Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#22051 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ecci wrote: 14/09/2024 19:47 Nisu konkurentni sa elektricnim autima, skupi a losiji od kineske konkurencije. Ove godine je od ukupnog broja prodanih auta u Kini oko 50% elektricnih.

Do 2030 bice i 100%. Tu je VW bas donji. Prespavali.
Isli u elektrifikaciju ali highend vozila, eto za obicnog covjeka je elektricni porcsch, mercedes ili audi :mrgreen:. Pogubljeni u totalu :skoljka:.
512MB

#22052 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Kinezi? Lakapo...

BMW overtakes Tesla in European EV sales for the first time.
geralt

#22053 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Realno, i4 trenutno ima najbolji odnos cijene i kvaliteta na trzistu elektricnih vozila. Ozbiljna firma koja zna sta radi.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22054 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ecci wrote: 14/09/2024 19:47 Nisu konkurentni sa elektricnim autima, skupi a losiji od kineske konkurencije.
:lol: :lol: :lol:
Ecci
Vozim: Biciklam

#22055 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Vremena se mijenjaju :D
skafiskafsnjak

#22056 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ecci wrote: 27/09/2024 16:35 Vremena se mijenjaju :D
Ja sam vozio i jedne i druge i mogu reci da grijesis u tome da su kineski bolji. Nisu.

Ali jesu jeftiniji …. A i to u neku ruku nije posteno jer ih drzava finansira. Da toga nema, ne bi velika razlika bila
Laplace

#22057 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Laplace »

stubrijez wrote: 27/06/2024 18:52
Danke... eto. Mada mislim da je vise. Ne racunaju tu sigurno IZ isl.
Mislio sam na ove sto rade na budzetu in general, na sisi sto su. Njima se ne isplati iseljenje da ne idemo puno od teme.
Ne treba izvor drugar, ja kad odem dole svi koji su ostali, il rade u skoli il u opstini, komunalnom il je brico...
Ko ti je ovo slagao? Mnogi ljudi koje poznajem su napustili stalne poslove u školi i otišli u Njemačku ili neku drugu zapadnoevropsku zemlju (između ostalih i moja sestra, kolega informatičar, kolega fizičar,...). Ja nisam samo zato što sam naivno vjerovao da će u Bosni nekad biti bolje, da će se temelj društva nekad početi adekvatno poštovati a ne posmatrati kao gomila parazita.
Laplace

#22058 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Laplace »

skafiskafsnjak wrote: 27/09/2024 16:42
Ja sam vozio i jedne i druge i mogu reci da grijesis u tome da su kineski bolji. Nisu.

Ali jesu jeftiniji …. A i to u neku ruku nije posteno jer ih drzava finansira. Da toga nema, ne bi velika razlika bila
Čitao sam o tome: Kina pumpa velike novce u projekte, proizvođači EV-a mogu slobodno da rizikuju bez straha da će finansijski propasti jer država uskoči čim zaškripi. Tako svako može pozitivno poslovati sa niskim cijenama i niskim kvalitetom.
skafiskafsnjak

#22059 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Laplace wrote: 27/09/2024 18:45

Čitao sam o tome: Kina pumpa velike novce u projekte, proizvođači EV-a mogu slobodno da rizikuju bez straha da će finansijski propasti jer država uskoči čim zaškripi. Tako svako može pozitivno poslovati sa niskim cijenama i niskim kvalitetom.
EU je htjela, ne znam da li su usvojili zakon, da dobro povecaju porez za uvoz kineza ….
Ecci

#22060 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Govorim iskljucivo o elektricnim autima. BYD naspram WV. ATTO ima veci domet, laksi je, brze se puni, ima bolji infotainment od npr WV ID.4, u Kini je kudikamo jeftiniji. Tamo je bio oko 15.000 EUR, VW oko 35.000 EUR.

Nema tu Volkswagen sta vise traziti. To je zavrsena prica.
BiBi911

#22061 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Ecci wrote: 28/09/2024 11:21

Govorim iskljucivo o elektricnim autima. BYD naspram WV. ATTO ima veci domet, laksi je, brze se puni, ima bolji infotainment od npr WV ID.4, u Kini je kudikamo jeftiniji. Tamo je bio oko 15.000 EUR, VW oko 35.000 EUR.

Jedne drzava pomaze druge ne moze jer su drugacija pravila.

Taj byd da je u EU cijena bi mu bila veca no VW
skafiskafsnjak

#22062 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Byd smece tesko :lol:
Jos jedan brend je bio, ne siecam se koji, svaki dan jedan negdje stoji i ne mogu ga pokrenut …. A ne mozes ga slepati pa zablokira sve …. VW-a nikad nisam vidio da je stao :D

To ti je isto kao Ciaomi telefoni…. Na papiru sve top nude, ali u stvarnosti nije to bas tako. A za cijenu sam vec rekao …. Vlada iz sufinansira pa nude tako.
Uostalom, sta me briga koliko kosta u Kini. Interesuje me Evropa, a tu pocinje sa 37000 eura.
elcaliente

#22063 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

BiBi911 wrote: 28/09/2024 11:28

Kao prvo VW je dobijao pomoc 30 godina od drzave i prije i poslije rata. VW je drzavni projekat, kao drugo drzava drzi 32 posto akcija kod VW.
elcaliente

#22064 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 28/09/2024 12:05

Jos jedan brend je bio, ne siecam se koji, svaki dan jedan negdje stoji i ne mogu ga pokrenut …. A ne mozes ga slepati pa zablokira sve …. VW-a nikad nisam vidio da je stao :D

To ti je isto kao Ciaomi telefoni…. Na papiru sve top nude, ali u stvarnosti nije to bas tako. A za cijenu sam vec rekao …. Vlada iz sufinansira pa nude tako.
Uostalom, sta me briga koliko kosta u Kini. Interesuje me Evropa, a tu pocinje sa 37000 eura.
Ni jedno elektro auto se ne moze slepati.

Vozio sam 15-20 razlicitih modela. Koreanski i Kineski puno bolji od Njemackih realno ako su istoj klasi naravno,
To kazu i sve ocjene i testiranja, sve ti je jesno kada njemci imaju slabiji standard testiranja baterija nego azijati. Azijatski je puno stroziji dok su evropski proizvodjaci trazili da im se snize standardi i napravili svoj.

Kia Hyundai, Nio, Polestar, Xpeng su bas dobra auta.

KIA GV6, Hyndai Ionic 5N i Xpeng 9 su me ocarali. Hyndai i Kia su trkac samo takvi a Xpeng 9 je brutalna ludnica od SUVa. Jako visok kvalitet.

Imali smo ih u testu, vozio sam svako po mjeces dana.

Evo sta je ADAC napisao.

Die Sieger der Fahrzeugklassen
Auch wenn es bisher noch kein solches Modell ganz nach vorn geschafft hat – Elektro-Fahrzeuge aus chinesischer Produktion erzielen inzwischen mehr als achtbare Bewertungen im ADAC Test. Zu nennen wäre beispielsweise Nio mit den technisch hochwertigen Modellen ET5, ET7 sowie EL6 und EL7 oder auch der Xpeng G9.
skafiskafsnjak

#22065 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Jesu im digli vec poreze ? Ne znam koliko ce biti privlacni, kad im cijena realna bude tj kad ode na porez ono sto je KP dala hahaha
elcaliente

#22066 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 28/09/2024 13:10 Jesu im digli vec poreze ? Ne znam koliko ce biti privlacni, kad im cijena realna bude tj kad ode na porez ono sto je KP dala hahaha
Opet ce biti jeftinji od njemackih, troskovi radnika i energije su u njemackoj jednostavno preveliki.

Koreanci i Japanci prave u Madzarskoj i Kinezi dolaze u Madzarsku i Portugal.
VW seli u Tursku prouzvodnju transporters da pokusa izjednaciti zato i zele ovdje ukinuti radna mjesta jer su preskupa.
Belgija zatvara i u Njemackoj ce smanjiti za 7000 hiljada radnih mjesta najmanje inace mrka kapa.
Ecci

#22067 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

skafiskafsnjak wrote: 28/09/2024 12:05

U prvom polugodistu su bili treci u svijetu po broju prodatih elektricnih auta. Ne bih pausalno tvrdio da su bas smece. I bitno je koliko kosta u Kini, to je osnovno trziste za njemacku auto industriju. Ako tamo kleknu, a kleknuli su, bice veselo, ne samo za VW nego i za BMW i Mercedes.
foton

#22068 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by foton »

BiBi911 wrote: 28/09/2024 11:28

Meni je smijesno kad neko trdi da u EU nema drzavnih subvencija. Pa SVE se subvencionira, od poljoprivrede, industrije, velikih, srednjih, energetskih... firmi, i startapi dobijaju drzavnu pomoc, vecina istrazivanja na univerzitetima je vezana za industriju a finansira javni sektor... Mislim neka je tako, mozda i treba tako da bi nesto uspjelo, i biljke se zaljevaju, trimuju, djubre... ako hoces da rastu. Ali kad neko drugi to radi onda je problem...
Hendrix

#22069 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Ma zapad ce to rijesiti tarifama ili zabranama kineskih automobila. Smislice neki sigurnosni rizik kao sto je Amerika uradila sa Tik Tok...cim si konkurencija srezu te odma. Kina sa jeftinom radnom snagom za gluposti je bila super, sada kada je uletila u high tech stvari odjednom problem. Jbg kapitalizam je kriv sto je pozurio u Kinu preseliti svu industriju da izvuce jos malo profita sto se moze izvuci.

Kad pocnu jaditi kako Kina subvencira svoju industriju pa fakat ono...sva zapadna industrija subvencirana na ovaj ili onaj nacin da se pokrene.
BiBi911

#22070 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Subvencije su ok ali ne mozes 70% subvencionirani proizvod poredit sa nasim koji dobije 5-10%.
Onaj vijetnamski auto u vijetnamu kosta 15000€ dovuku ga do EU i prodaju za 50.000 na 15k€ njihova drzava im da 50% i na svaki izvezeni 50%manje poreza. Na kraju smo mi ti koji to platimo jer nas ima koji bi nesto drugacije.

Zamisli da Italijanska vlada fiatu za svaki prodani 500 da 15000€(pola cijene).
EU pogura poprilicno al skontaj u aziji je struja70- 50% jeftinija, eko zakoni ne postoje, prava radnika sindikati i sl. Ne postoji rijec.

Tu gdje radim isti dio iz kine i nas kosta 100€
U DE ne mozes naci radnika za 23€/h da valja
U kini ista firma 15€/h rade ko dokse.
Za vrijeme korone kinezima nisu dali da izadju na ulicu/kuci jer moraju u karanten i boga pitaj hoce li se vratit kod nas nije bilo tako.
Prosle sedmice kolege iz kine se cude zasto mi ne radimo subotom(meni je subota normala radit), zasto samo 6h radimo(60% firme popusi kutiju cigara za tih 6sati nerada).

Imamo i mi litij ali dok iskopas, platis dnevnice, razne eko zakone, odstete jeftinije te izadje u africi kompatibel jer njih boli za sve. I tu cijenu kile litija subvencija ne moze pokrit
Hendrix

#22071 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

BiBi911 wrote: 28/09/2024 23:33 Subvencije su ok ali ne mozes 70% subvencionirani proizvod poredit sa nasim koji dobije 5-10%.
Onaj vijetnamski auto u vijetnamu kosta 15000€ dovuku ga do EU i prodaju za 50.000 na 15k€ njihova drzava im da 50% i na svaki izvezeni 50%manje poreza. Na kraju smo mi ti koji to platimo jer nas ima koji bi nesto drugacije.

EU pogura poprilicno al skontaj u aziji je struja70- 50% jeftinija, eko zakoni ne postoje, prava radnika sindikati i sl. Ne postoji rijec.

Za vrijeme korone kinezima nisu dali da izadju na ulicu/kuci jer moraju u karanten i boga pitaj hoce li se vratit kod nas nije bilo tako.
Prosle sedmice kolege iz kine se cude zasto mi ne radimo subotom(meni je subota normala radit), zasto samo 6h radimo(60% firme popusi kutiju cigara za tih 6sati nerada).

Imamo i mi litij ali dok iskopas, platis dnevnice, razne eko zakone, odstete jeftinije te izadje u africi kompatibel jer njih boli za sve. I tu cijenu kile litija subvencija ne moze pokrit
Sve su to radile EU i US poslije drugog svjetskog rata i duboko u 70im. Mega subvencije, pokretanje proizvodnje. Pa silikonska dolina je nastala na drzavnom kapitalu rada za vojne projekte, musterija 99% bila drzava.

Japan u 80im i krajem 70ih cuveni ekonomski bum..teske subvencije drzave i namjestanje bankarskog sektora da pokrene sistem. Dok ih US nije poklopila pocetkom 90ih kad su skontali da im je Japan uzeo komplet industriju mikrocipova. I od tada je Japan sjeban.

Kina samo to sve radi danas, i to je problem. Naravno da imaju jeftinu radnu snagu, zato mi imamo jeftine televizore i mobitele. Ne moze i jedno i drugo. Citav svijet uziva u jeftinim cijenama elektronike a proziva Kinu. Smijesno.

Levati svu tehnologiju poslali u Kinu i ovi lagano kopirali. Eto Amerika to ne bi uradila da je situacija obrnuta. Oni su posteni kao i EU. :)
foton

#22072 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by foton »

BiBi911 wrote: 28/09/2024 23:33 Subvencije su ok ali ne mozes 70% subvencionirani proizvod poredit sa nasim koji dobije 5-10%.

Ja bih volio da mi kineski porezni obveznici plate 70% mog novog auta. Ako su spremni toliko da daju a ovi drugi nisu, kupci odlucuju sta ce uzeti. To sto ti hoces nesto drugo ne treba da utice na mene. Necu ja da finansiram neradnike i pus pauze. Ako su oni spremni da rade i to dobro za 15EUR/h, onda su Nijemci sa 23EUR/h preplaceni. Ja razumijem da se svako bori ili boji za svoj komfor, ali nemoj u BiH pricati o subvencijama, a EU mlijeko jeftinije nego domace. Zasto je struja skuplja u EU nego u Kini nego zbog poreza na energente, a od tih poreza se finansira - pogodi sta? Nije ni ugalj ni nafta ni gas koji se pale u EU napravljen u EU nego u kolonijama. A to sa "eko" ne spominji, pogodi ko daleko najvise zagadjuje i nafte spali na svijetu. Pa nisu vijetnamci otopili glecere.

Za sindikat, satnice i prava radnika pitaj usput i turske i vijetnamske (a mozes i bosanske) radnike koji rade za EU firme ali ne EU plate i ne EU uslove rada.

Kako to da Francuska sad subvencionira izgradnju strateskih industrija sa nikad vecim iznosima (desetine milijardi eura) i to je OK, kako to da Danska subvencionira SVAKU izvezenu vjetrenjacu, daje stotine miliona eura domacim firmama za "zelene projekte", Nijemci bjesomucno upumpavaju na svaku rupicu drzavne pare u autoindustriju, a puna im usta slobodnog trzista, ukidanja carina itd, kad treba svoje prodati, ali kad neko napravi konkurentan proizvod, onda opet idu carine, novi uslovi... Ili rat.

Onog momenta kad BiH bude punopravna clanica EU, ja cu biti za EU poreze, EU subvencije i sve ostalo. Tako da razumijem tebe kao svabu, ali hajde neka i svabe odrade jednu subotu za raju.
BiBi911

#22073 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Odradice k subotu.

Sve stoji svi stite svoje. Ali po mojojoj logici nije ok da tebi drzava da bruku popusta i ti dodjes kod mene da prodajes po mojim cijenama koje su haos visoke. Tebi je profit 9867% a ja jedva 5% i kada ti uvedem porez/carinu ti se bunis.
Meni to ide na k... i jos ako ja hocu kod tebe da prodajem/proizvodim ti doneses zakon da ti moram prepisat 50% firme(i svi patenti, tehnologija papapa) da to EU zatrazi od kineza po Evrope i svijeta bi reklo eno ih opet povampirili.

Te vjetrenjace je neko morao krv propisat da sve skonta i naravno da je ok da me moji podrze al meni ne ide u ovu švrakinsku tintaru svi hoce kod nas, da na nama uzmu haos zaradu i odnesu pare tamo negdje (i mnogi medju nama u tome ne vide problem).

Pocetkom godine su poljoprivrednici protestovali jer su htjeli da cijena dizela ostane na 7%poreza i sada imamo hranu koja je poskupila 30% i 50%vise uvoza.
Ja sam takva osoba da cu prije kupit domace govno no uvozno(van EU/DE) zlatno.

Sory mozda se ne kontamo i ja brljam al ovo sve mi ide na
foton

#22074 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by foton »

BiBi911 wrote: 29/09/2024 15:15 Odradice k subotu.

Sve stoji svi stite svoje. Ali po mojojoj logici nije ok da tebi drzava da bruku popusta i ti dodjes kod mene da prodajes po mojim cijenama koje su haos visoke. Tebi je profit 9867% a ja jedva 5% i kada ti uvedem porez/carinu ti se bunis.
Meni to ide na k... i jos ako ja hocu kod tebe da prodajem/proizvodim ti doneses zakon da ti moram prepisat 50% firme(i svi patenti, tehnologija papapa) da to EU zatrazi od kineza po Evrope i svijeta bi reklo eno ih opet povampirili.

Te vjetrenjace je neko morao krv propisat da sve skonta i naravno da je ok da me moji podrze al meni ne ide u ovu švrakinsku tintaru svi hoce kod nas, da na nama uzmu haos zaradu i odnesu pare tamo negdje (i mnogi medju nama u tome ne vide problem).

Pocetkom godine su poljoprivrednici protestovali jer su htjeli da cijena dizela ostane na 7%poreza i sada imamo hranu koja je poskupila 30% i 50%vise uvoza.
Ja sam takva osoba da cu prije kupit domace govno no uvozno(van EU/DE) zlatno.

Sory mozda se ne kontamo i ja brljam al ovo sve mi ide na
Razumijem ja taj rezon, ali mislim da pogresno shvatas subvencije. Kina daje subvencije svojim firmama da bi JEFTINO prodavale svoje proizvode na EU trzistu. Znaci nije profit, karikiram, "96168%" nego gradjani EU dobijaju automobile "na poklon" od kineskih poreskih obveznika. Drugo, EU takodjer postavlja nekad nemoguce uslove da strana roba ne bi lako ili ikako dolazila na to trziste. EU sad ne smije da uvede carine jer bi onda reciprocne mjere uveli i Kinezi, a kljucno trziste je upravo kinesko. Sta mislis ko je veci gubitnik ako i jedni i drugi uvedu 30% carine? Ja razumijem da se u EU prica predstavlja kao "svi hoce kod nas da prodaju za velike pare i odnesu zaradu", ali mi se nesto cini da upravo Evropa hoce svuda po svijetu da tusi svoje i odnese zaradu kao do sada. Mislim, svi to zele, i ja zelim da tusim svoje proizvode po Americi i Japanu za velike pare.

Po meni nema tu fer nefer, samo ko je spreman i sposoban brze, pametnije ili vise raditi i uloziti u trzista, razvoj, ljude / robote...

https://www.klix.ba/auto/prvi-automobil ... /240929001
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#22075 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

I zbog ovoga se isplati ići što dalje iz ove rupčage:
Spoiler
Show
Image
Post Reply