BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

ko nudi najbolje usluge po najnižim cijenama ?

bhtelecom
14
20%
eronet
6
9%
mtel
7
10%
haloo
4
6%
Novotel
38
55%

Total votes: 69

Dzontra_Volta

#9076 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Dzontra_Volta »

bogata_sirotinja wrote: 07/09/2024 14:57 @doff

Hajmo ovako, po pravilniku o prenosu broja u mobilnoj telefoniji, za prenos prepaid broja u drugu mrežu korisnik mora posjedovati PIN ili PUK i serijski broj sim kartice broja za koji se traži prenos. Ti podaci se nalaze na plastičnoj kartici unutar koje je bila sim kartica, ili ako korisnik nema tu originalnu plastičnu karticu, od svog operatera može tražiti ove podatke, a operater će mu iste dati na listu koji oni zovu valjda korisnički list.
S druge strane, za prenos postpaid broja, korisnik treba samo da zatraži potvrdu o izmirenim dugovanjima koja se izdaje do dana kada je korisnik zatražio istu.

Koja je logika da BH Telekom, korisnika koje je zatražio ovu potvrdu, prebacuje na Ultru (dopunu) a onda mu tek izdaje potvrdu o izmirenim dugovanjima? Koja je svrha onda te potvrde kad korisnik ako ga je BH Telekom prebacio na Ultru, onda prenosi prepaid broj? Dakle, korisnik ima novi korisnički status (prepaid).
Hajde malo razmislite...

Ne znam iz kog razloga ovo BH Telekom radi, ali sve upućuje na to da želi što više napraviti složen proces kako bi eventualno, korisnik odustao od procesa prenosa broja ili eto, uzeti 5KM za prebacivanje na Ultru bez razloga.

Evo, ja sam lično početkom 2021. prenosi jedan broj u BH Telekom koji je kod njih bio samo 3 mjeseca na nekom kombinovanom paketu, a zatim sam isti broj vratio u matičnu mrežu (ovo sam radio kako bih tada, dobio benefite kao novi korisnik u toj matičnoj mreži). U BH Telekom centru u BL, odmah su mi na šalteru izdali tu potvrdu o izmirenim dugovanjima.

Takođe, i m:tel i Eronet, odmah na šalteru izdaju tu famoznu potvrdu za postpaid korisnike i nema govora o prebacivanju na prepaid pa tek onda da korisnik radi prenos broja u drugu mrežu.

@-Chesterfield-
Ustvari, jeste 20% popusta na pretplatu ali od one originalne cijene tarife. Npr. Pričaj S tarifa od 25KM - 20% = 20KM (5KM popust) ALI su oni tih 5KM popusta oduzeli od 22,50KM (cijena tarife sa redovnih 10% popusta koju daju korisnicima koji uzmu tarifu bez telefona).
Ja sam na potvrdu o izmirenim dugovanjima za postpaid broj u BHT čekao 5 dana. Nisu sva iskustva ista.
mirota

#9077 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by mirota »

ima li neko da pozajmi SIM karticu za Tursku, naravno, ja bi platio ono sto potrosim, treba mi za internet, ili zna li ko koju tamo da kupim, treba mi za 3 dana boravka, HVALA
TheTesnjak

#9078 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by TheTesnjak »

Pozdrav za forum. Pratim ovaj i slicne podforume vec dugo pa odlucih napisati svoj prvi post.

U zadnjih par godina sam koristio sve nase mreze, a kako dodjose i eSIMovi na mobu postade prakticnije mijenjati mreze. Jednim dijelom mi je to i struka a drugim cista znatizelja. Moje iskustvo sa nase tri mreze u Bosni su:
  • BH Mobile: Vrhunska pokrivenost cak i najzabacenijih sela. Pozitivno iznenadjen da po mnogim malo naseljenijim selima rade CA (Carrier Aggregiation, tj. salju vise frekvencija sa iste bazne stanice, tako da se kapaciteti povecavaju). Osrednja brzina sa 20-30 Mbps u prosjeku koja varira od mjesta do mjesta bez nekog pravila (i u gradovima i u selima moze biti i brzo i sporo).
  • ERONET: Najlosija pokrivenost 4G signalom. Da budem iskren, ima signala gdje god je imalo naseljeno, mimo toga – nikako. Cak iz nekog razloga signal ove mreze u podrumima je katastrofalan iako na istom mjestu na otvorenom je top. S druge strane, brzina je odlicna i najcesce preko 100 Mbps. Do skora sam je koristio kao zamjenu za fiksni net jer sam bio osudjen na 5-6 Mbps. S druge strane, njihov 3G je najbolji i imao sam ga cak i na planinama.
  • m:tel: Na papiru najbolja pokrivenost, medjutim u Federaciji stavljaju uglavnom samo Band 20 na bazne koji ima veliki domet ali malan kapacitet. Tako da je brzina pravo mala i u prosjeku ne prelazi 10 Mbps. Izuzetak su veliki gradovi u Federaciji i sav RS gdje im je kapacitet predobar i cesto preko 150 Mbps.
U zadnje vrijeme sam primijetio da BH Mobile i m:tel pocinju koristiti i trecu frekvenciju koju su dobili od RAKa za 4G. Te dvije mreze imaju i VoLTE (zasad samo za svoj postpaid), dok nijedna trenutno nema VoWiFi.
zippoo87

#9079 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by zippoo87 »

TheTesnjak wrote: 25/09/2024 19:45 Pozdrav za forum. Pratim ovaj i slicne podforume vec dugo pa odlucih napisati svoj prvi post.

U zadnjih par godina sam koristio sve nase mreze, a kako dodjose i eSIMovi na mobu postade prakticnije mijenjati mreze. Jednim dijelom mi je to i struka a drugim cista znatizelja. Moje iskustvo sa nase tri mreze u Bosni su:
  • BH Mobile: Vrhunska pokrivenost cak i najzabacenijih sela. Pozitivno iznenadjen da po mnogim malo naseljenijim selima rade CA (Carrier Aggregiation, tj. salju vise frekvencija sa iste bazne stanice, tako da se kapaciteti povecavaju). Osrednja brzina sa 20-30 Mbps u prosjeku koja varira od mjesta do mjesta bez nekog pravila (i u gradovima i u selima moze biti i brzo i sporo).
  • ERONET: Najlosija pokrivenost 4G signalom. Da budem iskren, ima signala gdje god je imalo naseljeno, mimo toga – nikako. Cak iz nekog razloga signal ove mreze u podrumima je katastrofalan iako na istom mjestu na otvorenom je top. S druge strane, brzina je odlicna i najcesce preko 100 Mbps. Do skora sam je koristio kao zamjenu za fiksni net jer sam bio osudjen na 5-6 Mbps. S druge strane, njihov 3G je najbolji i imao sam ga cak i na planinama.
  • m:tel: Na papiru najbolja pokrivenost, medjutim u Federaciji stavljaju uglavnom samo Band 20 na bazne koji ima veliki domet ali malan kapacitet. Tako da je brzina pravo mala i u prosjeku ne prelazi 10 Mbps. Izuzetak su veliki gradovi u Federaciji i sav RS gdje im je kapacitet predobar i cesto preko 150 Mbps.
U zadnje vrijeme sam primijetio da BH Mobile i m:tel pocinju koristiti i trecu frekvenciju koju su dobili od RAKa za 4G. Te dvije mreze imaju i VoLTE (zasad samo za svoj postpaid), dok nijedna trenutno nema VoWiFi.
Dobar post.
Da li ce doci do rasterecenja baznih stanica ako uvedu i trecu frekvenciju ?
Mogu li sa jedne bazne stanice da rade sve frekvencije koje imaju ili je jedna BS jedna frekvencija ?
TheTesnjak

#9080 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by TheTesnjak »

zippoo87 wrote: 25/09/2024 20:50
TheTesnjak wrote: 25/09/2024 19:45 Pozdrav za forum. Pratim ovaj i slicne podforume vec dugo pa odlucih napisati svoj prvi post.

Dobar post.
Da li ce doci do rasterecenja baznih stanica ako uvedu i trecu frekvenciju ?
Mogu li sa jedne bazne stanice da rade sve frekvencije koje imaju ili je jedna BS jedna frekvencija ?
Da, jer se time povecava kapacitet a to je u biti ili veca brzina ili vise korisnika po BS. Sa jedne bazne stanice moze ici vise frekvencija i to se zove CA (Carrier Aggregation) i tad vidimo na mobitelu 4G+ umjesto 4G (ili LTE+ umjesto LTE).

Do sad su nasi telekomi koristili B20 (800 MHz) i B3 (1800 MHz) a sada uvode i B1 (2100 MHz). U pravilu, veca frekvencija – veci kapacitet ali manji domet, manja frekvencija – manji kapacitet ali veci domet.

Limit koliko tih CA mozemo imati zavisi od telekoma i mobitela.
nermin_t

#9081 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by nermin_t »

Jedno tehničko pitanje:
Da li se aktivacija broja/sim kartice mora obaviti na matičnoj mreži ili može i u romingu?

Zakazan mi je prenos broja u Novotel sutra ali trenutno nisam u BiH do ponedjeljka.
TheTesnjak

#9082 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by TheTesnjak »

nermin_t wrote: 26/09/2024 23:37 Jedno tehničko pitanje:
Da li se aktivacija broja/sim kartice mora obaviti na matičnoj mreži ili može i u romingu?

Zakazan mi je prenos broja u Novotel sutra ali trenutno nisam u BiH do ponedjeljka.
Trebalo bi da moze. Skoro sam aktivirao karticu iz druge drzave u Bosni i radilo je odmah sve bez problema.
muki_muky

#9083 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by muki_muky »

TheTesnjak wrote: 25/09/2024 19:45 BH Mobile: Vrhunska pokrivenost cak i najzabacenijih sela. Pozitivno iznenadjen da po mnogim malo naseljenijim selima rade CA (Carrier Aggregiation, tj. salju vise frekvencija sa iste bazne stanice, tako da se kapaciteti povecavaju).
J****a ih ta "vrhunska" pokrivenost. Moze li od Visokog do Kiseljaka bez da prebacuje na 2G/No Service ?? :oops:
Sanjarko

#9084 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

Image

Brzina interneta od Haloo MO preko hotspota s mobitela kojem je ekran ostecen, titra ponekad i ima crtu preko njega sa strane ali radi ekran i radi mobitel tj smartfon za ove stvari.

Nije ovo nimalo lose.
TheTesnjak

#9085 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by TheTesnjak »

Ima li neko iz poplavljenih podrucja? Kakve su mobilne usluge?
Sanjarko

#9086 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

TheTesnjak wrote: 05/10/2024 09:18 Ima li neko iz poplavljenih podrucja? Kakve su mobilne usluge?
Javio se iz Fojnice maloprije neko na BHRT, jedini ima signal i to od BH telecom-a, kudi Eronet, svi imaju Eronet on jedini ima i Eronet i BH telecom. Odsjecena i Fojnica izgleda.
TheTesnjak

#9087 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by TheTesnjak »

Sanjarko wrote: 05/10/2024 09:21
TheTesnjak wrote: 05/10/2024 09:18 Ima li neko iz poplavljenih podrucja? Kakve su mobilne usluge?
Javio se iz Fojnice maloprije neko na BHRT, jedini ima signal i to od BH telecom-a, kudi Eronet, svi imaju Eronet on jedini ima i Eronet i BH telecom. Odsjecena i Fojnica izgleda.
Slicno je bilo i tokom onog skorasnjeg blackouta. BH Telecom radio a Eronet ne, za m:tel ne znam, bar u Tesnju i Tuzli.
U Sarajevu mi je rekao prijatelj da je mogao zvati sa m:tela ali nije bilo neta.
Sanjarko

#9088 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

Moze mala pomoc? Smartfon mi ovaj neki brise od Haloo operatera APN. Izbrise i prebaci na Eronet GPRS. Sta da radim u vezi ovoga? Na APN Haloo mi brzina bude oko 90/45, dok na APN Eronet bude 45/35.
TheTesnjak

#9089 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by TheTesnjak »

Sanjarko wrote: 05/10/2024 19:22 Moze mala pomoc? Smartfon mi ovaj neki brise od Haloo operatera APN. Izbrise i prebaci na Eronet GPRS. Sta da radim u vezi ovoga? Na APN Haloo mi brzina bude oko 90/45, dok na APN Eronet bude 45/35.
Cudno. Probaj izbrisati Eronetov APN pa vidi hoce li prebacivati. Ionako ti on ne treba.
Sanjarko

#9090 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

TheTesnjak wrote: 05/10/2024 22:34
Sanjarko wrote: 05/10/2024 19:22 Moze mala pomoc? Smartfon mi ovaj neki brise od Haloo operatera APN. Izbrise i prebaci na Eronet GPRS. Sta da radim u vezi ovoga? Na APN Haloo mi brzina bude oko 90/45, dok na APN Eronet bude 45/35.
Cudno. Probaj izbrisati Eronetov APN pa vidi hoce li prebacivati. Ionako ti on ne treba.
+1 Hvala. Sad nije obrisalo, vidim, ako bude brisalo, izbrisem Eronetov APN. Nije me na ovoj kartici zezalo u MiFi ruteru, nego crko ruter taj, a dobio smartfon malo kojem je ekran pokvaren ali radi, i bolje daje brzine nego prijasnji MiFi ruter.

Ja mislio zapamtilo, kad sipak, nije.
TheTesnjak

#9091 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by TheTesnjak »

Sanjarko wrote: 05/10/2024 23:01
+1 Hvala. Sad nije obrisalo, vidim, ako bude brisalo, izbrisem Eronetov APN. Nije me na ovoj kartici zezalo u MiFi ruteru, nego crko ruter taj, a dobio smartfon malo kojem je ekran pokvaren ali radi, i bolje daje brzine nego prijasnji MiFi ruter.

Nema na cemu :thumbup: Dobro si to za mob jer oni ugl imaju bolje chipove nego routeri za iste pare, a time i vece brzine neta.
Sanjarko

#9092 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

TheTesnjak wrote: 05/10/2024 23:12

Nema na cemu :thumbup: Dobro si to za mob jer oni ugl imaju bolje chipove nego routeri za iste pare, a time i vece brzine neta.
Ma dobio ga na poklon. Opet se sinoć obrisao APN, izgleda da je što nema Google carrier app. Instalirao sinoć itd i pri gašenju smartphone se nije obrisao APN od Haloo, ovi Eronet se ne mogu izbrisati.

Hvala Tešnjak.
TheTesnjak

#9093 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by TheTesnjak »

Sanjarko wrote: 06/10/2024 09:48
TheTesnjak wrote: 05/10/2024 23:12

Ma dobio ga na poklon. Opet se sinoć obrisao APN, izgleda da je što nema Google carrier app. Instalirao sinoć itd i pri gašenju smartphone se nije obrisao APN od Haloo, ovi Eronet se ne mogu izbrisati.

Hvala Tešnjak.
:thumbup:
Sanjarko

#9094 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

Spala brzina interneta na Haloo s 105 na 45, danima tako, pa me interesuje da li je moglo uticati na to sve ovo sta je se izdesavalo ovih dana od poplava itd u Jablanici i Konjicu itd. Ima li veze to sa Eronetom/Haloom, reko da nekako drugacije ne ide preusmjeravanje i sl?
semirsar

#9095 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by semirsar »

Sanjarko wrote: 11/10/2024 07:33 Spala brzina interneta na Haloo s 105 na 45, danima tako, pa me interesuje da li je moglo uticati na to sve ovo sta je se izdesavalo ovih dana od poplava itd u Jablanici i Konjicu itd. Ima li veze to sa Eronetom/Haloom, reko da nekako drugacije ne ide preusmjeravanje i sl?
Cuj spala brzina, pa valja obici okolo naokolo oko kupresa i tjentista, joj tebe :mrgreen:
Sanjarko

#9096 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

semirsar wrote: 11/10/2024 19:04
Sanjarko wrote: 11/10/2024 07:33 Spala brzina interneta na Haloo s 105 na 45, danima tako, pa me interesuje da li je moglo uticati na to sve ovo sta je se izdesavalo ovih dana od poplava itd u Jablanici i Konjicu itd. Ima li veze to sa Eronetom/Haloom, reko da nekako drugacije ne ide preusmjeravanje i sl?
Cuj spala brzina, pa valja obici okolo naokolo oko kupresa i tjentista, joj tebe :mrgreen:
Ma sta znam, znas da sam laik, reko da nema nesto veze sa baznim stanicama, ili nesto drugo, reko da pitam. Danima tako sa 65 i 105 spala na 25 i 45 brzina. Mislim radi igra i dalje i sve i dalje radi i na tim brzinama, ali sve je i zahtjevnije sta se interneta tice.

Te camo/kamuflaza na igricama u HD rezoluciji, te HD ili FHD slike utakmica i kanala i sl.

Nema kao prije SD rezolucije i slicno kad mi je normalno picilo i na 3G.

Ali tad sam imao promet 8 GB mjesec dana, a sad spicim 16 GB za sedam dana. :zoka:
akcija007

#9097 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by akcija007 »

Trenutno sam na M telu i trebam potpisati obavezni ugovor na 24 mj. Lokacija SA .
Krecem se po Federaciji uglavnom SA - TZ , SA -MO - Capljina . SA- Blidinje - Tomislavgrad ( prije poplava).
Primjetio sam da nema mreze nikako na jednom dijelu magistralnog puta Olovo Kladanj i na jesnom Dijelu Blidinja i na Nisickoj visoravni kada se ide od Nisica prema Varesu

Kakav je Novotel s pokrivenoscu ili da se vratim na BHT?
BHT mi je skup paket prosjecno je oko 25 KM. A na M telu. Je za 14 KM (120 min + 120 SMS i 6 GB i na rodjendan daju taj dan 50 min i 50 SMS gratis)
Hvala
escobar__

#9098 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by escobar__ »

Probaj Eronet, mislim da imaju bolju ponudu od Telekoma, a i pokrivenost na dijelovima kuda se krećeš je bolja nego na m:tel-u.

Novotel koristi mrežu m:tel-a tako da je pokrivenost ista.
starboy018

#9099 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by starboy018 »

akcija007 wrote: 13/10/2024 01:46 Trenutno sam na M telu i trebam potpisati obavezni ugovor na 24 mj. Lokacija SA .
Krecem se po Federaciji uglavnom SA - TZ , SA -MO - Capljina . SA- Blidinje - Tomislavgrad ( prije poplava).
Primjetio sam da nema mreze nikako na jednom dijelu magistralnog puta Olovo Kladanj i na jesnom Dijelu Blidinja i na Nisickoj visoravni kada se ide od Nisica prema Varesu

Kakav je Novotel s pokrivenoscu ili da se vratim na BHT?
BHT mi je skup paket prosjecno je oko 25 KM. A na M telu. Je za 14 KM (120 min + 120 SMS i 6 GB i na rodjendan daju taj dan 50 min i 50 SMS gratis)
Hvala
novotel ima istu pokrivenost kao mtel, a Eronet i BHT imaju istu ponudu, prosječno 25KM. imas u Eronetu smart surf tarifu 50GB za 25KM

ja koristim smart cool kod Eroneta, 15GB neta i 100min/sms za 15KM
bogata_sirotinja

#9100 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by bogata_sirotinja »

@akcija007
Kao što su ti forumaši gore rekli, Novotel ima istu pokrivenost kao m:tel. BH Telekom i Eronet su skupi za tebe... Ali ja ti dajem preporuku da uzmeš pretplatu kod haloo mreže. Haloo koristi Eronet infrastrukturu pa imaju istu pokrivenost.
Trenutno kod haloo mreže je akcija 20% popusta na pretplatu pa tako ako ne želiš uzimati uređaj, za 17,50KM imaš da biraš:

-500 min/sms ka svim mrežama;
-500 min/sms unutar haloo mreže;
-8GB neta ili

-150 min/sms ka svim mrežama;
-150 min/sms ka haloo mreži;
20GB neta.

Sve ovo isto važi ako ćeš uzimati uređaj, ali je onda pretplata 20KM. Akcija im je čini mi se do 03.11.2024. godine.

Ova Smart cool tarifa koju su pomenuli gore, kod Eronet-a od 15KM je samo za mlade od 18 do 27 godina.
Post Reply