SDA-All about

BAK-eV

#87826 Re: SDA-All about

Post by BAK-eV »

Vjecita_zavrzlama wrote: 27/09/2024 12:52
BAK-eV wrote: 27/09/2024 12:47
Haris.ba wrote: 27/09/2024 12:43

Pa ljiljani su bili tadasnje drzavno obiljezje. Kako mislis potomak ljudi koji su nosali zastavu? Potomak tadasnjih pripadnika monarhije?
Tada je bio neki narod tu.
Zivio, zenio se, imao djecu. Neki su bili vladari, neki vojnici, neki obicni zemljoradnici, trgovci, zanatlije ....
Njih onda pokupe u vojsku i oni nose tu zastavu sa ljiljanima.

E ima li ijedan njihovo potomak, da danas zivi u Bosni?
Pa logicno, nisu danasnji naselili odjednom vec su se generacije radjale
I kako se danas kao narod oni zovu?
Dozer

#87827 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Lug wrote: 27/09/2024 12:46
Dozer wrote: 27/09/2024 10:25
tramvajtrojka wrote: 27/09/2024 10:21

Pa evo sinoc sda ti veli da je zastava sa ljiljanima njihova zastava i da predstavlja to cetiri sadasnje stranke koje su njima vazali :lol: :lol:
O falsifikovanju istorije ne bih, radije.... Ljiljani na zastavi jos iz srednjeg vijeka, i kad danasnjih Bosnjaka (muslimana) nije ovdje ni bilo...
Pa Tko su danasnji Bosnjaci? Turci?
Oni prijasnji Bosnjani su danasnji bos. Hrvati i Srbi, to je bar jasno svakome.
:D
Prijasnji Bosnjani su danasnji bos. Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Neshvatljivo, znam :D
jbg, tako ti je to kad ti SDA pise, tacnije falsifikuje istoriju
Last edited by Dozer on 27/09/2024 13:06, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#87828 Re: SDA-All about

Post by Truba »

tolko je bilo egzodusa da su danasnji hrvati u hrvatskoj 3/4 genetski bosnjaci
ne bih reko bosnjaci nego katolici iz bosne
Vjecita_zavrzlama

#87829 Re: SDA-All about

Post by Vjecita_zavrzlama »

BAK-eV wrote: 27/09/2024 12:55
Vjecita_zavrzlama wrote: 27/09/2024 12:52
BAK-eV wrote: 27/09/2024 12:47

Tada je bio neki narod tu.
Zivio, zenio se, imao djecu. Neki su bili vladari, neki vojnici, neki obicni zemljoradnici, trgovci, zanatlije ....
Njih onda pokupe u vojsku i oni nose tu zastavu sa ljiljanima.

E ima li ijedan njihovo potomak, da danas zivi u Bosni?
Pa logicno, nisu danasnji naselili odjednom vec su se generacije radjale
I kako se danas kao narod oni zovu?
Srbi bosnjaci ili hrvati

Svi imajy isti genetski kod i potomci su navedenih
Dozer

#87830 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Truba wrote: 27/09/2024 13:06 tolko je bilo egzodusa da su danasnji hrvati u hrvatskoj 3/4 genetski bosnjaci
Necemo pregonit :D

Ljudi, uzmite malo prvo i istrazite, izucite malkice tu istoriju prije, za vrijeme i nakon Turaka. Nije ovo sto vam vec 3 decenije plasiraju iz SDA, HDZ i SDS/SNSD kuhinja bas tacno.
Svi oni vodu navode na svoj mlin, kako bi ispalo da bas oni imaju pravo na ovo i na ono u BiH, a istina je da nikakva posebna prava nema niko, ni B ni H, ni S.
"Bosnjaci" prije 150+ godina i danas nema isto znacenje u smislu ljudi koje taj naziv prezentuje.
Naziv "Bosnjaci" nije se nigdje zvanicno spominjao sve do 1446. godine, ali ni tada nije znacio ovo sto znaci danas, tako da je "vracanje istorijskim korijenima" jedna velika laz. Ti "istorijski korijeni", kada su u Bosnjacima ostali samo bos. muslimani, puno je novijeg datuma, tacnije datira tek od 19. vijeka, a ne, kako se to podmece, od srednjeg vijeka.

Isto tako, Bosna nije niti ce ikada biti "vjekovna srpska zemlja", ali ni "hrvatska". Srbe su u Bosnu bukvalno iz Srbije uvozili Turci od 17. vijeka, dijelili im bosansku zemlju kako bi ovi hamalili za njih, i tako su i dosli u Bosnu.
S druge strane, bos. katolici iz tog vremena nikad nisu bili Hrvati.
BaDa

#87831 Re: SDA-All about

Post by BaDa »

Image

Prije dzume i poslije dzume se kupe glasovi na ilidzi :bih:
made_in_sarajevo

#87832 Re: SDA-All about

Post by made_in_sarajevo »

tacno vidis da su ostali u 1997 godini i nikako da prebace barem na 1998 godinu. stoka fasisticka ko i ovo bradato govno koje privatizuje drzavu
lavic

#87833 Re: SDA-All about

Post by lavic »

Truba wrote: 27/09/2024 13:06 tolko je bilo egzodusa da su danasnji hrvati u hrvatskoj 3/4 genetski bosnjaci
Mozes li mi samo objasniti razlog zbog kojeg je tebi prvo ide vjerska pripadnost pa sve ostale?

Zar nije logicno da se ovdje nazivamo Bosnjaci/ Bosanci katolicke, pravcoslavne, islamske pa i svake druge vjerske pripadnosti ako je to bitno?

Kako i kave veze ima Bosanac iz KIseljaka sa drzavom Hrvatskom pa se zove Hrvat samo zato sto je katolicke vjeroispovjesti.

Pa hajmo majku mu se zvati Ameri, i traziti da budemo neki peti narod i da nas prisvoje USA, a moze i Njemacka.... ili bilo koja razvijena zemlja.
drug_profi

#87834 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Brate, glupi ljudi su odlucili da naciju definisu religijom i prisvoje nasu zajednicku heraldiku.
Prvo sam odbijao da ucestvujem i odrekao se ljiljana.
A onda sam se sjetio porodicnog grba i predanja da smo plemenitih predaka porod.
E nece da moze da su ljiljani samo muslimanski.
Ili smo svi Bosnjaci/Bošnjani, ili su ljiljani ukradeni.
Ratna uniforma sa grbom na rukavu stoji u posebnoj vreći u ormaru.
U njoj ćafir, kopile, mješanac... ratovao za nekakvu utopijsku BiH u kojoj je vjera privatna, a ljudskost javna stvar.
hepekcina

#87835 Re: SDA-All about

Post by hepekcina »

drug_profi wrote: 27/09/2024 15:54 Brate, glupi ljudi su odlucili da naciju definisu religijom i prisvoje nasu zajednicku heraldiku.
A onda sam se sjetio porodicnog grba i predanja da smo plemenitih predaka porod.
U njoj ćafir, kopile, mješanac... ratovao za nekakvu utopijsku BiH u kojoj je vjera privatna, a ljudskost javna stvar.
:thumbup:

biće ljiljana
Lug

#87836 Re: SDA-All about

Post by Lug »

drug_profi wrote: 27/09/2024 15:54 Brate, glupi ljudi su odlucili da naciju definisu religijom i prisvoje nasu zajednicku heraldiku.
pa dobro ko brani bos.hrvatima, srbima da stave ljiljane. znaci ako oni nece, ne mogu ni drugi/ostali?!? Cudna konstatacija?!
Last edited by Lug on 27/09/2024 17:41, edited 1 time in total.
Lug

#87837 Re: SDA-All about

Post by Lug »

Dozer wrote: 27/09/2024 13:03
Dozer wrote: 27/09/2024 10:25
O falsifikovanju istorije ne bih, radije.... Ljiljani na zastavi jos iz srednjeg vijeka, i kad danasnjih Bosnjaka (muslimana) nije ovdje ni bilo...
Prijasnji Bosnjani su danasnji bos. Bosnjaci, Hrvati i Srbi. Neshvatljivo, znam :D
pa odgovorio sam ti na boldirano!?! Kako sad jesu i Bosnjaci danasnji?!? De malo saberi se.. :mrgreen:
made_in_sarajevo

#87838 Re: SDA-All about

Kod primitivnih je bosnjaci, hrvati, srbi i kod njih nema bosanac i hercegovac, dok srbin, hrvat, slovenac ima...

Kod normalnih je bosanac i hercegovac kao i srbin, hrvat, slovenac, a vjere religije budi sta hoces koga briga. Pa tako valjda bi trebali imati bosanske katolike, bosanske pravoslavce, bosanske muslimane, bosanske jevreje... Valjda to ide tako sta li, nemam pecat hdz ili sda za to bosnjak, srbin kao truba sto im i ostatak drzave.

Samo nas jebe dobro sto je nas normalnih ocigledno saka budala samo i to je to
sumirprimus

#87839 Re: SDA-All about

Post by sumirprimus »

Ti si brte na fringu kako neki dan rekose, moro sam guglat fringe :lol:
Najmanje ljudskosti a najvise licemjerstva danas nazalost . Cujeni se podanistvo, savijamje glave, neiskrenost, laz i mito. Lalav narod talva i vlast. Nije dzaba sda najjaca stranka
Dozer

#87840 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Lug wrote: 27/09/2024 17:39

pa odgovorio sam ti na boldirano!?! Kako sad jesu i Bosnjaci danasnji?!? De malo saberi se.. :mrgreen:
Sabran sam ja, al' mi se cini da ti nisi.
Jos jednom - Bosnjaci prije 150+ godina i danas ne znaci isto.
Nisu nekadasnji Bosnjaci danasnji samo Srbi i Hrvati, nego su to nekadasnji katolici, Bogumili, pravoslavci i muslimani.
drug_profi

#87841 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Lug wrote: 27/09/2024 17:36
pa dobro ko brani bos.hrvatima, srbima da stave ljiljane. znaci ako oni nece, ne mogu ni drugi/ostali?!? Cudna konstatacija?!
Bosnjak, islam, bosanski...
Vi ko zlatne ribice. Ne sjecate se SDA kampanje prije popisa.
I svega prije toga. Reisa Cerica, turske kao majke, bosnjak je musliman itd.
Lug

#87842 Re: SDA-All about

Post by Lug »

drug_profi wrote: 27/09/2024 22:04
o cemu ti pricas, malo o Bosnjacima malo o SDA, pa nisu Bosnjaci samo SDA.. jesu li svi Hrvati HDZ? Ne budi ogranicen, pricaj normalno, saberi se pa da nastavimo...
dakle, ako bos. Hrvati i Srbi nece ljiljane, ne smiju ni Bosnje imati ih na zastavi, grbu.. ?! Jeli to tvoja poenta?
Lug

#87843 Re: SDA-All about

Post by Lug »

Dozer wrote: 27/09/2024 21:26
Lug wrote: 27/09/2024 17:39
Sabran sam ja, al' mi se cini da ti nisi.
Jos jednom - Bosnjaci prije 150+ godina i danas ne znaci isto.
Nisu nekadasnji Bosnjaci danasnji samo Srbi i Hrvati, nego su to nekadasnji katolici, Bogumili, pravoslavci i muslimani.
pa zasto dio tih nekadasnjih Bosnjaka nema pravo, po tebi, da se danas zovu Bosnjaci, ako ostali dio nekadasnjih Bosnjaka danas nece ni da cuje da se tako zovu, vec prihvataju tudji nacionalni naziv odredjen religijom.
Ti svojom teorijom samo potvrdjujes uzrecicu, glupi Bosanac.
drug_profi

#87844 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Lug wrote: 27/09/2024 23:01

o cemu ti pricas, malo o Bosnjacima malo o SDA, pa nisu Bosnjaci samo SDA.. jesu li svi Hrvati HDZ? Ne budi ogranicen, pricaj normalno, saberi se pa da nastavimo...
dakle, ako bos. Hrvati i Srbi nece ljiljane, ne smiju ni Bosnje imati ih na zastavi, grbu.. ?! Jeli to tvoja poenta?
Ja brate samo na temu pricam, a ti se gubis jer si se razletio i zivotom branis ovu izdajnicku petokolonasku stranku.
Tema je dakle SDA.
Heraldika bosanskih vladara je prisvojena od Bosnjaka kao ekskluziva uz obavezan islam kao odrednicu pripadnosti.
Nisam ja izmislio. SDA propaganda nam naturala, a Bošnjaci prihvatili.
Pod tim uslovima ljiljane nece niko izvan tog kruga.
Samo ja sad kazem da su se zajebali i da to nece tako ostati.
Ali su napravili nepopravljivu stetu naciji.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#87845 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 28/09/2024 00:28
Lug wrote: 27/09/2024 23:01

Ja brate samo na temu pricam, a ti se gubis jer si se razletio i zivotom branis ovu izdajnicku petokolonasku stranku.
Tema je dakle SDA.
Heraldika bosanskih vladara je prisvojena od Bosnjaka kao ekskluziva uz obavezan islam kao odrednicu pripadnosti.
Nisam ja izmislio. SDA propaganda nam naturala, a Bošnjaci prihvatili.
Pod tim uslovima ljiljane nece niko izvan tog kruga.
Samo ja sad kazem da su se zajebali i da to nece tako ostati.
Ali su napravili nepopravljivu stetu naciji.
Ljiljani su od Srba i Hrvata većinom odbijeni još 1992. i 1993.

Ne osjetim da se neki Bošnjak ljuti ako neki Hrvat ili Srbin maše ljiljanima, samo znam da ćeš u RS-u dobiti kaznu, a na pogrešnoj strani Mostara batine ako ih nosiš u bilo kojoj formi.
drug_profi

#87846 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Pricas o strankama sad, o strankama koje su vezale zastave.
A izvan tih stranki stotine hiljada ljudi koji su se osjecali samo bosancima ove ili one vjere.

Pa ih uvazeni reis Ceric, i beg Zivkovic uputise kako je ispravno odrediti svoju pripadnost.
tramvajtrojka

#87847 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

drug_profi wrote: 28/09/2024 00:36 Pricas o strankama sad, o strankama koje su vezale zastave.
A izvan tih stranki stotine hiljada ljudi koji su se osjecali samo bosancima ove ili one vjere.

Pa ih uvazeni reis Ceric, i beg Zivkovic uputise kako je ispravno odrediti svoju pripadnost.
I dan dns gdje IZ izadje i kaze nemojte nas koristiti u politicke svrhe dok to nije zna se koja stranka pa za nju mogu i hutbe, standovi ispred dzamija a i sam reis da oplakuje mucenike koji leze u vojkovicanskim kazamatima :zzzz:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#87848 Re: SDA-All about

Post by PreWiBa »

drug_profi wrote: 28/09/2024 00:36 Pricas o strankama sad, o strankama koje su vezale zastave.

Koje zastave?

Kada tačno je neko odredio pripadnost?
Pripadnost je odriješio komšiluk kada je bilo otići zna se gdje.

Bošnjaci su, kao i Jevreji, većinom rezultat vanjske identifikacije.
I da, postoje Bosanci i danas, ali u nacionalnom smislu, ne u etničkom.

Na kraju krajeva, šta su onda Sandžaklije? Pretpostavljam da je Sefer Halilović za vas Srbin?
drug_profi

#87849 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Ima negdje podatak koliko je nemuslimana bilo u postrojbama ARBiH. Nema podatka koliko je bilo ateista medju muslimanskim imenima.

Ali sam taj fakt obara tu tvoju tvrdnju da neko drugi odredjuje ko kome pripada.
IVZ i SDA su ukrali nacionalno ime i zastavu, za jednu vjersku grupu koju su nazvali onda narodom.

Sandzaklije?
Pa ono sh sta se osjecaju.
Necu valjda ja nekom govoriti sta je on.
A vidim da tebi nije mrsko.
made_in_sarajevo

#87850 Re: SDA-All about

Nikad bosnjak, srbin, hrvat, uvijek bosanac i hercegovac vjere koje hocete 8-) . Fazon je sto isti ti bosnjaci pogotvo sda su sami ubili drzavnost bas sa tim nema bosanaca samo bosnjaci, pa se ljute kad im dodik kaze nije bosanski jezik nego bosnjacki. Svim silama guraju da bosanskog nema pa onda kmece kad im ga neko slozi, kao oni patriote
Post Reply