tramvajtrojka wrote: ↑02/10/2024 15:38
Dozer wrote: ↑02/10/2024 15:25
korisnicki wrote: ↑02/10/2024 15:04
Šta li samo i kako računaju ti uhljebi u statističkim zavodima.
Zvanična godišnja inflacija u BiH je 1,3%.
Ta kalkulacija je maksimalno mi nimizirana i mozda se odnosi na godine prije 2021. Od 2021. inflacija je 12-15% godisnje, i to vidi svako kad udje u bilo koju prodavnicu.
jel ti znas sta znaci 12-15% inflacije, nasa inflacije je bila vezana za nivo inflacije koja je bila u eurozoni i ovu su zvaničnici podaci a ne necije licne projekcije, druga je stvar sto mi imamo sad problem zbog niske inflacije da uletimo u neku drugu vrstu krize
Mi ako sa ovako niskom stopom ostanemo a EU krene da snizava svoje kamatne stope zbog vece trenutno inflacije nego kod nas mi odosmo kao flak u deflaciju
EU trenutno biljezi prvi pad inflacije od 2021, i to za 1,2%.
Naravno da znam sta znaci 12-15% inflacije godisnje, ekonomista sam. Mi imamo upravo to, kao i HR, ali i vecina ostalih zemalja, a ovo 1.3% je vrlo nebulozno.
Inflacija je, kao sto znamo jel'te, opste povecanje cijena u odredjenom periodu u okviru privrednog sistema.
Ako uporedis cijene svega 2021. i danas, bez problema ces vidjeti da je za 3 godine sve poskupilo za cca. 50-55%. Koliko je to onda godisnja inflacija?
1.3%?