tražila sam da vidim po kojem članu je ovaj glumac optužen i osušen - nisam mogla da nađem. ne znam da li je "zloupotreba položaja" ili šta ....
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- eluna
#84926 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- darius_maximus
#84927 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma gledam sad zakon, realno su kazne niske za sve kazne.mali_balon wrote: ↑27/09/2024 09:41Pa da....na zalost i to se mora gledati...nije isto npr seks sa maloljenitkom ili pipkanje ne moze imati istu kaznu.....a da ne govorimo o silovanjima.....druga stvar sto su male kazne...za bludnje radnje nad maloljetnim licima 10g minimlana 40g max...ne prihvatati nikakve olaksavajuce okolnosti i bez mogucnosti pomilovnaja i uslovadarius_maximus wrote: ↑27/09/2024 09:31Pa valjda ima neki stepen "ozbiljnosti"?Ateista wrote: ↑27/09/2024 09:26
Da, ali ako je osudjen to bi trebalo znaciti da je dokazano, ne moze biti malo kriv ili malo dokazano - ili jeste kriv ili nije, ako nema dovoljno dokaza oslobadja se, ako ima dovoljno proglasava se krivim. Meni stoji pitanje zasto ta neka "srednja" kazna ako je zakonski moguca i veca, na osnovu cega se to odlucuje?
Nije isto vjerovatno poslati SMS poruku, grliti nekoga neprimjereno, uhvatiti ga/ju za međunožje, itd.
Mislim, ovo je samo pretpostavka, jer ne znam šta tačno zločin obuhvata, ali pretpostavka je da postoje gradacije.
Ako postoji za ubistvo, postoji i za ovo...
Spolni odnos s djetetom, kazna od 1 do 10 godina. Znači, dobiješ 2-3 godine kazne, pola odležiš, pola te puste i to je to.
Isto tako, uopšte nije definisana "bludna radnja", jer treba pisati:
- Ko pošalje poruku seksualnog sadržaja djetetu, tipa 10 godina
- Ko fizički dira dijete, tipa 20 godina
Ovako samo napisati "ko nije imao spolni odnos, nego eto bludnu radnju, njemu od tri mjeseca, pa na više".
Jarane, ko pravi gradaciju i kako se šta definiše?
Čitav ovaj dio zakona je siv, plus niske kazne, plus naše ranije otpuštanje iz zatvora, slabo je ovo skroz.
Doduše, nisu ni za ubistva nešto ozbiljnije kazne, tako da se po ko zna koji put utvrđuje da se kod nas svašta "isplati" ako si naopak...
- eluna
#84928 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ne zaboravite da čak i naše, tzv Kontinentalno pravo, poznaje sudsku praksu. To znači da čak i kada zakon nalaže npr "6 mj do 5 god", sudija MOŽE, uz pravilno objašnjenje samostalno da odluči i kaže "15 god" ....kod ovih umobolnika pravilan razlog bi bio "zaštita žrtve od ponavljanja djela od strane počinioca, kao i prevencija od ponavljanja istog ili sličnih djela u društvu"mali_balon wrote: ↑27/09/2024 09:41Pa da....na zalost i to se mora gledati...nije isto npr seks sa maloljenitkom ili pipkanje ne moze imati istu kaznu.....a da ne govorimo o silovanjima.....druga stvar sto su male kazne...za bludnje radnje nad maloljetnim licima 10g minimlana 40g max...ne prihvatati nikakve olaksavajuce okolnosti i bez mogucnosti pomilovnaja i uslovadarius_maximus wrote: ↑27/09/2024 09:31Pa valjda ima neki stepen "ozbiljnosti"?Ateista wrote: ↑27/09/2024 09:26
Da, ali ako je osudjen to bi trebalo znaciti da je dokazano, ne moze biti malo kriv ili malo dokazano - ili jeste kriv ili nije, ako nema dovoljno dokaza oslobadja se, ako ima dovoljno proglasava se krivim. Meni stoji pitanje zasto ta neka "srednja" kazna ako je zakonski moguca i veca, na osnovu cega se to odlucuje?
Nije isto vjerovatno poslati SMS poruku, grliti nekoga neprimjereno, uhvatiti ga/ju za međunožje, itd.
Mislim, ovo je samo pretpostavka, jer ne znam šta tačno zločin obuhvata, ali pretpostavka je da postoje gradacije.
- Haris.ba
#84929 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako se radi o momku od 15 godina, on po krivicnom zakonu nije dijete, i ne odnose se propisi u vezi djeteta na njega.
Postupak je prosao dva stepena. Pretpostavljam da je vijece bilo u drugom stepenu. Znaci 4 suca su podrzala ovu kaznu od 1 godine.
Po zakonu pocinioc nije pefodil. I ja ga kolokvijalno tako zovem. Ali, po zakonu nije. Ako su pedofili oni sto imaju sklonost prema djeci do puberteta.
Ali, de nemoj. Nemoj pisati o onome sto ne znas.
Postupak je prosao dva stepena. Pretpostavljam da je vijece bilo u drugom stepenu. Znaci 4 suca su podrzala ovu kaznu od 1 godine.
Po zakonu pocinioc nije pefodil. I ja ga kolokvijalno tako zovem. Ali, po zakonu nije. Ako su pedofili oni sto imaju sklonost prema djeci do puberteta.
Vidi. Ja ne smatram pravo neki famoznim, niti zafrkanim zanatom.eluna wrote: ↑27/09/2024 09:51
ne zaboravite da čak i naše, tzv Kontinentalno pravo, poznaje sudsku praksu. To znači da čak i kada zakon nalaže npr "6 mj do 5 god", sudija MOŽE, uz pravilno objašnjenje samostalno da odluči i kaže "15 god" ....kod ovih umobolnika pravilan razlog bi bio "zaštita žrtve od ponavljanja djela od strane počinioca, kao i prevencija od ponavljanja istog ili sličnih djela u društvu"
Ali, de nemoj. Nemoj pisati o onome sto ne znas.
Last edited by Haris.ba on 27/09/2024 09:53, edited 1 time in total.
- darius_maximus
#84930 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa imaš:
- Silovanje
- Spolni odnošaj s nemoćnom osobom
- Spolni odnošaj zloupotrebom položaja
- Prinuda na spolni odnošaj
- Spolni odnošaj s djetetom
S obzirom da nije bilo spolnog odnošaja, barem sam ja tako skontao, nego dodirivanje, priča, poruke, itd. to onda ispade "prinuda na spolni odnošaj", što je 3 mjeseca do 3 godine.
-
BadBoy
#84931 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zato se uvijek kaže da ne znamo sve okolnosti slučaja. Sud ima drugačije standarde da bi se neko osudio. Mogu svi na svijetu znati da je neko kriv ali ako nema dovoljno dokaza onda nema ni presude (“nema tijela nema djela”). Materijalni dokazi, vještačenja, izjava svjedoka, svi se cijene odvojeno i u međusobnoj vezi.Ateista wrote: ↑27/09/2024 09:26Da, ali ako je osudjen to bi trebalo znaciti da je dokazano, ne moze biti malo kriv ili malo dokazano - ili jeste kriv ili nije, ako nema dovoljno dokaza oslobadja se, ako ima dovoljno proglasava se krivim. Meni stoji pitanje zasto ta neka "srednja" kazna ako je zakonski moguca i veca, na osnovu cega se to odlucuje?
A koliko god grozni bili i izazivali nagon za povraćanjem, ovakvi slučajevi bludnih radnji (ne silovanja ili nešto drugo) su jao teško dokazivi. Možda je i ova godina maksimum koji se mogao izvući na osnovu okolnosti. A možda je i prelagana kazna, ne znam, ne tvrdi ništa niti želim ikoga da opravdavam. Samo pokušavam malo rasvijetliti kako to funkcioniše na sudu.
U svakom slučaju fuck Moamer.
- Haris.ba
#84932 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zasnivaju se uglavnom na svjedocenju. Nema tu nekih drugih mogucih dokaza. Tesko da je neko snimljen ili slicno.BadBoy wrote: ↑27/09/2024 10:01 A koliko god grozni bili i izazivali nagon za povraćanjem, ovakvi slučajevi bludnih radnji (ne silovanja ili nešto drugo) su jao teško dokazivi. Možda je i ova godina maksimum koji se mogao izvući na osnovu okolnosti. A možda je i prelagana kazna, ne znam, ne tvrdi ništa niti želim ikoga da opravdavam. Samo pokušavam malo rasvijetliti kako to funkcioniše na sudu.
Pa se onda hvata kontekst sa drugim okolnostima.
Ono, tipa. Sto ces ti maloljetniku slati poruku "jesi se naspavao".
-
BadBoy
#84933 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U ovakvim slučajevima, da… a svjedočenja su najnepouzadniji od svih dokaza.Haris.ba wrote: ↑27/09/2024 10:04Zasnivaju se uglavnom na svjedocenju. Nema tu nekih drugih mogucih dokaza. Tesko da je neko snimljen ili slicno.BadBoy wrote: ↑27/09/2024 10:01 A koliko god grozni bili i izazivali nagon za povraćanjem, ovakvi slučajevi bludnih radnji (ne silovanja ili nešto drugo) su jao teško dokazivi. Možda je i ova godina maksimum koji se mogao izvući na osnovu okolnosti. A možda je i prelagana kazna, ne znam, ne tvrdi ništa niti želim ikoga da opravdavam. Samo pokušavam malo rasvijetliti kako to funkcioniše na sudu.
Pa se onda hvata kontekst sa drugim okolnostima.
Ono, tipa. Sto ces ti maloljetniku slati poruku "jesi se naspavao".
- eluna
#84934 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
a šta je?? ... kad već znaš da nije dijete onda napiši šta jeste MLAĐI MALOLJETNIK ......jel treba da nađem opštu normu koja definiše djecu??
odakle ti znaš šta ja znam a šta ne znam??
- Ateista
#84935 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
To jeste, mi ne znamo detalje oko ovog slucaja (mozda i bolje sto se ne zna) pa je tesko komentarisati, da li je ova kazna opravdana ovako mala ili nije opravdano.BadBoy wrote: ↑27/09/2024 10:01Zato se uvijek kaže da ne znamo sve okolnosti slučaja. Sud ima drugačije standarde da bi se neko osudio. Mogu svi na svijetu znati da je neko kriv ali ako nema dovoljno dokaza onda nema ni presude (“nema tijela nema djela”). Materijalni dokazi, vještačenja, izjava svjedoka, svi se cijene odvojeno i u međusobnoj vezi.Ateista wrote: ↑27/09/2024 09:26Da, ali ako je osudjen to bi trebalo znaciti da je dokazano, ne moze biti malo kriv ili malo dokazano - ili jeste kriv ili nije, ako nema dovoljno dokaza oslobadja se, ako ima dovoljno proglasava se krivim. Meni stoji pitanje zasto ta neka "srednja" kazna ako je zakonski moguca i veca, na osnovu cega se to odlucuje?
A koliko god grozni bili i izazivali nagon za povraćanjem, ovakvi slučajevi bludnih radnji (ne silovanja ili nešto drugo) su jao teško dokazivi. Možda je i ova godina maksimum koji se mogao izvući na osnovu okolnosti. A možda je i prelagana kazna, ne znam, ne tvrdi ništa niti želim ikoga da opravdavam. Samo pokušavam malo rasvijetliti kako to funkcioniše na sudu.
U svakom slučaju fuck Moamer.
-
Sid the sloth
#84936 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Haris.ba
#84937 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zato sto pises da sudija sa zafrkanim obrazlozenjem presude moze izaci iz granica propisane kazne. A, to jedan od navedenih razloga za obaranje presude ako se uradi.
Na to se pada iz predmeta krivicno pravo.
Pa jeste maloljetnik. Ali se na njega ne odnose materijalne norme krivicnog djela u vezi djece. Pojam djeteta imas na pocetku krivicnog zakona.
- Ateista
#84938 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Samo da ne bude zabune, pipanje i sex sa maloljetnikom (14 godina i vise) nije zakonski kaznjiv ako nije bilo prisile.mali_balon wrote: ↑27/09/2024 09:41Pa da....na zalost i to se mora gledati...nije isto npr seks sa maloljenitkom ili pipkanje ne moze imati istu kaznu.....a da ne govorimo o silovanjima.....druga stvar sto su male kazne...za bludnje radnje nad maloljetnim licima 10g minimlana 40g max...ne prihvatati nikakve olaksavajuce okolnosti i bez mogucnosti pomilovnaja i uslovadarius_maximus wrote: ↑27/09/2024 09:31Pa valjda ima neki stepen "ozbiljnosti"?Ateista wrote: ↑27/09/2024 09:26
- Ateista
#84939 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vjerovatno, sto sam vec napisao - detalji nisu poznati javnosti i bolje da nisu zbog zastite maloljetnika, tako da moguce da je opravdana tolika kazna.darius_maximus wrote: ↑27/09/2024 09:31Pa valjda ima neki stepen "ozbiljnosti"?Ateista wrote: ↑27/09/2024 09:26Da, ali ako je osudjen to bi trebalo znaciti da je dokazano, ne moze biti malo kriv ili malo dokazano - ili jeste kriv ili nije, ako nema dovoljno dokaza oslobadja se, ako ima dovoljno proglasava se krivim. Meni stoji pitanje zasto ta neka "srednja" kazna ako je zakonski moguca i veca, na osnovu cega se to odlucuje?
-
zdruzdjo
#84940 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sid the sloth wrote: ↑27/09/2024 09:06
Ne lupajte zivi bili, jel stvarno mislite da sudija kaze eh de nam vidi maksimalnu kaznu pa cemo mu tu. Ponavljam, ne lupajte, nije ovo Ally McBeal.
Dobro ali ako je raspon za neko djelo izmedju godine i pet godina, sta je to sto sudiju "zakuca" na godinu? Materijalni/drustveni/politicki.....status? Pa ocigledno je da je to u pitanju.
Cim se ovoliko krije koji je sudija, sve je jasno.
Budes moralan sudija i za pedofiliju doneses presudu od godinu i dva dana.
Ali davno smo naucili da pravda i moral ne navracaju u šenoinu. Nekako zaobiđu taj rejon.
- Haris.ba
#84941 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa uvijek mozes tvrditi da je svaka kazna od godinu zatvora ta da se ne ide u zatvor, vec otkupi. Ali, nije je donio 1 sudija. Ako je vijece bilo u drugostepenom, kazna je prosla 4 suca.zdruzdjo wrote: ↑27/09/2024 10:21
Dobro ali ako je raspon za neko djelo izmedju godine i pet godina, sta je to sto sudiju "zakuca" na godinu? Materijalni/drustveni/politicki.....status? Pa ocigledno je da je to u pitanju.
Ali davno smo naucili da pravda i moral ne navracaju u šenoinu. Nekako zaobiđu taj rejon.
I, ovo nije pedofilija po zakonu.
-
Sid the sloth
#84942 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Postoje dvije moguce opcije:zdruzdjo wrote: ↑27/09/2024 10:21Sid the sloth wrote: ↑27/09/2024 09:06
Ne lupajte zivi bili, jel stvarno mislite da sudija kaze eh de nam vidi maksimalnu kaznu pa cemo mu tu. Ponavljam, ne lupajte, nije ovo Ally McBeal.
- da je imao stelu i sredili mu 1 godinu da je moze otkupiti zbog drustvenog ili kakvog vec statusa
- da po zakonu to sto je uradio nije za maksimalnu kaznu koju pedofil moze dobiti. Ovo bi bilo ako se islo po propisima, iskazima, dokazima i postovao zakon.
Sta je u pitanju saznat cemo vjerovatno nekad.
- eluna
#84943 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
"Član 208
Bludne radnje
(1) Ko u slučajevima iz čl. 203. (Silovanje), 204. (Spolni odnošaj s nemoćnom osobom), 205. (Spolni odnošaj zloupotrebom položaja) i 206. (Prinuda na spolni odnošaj) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(2) Ko u slučaju iz člana 207. (Spolni odnošaj s djetetom) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, ili ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema djetetu ili maloljetniku, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."
toliko o tome šta jeste a šta nije kažnjivo
- eluna
#84944 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sudiji/jama je Zakon ostavio mogućnost da samostalno procijene u kojoj situaciji je neko učinjeno krivično djelo za osudu u trajanju od - do ......sudija može da kaže da, iako je nešto samo poslana poruka, čak i bez fizičkog kontakta uopšte, za osudu i strože kazni ZLOČINCA (ako je osuđen prema krivičnom zakonu, osuđen je za zločin, znači zločinac je).Sid the sloth wrote: ↑27/09/2024 10:49
Postoje dvije moguce opcije:
- da je imao stelu i sredili mu 1 godinu da je moze otkupiti zbog drustvenog ili kakvog vec statusa
- da po zakonu to sto je uradio nije za maksimalnu kaznu koju pedofil moze dobiti. Ovo bi bilo ako se islo po propisima, iskazima, dokazima i postovao zakon.
Sta je u pitanju saznat cemo vjerovatno nekad.
ako samo po klixu upratite teme, više od 1 zločonca pedofila u Sarajevu osuđeni su na kazne 1 godine zatvora.......zato sam postavila pitanje kakvo sam postavila ......da se neki novinar malo više zainteresuje ko zna šta bi našao ......možda, u jeku političke kampanje, uprate i da Forto već godinama, kada za ovakve slučajeve pitaju, sasmo uputi na ministarstvo pravde - i ćuti! ....što li bože
- Haris.ba
#84945 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako da to istrazis kada te presude nisu javne? Stiti se licnost ostecenog. Zakon odlucio da je to nesta sto je vaznije od toga da se procita sve kako je i sta je bilo.eluna wrote: ↑27/09/2024 11:00 ako samo po klixu upratite teme, više od 1 zločonca pedofila u Sarajevu osuđeni su na kazne 1 godine zatvora.......zato sam postavila pitanje kakvo sam postavila ......da se neki novinar malo više zainteresuje ko zna šta bi našao ......možda, u jeku političke kampanje, uprate i da Forto već godinama, kada za ovakve slučajeve pitaju, sasmo uputi na ministarstvo pravde - i ćuti! ....što li bože
Last edited by Haris.ba on 27/09/2024 11:04, edited 1 time in total.
-
dixi5
#84946 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
zar se onda ne mogu drugi pozivati na takvu presudu? Zar u jednoj presudi moze sudija dati maksimalnu i minimalnu kaznu, jer eto moze mu se?
- Ateista
#84947 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Treba vidjeti definiciju bludne radnje, vjerovatno ona sama po sebi podrazumijeva neku vrstu prisile, ne znam kako je definisana.eluna wrote: ↑27/09/2024 10:54![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
"Član 208
Bludne radnje
(1) Ko u slučajevima iz čl. 203. (Silovanje), 204. (Spolni odnošaj s nemoćnom osobom), 205. (Spolni odnošaj zloupotrebom položaja) i 206. (Prinuda na spolni odnošaj) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(2) Ko u slučaju iz člana 207. (Spolni odnošaj s djetetom) ovog zakona, kada nije počinjen ni pokušaj tog krivičnog djela, učini samo bludnu radnju, ili ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema djetetu ili maloljetniku, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."
toliko o tome šta jeste a šta nije kažnjivo
Koliko mi je poznato, sa 14 godina se moze dati pristanak na sex, vec je bilo price oko toga.
Nije da se slazem sa tim, da se ja pitam ogranicio bih razliku u godinana kod maloljetnika da se onemoguci manipulacija, ali koliko znam to u zakonu ne postoji i legalno moze osoba od 50 spavati sa osobom od 14 godina ako ima pristanak.
-
mali_balon
#84948 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Po mom laickom misljenju kazna je mala, bez obzira sto je stariji mlaoljetnik u pitanju niti me zanima jel bilo prisilno ili ne....
Ja, ti, bilo ko.....stariji od 20g ne treba da dira u maloljetna lica i tacka...nema ali, nema mozda.....pogotovu stari kenjci od 40g.....i odma najstrozije sankcionisati.....
Jer ti kao starija osoba bi trebao biti i pametniji i skontati posljedice i sve ostalo....
Licni moral ne bi smio dozvoliti takve stvari, ako neko nema morala onda ga kazniti pa drugi nece zbog kazne....muda na panj i dovidjenja...kakav zatvor i kazna i pm...
Ja, ti, bilo ko.....stariji od 20g ne treba da dira u maloljetna lica i tacka...nema ali, nema mozda.....pogotovu stari kenjci od 40g.....i odma najstrozije sankcionisati.....
Jer ti kao starija osoba bi trebao biti i pametniji i skontati posljedice i sve ostalo....
Licni moral ne bi smio dozvoliti takve stvari, ako neko nema morala onda ga kazniti pa drugi nece zbog kazne....muda na panj i dovidjenja...kakav zatvor i kazna i pm...
-
bejzik
#84949 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ljudi dragi otvorite temu za pedofile i indijanca na biciklu s pištaljkom i lampom na glavi
dajte da ovdje pratimo sarajevski kriminal
nekad je ova tema bila brža od istraživačkog novinarstva i policijskih istraga
gledaj u šta se pretvorilo tobejarabi
dajte da ovdje pratimo sarajevski kriminal
nekad je ova tema bila brža od istraživačkog novinarstva i policijskih istraga
gledaj u šta se pretvorilo tobejarabi
- eluna
#84950 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pedifilija nije krinimal , ili