doktor78 wrote: ↑06/10/2024 09:49
Karikaturist wrote: ↑06/10/2024 08:54
Ne alarmiraju se ljudi kad pocne kisa ili salaukovina nego dan prije. Prognosticki modeli nisu babe Vange, oni manje-vise pokazu kojem podrucju prijeti kakav oblik nevremena.
Vidi, ja pratim BHmeteo.ba i momci su dan prije objavili kartu BiH gdje je tačno onaj dio gdje je bilo najgore označen crvenom bojom.
E sad, je li se moglo šta uraditi na preventivi, vjerovatno jest, ali kasno je sad pametovati.
Pa kasno je pametovati za nastradale, nije za zive.
Znalo se dva dana ranije da ce biti kisa sa mogucim poplavama, i gdje otprilike. Kada je kisa krenula da udara, sta je problem bio upaliti sirene da se narod probudi? Mozda ne bi svi bili spaseni, ali mnogi bi. Jer mnoge je zatekla voda u kuci na spavanju.
Evo kod mene su citavo naselje po zgradama oblijepili kartonom civilne zastite sa uputama. Izmedju ostalog spominje se i sirena i sta koji signal znaci.
Kad su bili oni snijegovi kad je snijeg blokiralo grad, ja budala navece zasao po stanovima, podjelio lopate i udri. Probudili se ujutro, mi mozemo iz zgrade izaci i do ceste doci. Pa ako zatreba zatreba. Nisam kupio lopate dan poslije. Imao ih spremne.