moje iskustvo je drugačije .....komšije su nas spasavale, a oni od preko drinu su nas ganjali
Draško Stanivuković
- eluna
#5201 Re: Draško Stanivuković
-
HelaS
#5202 Re: Draško Stanivuković
Vidi Šefkete, hajd' Allaha ti, svoje patologije i primitivizam promoviraj kroz nečiji drugi post, skini se sa mog života ti. Mani me svog seljaklukaSefket007 wrote: ↑27/09/2024 09:58Najveći četnici su bili one komšije i radne kolege koje su bile kulturne, uljudne, upitne ma, pravi domaćini...HelaS wrote: ↑26/09/2024 22:40Juče sam cijeli dan proveo po BL, divni ljudi, vrlo normalni u komunikaciji, u izgledu, u retorici, po ponašanju, itd, i nimalo mi ne djeluju primitivno i neko ko će dati svoj značajan glas onakvom srednjevjekovnom primitivcubanjaluka078 wrote: ↑26/09/2024 22:34
Populizam, nacionalizam, lomio asfalt, išao Miloradu na živce, šamarao ga Lukač, okoristio se o pokojnog Davida, pokupio dijasporske glasove. Pola voli to, pola Milorada. Vođe po mjeri naroda.![]()
Mnogi od njih nisu djelovali nimalo primitivno ali su dobro planirali kako će nas rasporediti po masovnim grobnicama.
-
etovidis
#5203 Re: Draško Stanivuković
Kao i u slučaju kolegice iz Sarajeva, radi se o tipičnim, arhetipskim nacional-populistima, koji će uraditi baš sve za koji glas:
https://digitalnademokracija.com/2024/0 ... i-prepiru/
https://digitalnademokracija.com/2024/0 ... i-prepiru/
- banjaluka078
- sagosen
#5205 Re: Draško Stanivuković
Inace renomirano preduzece, gdje se zaposljava samo najbolji kadar koji je dostojan da radi za tako uglednu kompaniju. Oh, wait… 
- banjaluka078
#5206 Re: Draško Stanivuković
Sarkazam.
Ovdje je trenutno kampanja "Draško naljutio...", od penzionera, jer je u subotu bio pljusak, pa dalje.
Mislim, hiljadu stvari, krupnih, mu se može prigovoriti, ali eto, okaljao časnu poštarsku uniformu.
Ovdje je trenutno kampanja "Draško naljutio...", od penzionera, jer je u subotu bio pljusak, pa dalje.
Mislim, hiljadu stvari, krupnih, mu se može prigovoriti, ali eto, okaljao časnu poštarsku uniformu.
- banjaluka078
#5207 Re: Draško Stanivuković
https://www.facebook.com/share/v/88yz1E ... tid=D5vuiz
Otvorio ćirilični park. Večeras otvara onaj kod Delte. U međuvremenu, gazišta u Tvrtko-parku već popucala u zaštitni pleksiglas iznad arheikoške iskopine orosio i zamaglio, pa se ništa ne vidi. Idemo dalje...
Otvorio ćirilični park. Večeras otvara onaj kod Delte. U međuvremenu, gazišta u Tvrtko-parku već popucala u zaštitni pleksiglas iznad arheikoške iskopine orosio i zamaglio, pa se ništa ne vidi. Idemo dalje...
- So What!
#5208 Re: Draško Stanivuković
Po nekom mom opazanju, dok je SNSD dominirao, kada odes u Banja Luku, a isao sam stvarno cesto u periodu 2015-2020, u principu nije bilo toliko trobojki, drzavne zastave uopste nisu bile rijetkost, osim na drzavnim institucijama, uredno su stajala i na policiji i na recimo fabrici duhana.
Onda u tom periodu obnova dzamija, zatim poplava kulturnih dogadjaja, festivala poput Demofesta, Kastel Rock Festa, Banja Luka Rock Open Aira, pa onda Freshwave festivala, pa njihova vlada gurala ovako pojedinacne koncerte Lenny Kravitz, Simple Minds, Apocalyptica.
Nije sad da toga nema i danas, ali Drasko je svjestan da nista nije napravio, a previse se lizao sa Sarajlijama, to Srbi zadnjih godina ne oprastaju i sada je najveci Srbin i na srbovanju pokusava zaraditi nesto poena sa inicijativom da Banja Luku vrati u period Kraljevine SHS jer onaj ko nije upratio, banjalucki Srbi upravo taj historijski period smatraju zenitom tog grada.
Nije istina da je stanovnistvo u potpunosti zamijenjeno, mora tu, isto kao i u Sarajevu biti jedna kriticna masa prijeratne gradske raje, ali u Banja Luci ne postoji nekakva politicka gradjanska inicijativa, ozbiljna gradjanska lista, nekakav pokret koji ne mora da bude lijevo, ali eto neka bude makar neki centar. Nevjerovatno je da ljudi imaju desno i jos desnije, a drugi najvec grad u drzavi.
I globalno, ti ljudi se ponasaju kao manjina, isto kao recimo Bosnjaci u Srbiji koji tamo jesu manjina. Gotovo da ne postoji nekakva gradjanska lista, gradjanska opcija i u jednoj opcini u RS-u, dok u Sarajevu imas sest nekakvih vrsta gradjanskih lista i opcija, a takodjer to postoji i u raznim gradovima u FBiH i onda imas gradove u RS-u gdje je postojanje stranke bez srpskog predznaka i ikonografije gotovo sigurno politicko samoubistvo.
Onda u tom periodu obnova dzamija, zatim poplava kulturnih dogadjaja, festivala poput Demofesta, Kastel Rock Festa, Banja Luka Rock Open Aira, pa onda Freshwave festivala, pa njihova vlada gurala ovako pojedinacne koncerte Lenny Kravitz, Simple Minds, Apocalyptica.
Nije sad da toga nema i danas, ali Drasko je svjestan da nista nije napravio, a previse se lizao sa Sarajlijama, to Srbi zadnjih godina ne oprastaju i sada je najveci Srbin i na srbovanju pokusava zaraditi nesto poena sa inicijativom da Banja Luku vrati u period Kraljevine SHS jer onaj ko nije upratio, banjalucki Srbi upravo taj historijski period smatraju zenitom tog grada.
Nije istina da je stanovnistvo u potpunosti zamijenjeno, mora tu, isto kao i u Sarajevu biti jedna kriticna masa prijeratne gradske raje, ali u Banja Luci ne postoji nekakva politicka gradjanska inicijativa, ozbiljna gradjanska lista, nekakav pokret koji ne mora da bude lijevo, ali eto neka bude makar neki centar. Nevjerovatno je da ljudi imaju desno i jos desnije, a drugi najvec grad u drzavi.
I globalno, ti ljudi se ponasaju kao manjina, isto kao recimo Bosnjaci u Srbiji koji tamo jesu manjina. Gotovo da ne postoji nekakva gradjanska lista, gradjanska opcija i u jednoj opcini u RS-u, dok u Sarajevu imas sest nekakvih vrsta gradjanskih lista i opcija, a takodjer to postoji i u raznim gradovima u FBiH i onda imas gradove u RS-u gdje je postojanje stranke bez srpskog predznaka i ikonografije gotovo sigurno politicko samoubistvo.
- banjaluka078
#5209 Re: Draško Stanivuković
Dok je na vlasti bio SNSD, mislili su, i dugo bili u pravu, da su zacementirani na svojoj poziciji i da i ne treba da se bore, a kamoli da vele-srbuju, da bi pobijedili.
Draško od 2014. ne krije šta mu je bitno, ne znam zašto su mediji i "šeher" odlučili to ignorisati, nije on skrivao da ne bi bio s curom koja ne piše ćirilicom, npr. Samo se vratiti na uvodne postove ove teme. Umjesto toga, svi nešto silno razočarani.
U Banjaluci, od partija bez nacionalnog predznaka, djeluje samo SDP. Šareni i multi-kulti i ne obazire se niko na njih, ama nimalo.
Draško od 2014. ne krije šta mu je bitno, ne znam zašto su mediji i "šeher" odlučili to ignorisati, nije on skrivao da ne bi bio s curom koja ne piše ćirilicom, npr. Samo se vratiti na uvodne postove ove teme. Umjesto toga, svi nešto silno razočarani.
U Banjaluci, od partija bez nacionalnog predznaka, djeluje samo SDP. Šareni i multi-kulti i ne obazire se niko na njih, ama nimalo.
-
kuli1961
#5210 Re: Draško Stanivuković
Dijelim ovo mišljenje. Otkako je Lagumdžija poludio na mjestu predsjednika SDP (dakle, davno prošlo svršeno vrijeme), a Pop (Popović) umro, SDP-a nigdje na mapi. U BL živim evo, nekih 59-60 godina, a za SDP kandidate na posljednjim izborima 2022 godine, nisam ni načuo, a kamoli čuo. Loša infrastruktura, premalo novca stiže iz "centrale" za medijsku promociju, pristunost, pa vjerovatno zato i nema rezultata.banjaluka078 wrote: ↑01/10/2024 10:48 U Banjaluci, od partija bez nacionalnog predznaka, djeluje samo SDP. Šareni i multi-kulti i ne obazire se niko na njih, ama nimalo.
Na tim izborima SDP je nastupao u okviru koalcije Pokret za državu, sajedno sa SDA i još pokojom partijom (trenutno se ne sjećam kojom). Gledam aktuelni saziv NAarodne skupštine- rezultati takve koalocije, praktično nikakvi.
Svjestan sam da je politika vještina prilagođavanja da bi se došlo do zacrtanog politčkog cilja, ali programski ciljevi SDP i SDA?? Nebo i zemlja, pa ipak koalicija?
Pandan ovome- prekjučerašnji izbori u Austriji- osvoji ih FPO - ultradesničari sa cca 29 %, sljedeći su umjereni aktuelnog (moguće i odlazećeg) kancelara Nojhamera, koji jasno i glasno izjavi- ne, sa njima ni u kakvu koaliciju...
- So What!
#5211 Re: Draško Stanivuković
Ja iskreno nigdje vece gospode i kulturnijih Bosanaca nisam upoznao do Banjalucana. Uglavnom je to neka raja iz dijaspore (Svedska, UK), ali ima ih itekako i u Sarajevu. Koje zadovoljstvo upoznati takve ljude, na stranu politicki angazman, ali upravo je prof. Hadzikadic nekako slika i prilika tog profila.
I dok su Sarajlije bile prepoznatljive po naglasku, a posebno zargonskom govoru koji je u najmanju ruku masakr jezika, ja stvarno nikada nisam shvatio kako zvuci banjalucki ulicni govor i zargonizam, osim onih akcenata sa Manjace, Drvara, Sipova, koji je opet uselio se tu na velika vrata tek poslije rata.
Prvo moje kontroverzno misljenje jeste da su nosioci nauke i kulture u Sarajevu prije rata bili Srbi, Hrvati, pa tek onda ostali narodi i Bosnjaci, dok su nosioci nauke i kulture u Banja Luci bili Bosnjaci, pa tek onda ostali narodi u tom gradu, sto je izrazito primjetno sada, kada vidimo kakvi su politicki kadrovi ovog grada.
Moje drugo kontroverzno misljenje, ali ja i dalje ne odustajem od njega, jeste da smatram da je Banjalucanima presudilo u ratu jeste upravo ta urbana nota i utopijski mindset, dok su oko njih obitavale zvijeri cije postojanje mozda nisu ni registrovali upravo od zivljenja u tom nekom utopijskom bastionu.
Sta mislim da je spasilo Sarajevo, je upravo kolicina tih ulicnih mangupa i tog nekog prostodusnog svijeta, kojem nije bilo mrsko izaci na crtu svojim dojucerasnjim sugradjanima i ovima sto su doveli kao pojacanje. Uz to, mislim da ARBiH nigdje nije bila vise multietnicka nego u Sarajevu i na kraju ce se ispostaviti, zaista da je upravo mindset koji se gajio u Sarajevu, ustvari i jeste bio, pa i ostao nekakva najbolja definicija pluralizma kakvog nasem drustvu treba.
Ja znam da takodjer, polozaj, demografska slika, sila nekakvih historijskih prilika je odigrala glavnu ulogu u sudbini ova dva grada pocetkom rata, ali da je tu itekako kljucan bio i mindest ljudi u tim mjestima.
Prije rata, a ni danas 30 godina od zavrsetka rata, Sarajevo i Banja Luka ne razgovaraju, tek se pomalo saobracajno priblizavaju jedno drugom. Kolicina ljudi u Sarajevu koji nikada nisu bili u Banja Luci je pomalo i zabrinjavajuca, a uciti o nekom grada samo iz vijesti je porazno.
Bas kao sto kazes, SNSD vladavina se bila zacementirala, pa su se barem u Banja Luci okrenuli nekakvoj urbanoj prici i kozmopolitizmu, ako nista nekom prividu, a ova seljacina na mjestu gradonacelnika je potkopala cak i to i ovo sto trenutno radi je korak unazad i tako ce samo nastaviti.
I dok su Sarajlije bile prepoznatljive po naglasku, a posebno zargonskom govoru koji je u najmanju ruku masakr jezika, ja stvarno nikada nisam shvatio kako zvuci banjalucki ulicni govor i zargonizam, osim onih akcenata sa Manjace, Drvara, Sipova, koji je opet uselio se tu na velika vrata tek poslije rata.
Prvo moje kontroverzno misljenje jeste da su nosioci nauke i kulture u Sarajevu prije rata bili Srbi, Hrvati, pa tek onda ostali narodi i Bosnjaci, dok su nosioci nauke i kulture u Banja Luci bili Bosnjaci, pa tek onda ostali narodi u tom gradu, sto je izrazito primjetno sada, kada vidimo kakvi su politicki kadrovi ovog grada.
Moje drugo kontroverzno misljenje, ali ja i dalje ne odustajem od njega, jeste da smatram da je Banjalucanima presudilo u ratu jeste upravo ta urbana nota i utopijski mindset, dok su oko njih obitavale zvijeri cije postojanje mozda nisu ni registrovali upravo od zivljenja u tom nekom utopijskom bastionu.
Sta mislim da je spasilo Sarajevo, je upravo kolicina tih ulicnih mangupa i tog nekog prostodusnog svijeta, kojem nije bilo mrsko izaci na crtu svojim dojucerasnjim sugradjanima i ovima sto su doveli kao pojacanje. Uz to, mislim da ARBiH nigdje nije bila vise multietnicka nego u Sarajevu i na kraju ce se ispostaviti, zaista da je upravo mindset koji se gajio u Sarajevu, ustvari i jeste bio, pa i ostao nekakva najbolja definicija pluralizma kakvog nasem drustvu treba.
Ja znam da takodjer, polozaj, demografska slika, sila nekakvih historijskih prilika je odigrala glavnu ulogu u sudbini ova dva grada pocetkom rata, ali da je tu itekako kljucan bio i mindest ljudi u tim mjestima.
Prije rata, a ni danas 30 godina od zavrsetka rata, Sarajevo i Banja Luka ne razgovaraju, tek se pomalo saobracajno priblizavaju jedno drugom. Kolicina ljudi u Sarajevu koji nikada nisu bili u Banja Luci je pomalo i zabrinjavajuca, a uciti o nekom grada samo iz vijesti je porazno.
Bas kao sto kazes, SNSD vladavina se bila zacementirala, pa su se barem u Banja Luci okrenuli nekakvoj urbanoj prici i kozmopolitizmu, ako nista nekom prividu, a ova seljacina na mjestu gradonacelnika je potkopala cak i to i ovo sto trenutno radi je korak unazad i tako ce samo nastaviti.
- banjaluka078
#5212 Re: Draško Stanivuković
Zbog te koalicije sam ih i ja preskočila prošlog puta i samo pkrekrižila listić, iako mi je to najgora opcija.kuli1961 wrote: ↑01/10/2024 11:06
Dijelim ovo mišljenje. Otkako je Lagumdžija poludio na mjestu predsjednika SDP (dakle, davno prošlo svršeno vrijeme), a Pop (Popović) umro, SDP-a nigdje na mapi. U BL živim evo, nekih 59-60 godina, a za SDP kandidate na posljednjim izborima 2022 godine, nisam ni načuo, a kamoli čuo. Loša infrastruktura, premalo novca stiže iz "centrale" za medijsku promociju, pristunost, pa vjerovatno zato i nema rezultata.
Na tim izborima SDP je nastupao u okviru koalcije Pokret za državu, sajedno sa SDA i još pokojom partijom (trenutno se ne sjećam kojom). Gledam aktuelni saziv NAarodne skupštine- rezultati takve koalocije, praktično nikakvi.
Svjestan sam da je politika vještina prilagođavanja da bi se došlo do zacrtanog politčkog cilja, ali programski ciljevi SDP i SDA?? Nebo i zemlja, pa ipak koalicija?
Pandan ovome- prekjučerašnji izbori u Austriji- osvoji ih FPO - ultradesničari sa cca 29 %, sljedeći su umjereni aktuelnog (moguće i odlazećeg) kancelara Nojhamera, koji jasno i glasno izjavi- ne, sa njima ni u kakvu koaliciju...
Znam neke sa liste, dvoma ne bih nikad dala glas, jer iz nekih poslovnih odnosa znam da su skloni malverzacijama...ne mogu za njih glasati iz ubjeđenja.
Par znam posredno, OK ekipa, što bi većinski živalj ovdje rekao "k'o sveta vodica, nit' pomaže nit' odmaže"...kad već izlazim na glasanje da mi neko ne bi manipulisao glasom, bolje da glasam za njih.
Svi ostali su u nekom trenutku izrigali nešto nacionalističko ili već pokrali sve što se može, za njih ne bih glasala ni luda.
Plus, ima te neke ekipe kojoj se ne gadi reći "Bosna i Hercegovina" i koji tada misle nešto pozitivno.
Nažalost, oni svoju centralu ovdje zanimaju jako malo. Za uslikati se i pokupiti poneki poen, kad dođu na svečanu akademiju 25.11. ili "na kafu" o nekom drugom prazniku koji to ovdje nije. Ta stranka na državnom nivou odavno nije ono nešto za šta sam nekada glasala, ali na lokalnom, oni su mi najmanje zlo. Alternativa mi je prekrižen listić. Ako gdje u gradu vidim Vojina u onim preuskim hlačicama, možda se naljutim, pa pošaram sve.
- banjaluka078
#5214 Re: Draško Stanivuković
Ovo, više nego sve ostalo. Godinama poslije rata, kroz rad s nekim strukturama ću često čuti kako je Banjaluka, kao i Krajina, na neki način žrtvovana i prepuštena.
Svi nesrpski intelektualci, ljekari, inženjeri, profesori, doktori kao što su Sefić i Hadžikarić, veličine, su vrlo rano izvedeni u radnu obavezu, da metu ulice, da ih se ponizi, pokaže kakve su namjere prema svim a drugačijima.
Prvom datom prilikom, ti ljudi su otišli. Imućniji i obavješteniji članovi moje porodice su napustili BL još dok su saobraćali avioni sa BG, pa preko Mađarske u Hrvatsku i dalje. Neki su angažovali i prevoz stvari. Moji u ZG i sad imaju ćilime iz svojih kuća ovdje.
Mi, "obična raja", nismo mogli otići tek tako i ponijeti imovinu, a malo kasnije je to postalo bukvalno spašavanje žive glave. Kad nekako "rodiš" hiljade makara po osobi da platiš "agenciji za preseljenj" i odeš u opštinu da potpišeš da se odričeš sve svoje imovine i stavaljš je na raspolaganje "srpskoj republici" i nadaš se da ćeš preživjeti put.
Mindset je bio "preživjeti do prve granice", naročito nakon što su do grada krenule stizati prve vijesti iz Prijedora i okoline.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5215 Re: Draško Stanivuković
Majstore masa te raje je ili penzioneri ili na onom svijetu ili je otišlo vani (mlađi) jer im je dosadilo da se bore sa vjetrenjačama i krkanima koji su zagadili sve pore života u BL.So What! wrote: ↑01/10/2024 10:36 Nije istina da je stanovnistvo u potpunosti zamijenjeno, mora tu, isto kao i u Sarajevu biti jedna kriticna masa prijeratne gradske raje, ali u Banja Luci ne postoji nekakva politicka gradjanska inicijativa, ozbiljna gradjanska lista, nekakav pokret koji ne mora da bude lijevo, ali eto neka bude makar neki centar. Nevjerovatno je da ljudi imaju desno i jos desnije, a drugi najvec grad u drzavi.
Šta da ti pričam kada je kulturni spektakl sa Lenija Kravica spao na Baju Malog Knindžu.
- banjaluka078
#5216 Re: Draško Stanivuković
Nemoj tako, dođe nam i Breskvica. 
U pravu si. Masa mlađih odlaze, jer ne žele živjeti u otrovnoj atmosferi. Moja generacija ne želi da im djeca ovdje upisuju faksove i započinju živote. Kod god može, šalje djecu u Ljubljanu ili Grac.
U pravu si. Masa mlađih odlaze, jer ne žele živjeti u otrovnoj atmosferi. Moja generacija ne želi da im djeca ovdje upisuju faksove i započinju živote. Kod god može, šalje djecu u Ljubljanu ili Grac.
- banjaluka078
#5217 Re: Draško Stanivuković
original
varijacije je na temu
varijacije je na temu
- House
#5218 Re: Draško Stanivuković
nemoguće da je ovaj seljačić iz banja luke.
- banjaluka078
- House
#5220 Re: Draško Stanivuković
vjerujem. kad progovori...
- Point.
#5222 Re: Draško Stanivuković
U mom naselju takođe ovi "domaći" komšije, radne kolege bijahu najgori. Haman preko noći. Al et' bilo ne ponovilo se.HelaS wrote: ↑27/09/2024 21:19Vidi Šefkete, hajd' Allaha ti, svoje patologije i primitivizam promoviraj kroz nečiji drugi post, skini se sa mog života ti. Mani me svog seljakluka
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#5223 Re: Draško Stanivuković
Hellas je u pravu.Point. wrote: ↑02/10/2024 18:57U mom naselju takođe ovi "domaći" komšije, radne kolege bijahu najgori. Haman preko noći. Al et' bilo ne ponovilo se.
Čak i da jesu takvi, opet će htjeti da ih nastupa nego njihovog staleža. Jedno je socijalni status, a drugo politička razmišljanja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5224 Re: Draško Stanivuković
I moje su impresije takve i iskustva. Za posao nagodni, postuju dogovoreno i uvijek pripaze, domacini za ugostit nema premca.
Ali da zivimo skupa tj jedni drugima pod civilnu vlast, to vec ide drugom prugom. Je li tako @banjaluka078
- banjaluka078
#5225 Re: Draško Stanivuković
Otprilike sve želje za nekim ozbiljnijim ili dubljim odnosima prestaju kad se završi taj dio oko posla uz obavezno iće&piće, a krene s iole ozbiljnijom pričom o politici, uređenju, prošlosti bližoj i daljoj. Od onoga šta se smatra domaćom robom do toga šta se smatra domovinom, reprezentacijom, itd... Crta. Rez._BataZiv_0809 wrote: ↑02/10/2024 19:06 I moje su impresije takve i iskustva. Za posao nagodni, postuju dogovoreno i uvijek pripaze, domacini za ugostit nema premca.
Ali da zivimo skupa tj jedni drugima pod civilnu vlast, to vec ide drugom prugom. Je li tako @banjaluka078