SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
last mohicans
#85126 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Šta je ono Cerovina uhapšena, vazda su varaku voljele opasne momke. Skrivala ovog škaljarca.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#85127 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prosjecna vlasnica stana, kreditić, jedva kume 
- Logovan
#85128 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Opet neka pucnjava, klasika jebi ga sta ces
-
mali_balon
- insaneinthebrain
#85130 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
sta bi sa ovim taksom 
- drug_profi
#85131 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U korpi je 700 maraka za kulturu, a samo 150 za prevoz.dječak sa šibicama wrote: ↑03/10/2024 17:08 Potrosacka korpa je malo veca glupost, ko je to racunao ocigledno nije bas u dodiru sa stvarnoscu. Veliki % te korpe su mjesecni izdaci za stvari za koje prosjecan gradjanin ne izdvaja mjesecno, ni priblizno. Odjecu kupujemo kad nam treba, ne od plate, i slicno.
Korpa je puno niza, ovo 3 milje i nesto je prenapuhano ali bez nekog cilja, vise povrsnost i glupost onoga ko je kreira.
-
bejzik
#85132 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dvije pucnjave u jednoj kišnoj sarajevskoj noći
vjerovatno opet šture informacije i jalovo istraživačko novinarstvo slabo ćemo šta saznati
vjerovatno opet šture informacije i jalovo istraživačko novinarstvo slabo ćemo šta saznati
-
oXavier
#85133 Re: SARAJEVO - 8CRNA HRONIKA Vol. 5
Postoji nešto što se zove zaštitno vrijeme, i bitno je jedino da kao pješak kreneš na zeleno, i ne bi trebalo biti problema.Laplace wrote: ↑03/10/2024 11:29Kako sam već pisao, lijepo rješenje je u Italiji: pješaci imaju crveno, žuto i zeleno. Zeleno im je kratko, većina intervala je žuto. Logika je da na zelenom možeš krenuti da prelaziš, na žutomimaš dovoljno vremena da završiš prelazak (a i ako prelazak počneš na žutom, logično je da to uradiš brže nego da si počeo prelazak na zelenom jer se uskoro očekuje crveno). Sa tim sistemom manje su šanse da će pješaka na pola pješačkog zateći crveno. I nije se dešavalo jer ljudi vode računa.Ateista wrote: ↑03/10/2024 11:22Hajde ne lupaj gluposti, sta pricas da se zatrese drugo vozilo, jesi li uopste citao sta sam pisao? Da nisam vozio oprezno i da sam vozio nekom velikom brzinom ne bih uspio da se ukopam u mjestu kao sto sam uradio, dakle zahvaljujuci mojoj opreznoj voznji sam se zaustavio.dixi5 wrote: ↑03/10/2024 11:04
Klasican primjer zasto se desavaju nesrece. U situaciju kada dva auta stoje, ne daje se gas da proletis kraj njih da im se zatrese auto, vec skoro pa stanes sa njima dok ne krenu. Zasto? Zato sto ti blokiraju pogled na prvi dio raskrsnice u koju je MOZDA usao pjesak. Ovo je apsolutno i samo tvoja krivica, te krivica losih i nestrpljivih vozaca kojih je pun grad, ali i ovaj forum.
Na drugoj temi diskutujete kako treba odmah da se krene, nema cekanja, a ti ovdje pokazujes i primjer kako se lose vozi na raskrsnici, odnosno semaforiranom prelazu.
Da ponovim. Kada dva auta stoje a ti u trecoj traci dolazis, to radis sa maksimalnim oprezom, pa skoro i da usporis. Ne, ne dodajes gas da ih preletis, jer neces dobiti nista, na narednom semaforu te ceka ili kolona, ili crveno.
Prema tome, prihvati kritiku i ti i ostale sveznalice i pokusaj malo manje agresivnosti imati u voznji.
To sto pricas da trebam stati sa ostalima je totalna glupost, slazem se za opreznost ali ako mi je zeleno sasvim je normalno proci kroz raskrsnicu i sasvim je normalno dozirati brzinu da se ne staje bespotrebno. Zahvaljujuci takvom stavu kakav ti imas imamo i toliko zastoja i guzvi, predugo se stoji na semaforima, nema fluidnosti i protoka saobracaja jer se svako malo staje i kad treba i kad ne treba.
Zahvaljujuci takvom razmisljanju pjesaka imamo toliko mrtvih pjesaka (pored svakako i budala za volanom) jer misle mogu prelaziti gdje hoce i kad hoce.
Ovo je iskljucivo krivica i greska pjesaka koji su pretrcavali na debelo crveno i tu nema nikakve dileme. To sto vozac skoro uvijek najebe zbog gluposti i gresaka pjesaka je druga prica.
Sta sve civjek nece procitati, ispade normalno pretrcavanje pjesaka na crveno a krivi vozaci koji prodju kroz svoje zeleno...![]()
Kod nas je zeleno i moraš ili poznavati intervale ili pogađati kad će ti se upaliti crveno. Juče sam kod željezničke morao hodati baš brzo da bih uspio preći na zeleno.
Kada su u pitanju pješaci, semafori na pješačkim prijelazima funkcionišu na taj način da zeleno svjetlo pješacima signalizira kada je dozvoljeno započeti prelazak preko prijelaza. Po prestanku zelenog svjetla, za pješake slijedi međuvrijeme ili zaštitno vrijeme koje im omogućuje da sigurno završe svoje kretanje, čak i u slučaju da su svoj prelazak započeli u zadnjoj sekundi zelenog svjetla – kaže Sakić.
Dodaje da zaštitna vremena zavise od dužine pješačkog prijelaza i za svaki prijelaz se posebno proračunavaju.
– Tako, što je pješački prijelaz duži, to je duže i zaštitno vrijeme – pojasnio je Sakić.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/na-sem ... ko/617528/
Što se tiče ostale diskusije, naravno da je pogrešna priča da je vozač uvijek kriv, a pješak uvijek u pravu, koja na kraju šteti najviše upravo pješacima. Istina je da zakon posmatra pješake kao ranjive učesnike u saobraćaju, a vozilo opasnom stvari, međutim pješaci iako ranjivi su upravo učesnici u saobraćaju i za njih vrijede određena pravila kao i za ostale. Takođe većina situacija nije crno-bijela, odnosno često postoje propusti obje strane, koje i kakve procjenjuju vještaci i na kraju krajeva sud (bila je rasprava na forumu kad je poginuo pješak koji je prelazio na crveno).
-
maxell_sarajevo
#85134 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ko li je jutros poranio u stanicu milicije
Pet kombija i Toyota pod rotscijama
Pet kombija i Toyota pod rotscijama
- vjeshalica
-
bejzik
#85136 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
zato sto tebi nije
- Laplace
#85137 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije elitni.Chmoljo wrote: ↑03/10/2024 14:10320 je vrtić za dvoje djece.mk ultra wrote: ↑03/10/2024 14:09čiko vrtić je 950 za dvoje dece
da ne idemo dalje i u cene, ima potrošačka korpa koja je 3330 KM, to ti je eto relevantno
https://ssooioks.com/v1/index.php/ssooi ... acka-korpa
i da 2 sohlidne plate 2x2000 su knap za trenutno stanje.
tako da kad pročitam uhljebi kupuju stanove, volio bih vidjeti te uhljebe
![]()
- SmokingMan
#85138 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imaju i ovi skuplji, ako hoćeš da ti dijete teži ka "izvrsnosti", da bude sklono leadesrhipu. 
- Laplace
#85139 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kad sam izbio stvari koje ne moram u tom iznosu svakog mejseca trošiti, dože mu na oko 1800-2000. To bi bila malo realnija potrošačka korpa, ali ne bih smatrao dovoljnim ništa ispod 1500.dječak sa šibicama wrote: ↑03/10/2024 17:08 Potrosacka korpa je malo veca glupost, ko je to racunao ocigledno nije bas u dodiru sa stvarnoscu. Veliki % te korpe su mjesecni izdaci za stvari za koje prosjecan gradjanin ne izdvaja mjesecno, ni priblizno. Odjecu kupujemo kad nam treba, ne od plate, i slicno.
Korpa je puno niza, ovo 3 milje i nesto je prenapuhano ali bez nekog cilja, vise povrsnost i glupost onoga ko je kreira.
-
gold'n'brown
#85140 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zvanicno do 17h:Truba wrote: ↑03/10/2024 18:14Dje to
Kod mene ne rade...ili bolje reci nisu radili
Zato ljudi komsijama placaju 100 km da dovedu dijete do kuce ako rade do 16
Ne dolazim ja ovdje izmisljat i s vama se natezat
Napisem sto znam
Doduse nisam provjeravao neko vrijeme
https://djecasarajeva.edu.ba/wp-content ... m-redu.pdf
mada su u ovom vrticu gdje su moja djeca isla, koliko se sjecam, govorili do 17:30.
- darius_maximus
#85141 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Čitajući vas, čovjek bi rekao da nisu i državni i privatni vrtići puni ko šipak, nego da ljudi po hiru hoće samo u privatne, a državni prazni zjape.
Onda na to dodaš tranziciju u produžene za školarce i onda počne pravi dernek.
Onda na to dodaš tranziciju u produžene za školarce i onda počne pravi dernek.
- Laplace
#85142 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja sam to izbio iz potrošačke korpe, ali bih bez problema mogao toliko mjesečno trošiti na knjige.drug_profi wrote: ↑03/10/2024 23:18U korpi je 700 maraka za kulturu, a samo 150 za prevoz.dječak sa šibicama wrote: ↑03/10/2024 17:08 Potrosacka korpa je malo veca glupost, ko je to racunao ocigledno nije bas u dodiru sa stvarnoscu. Veliki % te korpe su mjesecni izdaci za stvari za koje prosjecan gradjanin ne izdvaja mjesecno, ni priblizno. Odjecu kupujemo kad nam treba, ne od plate, i slicno.
- Laplace
#85143 Re: SARAJEVO - 8CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo to žuto za pješake u Italiji aj shvatam na taj način: zaštitno vrijeme. Kreneš na zeleno i imaš vremena preći dok je na semaforu zeleno ili žuto, samo trebaš završiti do crvenog.oXavier wrote: ↑04/10/2024 00:21Postoji nešto što se zove zaštitno vrijeme, i bitno je jedino da kao pješak kreneš na zeleno, i ne bi trebalo biti problema.Laplace wrote: ↑03/10/2024 11:29Kako sam već pisao, lijepo rješenje je u Italiji: pješaci imaju crveno, žuto i zeleno. Zeleno im je kratko, većina intervala je žuto. Logika je da na zelenom možeš krenuti da prelaziš, na žutomimaš dovoljno vremena da završiš prelazak (a i ako prelazak počneš na žutom, logično je da to uradiš brže nego da si počeo prelazak na zelenom jer se uskoro očekuje crveno). Sa tim sistemom manje su šanse da će pješaka na pola pješačkog zateći crveno. I nije se dešavalo jer ljudi vode računa.Ateista wrote: ↑03/10/2024 11:22
Hajde ne lupaj gluposti, sta pricas da se zatrese drugo vozilo, jesi li uopste citao sta sam pisao? Da nisam vozio oprezno i da sam vozio nekom velikom brzinom ne bih uspio da se ukopam u mjestu kao sto sam uradio, dakle zahvaljujuci mojoj opreznoj voznji sam se zaustavio.
To sto pricas da trebam stati sa ostalima je totalna glupost, slazem se za opreznost ali ako mi je zeleno sasvim je normalno proci kroz raskrsnicu i sasvim je normalno dozirati brzinu da se ne staje bespotrebno. Zahvaljujuci takvom stavu kakav ti imas imamo i toliko zastoja i guzvi, predugo se stoji na semaforima, nema fluidnosti i protoka saobracaja jer se svako malo staje i kad treba i kad ne treba.
Zahvaljujuci takvom razmisljanju pjesaka imamo toliko mrtvih pjesaka (pored svakako i budala za volanom) jer misle mogu prelaziti gdje hoce i kad hoce.
Ovo je iskljucivo krivica i greska pjesaka koji su pretrcavali na debelo crveno i tu nema nikakve dileme. To sto vozac skoro uvijek najebe zbog gluposti i gresaka pjesaka je druga prica.
Sta sve civjek nece procitati, ispade normalno pretrcavanje pjesaka na crveno a krivi vozaci koji prodju kroz svoje zeleno...![]()
Kod nas je zeleno i moraš ili poznavati intervale ili pogađati kad će ti se upaliti crveno. Juče sam kod željezničke morao hodati baš brzo da bih uspio preći na zeleno.
Kada su u pitanju pješaci, semafori na pješačkim prijelazima funkcionišu na taj način da zeleno svjetlo pješacima signalizira kada je dozvoljeno započeti prelazak preko prijelaza. Po prestanku zelenog svjetla, za pješake slijedi međuvrijeme ili zaštitno vrijeme koje im omogućuje da sigurno završe svoje kretanje, čak i u slučaju da su svoj prelazak započeli u zadnjoj sekundi zelenog svjetla – kaže Sakić.
Dodaje da zaštitna vremena zavise od dužine pješačkog prijelaza i za svaki prijelaz se posebno proračunavaju.
– Tako, što je pješački prijelaz duži, to je duže i zaštitno vrijeme – pojasnio je Sakić.
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/na-sem ... ko/617528/
Što se tiče ostale diskusije, naravno da je pogrešna priča da je vozač uvijek kriv, a pješak uvijek u pravu, koja na kraju šteti najviše upravo pješacima. Istina je da zakon posmatra pješake kao ranjive učesnike u saobraćaju, a vozilo opasnom stvari, međutim pješaci iako ranjivi su upravo učesnici u saobraćaju i za njih vrijede određena pravila kao i za ostale. Takođe većina situacija nije crno-bijela, odnosno često postoje propusti obje strane, koje i kakve procjenjuju vještaci i na kraju krajeva sud (bila je rasprava na forumu kad je poginuo pješak koji je prelazio na crveno).
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#85144 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
predlozen-pritvor-za-pjevacicu-verenu-cerovinu-i-ognjena-odovica
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/93 ... na-odovica
haps
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/93 ... na-odovica
haps
- problemnatravunu
#85145 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
DA NAPIŠEM I OVDJE
Naime , već sigurno dva mjeseca uočavam jednog , očito migranta,
koji se muva uz glavnu cestu Bulevar M.Selimovića koja dalje prelazi u Džemala Bijedića,
uglavnom ga primjećujem po trotoaru - travnjaku sa desne strane kad vozim ka Ilidži,
i to na potezu od bivšeg Audi salona na Alipašinom , pa dole dalje do Telemacha, kako kad!
Dakle poanta je da je lik uvijek , ali uvijek , čak i po onoj ljetnoj žegi u preprljavim hlačama,
i nekoj zimskoj jakni sa nabijenom kapuljačom , i ruksakom na leđima,tamne je puti sa bradom i imam osjećaj da čovjek nije dobar psihički,
djeluje mi "izgubljen" u vremenu i prostoru, stoji , gleda gore dole , besciljno tumara, mislim da nešto i priča, nekad sjedi
i na autobuskim stajalištima i priča sam sa sobom (koliko ja to mogu skontati iz auta).
Kako rekoh , kad "vratim film", jadnika sam viđao još ljetos, i evo prekjuče se iznenadih kad sam ga opet vidio kod zgrade Telemacha
(ne vozim se svaki dan ka Ilidži).
Zanima me vaše mišljenje kome je najbolje to prijaviti, čovjek očito nije "dobar" treba mu pomoć istinski.
Nekako bi volio izbjeći prijavu policiji , jer se tu radi , ako sam u pravu o PU Novi Grad i PU Ilidža, zavisno gdje se on zatekne kada, ima li da se prijavi nekom migrantskom centru ili tako šta?
Naime , već sigurno dva mjeseca uočavam jednog , očito migranta,
koji se muva uz glavnu cestu Bulevar M.Selimovića koja dalje prelazi u Džemala Bijedića,
uglavnom ga primjećujem po trotoaru - travnjaku sa desne strane kad vozim ka Ilidži,
i to na potezu od bivšeg Audi salona na Alipašinom , pa dole dalje do Telemacha, kako kad!
Dakle poanta je da je lik uvijek , ali uvijek , čak i po onoj ljetnoj žegi u preprljavim hlačama,
i nekoj zimskoj jakni sa nabijenom kapuljačom , i ruksakom na leđima,tamne je puti sa bradom i imam osjećaj da čovjek nije dobar psihički,
djeluje mi "izgubljen" u vremenu i prostoru, stoji , gleda gore dole , besciljno tumara, mislim da nešto i priča, nekad sjedi
i na autobuskim stajalištima i priča sam sa sobom (koliko ja to mogu skontati iz auta).
Kako rekoh , kad "vratim film", jadnika sam viđao još ljetos, i evo prekjuče se iznenadih kad sam ga opet vidio kod zgrade Telemacha
Zanima me vaše mišljenje kome je najbolje to prijaviti, čovjek očito nije "dobar" treba mu pomoć istinski.
Nekako bi volio izbjeći prijavu policiji , jer se tu radi , ako sam u pravu o PU Novi Grad i PU Ilidža, zavisno gdje se on zatekne kada, ima li da se prijavi nekom migrantskom centru ili tako šta?
- Haris.ba
#85146 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prijavljeno je to vise puta policiji. Ne zanima ih.problemnatravunu wrote: ↑05/10/2024 08:11 Zanima me vaše mišljenje kome je najbolje to prijaviti, čovjek očito nije "dobar" treba mu pomoć istinski.
Ja tim djelom vozim samo srednjom trakom otkako se on pojavio.
- problemnatravunu
#85147 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Znači , ima nas još koji smo ga "upratili" , evo neki dan se maltene šokiram kad ga opet vidjeh , kako rekoh lik je mjesecima "zaglavio" na tom potezu , gdje spava šta jede , uvijek u istoj odjeći , sigurno nije psihički dobar ....strašnoHaris.ba wrote: ↑05/10/2024 08:14Prijavljeno je to vise puta policiji. Ne zanima ih.problemnatravunu wrote: ↑05/10/2024 08:11 Zanima me vaše mišljenje kome je najbolje to prijaviti, čovjek očito nije "dobar" treba mu pomoć istinski.
Zato bi volio da neko dadne neku drugu službu kome bi ga se moglo prijaviti da se jadnik zbrine...
-
scarr
#85148 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mi nemamo mehanizme i kapacitete da zbrinemo domicilne ljude sa takvim problemima a kamo li migrante.problemnatravunu wrote: ↑05/10/2024 08:18Znači , ima nas još koji smo ga "upratili" , evo neki dan se maltene šokiram kad ga opet vidjeh , kako rekoh lik je mjesecima "zaglavio" na tom potezu , gdje spava šta jede , uvijek u istoj odjeći , sigurno nije psihički dobar ....strašnoHaris.ba wrote: ↑05/10/2024 08:14Prijavljeno je to vise puta policiji. Ne zanima ih.problemnatravunu wrote: ↑05/10/2024 08:11 Zanima me vaše mišljenje kome je najbolje to prijaviti, čovjek očito nije "dobar" treba mu pomoć istinski.
Zato bi volio da neko dadne neku drugu službu kome bi ga se moglo prijaviti da se jadnik zbrine...![]()
- Rothmans
#85149 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vidim uketarili se forumasi, ni par postova o ovome. Hahaha, lijepi strah od Srbeka. Dal je neka bula pronosala palestinsku zastavu ...ihihih
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#85150 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bude ga i na stupu kod Hife