Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
BadBoy
#48576 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
On juri samo na relaciji Sa-Tz
- Optimist
#48577 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Na autoputu u Podlugovima, postoji kamera koja slika na 140.intro wrote: ↑30/09/2024 06:44Mnogi su isprepadani kaznama, kamerama, presretacima... Na autoputu, usporavaju na 80 pred tunelima itd.Evolution_IV wrote: ↑28/09/2024 15:03sad isao nesto do olova i nazad, jebo majku debila, svi mile i voze 30 ispod ogranicenja, niko ne pomislja kamione da pretekne, sve sam uspio pretec redom, ide 2.0 zivotom
![]()
![]()
5.5 prosjek![]()
Redovno svi koce na tom dijelu na 100-120.
- Dozer
#48578 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sarajevske guzve su vec postale vrlo problematicne. Ali nije to nerjesiv problem. Uradi se isto kao i u svim drugim gradovima iz regije i EU, i rijeseno sve.
A princip je vrlo jednostavan.
Korak 1 - Izgradnja vecih parking povrsina na ulazima u grad (Bare-Betanija, Rajlovac-Stup). Da, ima novca za ovo.
Korak 2 - Uvidjenje autobuskih linija od tih parkinga prema centru i obratno. Da, i ovo je lako izvodljivo.
Korak 3 - Uvodjenje stikera za vozila registrovana u 4 gradske opstine (umjesto debilnih i potpuno besmislenih stikera Eko-Norme).
Korak 4 - Uvodjenje novih pravila u smislu ogranicenog zadrzavanja i kretanja centrom grada svih vozila koja nisu registrovana u 4 gradske opstine, uz rigorozne kazne (recimo 200 KM, pa je to onda 100 KM ako se plati odmah, ali je i to sasvim dovoljno).
Korak 5 - Regulisanje parkinga u svim gradskim naseljima na nacin da se oznace sva parkiralista izgradjena zajedno sa zgradama i za namjene parkiranja stanara, uz prioritetnu ponudu stanarima i vlasnicima eventualnih poslovnih prostora za iznajmljlivanje parking mjesta, uz simoblicnu godisnju naknadu od npr. 100 KM / mjesto. Na ovaj nacin bi svaka opstina prihodovala nekoliko miliona KM godisnje, ali bi se rijesio i haos na svim parkinzima uzrokovan hiljadama vozila koja se ponedeljkom sliju u grad, a odu petkom. (Da, ovo je model koji postoji i u ZG, i u BG, i u Skoplju za centar grada, kao i u EU).
Zasto smo mi uvijek selendra?
Moj glas na izborima ce sigurno dobiti ona stranka koja pokrene ovakve aktivnosti.
Korak 1 - Izgradnja vecih parking povrsina na ulazima u grad (Bare-Betanija, Rajlovac-Stup). Da, ima novca za ovo.
Korak 2 - Uvidjenje autobuskih linija od tih parkinga prema centru i obratno. Da, i ovo je lako izvodljivo.
Korak 3 - Uvodjenje stikera za vozila registrovana u 4 gradske opstine (umjesto debilnih i potpuno besmislenih stikera Eko-Norme).
Korak 4 - Uvodjenje novih pravila u smislu ogranicenog zadrzavanja i kretanja centrom grada svih vozila koja nisu registrovana u 4 gradske opstine, uz rigorozne kazne (recimo 200 KM, pa je to onda 100 KM ako se plati odmah, ali je i to sasvim dovoljno).
Korak 5 - Regulisanje parkinga u svim gradskim naseljima na nacin da se oznace sva parkiralista izgradjena zajedno sa zgradama i za namjene parkiranja stanara, uz prioritetnu ponudu stanarima i vlasnicima eventualnih poslovnih prostora za iznajmljlivanje parking mjesta, uz simoblicnu godisnju naknadu od npr. 100 KM / mjesto. Na ovaj nacin bi svaka opstina prihodovala nekoliko miliona KM godisnje, ali bi se rijesio i haos na svim parkinzima uzrokovan hiljadama vozila koja se ponedeljkom sliju u grad, a odu petkom. (Da, ovo je model koji postoji i u ZG, i u BG, i u Skoplju za centar grada, kao i u EU).
Moj glas na izborima ce sigurno dobiti ona stranka koja pokrene ovakve aktivnosti.
Last edited by Dozer on 30/09/2024 12:52, edited 3 times in total.
- Dozer
#48579 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Gdje je ta kamera na AP u Podlugovima?Optimist wrote: ↑30/09/2024 12:41Na autoputu u Podlugovima, postoji kamera koja slika na 140.intro wrote: ↑30/09/2024 06:44Mnogi su isprepadani kaznama, kamerama, presretacima... Na autoputu, usporavaju na 80 pred tunelima itd.Evolution_IV wrote: ↑28/09/2024 15:03
sad isao nesto do olova i nazad, jebo majku debila, svi mile i voze 30 ispod ogranicenja, niko ne pomislja kamione da pretekne, sve sam uspio pretec redom, ide 2.0 zivotom
![]()
![]()
5.5 prosjek![]()
Redovno svi koce na tom dijelu na 100-120.
Postoji samo prije petlje u Ilijasu iz pravca Zenice, i ogranicenje je 120.
- kurty
#48580 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Iz pravca Visokog... Na mjestu gdje se formira izlivna traka na petlji u podlugovima...
Tu je fiksna
Na petrol BP policija zna cesto staviti tronozac...
Vozao 2 godine sluzbeno 1.6 55kw
Dobijem drugi, 2.0 103kw plus mapiran... I hajde reko do Visokog da probam, kad kroz mjesec dođe sa pumpe kazna, vozacka
Tu je fiksna
Na petrol BP policija zna cesto staviti tronozac...
Vozao 2 godine sluzbeno 1.6 55kw
Dobijem drugi, 2.0 103kw plus mapiran... I hajde reko do Visokog da probam, kad kroz mjesec dođe sa pumpe kazna, vozacka
- drug_profi
- Dozer
#48582 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ovo je kamera prije petlje iz pravca Visokog/Zenice, koju spomenuh gore. I mislim da je 120, a ne 130. Ima Radar bot fula s brzinama.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#48583 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
130 ne znam samo odakle ti 120
- nepass1
#48584 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo se nikad nece desiti. Evo danas u 10:25 bio na tramvajskoj kod avaza, u 11:35 izasao na principovom. Prvo javni prevoz srediti. Sve dok ja za 8km trebam 60-70minuta do grada necu prestati koristiti auto.Dozer wrote: ↑30/09/2024 12:42 Sarajevske guzve su vec postale vrlo problematicne. Ali nije to nerjesiv problem. Uradi se isto kao i u svim drugim gradovima iz regije i EU, i rijeseno sve.
- Dozer
#48585 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U tome i jeste caka. Manje auta na cesti - brzi protok saobracaja.nepass1 wrote: ↑30/09/2024 13:17Ovo se nikad nece desiti. Evo danas u 10:25 bio na tramvajskoj kod avaza, u 11:35 izasao na principovom. Prvo javni prevoz srediti. Sve dok ja za 8km trebam 60-70minuta do grada necu prestati koristiti auto.Dozer wrote: ↑30/09/2024 12:42 Sarajevske guzve su vec postale vrlo problematicne. Ali nije to nerjesiv problem. Uradi se isto kao i u svim drugim gradovima iz regije i EU, i rijeseno sve.
Takodjer, ovdje pod hitno treba uvesti edukaciju i informisanje vozaca o nacinu voznje glavnom cestom kroz grad.
To je, ljudi moji, magistralna cesta. Ogranicenje je 60 kmh s razlogom - jer je i zeleni val nastiman na tu brzinu.
Svako ko vozi ispod toga zaustavice se na svakom trecem semaforu. Time se usporava protok saobracaja, a samim tim se formiraju potpuno bespotrebne kolone i guzve. Kad se na to dodaju oni koji blokiraju raskrsnice, kao i oni koji voze i 40 kmh, te oni kojima na semaforu treba 5 sec. da krenu, a onda 500m da ubrzaju do 50, ugodjaj je potpun i zove se "idiotizam".
Zaista ne znam koliko je tesko ovo shvatiti....
Last edited by Dozer on 30/09/2024 13:22, edited 1 time in total.
- nepass1
#48586 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Fazon je sto da bi ovo ferceralo neko nesta mora raditi, npr mup
Lakse ovako
Lakse ovako
- Dozer
#48587 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Logicno da se treba raditi. Zato sam i rekao "tromjeseca akcija".
-
avijon
#48588 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zaista ne znam koliko je tesko shvatiti da se bavite posljedicama a ne uzrokom, nikad nece bit bolje u Sarajevu da ne znam koju ulicu naprave il koji "namet" da se stavi, sve dok je drzava takva kakva jest jer svi bjeze u Sarajevo i zivit i radit.Dozer wrote: ↑30/09/2024 13:20U tome ie jeste caka. Manje auta na cesti - brzi protok.nepass1 wrote: ↑30/09/2024 13:17Ovo se nikad nece desiti. Evo danas u 10:25 bio na tramvajskoj kod avaza, u 11:35 izasao na principovom. Prvo javni prevoz srediti. Sve dok ja za 8km trebam 60-70minuta do grada necu prestati koristiti auto.Dozer wrote: ↑30/09/2024 12:42 Sarajevske guzve su vec postale vrlo problematicne. Ali nije to nerjesiv problem. Uradi se isto kao i u svim drugim gradovima iz regije i EU, i rijeseno sve.
Takodjer, ovdje pod hitno treba uvesti edukaciju i informisanje vozaca o nacinu voznje glavnom cestom kroz grad. To je, ljudi moji, magistralna cesta. Ogranicenje je 60 kmh s razlogom - jer je i zeleni val nastiman na tu brzinu.
Svako ko vozi ispod toga zaustavice se na svakom trecem semaforu. Time se usporava protok saobracaja, a samim tim se formiraju potpuno bespotrebne kolone i guzve.
Zaista ne znam koliko je tesko ovo shvatiti....
- darius_maximus
#48589 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma milion je tu problema koji bi se sada rješavali naknadno:nepass1 wrote: ↑30/09/2024 13:17Ovo se nikad nece desiti. Evo danas u 10:25 bio na tramvajskoj kod avaza, u 11:35 izasao na principovom. Prvo javni prevoz srediti. Sve dok ja za 8km trebam 60-70minuta do grada necu prestati koristiti auto.Dozer wrote: ↑30/09/2024 12:42 Sarajevske guzve su vec postale vrlo problematicne. Ali nije to nerjesiv problem. Uradi se isto kao i u svim drugim gradovima iz regije i EU, i rijeseno sve.
Ne možeš staviti sada parking na Bare i reći nekome da sada čeka bus koji možda neće ni doći jer se zaglavio u sudaru na Kobiljoj.
OK, imam li alternativni onda prijevoz? Nemam?
Autobusa bi isto moralo biti kao u priči, gdje bi ti svakih par minuta autobus dolazio da kupi ljude.
Parkinge oko zgrada u gradu ne možeš riješiti jer niti stare zgrade imaju dovoljno parking mjesta za postojeće stanare, niti se kod gradnje novih zgrada i poslovnih prostora vodilo računa o nedostatku parkinga (čak se i ukidao postojeći da se nagura još zgrada).
Ovdje bi trebala prvo ogromna analiza potreba i revizija postojećeg stanja, pa onda uporedo odraditi parkinge i javni prijevoz koji je i dalje totalno nepouzdan. Meni također nije jasno zašto se kod nas bježi od velikih parking garaža (podzemno, plus spratovi). Vjerovatno zato što bi, kao ona kod hitne, poplavile kod prve kiše.
-
mali_balon
#48590 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prvo rijesiti neometan protok gradskog saobracaja izgranja trake samo za autobus ili trolu, urediti gradski saobracaj i onda mozem o ostalim navedenim Dozerovim prijedlozima....dzaba imamo 4 trake na stupu kad to sve prelazi u jednu...dzaba 3 trake do skenderije da dalje prelazi u jednu......
Klasicna gradska zaobilzanica ili pod zemlju pa tunelom rijestit brzu cestu kroz grad.....ili kao neki polutunel
Klasicna gradska zaobilzanica ili pod zemlju pa tunelom rijestit brzu cestu kroz grad.....ili kao neki polutunel
- darius_maximus
#48591 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma pričamo o drugim gradovima, kao što su Zagreb, Beograd, Ljubljana, Beč, itd. a prilazi tim gradovima k'o aerodromske piste.mali_balon wrote: ↑30/09/2024 14:16 Prvo rijesiti neometan protok gradskog saobracaja izgranja trake samo za autobus ili trolu, urediti gradski saobracaj i onda mozem o ostalim navedenim Dozerovim prijedlozima....dzaba imamo 4 trake na stupu kad to sve prelazi u jednu...dzaba 3 trake do skenderije da dalje prelazi u jednu......
I onda mi pričamo kako nekoga sa Bara dovesti u centar grada a vožnja onom cestom isprekidana sa sto skretanja, što u mahale, što u poslovne prostore, pa se voziš vječnost.
- Dozer
#48592 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sve dok postoji ovakav "nema sanse" stav, mi ni ne mozemo poceti bilo sta rjesavati.
Kako su ovo isto rijesili u BG i ZG? Nisu gradili nista novo, nego su samo uveli navedena pravila. Za parkinge oko zgrada su dali stanarima mogucnost zakupa po simbolicnim cijenama, i to ide opstini, a svi koji dolaze sa strane imaju pravo zadrzavanja od maksimalno 1h, odnosno 2h (zavisno od dijela grada), na tim rezervisanim mjestima, i pri tome taj 1h-2h moraju platiti.
Zaposlili gomilu ljudi da to obilaze i kontrolisu, a paukovi vazda spremni. Pa bujrum. Qrcenje jednostavno iscezlo jer je pauk daleko skuplji od kafe ili 1-2h parkinga.
Ne vidim apsolutno ni jedan jedini razlog zasto ovo ne moze ovako i u Sarajevu. To BG i ZG nisu nakrcani vozilima? Naravno da jesu, cak i gore nego Sarajevo.
Zasto se ne Betaniji ne moze brzo izgraditi veliki parking na koji bi prostorno, bez ikakvih spratova, moglo stati cca. 4-5000 vozila? Naravno da moze.
Zasto se ne moze uvesti dodatni javni saobracaj, koji bi bio intenzivniji u jutarnjim i poslijepodnevnim spicama? Naravno da moze.
Sve se ljudi moze, ali je samo pitanje volje i znanja.
Kako su ovo isto rijesili u BG i ZG? Nisu gradili nista novo, nego su samo uveli navedena pravila. Za parkinge oko zgrada su dali stanarima mogucnost zakupa po simbolicnim cijenama, i to ide opstini, a svi koji dolaze sa strane imaju pravo zadrzavanja od maksimalno 1h, odnosno 2h (zavisno od dijela grada), na tim rezervisanim mjestima, i pri tome taj 1h-2h moraju platiti.
Zaposlili gomilu ljudi da to obilaze i kontrolisu, a paukovi vazda spremni. Pa bujrum. Qrcenje jednostavno iscezlo jer je pauk daleko skuplji od kafe ili 1-2h parkinga.
Ne vidim apsolutno ni jedan jedini razlog zasto ovo ne moze ovako i u Sarajevu. To BG i ZG nisu nakrcani vozilima? Naravno da jesu, cak i gore nego Sarajevo.
Zasto se ne Betaniji ne moze brzo izgraditi veliki parking na koji bi prostorno, bez ikakvih spratova, moglo stati cca. 4-5000 vozila? Naravno da moze.
Zasto se ne moze uvesti dodatni javni saobracaj, koji bi bio intenzivniji u jutarnjim i poslijepodnevnim spicama? Naravno da moze.
Sve se ljudi moze, ali je samo pitanje volje i znanja.
-
mali_balon
#48593 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa kazem rijestit problem neometanog saobracanja gradskog saobracaja.....uvesti vise tramvaja trola buseva.....pa i podzemna pa i tuneli ma svasta se moze ali se krediti dizu za plate budzetlijama a ne za rijesavanje saobracaja...darius_maximus wrote: ↑30/09/2024 14:28Ma pričamo o drugim gradovima, kao što su Zagreb, Beograd, Ljubljana, Beč, itd. a prilazi tim gradovima k'o aerodromske piste.mali_balon wrote: ↑30/09/2024 14:16 Prvo rijesiti neometan protok gradskog saobracaja izgranja trake samo za autobus ili trolu, urediti gradski saobracaj i onda mozem o ostalim navedenim Dozerovim prijedlozima....dzaba imamo 4 trake na stupu kad to sve prelazi u jednu...dzaba 3 trake do skenderije da dalje prelazi u jednu......
I onda mi pričamo kako nekoga sa Bara dovesti u centar grada a vožnja onom cestom isprekidana sa sto skretanja, što u mahale, što u poslovne prostore, pa se voziš vječnost.
Guzve u gradu pocinju u vogosci rajlovcu itd lad dodjes do bara ili otoke ti vec u gradu....
Najbezbolnije rijesenje izgradnja parkinga ko ne zivi u gradskim opstinama taj ce ulazak u grad platiti 20km a dnevna karta gradskog prevoza treba da bude 10 sa jeftinim parkingom vam grada.....a prje svega rijesiti gradski prevoz.....ma sve se moze da se hoce
-
avijon
#48594 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
mali_balon wrote: ↑30/09/2024 14:37Pa kazem rijestit problem neometanog saobracanja gradskog saobracaja.....uvesti vise tramvaja trola buseva.....pa i podzemna pa i tuneli ma svasta se moze ali se krediti dizu za plate budzetlijama a ne za rijesavanje saobracaja...darius_maximus wrote: ↑30/09/2024 14:28Ma pričamo o drugim gradovima, kao što su Zagreb, Beograd, Ljubljana, Beč, itd. a prilazi tim gradovima k'o aerodromske piste.mali_balon wrote: ↑30/09/2024 14:16 Prvo rijesiti neometan protok gradskog saobracaja izgranja trake samo za autobus ili trolu, urediti gradski saobracaj i onda mozem o ostalim navedenim Dozerovim prijedlozima....dzaba imamo 4 trake na stupu kad to sve prelazi u jednu...dzaba 3 trake do skenderije da dalje prelazi u jednu......
Guzve u gradu pocinju u vogosci rajlovcu itd lad dodjes do bara ili otoke ti vec u gradu....
Najbezbolnije rijesenje izgradnja parkinga ko ne zivi u gradskim opstinama taj ce ulazak u grad platiti 20km a dnevna karta gradskog prevoza treba da bude 10 sa jeftinim parkingom vam grada.....a prje svega rijesiti gradski prevoz.....ma sve se moze da se hoce
- Dozer
#48595 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Podzemna u Sarajevu je nemoguca zbog podzemnih voda, ali nisu nemoguci vijadukti/nadvoznjaci. Nisu nemoguce garaze na spratove. I 100% nije nemoguca zakonska regulacija vozila po principu koji navedoh.
Sve je to nemoguce samo ako se ne zeli i ne zna sta i kako.
Sve je to nemoguce samo ako se ne zeli i ne zna sta i kako.
- Dozer
#48596 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije smijenso. London je odlican primjer toga, kao i svedski gradovi. Imas stiker za ulaz u centar grada, koji se placa, kamere nadziru, a kazne dolaze automatski.avijon wrote: ↑30/09/2024 14:45mali_balon wrote: ↑30/09/2024 14:37Pa kazem rijestit problem neometanog saobracanja gradskog saobracaja.....uvesti vise tramvaja trola buseva.....pa i podzemna pa i tuneli ma svasta se moze ali se krediti dizu za plate budzetlijama a ne za rijesavanje saobracaja...darius_maximus wrote: ↑30/09/2024 14:28
Ma pričamo o drugim gradovima, kao što su Zagreb, Beograd, Ljubljana, Beč, itd. a prilazi tim gradovima k'o aerodromske piste.
Najbezbolnije rijesenje izgradnja parkinga ko ne zivi u gradskim opstinama taj ce ulazak u grad platiti 20km a dnevna karta gradskog prevoza treba da bude 10 sa jeftinim parkingom vam grada.....a prje svega rijesiti gradski prevoz.....ma sve se moze da se hoce![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kod nas je vrhunac razmisljanja kamera s radarom.
-
avijon
#48597 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
haj fino je mastat i iznosit svoje frustracije ali od tog nikad nista nece bit nit treba bit na takve nacine, samo moze i bice lošije vremenom kako drzava propada i sve se centralizuje u par vecih gradova.
Moguce da dobijemo neku traku za javni prevoz i ovo upravljanje semaforima i to je to, ali problem nije tu.
Na kraju krajeva ovo su smiješne gužve za neki standard velikog grada sa kojima poredite ovu kasabu
Moguce da dobijemo neku traku za javni prevoz i ovo upravljanje semaforima i to je to, ali problem nije tu.
Na kraju krajeva ovo su smiješne gužve za neki standard velikog grada sa kojima poredite ovu kasabu
- Dozer
#48598 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako postoji funkcionalna regulacija u 5-10x vecim gradovima, zasto je to onda nemoguce u ovoj kasabi?
- Laplace
#48599 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Meni je zanimljivo da se spominje Zagreb kao grad u kom su riješili gužve, a sjetih se (kad sam vozio ka Trstu) zagrebačke špice prema kojoj je sarajevska mila majka.avijon wrote: ↑30/09/2024 15:07 haj fino je mastat i iznosit svoje frustracije ali od tog nikad nista nece bit nit treba bit na takve nacine, samo moze i bice lošije vremenom kako drzava propada i sve se centralizuje u par vecih gradova.
Last edited by Laplace on 30/09/2024 15:37, edited 1 time in total.
-
avijon
#48600 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ne znam sta je funkcionalno u tome sto cekaju po 1 2 3 sata u kolonama, mozda jer ne cekaju 6 sati. Lako je napunit budzet ako na tu funkcionalnost mislis to je najlakse ali te pare nece biti ulozene gdje treba.
Mi se prvo možemo ugledati na Beograd a i to nam je velik zamah, ali eto njih, katastrofa u svakom mogucem smislu saobraćaja i nikad nece bit bolje jer su se svi tu doselili da bi mogli preživjeti. Svako ima svoj izbor, demokratija je, ko predlaze drugom da ide cuvat ovce moze on slobodno i
Prave 5 kilometara ceste 3 godine, a 50 zgrada niklo za te 3 godine, i opet se tih 5 kilometara u 1 traku vrati, samo čekaš bliže
Mi se prvo možemo ugledati na Beograd a i to nam je velik zamah, ali eto njih, katastrofa u svakom mogucem smislu saobraćaja i nikad nece bit bolje jer su se svi tu doselili da bi mogli preživjeti. Svako ima svoj izbor, demokratija je, ko predlaze drugom da ide cuvat ovce moze on slobodno i
Prave 5 kilometara ceste 3 godine, a 50 zgrada niklo za te 3 godine, i opet se tih 5 kilometara u 1 traku vrati, samo čekaš bliže