Sanjarko wrote: ↑15/09/2024 09:45
_BataZiv_0809 wrote: ↑15/09/2024 09:35
swanfilter wrote: ↑15/09/2024 00:14
Kakva Srbija i samo 33%. Poznajem licno 30ak mladih, a da su u Slo zadnjih godina. Po kafanama među konobarima sama ekavica ze cuti.
Iz Leskovca ih doslo i pootvaralo fast foodove na svakom koraku. Zar Leskovac ovaj, zar Leskovac onaj. Pa onda Cacak.
Hrvatska 47%, a eto Srbija tek 33%. Komotno su sa nama tu negdje. Srbiju vadi samo broj stanovnika od prije. Inace bi oni i Albance dovodili ...
Imaju i priljev iz RSK i RS.
Bilo prije, slabije sad, odose i oni mahom na Zapad. Inace se krece stanovnistvo/narod za parama i gdje je bolje svasta nesto, ali pare su presudne i gdje je koncentracija stanovnistva/naroda veca.
Cuo od stare slucaj od poznanice neke ako se ne varam u Njemackoj sin i ode u Austriju za vecom platom ili obrnuto iz Austrije u Njemacku, ne sjecam se bas najbolje sta je stara pricala, ne zamjerite.
Pola moje rodbine koja je 90tih pred rat otišla u Njemačku se vratila u Hrvatsku, u Istru sa gotovim kapitalom koji su uložili u turizam i govore da im je bolji život u Istri na moru nego u jednom od većih njemačkih gradova. Mlade obitelji s djecom.
Znam ih još nekoliko po Zagrebu, druga pa i treća generacija izbjeglih još iz Imotskog i Hercegovine koji čudno pričaju hrvatski, ali su došli na prostor svojih očeva i djedova, iz Kanade i Argentine, i to nekoliko visokoobrazovanih.

Isto znam jednog IT-evca čiji su roditelji nekad 80tih otišli u Njemačku, a on u kasnim 30tim došao živjeti u Zagreb premda je rođen vani. Dosta puta su to ljudi koji imaju kapital i na neki način su financijski stabilni u najmanju ruku.
I još par koji su svega par godina ostali u Irskoj pa se odmah vratili i hvale život ovamo.
Mislim da to nije generalni trend, ali barem u Hrvatskoj postoji dio ljudi koji se vraćaju i po prvi put u kombinaciji povratnika sa vjerojatno većinskim Nepalcima je nivo useljavanja bio veći nego iseljavanja.
Al samo govorim o krugu ljudi u kojem se krećem, a primjera ima više od nekoliko.