Ne cita ih ni on pa sto bi mi.
Napiši neku kratku recenziju nesto a ne kilometar teksta.
To je kad gledaju samo ispred svojih stopala.
Nikakva sem sto je Izrael bio stvarno napadnut a Rusija nije.Armin2013 wrote: ↑30/09/2024 10:13 Zaboravljate jednu stvar, ovaj rat se odvija po planu Amerike, ekonomski urušavaju Rusiju, vojno slabe zemlje koje podržavaju Rusiju, rješavaju se smeća od naoružanja koje šalju Ukrajni, proizvode ogromne količine novog oružija koje plaćaju poreski obveznici a privatne firme trljaju ruke.
Baš njih briga hoće li Ukrajna zavšiti na 70% svog teritorija. Sve je to interes, a što potvrđuje i činjenica da Izrael razara zemlje oko sebe a Amerika šuti, to je kao opravdano. Koja je razlika između ovoga što radi Rusija i što radi Izrael.
Medjunarodno pravo pociva na tumacenju velikih sila i ono je vec odavno pregazeno jer ga veliki tumace kako im odgovara.mishic wrote: ↑30/09/2024 10:41 Zapad niti ima jedinstven stav niti bilo koji čvrst princip koga se drži ne samo u slučaju Ukrajine nego generalno (oni su bili odobrili i RAM plan) nego se ponašaju shodno trenutku, pojedinačnim interesima i što je veoma bitno, "stanju na terenu".
Zbog toga je izuzetno važno da Ukrajina odlučno stoji na principima koji se generalno temelje na međunarodnom pravu koje štiti suverenitet i teritorijalni integritet. Pristajanje na kvazi-rješenja čak i u onim situacijama kada neka zemlja nije u stanju vojno zaštititi svoje interese je loše. Rješenja na "papiru" trenutno ne znače mnogo ali dugoročno uz promjenu okolnosti daju perspektivu.
Ukrajina uz Poljsku i još neke zemlje vojno su znatno ojačale a Rusija će se neminovno suočiti sa nizom posljedica ove agresije među kojima su posrnula ekonomija i političke tenzije unutar RF tako da je perspektiva Ukrajine daleko svijetlija nego same RF. Rusija je uzdrmala Zapad, probudila dosta nacionalizma kako na Zapadu tako i u samoj RF a neizvjesne posljedice koje su zaustavile globalizaciju neminovno će zahtijevati čvršći odnos prema međunarodnom pravu.
Ti procesi su neminovni a o konačnom ishodu je prerano govoriti.
Snimak ruskih dronova kako love civila biciklistu kod Hersona, stavljam pod spoiler.Mykola first thought it was a dream. The windows of his home blown out. The whistle of a shell landing. An explosion.
But as the 10-year-old younger son of Larisa and Mykola Glushko staggered in the dark, toward his mother’s room, he realized he was awake, and that his mother lay before him, crushed beneath a collapsed concrete baton.
“Something fell,” he recalled. “Mom was saying, ‘Kolya, Kolya.’ I shouted, ‘Mom, I’m alive.’”
He said he frantically scraped the dust from his face and eyes. “I saw my Mom crushed down by the ceiling. I tried to pull it away, but I couldn’t. Mom was moaning and shaking her legs. And I was shouting, ‘Mother, mother, it’s just a dream, a horrible dream.’” Mykola had a similar nightmare days earlier, and felt it might be recurring. “Then there was darkness.”
His mother died in front of him. His father was killed by the initial explosion. Hours earlier, the family had a barbecue, and Mykola senior drank one beer too many and talked passionately about enlisting. In the pitch black, his son clambered outside, the front of their comfortable family home beyond recognition, its gates torn clean away.
Mykola said: “I was screaming, ‘God, why did you do this to me?’ I was running in underwear asking for help.”
Niko se neće upustiti u politički brodolom da odjednom, nakon 3 godine smrti, ranjavanja, razaranja, stane pred naciju i kaže - dajemo im ipak ovih 20%, nismo se za to ni trebali boriti. A iza tebe 100 hiljada mrtvih, koji su branili teritoriju i to platili životom. Čemu žrtva? Nije da su Ukrajinci u ovom trenutku primorani bilo šta potpisivati, jer rat je sve samo nije pri kraju. Ovdje je najvažnije pitanje ono koliko Rusi mogu izdržati. Tri godine se piše kako im se nazire kraj, a u ovom trenutku, u težoj situaciji (dakle manje ljudstva, naoružanja, ni moral nije uopće dobar) su Ukrajinci.F&N wrote: ↑30/09/2024 09:18 Ja da sam Zelenski bih potpisao sutra mir da Rusija pripoji sto je zauzela a da Ukraina pritstupi NATO-u i EU odmah.
Mala je to cijena za ono sto bi s tim dobili.
S ovakvim saveznicima Ukraina nema sanse da dobije ovaj rat. Svaki momentum na frontu su izgubili.
USA i EU su pustili Ukrainu da se bori sama protiv kompletnog bloka (Rusija, Iran, Indija, Kina) uz neke mrvice pomoci koje im daju.
Rusija uz ovako otvorenu pomoc saveznika, ima dovoljno ljudi koje im nece biti zao zrtvovati narednih 10 godina da ratuju.
Zato ja da sam Ukrainac radije bih uzeo ostatak druave pa nek je to i 75% od onog sto je nekad bila ali da je moja i da imam NATO kao garant da vise nikad nece napasti.
Ovo je moje naivno razmisljanje gledajuci sta se sve desava zadnjih 6 mjeseci a posebno zadnjih mjesec - dva i trendove u svijetu posebo u Evropi.
1% mene bi volio da Ukraina izgubi i da Rusija sa Madjarima krene i na Bec, Berlin, Pariz i druge nehljebe evropske a mađarima, slovacima da se vrati SSSR i Putinova celicna cizma.
Pa Rusi i onako odavno krše sve moguće norme i prava kako nad Ukrajinom i Ukrajincima tako i nad vlastitim snagama. Eto samo nekoliko postova ispred vidimo kako granatiraju vlastite pripadnike zbog odluke o predaji a u više navrata smo gledali kako disciplinuje privezane za stabla... O zločinima nad Ukrajincima da ne govorimo, njima nema broja i to kako nad zarobljenicima i vojnicima tako i nad civilima. Bolnice, obdaništa, škole i sve drugo što je civilno i trebalo bi biti pošteđeno nesmetano se bombarduje. U ostalom isto tako je bilo i u BiH što potvrđuje da je to isti projekat, ista škola, isti obrazac...
Da se Ukrajina predala prvi dan rata, danas bi na Twitteru bili snimci dronova kako love bicikliste po Vilsonovu. Ako ne vjerujes, pitaj Majkicku.
Popuštanje rusima bi bio povratak civilizacije u divljaštvo.mishic wrote: ↑30/09/2024 15:57Pa Rusi i onako odavno krše sve moguće norme i prava kako nad Ukrajinom i Ukrajincima tako i nad vlastitim snagama. Eto samo nekoliko postova ispred vidimo kako granatiraju vlastite pripadnike zbog odluke o predaji a u više navrata smo gledali kako disciplinuje privezane za stabla... O zločinima nad Ukrajincima da ne govorimo, njima nema broja i to kako nad zarobljenicima i vojnicima tako i nad civilima. Bolnice, obdaništa, škole i sve drugo što je civilno i trebalo bi biti pošteđeno nesmetano se bombarduje. U ostalom isto tako je bilo i u BiH što potvrđuje da je to isti projekat, ista škola, isti obrazac...
I baš zbog svega toga on ne smije dobiti prolaz. U suprotnom čeka nas sve veći haos u svijetu.
Je su li ovo protiv-tenkovski sanci na 0:27?Crvene_brigade wrote: ↑30/09/2024 10:17 Lijepa kompilacija...
Motoristi su ponovo otišli u vječna lovišta...
To opet nije do ukrajine, vec do nas. To sto pisete da je ukrajina, kao neka brana za nas je obicna glupost i zabijanje glave u pijesak. AKo mi ovisimo o ukrajini, jebo to.
Roman Kostenko, tajnik Odbora Vrhovne rade za nacionalnu sigurnost, obranu i obavještajne poslove:
Postoje takve informacije, doista, sada ne samo o Budanovu, priča se o više kadrovskih odluka. Postoje informacije da bi i ministar obrane Rustem Umerov također mogao biti smijenjen. No do sad smo već navikli da se u Uredu predsjednika odluke ponekad donesu, a onda se nekako promijene pa onda vidimo kadrovsko rješenje o kojem nitko nije govorio. Ali sada zaista postoje informacije da bi ministar obrane Umerov i Kirilo Budanov mogli biti smijenjeni. Postoje informacije da je Budanov u lošim odnosima s Uredom predsjednika. Vidimo da Ured predjednika ima loš odnos sa svima koji imaju neku vrstu autoriteta, koji imaju nekakav dobar rejting u društvu. Odmah se pojavljuju pritužbe na te ljude - u službi i općenito. Ne znam koji bi to razlozi mogli biti u smislu obavljanja njegove dužnosti, jer mi cijelo vrijeme surađujemo s Glavnom obavještajnom upravom. Budanov dolazi i izvještava nas. Naravno, on je izravno podređen ministru obrane i predsjedniku. Ali što se nas tiče, vidimo da uspješno radi...