo biti ?
-
NediM17
-
preludezalude
#52768 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nisam. Ja sam u Tuzli. Ovaj tip u Tuzli moze meni napravit kljuc ali ne radi keyless. I napravio je i probano. On kaze da keyless je pravio za w212 i sve radi ali moja neka rana verzija nece da radi.Qler wrote: ↑07/10/2024 12:09preludezalude wrote: ↑07/10/2024 11:51
Update
Brat je isao u Brcko meni se cini, gore negdje, da mu napravi kljuc za W202 koji je samo izgubio code... stavis ga u bravu ko da nista nisi stavio, Taj valjda gore to najbolje radi...
U Sarajevu jedino sto mi pada na pamet pored ovlastenog je Houdiny... jesi li kod njih gledao?
- drug_profi
#52769 Re: Pitamo Mehanicare ?
Termostat vjerovatno, otvara ti cirkulaciju na hladnjak prije nego postigne optimalnu temperaturu. Tj. ne zatavara nikako.el_bake007 wrote: ↑07/10/2024 12:13 Prosli mjesec sam zamjenio antifriz i termostat, prva voznja auto u gradskoj voznji 15 min na vanjskoj temperaturi od otprilike 20C nije moglo doci do 90C sa grijanjem na max temperaturi, tek u mjestu je doslo na 90C i tu se ventilator upalio i oborio temperaturu. Poslje toga kada se auto ohladilo ekspanziona posuda je bila prazna, nasuo antifriz do max cold crte i poslje toga auto slabije grije nego prije zamjene i opet ne moze da nabije i zakuca temperaturu na 90C u gradskoj voznji, dodje nakon 7-8 minuta na 84-86 i pocne padat i sve tako u krug, ne upali tad ventilator nego samo pocne padat temperatura sama od sebeJedino ako ga vozim iznad 3-4000 obrtaja u drugoj ili trecoj pocne brze rasti temperatura i bolje grije... ne fali antifriza, nije mokro ispod suvozacevog sjedista, nije prljav antifriz koliko vidim u boci... sta sam primjetio kada upalim recirc tj da vuce zrak iz kabine grijanje bude toplije, dok bez njeg vozaceva strana je osjetno hladnija od suvozaceve i srednjih otvora... corsa c 1.2 ... klima funkcionise kako treba, problem je sa grijanjem bez klime i radnom temperaturom
To je bezze para da se napravi.
-
el_bake007
#52770 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nov je termostat star mjesec dana, nesto sumnjam da je pokvaren dosao ili da je otkazao u mjesec dana i nepunih 400km predjenih, niti da je ostao u fail open pozicijidrug_profi wrote: ↑07/10/2024 12:50Termostat vjerovatno, otvara ti cirkulaciju na hladnjak prije nego postigne optimalnu temperaturu. Tj. ne zatavara nikako.el_bake007 wrote: ↑07/10/2024 12:13 Prosli mjesec sam zamjenio antifriz i termostat, prva voznja auto u gradskoj voznji 15 min na vanjskoj temperaturi od otprilike 20C nije moglo doci do 90C sa grijanjem na max temperaturi, tek u mjestu je doslo na 90C i tu se ventilator upalio i oborio temperaturu. Poslje toga kada se auto ohladilo ekspanziona posuda je bila prazna, nasuo antifriz do max cold crte i poslje toga auto slabije grije nego prije zamjene i opet ne moze da nabije i zakuca temperaturu na 90C u gradskoj voznji, dodje nakon 7-8 minuta na 84-86 i pocne padat i sve tako u krug, ne upali tad ventilator nego samo pocne padat temperatura sama od sebeJedino ako ga vozim iznad 3-4000 obrtaja u drugoj ili trecoj pocne brze rasti temperatura i bolje grije... ne fali antifriza, nije mokro ispod suvozacevog sjedista, nije prljav antifriz koliko vidim u boci... sta sam primjetio kada upalim recirc tj da vuce zrak iz kabine grijanje bude toplije, dok bez njeg vozaceva strana je osjetno hladnija od suvozaceve i srednjih otvora... corsa c 1.2 ... klima funkcionise kako treba, problem je sa grijanjem bez klime i radnom temperaturom
- drug_profi
#52771 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja ne znam šta drugo može biti.el_bake007 wrote: ↑07/10/2024 12:57Nov je termostat star mjesec dana, nesto sumnjam da je pokvaren dosao ili da je otkazao u mjesec dana i nepunih 400km predjenih, niti da je ostao u fail open pozicijidrug_profi wrote: ↑07/10/2024 12:50Termostat vjerovatno, otvara ti cirkulaciju na hladnjak prije nego postigne optimalnu temperaturu. Tj. ne zatavara nikako.el_bake007 wrote: ↑07/10/2024 12:13 Prosli mjesec sam zamjenio antifriz i termostat, prva voznja auto u gradskoj voznji 15 min na vanjskoj temperaturi od otprilike 20C nije moglo doci do 90C sa grijanjem na max temperaturi, tek u mjestu je doslo na 90C i tu se ventilator upalio i oborio temperaturu. Poslje toga kada se auto ohladilo ekspanziona posuda je bila prazna, nasuo antifriz do max cold crte i poslje toga auto slabije grije nego prije zamjene i opet ne moze da nabije i zakuca temperaturu na 90C u gradskoj voznji, dodje nakon 7-8 minuta na 84-86 i pocne padat i sve tako u krug, ne upali tad ventilator nego samo pocne padat temperatura sama od sebeJedino ako ga vozim iznad 3-4000 obrtaja u drugoj ili trecoj pocne brze rasti temperatura i bolje grije... ne fali antifriza, nije mokro ispod suvozacevog sjedista, nije prljav antifriz koliko vidim u boci... sta sam primjetio kada upalim recirc tj da vuce zrak iz kabine grijanje bude toplije, dok bez njeg vozaceva strana je osjetno hladnija od suvozaceve i srednjih otvora... corsa c 1.2 ... klima funkcionise kako treba, problem je sa grijanjem bez klime i radnom temperaturom
- vjeshalica
#52772 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda ti nisu prodali odgovarajuci termostatel_bake007 wrote: ↑07/10/2024 12:57
Nov je termostat star mjesec dana, nesto sumnjam da je pokvaren dosao ili da je otkazao u mjesec dana i nepunih 400km predjenih, niti da je ostao u fail open poziciji
- drug_profi
#52773 Re: Pitamo Mehanicare ?
Možda je sa tom zamjenom tekućine neko smeće zaglavilo u termostatu pa ga blokira.
- Qler
#52774 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nazovi ove u Sarajevu, koliko znam rade sve moguce i nemoguce. A i taj ti je mozda i blizi gore... Davno je bilo, pa ne znam zna li i on kako se zove...preludezalude wrote: ↑07/10/2024 12:22Nisam. Ja sam u Tuzli. Ovaj tip u Tuzli moze meni napravit kljuc ali ne radi keyless. I napravio je i probano. On kaze da keyless je pravio za w212 i sve radi ali moja neka rana verzija nece da radi.Qler wrote: ↑07/10/2024 12:09 Brat je isao u Brcko meni se cini, gore negdje, da mu napravi kljuc za W202 koji je samo izgubio code... stavis ga u bravu ko da nista nisi stavio, Taj valjda gore to najbolje radi...
-
Al'din
#52775 Re: Pitamo Mehanicare ?
Letva volana ili aksijalni lezaj?xPaco1337 wrote: ↑07/10/2024 11:45 U pitanju je P207, znaci desava mi se to skoro pa od kad i imam auto sad ce 3 godine, ali sad mi se dešava češće dosta pa mi dopizdilo, znaci dešava se da prilikom dodavanja gasa, vecinom malo naglije kad se doda/pusti gas, cuje se neki zvuk kao da "škljocne" nije da lupa, nema tup zvuk kao npr kad kugla ode na trapu. Ne dešava se kad se ide preko rupa, lezecih, nego samo tako kad se naglo doda gas ili naglo otpusti gas
Šta bi moglo biti ?