Popularne stvari koje ne kontam
- Laplace
#38226 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sarajevo Run Fest i slične manifestacije.
Prije svega, ne spominjem ovo zbog saobraćajnih gužvi. Bio sam u nedjelju u Sarajevu i nijenapravljen neki prevelik problem. Druga stvar mi tu nije OK.
Dakle, godina ima 365 dana (osim onih koje imaju 366, ali da ne cjepidlačimo). Od toga, 364 dana se pali auto za svaku sitnicu: od odlaska na mjesto par stotina metara dalje do prelaska ceste, umjesto hodanja se vozi na električnim tortinetima itsl. I onda taj jedan dan idu trke na 5 km i 17 km (ako sam dobro zapamtio). Sve u cilju promocije zdravlja i zdravog života.
Ali, to nije zdrav život. Zdravo bi bilo da se svakodnevno krećeš,da svakog dana pređeš bar 5.000 koraka. Ovako možeš dobiti upalu mišića, možda nekome i pozli.
Osim toga, i odnos prema okolini je loš. Trkačima dijele čaše sa vodom, oni ih piju i usput samo ispuste na cestu. OK,valjda to neko pokupi na kraju, ali em je ružno em trkači šutaju te odbačene čaše empredstavlja rizik da neko nagazi na čašu,možda se oklizne i povrijedi.
Zatim, navijači. Nije trka za olimpijske medalje nego kao neka promocija zdravog života, tako da mi je nejasno ono urlanje, zviždanje i navijanje kao na svjetskom prvenstvu. Ne trkaš se, trčiš za zdravlje (jer je upala mišića ono baš zdrava).
Prije svega, ne spominjem ovo zbog saobraćajnih gužvi. Bio sam u nedjelju u Sarajevu i nijenapravljen neki prevelik problem. Druga stvar mi tu nije OK.
Dakle, godina ima 365 dana (osim onih koje imaju 366, ali da ne cjepidlačimo). Od toga, 364 dana se pali auto za svaku sitnicu: od odlaska na mjesto par stotina metara dalje do prelaska ceste, umjesto hodanja se vozi na električnim tortinetima itsl. I onda taj jedan dan idu trke na 5 km i 17 km (ako sam dobro zapamtio). Sve u cilju promocije zdravlja i zdravog života.
Ali, to nije zdrav život. Zdravo bi bilo da se svakodnevno krećeš,da svakog dana pređeš bar 5.000 koraka. Ovako možeš dobiti upalu mišića, možda nekome i pozli.
Osim toga, i odnos prema okolini je loš. Trkačima dijele čaše sa vodom, oni ih piju i usput samo ispuste na cestu. OK,valjda to neko pokupi na kraju, ali em je ružno em trkači šutaju te odbačene čaše empredstavlja rizik da neko nagazi na čašu,možda se oklizne i povrijedi.
Zatim, navijači. Nije trka za olimpijske medalje nego kao neka promocija zdravog života, tako da mi je nejasno ono urlanje, zviždanje i navijanje kao na svjetskom prvenstvu. Ne trkaš se, trčiš za zdravlje (jer je upala mišića ono baš zdrava).
- Logovan
#38227 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa ti zaboravio da imaju treninzi.Laplace wrote: ↑25/09/2024 11:18 Sarajevo Run Fest i slične manifestacije.
Čaše se pokupe naravno, a problem sa bacanjem jer nema kanti. A i kad bi ih stavili moralo bi ih biti baš puno. Većina baci čašu sa strane, tamo gdje niko ne prolazi.
Nije za medalje, ali opet ima tog nekog takmičarskog duha. I u tim ljudima koji stoje pored staze i u trkačima, ali naravno sve u granicama normale.
p.s. I nije 17 km, nego 21 km.
- Laplace
#38228 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Vidio sam da ima trkača koji su pripremljeni, ali sam koncept jedne trke godišnje mi je pogrešan. Treba promovisati svakodnevno kretanje, ovi što treniraju će ionako trenirati. Jeste na neki način promocija, ali bi trebalo možda još nešto bolje osmisliti a ne jednom godišnje se sjetiti da se može kretati bez motornih vozila.Logovan wrote: ↑25/09/2024 11:52Pa ti zaboravio da imaju treninzi.Laplace wrote: ↑25/09/2024 11:18 Sarajevo Run Fest i slične manifestacije.
Zatim, navijači. Nije trka za olimpijske medalje nego kao neka promocija zdravog života, tako da mi je nejasno ono urlanje, zviždanje i navijanje kao na svjetskom prvenstvu. Ne trkaš se, trčiš za zdravlje (jer je upala mišića ono baš zdrava).Oni koji se slabo ili nikako ne kreću pa dođu na utrku takvih je jako malo.
Čaše se pokupe naravno, a problem sa bacanjem jer nema kanti. A i kad bi ih stavili moralo bi ih biti baš puno. Većina baci čašu sa strane, tamo gdje niko ne prolazi.
Nije za medalje, ali opet ima tog nekog takmičarskog duha. I u tim ljudima koji stoje pored staze i u trkačima, ali naravno sve u granicama normale.
p.s. I nije 17 km, nego 21 km.![]()
- Ateista
#38229 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Laplace wrote: ↑25/09/2024 11:02Trebala si joj zakazati termin 7.6.2027. u 10:30.suspect_zero wrote: ↑24/09/2024 22:17
Joj jest meni merak njih prcat, tada okrenem priču o informatičkim temama gdje su baš fula (da se razumijemo i ja sam ali nešto terminologije pokupiš kad živiš sa informatičaremnema veze što ne kontam)....skoro sam jednu isprepadala da je možda prate pomoću vibera....kaže može li mi to tvoj muž pogledati, može samo njegov sat privatno je 100 KM a tu će ostaviti par sati dok ti sve provjeri.....oči joj ispale na moje nebuloze.
Šta ćeš i on je preko dva'est godina samo štrebo, znanje treba naplatiti i vi to radite![]()
Ispala sam zločasta ali u koroni me nije htjela primiti bez obzira što sam došla sa neg. Testom.....vratila me sa vrata i rekla da ne postoji nikakav lijek za vrtoglavicu, idi i lezi kući i zatvori mi vrata da ne ulazi niko.
Kontam ako preživim naletit ćeš mi nekad.
A ako hoce za 500KM moze dobiti termin za par sedmica.
-
tap3ah75
#38230 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kad stave vijest da je narod spičkao toliko i toliko milona na kladionice - je li se tu i računa Bingo, Loto od lutrije BiH
Last edited by tap3ah75 on 26/09/2024 00:51, edited 1 time in total.
-
suspect_zero
#38231 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ateista wrote: ↑25/09/2024 12:34Laplace wrote: ↑25/09/2024 11:02Trebala si joj zakazati termin 7.6.2027. u 10:30.suspect_zero wrote: ↑24/09/2024 22:17
Joj jest meni merak njih prcat, tada okrenem priču o informatičkim temama gdje su baš fula (da se razumijemo i ja sam ali nešto terminologije pokupiš kad živiš sa informatičaremnema veze što ne kontam)....skoro sam jednu isprepadala da je možda prate pomoću vibera....kaže može li mi to tvoj muž pogledati, može samo njegov sat privatno je 100 KM a tu će ostaviti par sati dok ti sve provjeri.....oči joj ispale na moje nebuloze.
Šta ćeš i on je preko dva'est godina samo štrebo, znanje treba naplatiti i vi to radite![]()
Ispala sam zločasta ali u koroni me nije htjela primiti bez obzira što sam došla sa neg. Testom.....vratila me sa vrata i rekla da ne postoji nikakav lijek za vrtoglavicu, idi i lezi kući i zatvori mi vrata da ne ulazi niko.
Kontam ako preživim naletit ćeš mi nekad.![]()
![]()
A ako hoce za 500KM moze dobiti termin za par sedmica.![]()
Joj ovo mi nije palo na pamet
Ali su baš stoka, priča je krenula oko majstora i njene kuknjave kako su " peksini" koje je jedva našla da joj rade fasadu, kako su preskupi, nepismeni i bla bla....uglavnom žena se samo druži sa profesorima, advokatima, akademicima, .....zeta taksistu joj ofirno spominjati
-
John Cleese
#38232 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kad opet odes, reci da znas dva akademika sto u slobodno vrijeme iz ciste filantropije rade fasade po Sarajevu, samo konsultaciju naplate, ruke besplatno - dodjemo Muha i ja, uzmemoj joj pet stoja za konsultaciju: dvije njemu, dvije meni, tebi stoja za trud, poslije javimo da smo nazalost do daljnjeg prezauzeti akademskim obavezama, bice joj ofirno da se bunisuspect_zero wrote: ↑25/09/2024 16:33 Ali su baš stoka, priča je krenula oko majstora i njene kuknjave kako su " peksini" koje je jedva našla da joj rade fasadu, kako su preskupi, nepismeni i bla bla....uglavnom žena se samo druži sa profesorima, advokatima, akademicima, .....zeta taksistu joj ofirno spominjati![]()
- nepass1
#38233 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Bio je fun run 2,5km to je bilo da svak proba istrcati. Utrka je bila 5km i 21.1km.Laplace wrote: ↑25/09/2024 12:16Vidio sam da ima trkača koji su pripremljeni, ali sam koncept jedne trke godišnje mi je pogrešan. Treba promovisati svakodnevno kretanje, ovi što treniraju će ionako trenirati. Jeste na neki način promocija, ali bi trebalo možda još nešto bolje osmisliti a ne jednom godišnje se sjetiti da se može kretati bez motornih vozila.Logovan wrote: ↑25/09/2024 11:52Pa ti zaboravio da imaju treninzi.Laplace wrote: ↑25/09/2024 11:18 Sarajevo Run Fest i slične manifestacije.
Zatim, navijači. Nije trka za olimpijske medalje nego kao neka promocija zdravog života, tako da mi je nejasno ono urlanje, zviždanje i navijanje kao na svjetskom prvenstvu. Ne trkaš se, trčiš za zdravlje (jer je upala mišića ono baš zdrava).Oni koji se slabo ili nikako ne kreću pa dođu na utrku takvih je jako malo.
Pogresno percipiras, imas dogadjaj koji ce dovesti nove trkace/setace to povecanje broja pokazuje. Prije 17g je bilo 250 ucesnika. Sad je bilo preko 1k. Uvjek se neko navuce pa pocne se baviti sportom. Onda i trkaci imaju cilj da za nesta treniraju, nesta sto ih drzi pri trcanju. Svakako mi amateri se trkamo protiv samih sebe. Poboljsati vrijeme, pobjediti svakako ne mozes.
- Sanjarko
- Laplace
#38235 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Sve to je OK, ali ne jednom godišnje. I to ne bi trebao biti jedini način promocije kretanja i zdravog načina života, a čini se da se ne radi mnogo više od jedne trke godišnje.nepass1 wrote: ↑27/09/2024 08:13Bio je fun run 2,5km to je bilo da svak proba istrcati. Utrka je bila 5km i 21.1km.Laplace wrote: ↑25/09/2024 12:16Vidio sam da ima trkača koji su pripremljeni, ali sam koncept jedne trke godišnje mi je pogrešan. Treba promovisati svakodnevno kretanje, ovi što treniraju će ionako trenirati. Jeste na neki način promocija, ali bi trebalo možda još nešto bolje osmisliti a ne jednom godišnje se sjetiti da se može kretati bez motornih vozila.Logovan wrote: ↑25/09/2024 11:52
Pa ti zaboravio da imaju treninzi.Oni koji se slabo ili nikako ne kreću pa dođu na utrku takvih je jako malo.
Pogresno percipiras, imas dogadjaj koji ce dovesti nove trkace/setace to povecanje broja pokazuje. Prije 17g je bilo 250 ucesnika. Sad je bilo preko 1k. Uvjek se neko navuce pa pocne se baviti sportom. Onda i trkaci imaju cilj da za nesta treniraju, nesta sto ih drzi pri trcanju. Svakako mi amateri se trkamo protiv samih sebe. Poboljsati vrijeme, pobjediti svakako ne mozes.
Ljudi se generalno premalo kreću, previše koriste motorna vozila za kratke relacije, parkiraju pored mjestagdje imaju obaviti neki posao (taman posla parkirati na javnom parkingu i pješačiti tri stotine metara kad je trotoar odmah do kafića) itd.
-
convict
#38236 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Laplace wrote: ↑25/09/2024 11:18 Sarajevo Run Fest i slične manifestacije.
Stvarno mislis da polumaraton moze istrcati neko ko lezi 364 dana godisnje? I ako ovu atmosferu u Sarajevu dozivljavas kao urlanje i navijanje kao na svjetskom trebao bi otici i do drugih gradova kad imaju slicne trke. Evo recimo Ljubljana, da ne pricamo sad o nekim metropolama.
-
mali_balon
#38237 Re: Popularne stvari koje ne kontam
ljudi dragi sta se desaje sa kmicom P didijem.....katastrofa.....ode pola holivuda u kanalizaciju.....navodno ubio i kmicu tu pakalalkakaka
i onda neki debli prozivaju metalce i rokere
i onda neki debli prozivaju metalce i rokere
- Laplace
#38238 Re: Popularne stvari koje ne kontam
NIsam napisao da će istrčati polumaraton nego da će imati problema sa mišićima koliko god da istrče, makar to bio kilometar.convict wrote: ↑27/09/2024 23:11Laplace wrote: ↑25/09/2024 11:18 Sarajevo Run Fest i slične manifestacije.
Zatim, navijači. Nije trka za olimpijske medalje nego kao neka promocija zdravog života, tako da mi je nejasno ono urlanje, zviždanje i navijanje kao na svjetskom prvenstvu. Ne trkaš se, trčiš za zdravlje (jer je upala mišića ono baš zdrava).joj majko, reci mi da nisi u zivotu potrcao ni za autobusom bez da kazes nisam potrcao ni za autobusom
![]()
Stvarno mislis da polumaraton moze istrcati neko ko lezi 364 dana godisnje? I ako ovu atmosferu u Sarajevu dozivljavas kao urlanje i navijanje kao na svjetskom trebao bi otici i do drugih gradova kad imaju slicne trke. Evo recimo Ljubljana, da ne pricamo sad o nekim metropolama.
I poenta je u tome da se kretanje i zdrav život promoviše jedan dan dok se ostatak godine toleriše gomila prekršaja koji su posljedica lijenosti i želje da se što manje kreće.
A ono što sam ja čuo kao navijanje je ništa više nego papanluk, pa ti to smatraj nivoom ako ti paše.
- Laplace
#38239 Re: Popularne stvari koje ne kontam
A što se tiče trčanja i koliko sam trčao, već sam spominjao da sam se bavio sportom, a stalno se krećem (godišnji prosjek mi je skoro 9000 koraka dnevno). Ali, upravo zato znam kako se brzo ispada iz forme. Tako sam u vojsci mislio kako ću lagano istrčati dva kruga oko stadiona i ostaviti sve iza sebe, a ispalo je da sam već poslije četvrtine izgubio dah. Kao i u matematici, pauza čini svoje.
Dakle, korisnije je svakog dana napraviti bar 5000 koraka nego par dana godišnje trčati (ne govorim za ove (polu)profesionalce nego za većinu, kojima je ovo vjerovatno jedini dan godišnje da se malo više kreću.
Dakle, korisnije je svakog dana napraviti bar 5000 koraka nego par dana godišnje trčati (ne govorim za ove (polu)profesionalce nego za većinu, kojima je ovo vjerovatno jedini dan godišnje da se malo više kreću.
- Logovan
#38240 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ma ja ne razumijem kako misliš "promovisanje zdravog života jedan dan"? Šta treba raditi pa da bude više dana?Laplace wrote: ↑28/09/2024 19:36 NIsam napisao da će istrčati polumaraton nego da će imati problema sa mišićima koliko god da istrče, makar to bio kilometar.
I poenta je u tome da se kretanje i zdrav život promoviše jedan dan dok se ostatak godine toleriše gomila prekršaja koji su posljedica lijenosti i želje da se što manje kreće.
A ono što sam ja čuo kao navijanje je ništa više nego papanluk, pa ti to smatraj nivoom ako ti paše.
Ovo za mišiće, valjda je poenta da smanjiš šanse za moguće probleme. Nemojte trčati, biće problema sa mišićima, je li to?
- Laplace
#38241 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa, znaš kako to ide: postepeno povećavanje kilometraže, ne moram ti ja pisati.Logovan wrote: ↑28/09/2024 19:49Ma ja ne razumijem kako misliš "promovisanje zdravog života jedan dan"? Šta treba raditi pa da bude više dana?Laplace wrote: ↑28/09/2024 19:36 NIsam napisao da će istrčati polumaraton nego da će imati problema sa mišićima koliko god da istrče, makar to bio kilometar.
Ovo za mišiće, valjda je poenta da smanjiš šanse za moguće probleme. Nemojte trčati, biće problema sa mišićima, je li to?![]()
Prije svega, treba raditi na tome da se demotivišu korištenje električnih romobila i automobila za kratke relacije. Sjedilački način života je uzrok mnogih zdravstvenih problema.
Možda organizovati češće trke Vilsonovim na kratke staze, u vrijeme kad je zabran za automobile.
Jasna je meni prednost ove trke za one koji se redovno kreću. Nejasni su mi (ako takvih ima) oni kojima je to jedini ili skoro jedini dan kad se malo više kreću.
- Logovan
#38242 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Ja kao od šale napravim 5000 koraka. Evo danas malo manje od 15000.Laplace wrote: ↑28/09/2024 19:43 A što se tiče trčanja i koliko sam trčao, već sam spominjao da sam se bavio sportom, a stalno se krećem (godišnji prosjek mi je skoro 9000 koraka dnevno). Ali, upravo zato znam kako se brzo ispada iz forme. Tako sam u vojsci mislio kako ću lagano istrčati dva kruga oko stadiona i ostaviti sve iza sebe, a ispalo je da sam već poslije četvrtine izgubio dah. Kao i u matematici, pauza čini svoje.
Iznenadio bi se koliko se ljudi priprema za utrku. Evo recimo za ovaj polumaraton, siguran sam da se više od pola pripremalo. Dobar procenat otpada na one koji su haman profesionalci, obzirom na njihovu spremu, na sam pristup utrci, itd, da ne nabrajam. Onda idu oni koji su neozbiljniji, ali opet dovoljno spremni da istrče polumaraton u nekom dobrom vremenskom roku.
-
sikstinajn
#38243 Re: Popularne stvari koje ne kontam
....tijela namirisana parfemima koji su podnošljivi samo osobama koji ih koriste.
u krugu od jedno 5-7 metara (pa i 10) oko njih , trpimo parfem koji to nije.
čak je i miris znojnog pazuha podnošljiviji.
želudac mi se prevrne, i glava me zaboli, od likova koji nemaju dara za dobar parfem.
nit' smrde, nit' mirišu.
ti su najgori.

želudac mi se prevrne, i glava me zaboli, od likova koji nemaju dara za dobar parfem.
nit' smrde, nit' mirišu.
ti su najgori.
- nepass1
#38244 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Imas po sarajevu klubova i tih skola trcanja. Dalje je do osobe hoce li potrcati ili ne. Neces nikog tjeratiLaplace wrote: ↑28/09/2024 19:56Pa, znaš kako to ide: postepeno povećavanje kilometraže, ne moram ti ja pisati.Logovan wrote: ↑28/09/2024 19:49Ma ja ne razumijem kako misliš "promovisanje zdravog života jedan dan"? Šta treba raditi pa da bude više dana?Laplace wrote: ↑28/09/2024 19:36 NIsam napisao da će istrčati polumaraton nego da će imati problema sa mišićima koliko god da istrče, makar to bio kilometar.
Ovo za mišiće, valjda je poenta da smanjiš šanse za moguće probleme. Nemojte trčati, biće problema sa mišićima, je li to?![]()
Prije svega, treba raditi na tome da se demotivišu korištenje električnih romobila i automobila za kratke relacije. Sjedilački način života je uzrok mnogih zdravstvenih problema.
Možda organizovati češće trke Vilsonovim na kratke staze, u vrijeme kad je zabran za automobile.
Jasna je meni prednost ove trke za one koji se redovno kreću. Nejasni su mi (ako takvih ima) oni kojima je to jedini ili skoro jedini dan kad se malo više kreću.
Evo sad ce vils ultra 24h trcanja, ko god naidje vidjet ce. Ako zeli moze malo i potrcati. Pa imas reciklazu, ucesce platis pet ambalazom. Pa imas advent run po vilsu. Sutra race for cure, evo u visokom bila amra dzeko i utrka za djecu oboljelu od ca, imas ovaj poslovni trk bio u cetvrtak itd itd
- Laplace
#38245 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Baš koji minut poslije tvog komentara silazim do kuhinje i sat mi pkaže 8000 - ne znam ni kad sam ih prešao, a bio mi je opušteni dan.Logovan wrote: ↑28/09/2024 20:03Ja kao od šale napravim 5000 koraka. Evo danas malo manje od 15000.Laplace wrote: ↑28/09/2024 19:43 A što se tiče trčanja i koliko sam trčao, već sam spominjao da sam se bavio sportom, a stalno se krećem (godišnji prosjek mi je skoro 9000 koraka dnevno). Ali, upravo zato znam kako se brzo ispada iz forme. Tako sam u vojsci mislio kako ću lagano istrčati dva kruga oko stadiona i ostaviti sve iza sebe, a ispalo je da sam već poslije četvrtine izgubio dah. Kao i u matematici, pauza čini svoje.
Dakle, korisnije je svakog dana napraviti bar 5000 koraka nego par dana godišnje trčati (ne govorim za ove (polu)profesionalce nego za većinu, kojima je ovo vjerovatno jedini dan godišnje da se malo više kreću.![]()
Iznenadio bi se koliko se ljudi priprema za utrku. Evo recimo za ovaj polumaraton, siguran sam da se više od pola pripremalo. Dobar procenat otpada na one koji su haman profesionalci, obzirom na njihovu spremu, na sam pristup utrci, itd, da ne nabrajam. Onda idu oni koji su neozbiljniji, ali opet dovoljno spremni da istrče polumaraton u nekom dobrom vremenskom roku.
I ja često pređem preko 15.000 iako mi je posao kancelarijski. I pisao sam kako parkiram na parkingu blizu SCC-a pa idem do Skenderije ili Baščaršije, lagana šetnja.
- Laplace
#38246 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Najbolja je kombinacija petodnevnog znoja i jakog parfema. Simfonija mirisa.sikstinajn wrote: ↑28/09/2024 21:59 ....tijela namirisana parfemima koji su podnošljivi samo osobama koji ih koriste.
nit' smrde, nit' mirišu.
ti su najgori.
![]()
- Laplace
#38247 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Znači, ima toga ali ja nisam informisan. Do mene je.nepass1 wrote: ↑28/09/2024 23:01Imas po sarajevu klubova i tih skola trcanja. Dalje je do osobe hoce li potrcati ili ne. Neces nikog tjeratiLaplace wrote: ↑28/09/2024 19:56Pa, znaš kako to ide: postepeno povećavanje kilometraže, ne moram ti ja pisati.
Evo sad ce vils ultra 24h trcanja, ko god naidje vidjet ce. Ako zeli moze malo i potrcati. Pa imas reciklazu, ucesce platis pet ambalazom. Pa imas advent run po vilsu. Sutra race for cure, evo u visokom bila amra dzeko i utrka za djecu oboljelu od ca, imas ovaj poslovni trk bio u cetvrtak itd itd
Doduše, nije mi ni interes. Ionako se krećem i više nego dovoljno.
- nepass1
#38248 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Pa ima, kao sto ima teretana, plesnih klubova, raznoraznih treninga i svasta nesta. Ali nece niko nikog za rukav vuci.Laplace wrote: ↑29/09/2024 09:05Znači, ima toga ali ja nisam informisan. Do mene je.nepass1 wrote: ↑28/09/2024 23:01Imas po sarajevu klubova i tih skola trcanja. Dalje je do osobe hoce li potrcati ili ne. Neces nikog tjeratiLaplace wrote: ↑28/09/2024 19:56
Pa, znaš kako to ide: postepeno povećavanje kilometraže, ne moram ti ja pisati.
Doduše, nije mi ni interes. Ionako se krećem i više nego dovoljno.
Ja npr nisam otisao u sz na traku a da budem sam. Uvjek neko kruzi
- Laplace
#38249 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Kad smo kod kretanja, nejasna mi je ovolika popularnost električnih romobila kod nas u odnosu na zemlje u okruženju. U Austriji sam bio prije najezde ovih čuda, ali sam u Italiji bio tri puta u posljednje dvije godine i nijednom nisam vidio ni dijete ni odraslog na električnom romobilu.
Znam da je fina stvar za brze poslove (kad treba nabrzinu do marketa ili nekim drugim poslom), malo je i lako za odložiti ili ponijeti u zgradu itsl.), ali se, izgleda, najmanje koristi za to.
Ono što mi upada u oči je da se najčešće koristi kao igračka za djecu, koja se bez poštovanja ikakvih zakona saobraćaja, logike i bez trunke zdravog razuma besciljno vozikaju posvuda. Nerijetko tako olako ulaze u veoma rizične situaciju (slalom kroz gusti saobraćaj u sumrak itsl.) kao da su u video igrici gdje imaju tri života pa kad poginu tri puta ide restart i igrica kreće ispočetka.
Kako roditelj kupi djetetu tu igračku i bez ikakvih uputa ga pusti da se vozika gradom kao što je Sarajevo? I roditlji sjede u kući, onako bezbrižno dok im djeca po nekoliko puta u pola sata za dlaku izbjegnu smrt ili teške tjelesne povrede? A i to izbjegnu jedino zahvaljujući prisebnosti vozača.
Znam da je fina stvar za brze poslove (kad treba nabrzinu do marketa ili nekim drugim poslom), malo je i lako za odložiti ili ponijeti u zgradu itsl.), ali se, izgleda, najmanje koristi za to.
Ono što mi upada u oči je da se najčešće koristi kao igračka za djecu, koja se bez poštovanja ikakvih zakona saobraćaja, logike i bez trunke zdravog razuma besciljno vozikaju posvuda. Nerijetko tako olako ulaze u veoma rizične situaciju (slalom kroz gusti saobraćaj u sumrak itsl.) kao da su u video igrici gdje imaju tri života pa kad poginu tri puta ide restart i igrica kreće ispočetka.
Kako roditelj kupi djetetu tu igračku i bez ikakvih uputa ga pusti da se vozika gradom kao što je Sarajevo? I roditlji sjede u kući, onako bezbrižno dok im djeca po nekoliko puta u pola sata za dlaku izbjegnu smrt ili teške tjelesne povrede? A i to izbjegnu jedino zahvaljujući prisebnosti vozača.
-
HelaS
#38250 Re: Popularne stvari koje ne kontam
Moraš izaći iz tradicionalizma, iz konzervatizma, moraš prestati sa isključivo svojom pravom i podijeliti da s drugim. Moraš razimjeti ljude kojima el. romobili trebaju, koji u tom trenutku nemaju drugo rješenje, njihove potrebe ili prava da koriste prevozna sredstva koja su im propisima dozvoljena. Ako postigneš nabrojano, razumjet ćeš...Laplace wrote: ↑29/09/2024 11:58 Kad smo kod kretanja, nejasna mi je ovolika popularnost električnih romobila kod nas u odnosu na zemlje u okruženju. U Austriji sam bio prije najezde ovih čuda, ali sam u Italiji bio tri puta u posljednje dvije godine i nijednom nisam vidio ni dijete ni odraslog na električnom romobilu.
Inače, ako mopedi do 50 cm3 mogu, zašto el. romobili ne mogu...