Sam svoj majstor

Post Reply
aCme

#2101 Re: Sam svoj majstor

Post by aCme »

hava123 wrote: 23/09/2024 11:57 Zvrcni neku od firmi ako ti mogu ugraditi mikroventilaciju na prozore.
ZNATE LI ŠTA JE MIKROVENTILACIJA?
U hladnim zimskim danima, čest je slučaj da se na prozorima pojavi kondenz. Kod drvenih prozora su šanse za njegovo stvaranje manje jer ne dihtuju stopostotno, a pošto PVC stolarija jako dobro dihtuje i nema prolaska vazduha unutar prostorije, može doći do pojave kondenza na staklima.
Zato je tu - mikroventilacija. To je sistem koji služi da bez izlaska toplote iz prostorije prozor možete da otvorite 2-3 mm i omogućite minimalni protok vazduha u prostoriju. U pitanju je dodatna opcija kod koje između položaja krila „otvoreno“ i „kip“ postoji međupoložaj – koji omogućuje krilu da se otklopi za nekoliko milimetara, čime se vrši ventilacija (na slici, položaj 3). Ova opcija donosi stalnu izmjena zraka, ali sa vrlo niskim gubitkom topline u zimsko doba, odnosno hladnog zraka u ljetno doba. Navest ćemo neke od prednosti:
- Obezbjeđuje se bolji kvalitet vazduha u prostorijama.
- Obezbjeđuje se neophodan nivo vlažnosti vazduha u prostoriji.
- Smanjuje se mogućnost stvaranja kondenzacije, a to uanjuje šanse da se u prostoriji pojave buđ ili gljivice.
- Omogućavaju prirodnu ventilaciju, bez dodatnog utroška energije.
- Lagano provjetravanje se vrši bez stvaranja propuha.

Image
Hakiz

#2102 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Spoiler
Show
topcam wrote: 30/08/2024 21:29
Hakiz wrote: 24/08/2024 15:54 Ima li kod nas kupiti borere, za drvo i metal, sa nestandardnim prečnikom (fi)?

Ja imam standardni komplet za metal sa veličinama po 0,5 (1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5 itd), ali bi mi trebali boreri sa "međuveličinama", na primjer 4.2, 6.2 itd.

Boreri za drvo kod nas dolaze samo u punim veličinama (3, 4, 5 itd).

Osim toga, ima li kupiti borere za metal koji imaju špic kao boreri za drvo?

Ne interesuju me mali, Crom ima Proxxon male, do 4 mm, trebaju mi "obični", od 4 do 10 mm.

Ako nema takvih, ima li kod nas kupiti borere sa imperijalnim veličinama (inčima), ne metričkim (mm)? Tu će biti neke od međuveličina (na primjer 1/4" je 6,35 mm).

Pa, ako neko zna ima li nešta takvo kod nas, da ne naručujem iz inostranstva imperijalne, koštat će me više transport od samog kompleta borera.

Ako nema, zna li neki majstor kako precizno prošititi rupu? Ne sa 5 mm, na 5,5 ili 6 mm, to je lako, samo se uzme veći standardni borer. Nego kako sa recimo 5 mm proširiti je na 5,2 mm. Turpijanje nije precizno, korištenje konusnog svrdla, nestepenastog, daje konusni oblik rupe (rupa se sužava kroz debljinu materijala), ne daje okruglu rupu cijelom dužinom, to mi ne odgovara. Stepenasto konusno svrdlo, opet, nema "međuveličine".

Ovo podrazumijevam pod "konusno" svrdlo:

Image
Boreri za lim.

Image

Ako imaju te male, trebali bi biti u mogucnosti da naruce i te vece.

Edit:
Prosiriti rupu za 0,1 ili 0,2 mm mozes i tako sto jedno sjecivo borera "pogresno" brusis.
Markirao sam to na slici.
U jednu ruku jeste fus, u drugu nije.
Hvala, našao. U Schachermayeru imaju borere po 0,1 (npr. 3; 3,1; 3,2; 3,3...) od 0 do 8. Iza 8 ide po 0,5. Pa sam to riješio.
Hakiz

#2103 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Spoiler
Show
pezzar wrote: 12/09/2024 12:38
Hakiz wrote: 24/08/2024 15:54 Ima li kod nas kupiti borere, za drvo i metal, sa nestandardnim prečnikom (fi)?

Ja imam standardni komplet za metal sa veličinama po 0,5 (1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5 itd), ali bi mi trebali boreri sa "međuveličinama", na primjer 4.2, 6.2 itd.

Boreri za drvo kod nas dolaze samo u punim veličinama (3, 4, 5 itd).

Osim toga, ima li kupiti borere za metal koji imaju špic kao boreri za drvo?

Ne interesuju me mali, Crom ima Proxxon male, do 4 mm, trebaju mi "obični", od 4 do 10 mm.

Ako nema takvih, ima li kod nas kupiti borere sa imperijalnim veličinama (inčima), ne metričkim (mm)? Tu će biti neke od međuveličina (na primjer 1/4" je 6,35 mm).

Pa, ako neko zna ima li nešta takvo kod nas, da ne naručujem iz inostranstva imperijalne, koštat će me više transport od samog kompleta borera.

Ako nema, zna li neki majstor kako precizno prošititi rupu? Ne sa 5 mm, na 5,5 ili 6 mm, to je lako, samo se uzme veći standardni borer. Nego kako sa recimo 5 mm proširiti je na 5,2 mm. Turpijanje nije precizno, korištenje konusnog svrdla, nestepenastog, daje konusni oblik rupe (rupa se sužava kroz debljinu materijala), ne daje okruglu rupu cijelom dužinom, to mi ne odgovara. Stepenasto konusno svrdlo, opet, nema "međuveličine".

Ovo podrazumijevam pod "konusno" svrdlo:

Image
Staro pitanje, al novi odgovor. Penny na mostarskom prodaje neke dewalt (čini mi se) burgije sa imperijalnimi oznakama. Kad uđeš u desni dio, prva ili druga polica sa čela.
Hvala, riješeno, ima Schachermayer metričke po 0,1. Alpen.
Hakiz

#2104 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Opet pitanje "Ima li kod nas.. " :)

Dakle, ima li u BiH, Sarajevu posebno, osim u Conradu, ovaj adapter:

https://conrad.ba/p/adapter-od-63-mm-14 ... 21232.html

Mali bitovi (Takozvani precizni, PH 00 i slični, za šarafčiće koji se koriste u malim elektronskim uređajima itd) baš ne dolaze često u standardnom prihvatu 1/4" (6,3 mm), većinom su u 4 mm prihvatu. Da bi se mogli koristiti sa akumulatorskim odvijačima koji su sa standardnim 1/4" prihvatom treba taj adapter. Našao sam samo taj u Conradu, ali ako neko zna da kod nas ima negdje, zbog brzine dostave, bilo bi super. Da ne čekam kada će Conradu doći iz Njemačke.
kuli1961

#2105 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Ovo: ?
https://www.amazon.de/BERNSTEIN-Werkzeu ... C96&sr=8-1
Moglo bi biti u BL negdje početkom oktobra...
Hakiz

#2106 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 26/09/2024 00:27 Ovo: ?
Da, to. Tako je i u Conradu, 6,5 KM, početkom oktobra. Bit će da je to rješenje.

Drugo rješenje je kupiti aku odvijač sa 4 mm prihvatom, ali ni njih ne znam gdje ima kod nas. Možda onaj Xiaomi Mijia. Svakako mislim da trebam kupiti "slabiji" odvijač, ovi koje imam su prejaki i na minimalnoj snazi. Neki sa 3-5 Nm. Bosch Go, Einhell TC-SD 3,6 Li (oba s adapterom), Xiaomi Mijia (on je 4 mm), nešta takvo. Možda Mijia, sa njim dođu i dugački bitovi, ja imam samo kratke.
pezzar

#2107 Re: Sam svoj majstor

Post by pezzar »

Hakiz wrote: 26/09/2024 03:00
Da, to. Tako je i u Conradu, 6,5 KM, početkom oktobra. Bit će da je to rješenje.

Drugo rješenje je kupiti aku odvijač sa 4 mm prihvatom, ali ni njih ne znam gdje ima kod nas. Možda onaj Xiaomi Mijia. Svakako mislim da trebam kupiti "slabiji" odvijač, ovi koje imam su prejaki i na minimalnoj snazi. Neki sa 3-5 Nm. Bosch Go, Einhell TC-SD 3,6 Li (oba s adapterom), Xiaomi Mijia (on je 4 mm), nešta takvo. Možda Mijia, sa njim dođu i dugački bitovi, ja imam samo kratke.
4mm mala nasadna (gedora :D)? što će ti adapter ikako?
Hakiz

#2108 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

pezzar wrote: 26/09/2024 08:47
Hakiz wrote: 26/09/2024 03:00

4mm mala nasadna (gedora :D)? što će ti adapter ikako?
Da koristim 4 mm bitove na 1/4" aku odvijaču, čuj zašto? :-D

Veća ponuda boljih uređaja, i onih sa malim okretnim momentom, 3 - 5 Nm maksimalno, je sa 1/4" standardom nego što je ponuda uređaja sa 4 mm standardom.

Većina aku odvijača, čak i oni sa 3-5 Nm okretnog momenta, koriste "standardne" 1/4" bitove. U tom standardu nema puno malih bitova, kao što su Phillips 000 do 0 ili Pozidriv 0, ili Torx 4, 5 itd. A razna kućišta malih uređaja i neke druge stvari su pričvršćene baš tim šarafima. Ja imam set 4 mm bitova sa drškom, ali kada treba odvrnuti i zavrnuti 20, 30 itd šarafa, rukom je zahmetli. Pa da 4 mm bitove koje imam koristim sa aku odvijačima, i "jačim" koji imaju 15-30 ili više Nm, ali kako su prejaki, lako je sa tim okretnim momentom slomiti plastično kučište ili oštetiti glavu šarafa ako se čovjek zanese, da koristim sa "slabijim", koji imaju 3-5 Nm kao što su Bosch Go2 i slični.

Kada se aku odvijač od maksimalnih 30 ili 60 Nm okretnog momenta stavi na najmanju "snagu", opet ima 15 ili 20 Nm snage, šta je prejako za plastična kućišta manjih uređaja i osjetljivije komponente. Nema "običnog" odvijača (30 Nm i "jačeg" koji radi od 0 do 30. Svaki ima neki minimum, a što je maksimum veći, veći je i minimum. Obično je raspon 15 - 30 Nm, šta znači da odvijač sa maksimalnih 30 Nm ima minimalno 15 ili 10 Nm, onaj od 60 ima minimalno 20 itd. Opet prejako. Napomena, nije ovaj raspon ono što kažu u opisu maksimalna "snaga" u meko ili tvrdo, nego je riječ o apsolutno namanjem i najvećem okretnom momentu koji odvijač mođe postići.

Nije sve u snazi, nešta je i u suptilnosti :-D

Kao što je kolega @kuli1961 poslije odvijača/bušilice od 60 Nm nabavio jedan od 30 ili 35 Nm i vidio da je to dovoljno za i jače radove, a može i malo osjetljivije radove da obavlja. Pisao je o tome.
Hakiz

#2109 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Riješio :) U Conradu naručio 2 adaptera, bit će ovdje sljedeće sedmice. A dugačke bitove riješio kupivši ovo (Posljednji set koji su imali u radnji :)) https://conrad.ba/p/toolcraft-radionica ... 68329.html

Imaju za naručiti setove dugačkih 4 mm bitova, to jeste komplet ravnih, pa komplet Torx, pa komplet Philips... Kao ovo https://conrad.ba/p/izbor-torx-mini-bit ... 26526.html

Nemaju komplet da su izmiješani (3 ravna, 3 Philips itd).

Setove kratkih 4 mm bitova sa držačem imaju u radnji, nekoliko modela.
pezzar

#2110 Re: Sam svoj majstor

Post by pezzar »

Hakiz wrote: 26/09/2024 12:23 Riješio :) U Conradu naručio 2 adaptera, bit će ovdje sljedeće sedmice. A dugačke bitove riješio kupivši ovo (Posljednji set koji su imali u radnji :)) https://conrad.ba/p/toolcraft-radionica ... 68329.html

Imaju za naručiti setove dugačkih 4 mm bitova, to jeste komplet ravnih, pa komplet Torx, pa komplet Philips... Kao ovo https://conrad.ba/p/izbor-torx-mini-bit ... 26526.html

Nisi me shvatio, mislio sam da uzmeš običnu 4 mm gidoricu i s njom koristiš 4mm bitove.
Hakiz

#2111 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

pezzar wrote: 26/09/2024 12:44
Hakiz wrote: 26/09/2024 12:23 Riješio :) U Conradu naručio 2 adaptera, bit će ovdje sljedeće sedmice. A dugačke bitove riješio kupivši ovo (Posljednji set koji su imali u radnji :)) https://conrad.ba/p/toolcraft-radionica ... 68329.html

Nisi me shvatio, mislio sam da uzmeš običnu 4 mm gidoricu i s njom koristiš 4mm bitove.
Nisam te shvatio.
kabal1337

#2112 Re: Sam svoj majstor

Post by kabal1337 »

zna li neko postoji li kod nas set gumica za reparaciju kuglastog ventila za vodu?

Image
Pusta mi blago ispod rucice za zatvaranje pa me zanima ima li set da se kupi da ne moram skidati ventil, vec rucicu i gumicu sto ide ispod.
kuli1961

#2113 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Ne vjerujem da ima namjenski set gumica. Probaj sa nekim univerzalnim. Imam doba iskustva sa onim tvrdim, zelenim, heraklit ili tako nekako.
kabal1337

#2114 Re: Sam svoj majstor

Post by kabal1337 »

hvala ti, onda cu morati unaprijed da rastavim jedan da vidim koja dimenzija ide i koja vrsta
kuli1961

#2115 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

kabal1337 wrote: 03/10/2024 21:36 hvala ti, onda cu morati unaprijed da rastavim jedan da vidim koja dimenzija ide i koja vrsta
Ništa. Bio sam u relativno sličnoj situaciji sa takvim ventilom. Radi se o kugličnom ventilu 1/2 cola (razvod vode u šahtu) sa ispusnim ventilom koji je procurio. Ispusni ventil koristim to u zimskom periodu(vikendica). Ispusni ventil je u suštini rupa ,mislim da je M6 mašinski navoj, standardni. "Čep" tog ventila je u suštini vijak za ključ 10, ali na kraju tog vijka je konusni završetak, vrlo precizno izrađen i savršeno sjeda u "sic", sjedište rupe. Tako precizno da se ne koristi nikakva podloška ili dihtung.
Nisam uspio naći samo taj "čep" vijak, jednostavno se ne prodaje samostalno. Da bih smanjio troškove- vodoinstalater, dolazak, rad, novi ventil i potrošeno vrijeme, kupio sam identični ventil i samo prebacio čep-vijak. Možda je blesavo, ali troškovi su minimalni, a ventil ispravno radi.
pemanapemani

#2116 Re: Sam svoj majstor

Post by pemanapemani »

Da li neko ima iskustva sa bojom za radijatore na vodenoj bazi?
Podloga je uljana boja. Radijator bih presao smirgl papirom granulacije 120 i 150.
Hakiz

#2117 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

pemanapemani wrote: 08/10/2024 10:04 Da li neko ima iskustva sa bojom za radijatore na vodenoj bazi?
Podloga je uljana boja. Radijator bih presao smirgl papirom granulacije 120 i 150.
Uljana boja ne prima dobro vodenu. Može, ali treba dobra priprema. Moraš dobro išmirglati, ne moraš baš do metala, ali moraš skinuti površinski, "sjajni" sloj uljane boje. Nakon šmirglanja dobro očistiti, zatim nanijeti osnovnu, temeljnu boju, takozvani primer. Na bazi vode. Ako koristiš primer na bazi ulja, opet treba dobro šmirglanje. Kada se primer osuši, barem 24 sata nakon nanošenja, onda nanosiš vodenu boju koju želiš.

Ako ne napraviš dobru pripremu, boja na bazi vode će se prije ili poslije početi ljuštiti i otpadati sa boje na bazi ulja.

U suštini, sigurnije je preko uljane boje opet uljanu. Vodena traži više rada i pažnje.

Ako skineš staru boju skroz, do "golog" metala, onda možeš šta hoćeš :-D
pemanapemani

#2118 Re: Sam svoj majstor

Post by pemanapemani »

Hakiz wrote: 08/10/2024 16:41
pemanapemani wrote: 08/10/2024 10:04 Da li neko ima iskustva sa bojom za radijatore na vodenoj bazi?
Uljana boja ne prima dobro vodenu. Može, ali treba dobra priprema. Moraš dobro išmirglati, ne moraš baš do metala, ali moraš skinuti površinski, "sjajni" sloj uljane boje. Nakon šmirglanja dobro očistiti, zatim nanijeti osnovnu, temeljnu boju, takozvani primer. Na bazi vode. Ako koristiš primer na bazi ulja, opet treba dobro šmirglanje. Kada se primer osuši, barem 24 sata nakon nanošenja, onda nanosiš vodenu boju koju želiš.

Ako ne napraviš dobru pripremu, boja na bazi vode će se prije ili poslije početi ljuštiti i otpadati sa boje na bazi ulja.

U suštini, sigurnije je preko uljane boje opet uljanu. Vodena traži više rada i pažnje.

Hvala. Ipak cu uljanu :)
Hakiz

#2119 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

pemanapemani wrote: 08/10/2024 16:59
Hakiz wrote: 08/10/2024 16:41

Ma, i uljana ima svoje cake. Pripremi razrjeđivač, možda ćeš morati miješati sa bojom, vidi uputstvo za boju. Ako ne za tu svrhu, onda da opereš alat. Ne možeš oprati vodom.

Ja koristim u 99 % slučajeva boje na bazi vode.
pemanapemani

#2120 Re: Sam svoj majstor

Post by pemanapemani »

Hakiz wrote: 08/10/2024 17:08
Hakiz wrote: 08/10/2024 16:41 Uljana boja ne prima dobro vodenu. Može, ali treba dobra priprema. Moraš dobro išmirglati, ne moraš baš do metala, ali moraš skinuti površinski, "sjajni" sloj uljane boje. Nakon šmirglanja dobro očistiti, zatim nanijeti osnovnu, temeljnu boju, takozvani primer. Na bazi vode. Ako koristiš primer na bazi ulja, opet treba dobro šmirglanje. Kada se primer osuši, barem 24 sata nakon nanošenja, onda nanosiš vodenu boju koju želiš.

Ma, i uljana ima svoje cake. Pripremi razrjeđivač, možda ćeš morati miješati sa bojom, vidi uputstvo za boju. Ako ne za tu svrhu, onda da opereš alat. Ne možeš oprati vodom.

Uradio stolariju bojom na vodenoj bazi, a radijatore i cijevi sa uljanom bojom.

Znam sve cake sa uljanom bojom. Zazam se sa njom od djetinjstva.

Svidja mi se boja na vodenoj bazi - susenje i miris. Samo, realno 2 nanosa uljanom, 3 nanosa boje na vodenoj bazi.

Da li razrjedjujes boju na vodenoj bazi?
Na nekim podlogama mi se pokazalo da bolje pokriva malo razrjedjena boja.
Hakiz

#2121 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

pemanapemani wrote: 11/10/2024 16:58
Hakiz wrote: 08/10/2024 17:08

Uradio stolariju bojom na vodenoj bazi, a radijatore i cijevi sa uljanom bojom.

Znam sve cake sa uljanom bojom. Zazam se sa njom od djetinjstva.

Svidja mi se boja na vodenoj bazi - susenje i miris. Samo, realno 2 nanosa uljanom, 3 nanosa boje na vodenoj bazi.

Da li razrjedjujes boju na vodenoj bazi?
Na nekim podlogama mi se pokazalo da bolje pokriva malo razrjedjena boja.
Ne razrjeđujem. Čak mi i u pištolj za bojenje ide nerazrijeđena, viskoznost joj je OK. Ali, da, u pravu si.

Doduše ja koristim samo za drvo, ComoLazur Aqua i nekada akrilne.
insaneinthebrain

#2122 Re: Sam svoj majstor

Post by insaneinthebrain »

ljudi. cime se smije cistiti grijac od bojlera na kojem se nakupio kamenac. ocistio sam cetkom koliko sam mogao ali bih htio da skinem sto je vise moguce. :?
NediM17

#2123 Re: Sam svoj majstor

Post by NediM17 »

Pazljivo ga prikopcaj na struju, kad se ugrije puca kamenac k'o kokice i spada sa grijaca.
A mozes ga potopiti i u neku kiselinu (sircetna, limunska).
Last edited by NediM17 on 20/10/2024 15:49, edited 1 time in total.
insaneinthebrain

#2124 Re: Sam svoj majstor

Post by insaneinthebrain »

hvala. malo sam ga u limuntos stavljao. i sastrugao koliko je moglo. valjda izdrzi jos jednu godinu. al koliko kamenca nakon samo godinu dana koristenja. da covjek ne vjeruje :-)
kuli1961

#2125 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

Zna biti jako opasno grijac na "suho" spajati na 220 V ...
Ko je služio vojni rok u JNA, dobro zna kako i od čega se sve pravio grijač za kafu :) i koliko je to opasno, isti je princip.
S druge strane, ako se baš želi dobro očistiti grijač, treba ga ispirati u jako toplom ili vrućem alkoholnom sirćetu, a izbjegavati detaljno mehaničko čišćenje (struganje).
S treće strane- kad je grijač već vani, svakako je potreban novi dihtung, pardon zaptivač (da me @Hakiz ne ukori) :) pa zašto ne i novi grijač? Nataloženi kamenac, koga ima zaista bruka, ne samo da se taloži, nego poprilično nagriza i stijenku grijača, pa ubrzo nakon vraćanja očišćeni grijač definitivno strada.
Post Reply